
Σχεδόν 14 ώρες διήρκεσε μία από τις πιο εξόφθαλμες οργανωμένες προσπάθειες της τουρκικής πλευράς να προωθήσει μετανάστες στην Ελλάδα, όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, κάνοντας τελικά λόγο για συνολικά επτά προσπάθειες σε μία ακτίνα μεταξύ 50-100 ναυτικών μιλίων βορειανατολικά της Λέσβου.
Οι κινήσεις τους, μέσω των ελληνικών παρατηρητηρίων και ραντάρ των ελληνικών σκαφών έγιναν αντιληπτές από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.
Χρονικά ο εντοπισμός τους έχει ως εξής:
04:30 ο πρώτος εντοπισμός
05:15 ο δεύτερος
07:50 περιστατικό με βίντεο
08:28 περιστατικό με βίντεο
10:05 περιστατικό με βίντεο και επιθετικές ενέργειες στο σκάφος 137 του Λιμενικού
13:32 έκτος εντοπισμός
13:55 Πέρασε μία βάρκα με 28 άτομα από την Σομαλία και το Αφγανιστάν

Επιχείρηση με "αμέτρητα" τουρκικά drones
Σύμφωνα με πηγές του Λιμενικού Σώματος συνολικά 7 βάρκες με 300 μετανάστες συνοδεύονταν και καθοδηγούνταν από την τουρκική πλευρά με ένα πολεμικό πλοίο, έξι ακταιωρούς και "αμέτρητα" drones. Μάλιστα οι βάρκες των μεταναστών κινούνταν γύρω από τα τουρκικά σκάφη χωρίς εκείνα να τους αποτρέπουν.
Από την πλευρά του το Λιμενικό Σώμα είχε "παρατάξει" οκτώ σκάφη τα οποία είχαν αναπτυχθεί στην οριογραμμή μεταξύ Λέσβου και Τουρκίας.

Τηλεοπτικό συνεργείο σε τουρκική ακταιωρό
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι Τούρκοι κλιμάκωσαν τις προσπάθειές τους εκμεταλλευόμενοι τον καλό καιρό και κυρίως τον βορειοανατολικό άνεμο που οδηγεί άκοπα τις βάρκες των μεταναστών κυρίως στις ακτές της Λέσβου-Ρόδου-Κω-Χίου, όπου τις τελευταίες 15 ημέρες παρατηρείται αύξηση αυτών των τουρκικών προσπαθειών.
Μάλιστα σε μία από τις Τουρκικές ακταιωρούς οι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος είδαν τηλεοπτικό συνεργείο να κινηματογραφεί μονομερώς αυτές τις ενέργειες. Οι Τούρκοι παρότι προωθούν οργανωμένα μετανάστες επιχειρούν να δείξουν μια "κακή Ελλάδα" που τους αποτρέπει, αναφέρουν οι όδιες πηγές.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr