Κλιμάκιο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) πραγματοποιεί από χθες έλεγχο στο ιδιωτικό νοσοκομείο όπου τα ξημερώματα της Δευτέρας έγινε λάθος μετάγγιση αίματος σε 67χρονο ασθενή.
Το κλιμάκιο διερευνά σε ποιο σημείο της διαδικασίας δεν τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα που ισχύουν για τις μεταγγίσεις αίματος. Σύμφωνα με ανακοίνωση της "Ευρωκλινικής", ο ασθενής είναι καλά και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.
Λίγες ώρες μετά την μετάγγιση αίματος και μετά από καταγγελία συγγενών του ασθενούς είχαν συλληφθεί από την αστυνομία δύο γιατροί και μια νοσηλεύτρια, οι οποίοι στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.
"Πήγε να γίνει χωρίς λόγο μία μετάγγιση αίματος. Μίλησα το πρωί και είναι η μητέρα μου όλη την ώρα μαζί του", είπε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ο γιος του 67χρονου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του νοσοκομείου, το αίμα προοριζόταν για άλλο ασθενή. Το περιστατικό έγινε άμεσα αντιληπτό και η μετάγγιση στον 67χρονο διεκόπη.
Η ανακοίνωσης της "Ευρωκλινικής" έχει ως εξής:
"Σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες, σε έκτακτη μετάγγιση σε ασθενή της κλινικής μας και κατά παρέκκλιση των αυστηρών διαδικασιών που εφαρμόζουμε, ξεκίνησε χορήγηση μονάδας αίματος που προοριζόταν για άλλον ασθενή. Το περιστατικό έγινε άμεσα αντιληπτό και η διαδικασία διεκόπη χωρίς καθυστέρηση. Ο ασθενής είναι καλά στην υγεία του, παρακολουθείται στενά από την ιατρική μας ομάδα και δεν διατρέχει κίνδυνο. Η κλινική έχει ενημερώσει και συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές.
Η ασφάλεια και η φροντίδα των ασθενών μας αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα και αντιμετωπίζεται με τη μέγιστη σοβαρότητα από το σύνολο του προσωπικού μας".