
Λαμβάνοντας μεγάλα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό (δεδομένου του κρούσματος της νόσου που υπήρξε χθες μεταξύ των ανδρών των ΜΑΤ) ξεκίνησε σήμερα στις 8 το πρωί η επιχείρηση της προώθησης μεταναστών και προσφύγων προς το νέο καταυλισμό του Καρά Τεπέ.
"Επιχείρηση με την οποία περνάμε από την ανασφάλεια στην υγειονομική ασφάλεια κι από την αταξία στην τάξη", χαρακτήρισε με δήλωσή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, την επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας που εξελίσσεται από τις 8.00 το πρωί στον Καρά-Τεπέ της Μυτιλήνης προκειμένου να οδηγηθούν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες από τους δρόμους στη νέα δομή.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε "ανθρωπιστικό καθήκον" την επιχείρηση. Όπως είπε δε, "από το πρωί στη νέα δομή έχουν εισέλθει 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες".
Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ανέφεραν ότι μέχρι τώρα, από τους νεοεισερχόμενους που ελέγχονται υγειονομικά, έχουν εντοπισθεί άλλα 21 κρούσματα του κορονοϊού.
Στην επιχείρηση, που παρακολουθούν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδης και Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκης, συμμετέχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις μεταξύ των οποίων και 70 γυναίκες αστυνομικοί που μετακινήθηκαν ειδικά για τον σκοπό αυτό στη Μυτιλήνη από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση.
Προς τον νέο καταυλισμό έχουν οδηγηθεί, ήδη, 450 πρόσφυγες και μετανάστες στο πλαίσιο της επιχείρησης της Αστυνομίας για τη μετακίνησή τους στο Καρά Τεπέ που ξεκίνησε στις 8 το πρωί και συνεχίζεται. Από αυτούς οι 200 υποβλήθηκαν σε υγειονομική εξέταση και σε εξέταση για κορονοϊό με γρήγορα τεστ και μπήκαν στον νέο καταυλισμό.
Την ίδια ώρα πολύ μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών από τμήματα του δρόμου και κτήματα όπου δεν επιχειρεί η Αστυνομία, μαζεύουν τα πράγματα τους και αποχωρούν κινούμενοι από μόνοι τους προς τον νέο καταυλισμό, περνώντας μέσα από τα μπλόκα της Αστυνομίας.

Σύμφωνα με τον διαφαινόμενο σχεδιασμό της επιχείρησης η Αστυνομία αποκλείει τμήματα της διαδρομής όπου ζουν οι μετανάστες και πρόσφυγες και τους προωθεί προς τον νέο καταυλισμό.
Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει με κλούβες των ΜΑΤ και μια αύρα της ΕΛ.ΑΣ. από τη διασταύρωση της εθνικής οδού με τη Μόρια (επιχείρηση "Καραγεωργίου") μέχρι το Lidl, όπως αναφέρει το stonisi.gr.
Σημειώνεται ότι από μέρους της Αστυνομίας λαμβάνονται μεγάλα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό. Οι αστυνομικοί επιχειρούν με ειδικές φόρμες προστασίας, ενώ τα ΜΑΤ -προς το παρόν και δεδομένου του ότι δεν υπάρχουν αντιδράσεις- παρακολουθούν την όλη διαδικασία από απόσταση.

Άνδρες και γυναίκες της Αστυνομίας υγειονομικά καλυμμένοι ωθούν τους διαμένοντες για ένατη μέρα στο δρόμο, προς τη νέα δομή, με τα ΜΑΤ να έπονται χωρίς να παρεμβαίνουν.
Από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ διευκρινίζεται ότι πρόκειται για "επιχείρηση για την προστασία της δημόσιας υγείας και με σαφές ανθρωπιστικό περιεχόμενο".
Μέχρι στιγμής, η επιχείρηση διεξάγεται απολύτως ομαλά και οι μετανάστες μεταφέρονται χωρίς προβλήματα στη νέα δομή του Καρά Τεπέ. Εκεί, υποβάλλονται σε τεστ για κορονοϊό από το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και αφού βγουν τα αποτελέσματα οδηγούνται στις σκηνές τους.
Σήμερα είναι η ένατη μέρα από τη φωτιά που κατέστρεψε τον καταυλισμό της Μόριας και περίπου 13.000 πυρόπληκτοι φυγάδες από αυτόν, ζουν πάνω στον δρόμο ή σε κτήματα και στους προαύλειους χώρους επιχειρήσεων που και αυτές παραμένουν εννιά μέρες τώρα κλειστές.
Αστυνομική Διεύθυνση στο Καρά Τεπέ
Σημειώνεται ότι Αστυνομική Διεύθυνση δημιουργεί η Ελληνική Αστυνομία με έδρα τη δομή φιλοξενίας προσφύγων και ομάδα ΕΚΑΜ να περιπολεί εσωτερικά και εξωτερικά του περιφραγμένου χώρου.
Θα την επανδρώσουν 350 αστυνομικοί που φθάνουν τμηματικά στο νησί από άλλες αστυνομικές διευθύνσεις, ενώ θα έχουν αποκλειστική αρμοδιότητα τη φύλαξη της δομής, ανεξάρτητα από την Αστυνομική Διεύθυνση του νησιού. Η αυτόνομη αστυνομική υπηρεσία θα έχει και τμήμα Ασφαλείας με 30 αστυνομικούς.
Η δημιουργία της συγκεκριμένης Αστυνομικής Διεύθυνσης φαίνεται να ζητήθηκε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που βρίσκεται στο νησί, και θα έχει μάλιστα θα έχει δικό της διοικητή, αστυνομικό διευθυντή, ο οποίος θα αποσπαστεί από την Αττική.
Ψάχνουν στοιχεία από τα κινητά των έξι κατηγορουμένων της καταστροφής του ΚΥΤ Μόριας
Στο μεταξύ, στα κινητά τηλέφωνα των έξι κατηγορουμένων της καταστροφής του ΚΥΤ Μόριας είχε επικεντρωθεί η αστυνομική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπήρχε καθοδήγηση στις πράξεις τους, μηνύματα παρότρυνσης και οργανωμένης σχεδίασής τους.
Το ίδιο έγινε και με τους 13 προσαχθέντες από το ΚΥΤ Σάμου μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς έξω από αυτό, από τους οποίους οι 10 αφέθηκαν ελεύθεροι και οι τρεις εξετάζονται ακόμη.
Από τα πρώτα στοιχεία της έρευνας δεν έχουν βρεθεί ύποπτες επικοινωνίες, μηνύματα ή διαδικτυακές επαφές.
Καρέ-καρέ η μεταφορά των προσφύγων στο Καρά Τεπέ







Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr