Λαθρεμπόριο καυσίμων : Σήμερα απολογούνται οι συλληφθέντες

Στα δικαστήρια Πειραιά και κατά ομάδες οδηγούνται σήμερα και αύριο οι συλληφθέντες για την υπόθεση του κυκλώματος λαθρεμπορίας καυσίμων

lathremporio-kausimwn--simera-apologountai-oi-sullifthentes
SHARE THIS
0
SHARES

Αναμέσα στους συλληφθέντες που θα απολογηθούν είναι και ο πρόεδρος της ΕΤΕΚΑ και πρόεδρος της ΠΑΕ Ατρόμητρος Γιώργος Σπανός, ένας ανώτερος υπάλληλος του ΥΠ.Ε.Κ.Α, καθώς και ένας υπάλληλος του Α' Τελωνείου Πειραιά.

Οι κατηγορίες που τους βαρύνουν είναι η σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση λαθρεμπορία καυσίμων σε βαθμό κακουργήματος, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ενεργητική και παθητική δωροδοκία κατ΄εξακολούθηση και κατάχρηση εξουσίας.

Οι αναλογούντες διαφυγόντες δασμοί και φόροι υπερβαίνουν το ποσό των 3.500.000€

Η επιχείρηση εξάρθρωσης ξεκίνησε από το μεσημέρι της Τρίτης. Αστυνομικές πηγές επεσήμαναν ότι πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες έρευνες σε Ελευσίνα, Ασπρόπυργο και Πειραιά. Η ΕΛ.ΑΣ είχε μια «δεμένη» υπόθεση με τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και άλλα ευρήματα.

Οι αναλογούντες διαφυγόντες δασμοί και φόροι υπερβαίνουν το ποσό των 3.500.000€, με τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, να ισχυρίζονται ότι το εύρος των εγκληματικών δραστηριοτήτων είναι πολύ μεγαλύτερο, γι' αυτό οι έρευνες συνεχίζονται ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος της λαθρεμπορίας και απάτης σε βάρος των ναυτιλιακών εταιρειών 

Πώς γινόταν η κομπίνα

«Βγαίνει η μετεωρολογία» έλεγε συνθηματικά ο υπάλληλος του ΥΠΕΚΑ για να προειδοποιήσει ιδιοκτήτη πρατηρίου υγρών καυσίμων για επικείμενους ελέγχους

«Βγαίνει η μετεωρολογία» έλεγε συνθηματικά ο επί 30 χρόνια υπάλληλος του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ και νυν ΥΠΕΚΑ, προϊστάμενος του 1ου Τμήματος της Διεύθυνσης Εποπτείας Διαχείρισης Πετρελαιοειδών, προκειμένου να προειδοποιήσει ιδιοκτήτη πρατηρίου υγρών καυσίμων για επικείμενους ελέγχους συνεργείων του αρμόδιου υπουργείου.

Σύμφωνα με αστυνομικές πληροφορίες, η εγκληματική δραστηριότητα είχε δύο σκέλη. Το πρώτο αφορούσε τον πρόεδρο της εταιρείας πετρελαιοειδών, ο οποίος φέρεται από την αστυνομία, να είχε δώσει την εντολή σε οδηγούς βυτιοφόρων να παρακρατούν στις δεξαμενές των οχημάτων τους τουλάχιστον το 10% από το αφορολόγητο καύσιμο (marine diesel) που μετέφεραν από τις κεντρικές δεξαμενές της εταιρίας, προκειμένου να γίνει ανεφοδιασμός των ελλιμενισμένων ανά την Ελλάδα πλοίων. Το αφαιρεθέν καύσιμο το επέστρεφαν «νομιμοποιημένο» στις κεντρικές δεξαμενές.

Κάποιο μέρος του αφαιρεθέντος καυσίμου το πήγαιναν σε συγκεκριμένο πρατήριο της Λεωφόρου Σχιστού, το οποίο είτε το κρατούσε για λογαριασμό του ο κατηγορούμενος ιδιοκτήτης, είτε προμήθευε το λαθραίο καύσιμο σε άλλους πρατηριούχους. Το κάθε «πλοκάμι» του κυκλώματος, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, είχε τον πληροφοριοδότη του στον κρατικό μηχανισμό.

Για «έωλες κι αστήρικτες» κατηγορίες έκανε λόγο, ο πρόεδρος του ομίλου πετρελαιοειδών ΕΤΕΚΑ και πρόεδρος της ομάδας του Ατρόμητου, Γιώργος Σπανός, υποστηρίζοντας πως εμφανίστηκε αυτοβούλως στις αρμόδιες αρχές

Φωτογραφία : Eurokinissi / Γεωργία Παναγοπούλου 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook