Λέσβος: Χάος στο hotspot της Μόριας μετά την εξέγερση μεταναστών

Χάος στη Λέσβο μετά την εξέγερση των μεταναστών στο hot spot της Μόριας το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες με αποτέλεσμα να καταστραφεί περίπου το 60% της δομής.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Λέσβος: Χάος στο hotspot της Μόριας μετά την εξέγερση μεταναστών

Χάος στη Λέσβο μετά την εξέγερση των μεταναστών στο hot spot της Μόριας το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες με αποτέλεσμα να καταστραφεί περίπου το 60% της δομής και να μείνουν στον δρόμο οι 5.700 πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνταν.

Την πυρκαγιά προκάλεσαν ομάδες μεταναστών όταν κυκλοφόρησαν φήμες για ομαδικές απελάσεις. Οι ταραχές που ξέσπασαν βγήκαν εκτός ελέγχου και εκτυλίχθηκαν τραγικές στιγμές.

Γυναίκες άρπαζαν τα παιδιά τους στις αγκαλιές τους και έτρεχαν σαν αλλόφρονες για να σωθούν. Hλικιωμένοι άνθρωποι, ανάπηροι πάνω σε καροτσάκια, έψαχναν απεγνωσμένα ένα καταφύγιο. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία προσπαθούσε να σώσει ότι μπορούσε να σώσει.

Λέσβος: Χάος στο hotspot της Μόριας μετά την εξέγερση μεταναστών

Από τις αστυνομικές δυνάμεις στη Λέσβο προσήχθησαν 18 αλλοδαποί, από τους οποίους συνελήφθησαν οι 9 για τη συμμετοχή τους στα επεισόδια στη Μόρια. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία και οδηγούνται στον εισαγγελέα.

Έκτακτα μέτρα στο νησί

Μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη Λέσβο, μετά τα χθεσινά σοβαρά επεισόδια και την πυρκαγιά που κατέκαψε μεγάλο μέρος του χοτ σποτ της Μόριας συζητούνται από το πρωί σε σύσκεψη στην Αθήνα, σύμφωνα με το γενικό γραμματέας Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής Γιάννη Γιαννέλλη.

Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Γιαννέλλης δήλωσε πως για την αντιμετώπιση της κρίσης, με απόφαση των συναρμόδιων υπουργών Αιγαίου Θ.Δρίτσα και Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα, προτείνεται να ναυλωθεί πλοίο το οποίο θα μεταβεί στο λιμάνι της Μυτιλήνης προκειμένου να χρησιμοποιηθεί προσωρινά ως καταυλισμός κυρίως οικογενειών κι αυτό μέχρι να επαναλειτουργήσει πλήρως το χοτ σποτ. Επίσης, θα μεταβούν στη Λέσβο άμεσα δυο διμοιρίες ΜΑΤ.

Σε σύσκεψη αυτή τη στιγμή συζητιούνται επιπλέον λύσεις ανακούφισης τόσο της Λέσβου όσο και των άλλων νησιών του ανατολικού Αιγαίου που δέχονται ροές μεταναστών και προσφύγων που στη συνέχεια εγκλωβίζονται.

Το χρονικό της καταστροφής

Όλη μέρα χθες μαίνονταν οι συγκρούσεις μέσα κι έξω από το χοτ σποτ. Άνθρωποι από διάφορες εθνικές ομάδες προσφύγων και μεταναστών που δεν ξέρουν εδώ και μήνες τι θα κάνουν αφού παραμένουν εγκλωβισμένοι στο νησί συγκρούονταν και έκαιγαν ο ένας τις σκηνές του άλλου μαζί με όλα του τα υπάρχοντα.

Κάποια στιγμή οι φωτιές εξαπλώθηκαν κι έξω από το στρατόπεδο, καίγοντας δεκάδες στρέμματα ελαιοκτημάτων. Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες διέφυγαν, κι όλα αυτά μέχρι τις 7 περίπου το απόγευμα που η κατάσταση έγινε ανεξέλεγκτη.

Οι Άραβες κατευθύνθηκαν προς την πόλη, όμως στη διασταύρωση της Παναγιούδας τους σταμάτησαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Οι Αφρικανοί κινήθηκαν προς τη Μόρια ώστε μέσω του χωριού να κατεβούν στη Μυτιλήνη. Στην είσοδο όμως της Μόριας τους περίμεναν αστυνομικοί μαζί με πολίτες που με άγριες διαθέσεις τους απαγόρευσαν να περάσουν μέσα από το χωριό, στέλνοντας τους πίσω. Πολλοί από αυτούς κινήθηκαν τότε προς τη Μυτιλήνη μέσω της εθνικής οδού στη Λάρσο, διανύοντας με τα πόδια περίπου 25 χιλιόμετρα.

Λέσβος: Χάος στο hotspot της Μόριας μετά την εξέγερση μεταναστών - εικόνα 2

Περίπου τα μεσάνυχτα οι φωτιές έσβησαν και η πρώτη καταγραφή των ζημιών λέει πως καταστράφηκε περίπου το 60% των εγκαταστάσεων. Όσοι από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ξαναμπήκαν μέσα στο hotspot δεν βρήκαν παρά μόνο τους σκελετούς των σκηνών τους κάρβουνα, στάχτες και λάσπες από τα νερά της πυροσβεστικής.

Λέσβος: Χάος στο hotspot της Μόριας μετά την εξέγερση μεταναστών - εικόνα 3

Η Αστυνομία περικύκλωσε την περιοχή και προσπαθούσε να αποτρέψει την ομαδική κάθοδο των μεταναστών στο κέντρο της Μυτιλήνης. Λίγο πριν από τις 11.30 το βράδυ της Δευτέρας, η Πυροσβεστική ενημέρωσε ότι η πυρκαγιά στον καταυλισμό της Μόριας κατασβέστηκε.

Λέσβος: Χάος στο hotspot της Μόριας μετά την εξέγερση μεταναστών - εικόνα 4

Η αστυνομία κρατούσε κλειστό τον περιφερειακό δρόμο που οδηγεί στη Μόρια. Αρκετοί από τους ανθρώπους που έφυγαν από το hotspot, και κατευθύνθηκαν προς την πόλη της Μυτιλήνης, πήδηξαν τα σύρματα στο παλιό κτίριο του πρώην ΣΤΕΠ στην Επάνω Σκάλα, για να βρουν εκεί καταφύγιο. Αρκετά μέλη των ΜΚΟ βρίσκονταν μαζί με τους μετανάστες που έφυγαν από τη Μόρια, στο λιμάνι της Μυτιλήνης, στην περιοχή πάνω από το τελωνείο.

Λέσβος: Χάος στο hotspot της Μόριας μετά την εξέγερση μεταναστών - εικόνα 5Σήμερα αναμένεται να φτάσουν στη Λέσβο δύο διμοιρίες των ΜΑΤ από την Αθήνα, για την ενίσχυση της Αστυνομικής δύναμης. Επί πλέον θα ναυλωθεί με άμεσο διαγωνισμό πλοίο, το οποίο θα ελλιμενιστεί στη Μυτιλήνη και θα χρησιμοποιηθεί σαν πλωτό Hotspot για την φιλοξενία μεταναστών.

Λέσβος: Χάος στο hotspot της Μόριας μετά την εξέγερση μεταναστών - εικόνα 6

Βίντεο από την πυρκαγιά


Λέσβος: Χάος στο hotspot της Μόριας μετά την εξέγερση μεταναστών - εικόνα 7

Λέσβος: Χάος στο hotspot της Μόριας μετά την εξέγερση μεταναστών - εικόνα 8

Λέσβος: Χάος στο hotspot της Μόριας μετά την εξέγερση μεταναστών - εικόνα 9

Επιθέσεις από Χρυσαυγίτες

Νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας, σημειώθηκαν τραμπουκισμοί και επιθέσεις από ακροδεξιά στοιχεία, στη διάρκεια διαδήλωσης

Λέσβος: Χάος στο hotspot της Μόριας μετά την εξέγερση μεταναστών - εικόνα 10
Λέσβος: Χάος στο hotspot της Μόριας μετά την εξέγερση μεταναστών - εικόνα 11

Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του τοπικού συμβουλίου της Μόριας και ως αίτημα είχε την εκκένωση της περιοχής από χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν έξω από το hot spot, καθώς και, όπως λένε, την προστασία της ασφάλειας και των περιουσιών των κατοίκων.

Κυριάρχησαν δε συνθήματα υπέρ της μετεγκατάστασης στη χερσαία Ελλάδα των εγκλωβισμένων στα νησί ανθρώπων και της ανάγκης στήριξης των τοπικών κοινωνιών.

Στην πορεία για μια ακόμα φορά είχαν παρεισφρήσει ακραία στοιχεία. Χτυπήθηκαν και τρεις νεαρές γυναίκες εκ των οποίων η μία γνωστή εθελόντρια που δραστηριοποιείται σε δομή φιλοξενίας στη Μυτιλήνη (το θύμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο).

Όπως αναφέρει το τοπικό emprosnet.gr, 15 μέλη της Χρυσής Αυγής επιτέθηκαν στις 3 φοιτήτριες που παρακολουθούσαν την κινητοποίηση, στην είσοδο της αγοράς, κοντά στα Κεντρικά Λύκεια της Μυτιλήνης. Οπως καταγγέλλεται, ήταν παρόντες άνδρες της αστυνομίας, οι οποίοι δεν παρενέβησαν για να τις προστατεύσουν

Λέσβος: Χάος στο hotspot της Μόριας μετά την εξέγερση μεταναστών - εικόνα 12

Την εκρηκτική κατάσταση που επικράτησε στο νησί περιγράφει στο Facebook η δημοσιογράφος Ανθή Παζιάνου, η οποία καταγγέλλει ότι και η ίδια δέχτηκε επίθεση από έναν άνδρα άνω των 70 ετών, ο οποίος χτύπησε και τρεις γυναίκες από τη Συρία με τα τέσσερα παιδιά τους.

Η ανάρτηση της δημοσιογράφου:

Λέσβος: Χάος στο hotspot της Μόριας μετά την εξέγερση μεταναστών - εικόνα 13

Ο πρόεδρος του χωριού, Νίκος Τρακέλλης ανέφερε σε τοπική ιστοσελίδα: "Θα γίνει και το μπαμ και έχουμε προειδοποιήσει γι' αυτό. Εμείς δεν μπορούμε να σταματήσουμε κανέναν, ας τους σταματήσει άλλος".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ 18 Σεπ 2020 | 15:17

Μήνυμα Χρυσοχοΐδη: Να ξεχάσουν οι δουλέμποροι την "οδό του Αιγαίου"

"Δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε ξανά ροές στα νησιά" διαβεβαίωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΗ 18 Σεπ 2020 | 13:53

Συναγερμός στη Λάρισα: Δέκα κρούσματα κορονοϊού στη δομή προσφύγων

Εντοπίστηκαν δέκα κρούσματα στην δομή προσφύγων στο Κουτσόχερο στη Λάρισα.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗ 18 Σεπ 2020 | 10:10

Λέσβος: Πάνω από 5.000 πρόσφυγες έχουν μπει στο Καρά Τεπέ - Ομαλά εξελίσσεται η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. [εικόνες]

Συνεχίζουν να μπαίνουν πρόσφυγες και μετανάστες στην προσωρινή δομή φιλοξενίας.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΣΑΛΟ 17 Σεπ 2020 | 18:58

Οπισθεν... ολοταχώς από Λιάκο: Δεν έγραψα "κάψτε τη Μόρια" - Ήθελα να δείξω την απελπισία των ανθρώπων

Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η δήλωσή του για την φωτιά στη Μόρια, ο Αντώνης Λιάκος τα... μαζεύει υποστηρίζοντας ότι ήθελε να δείξει την απελπισία των ανθρώπων.

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ 17 Σεπ 2020 | 14:30

Ο Στέλιος Κούλογλου (ΣΥΡΙΖΑ) απαντά στον Λιάκο: "Εγω πάντως δεν θα έβαζα φωτιά στη Μόρια..."

Απάντηση του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου στον καθηγητή Λιάκο που δήλωσε ότι και αυτός θα έβαζε φωτιά στη Μόρια

"ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ" 17 Σεπ 2020 | 10:59

Αίσθηση από ανάρτηση του καθηγητή Λιάκου: Κι εγώ θα έβαζα φωτιά στη Μόρια - Πρέπει να υπερασπιστούμε τους νεαρούς Αφγανούς

Ο Αντώνης Λιάκος είναι καθηγητής και μέλος της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Λιάκος τάσσεται υπέρ των αλλοδαπών που κατηγορούνται για τη φωτιά στη Μόρια.

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ 17 Σεπ 2020 | 08:30

Λέσβος: Μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας - Πάνω από 1.000 άτομα μεταφέρθηκαν στο Καρά Τεπέ [εικόνες - βίντεο]

Από τις 8 το πρωί η επιχείρηση της αστυνομίας για την προώθηση μεταναστών και προσφύγων προς το νέο καταυλισμό του Καρά Τεπέ.

ΥΠΟΠΤΕΣ 15 ΦΩΤΙΕΣ ΣΕ ΑΚΡΙΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 17 Σεπ 2020 | 07:48

Φωτιά στη Μόρια: Φύλλο και φτερό τα κινητά των αλλοδαπών συλληφθέντων

Οι διωκτικές αρχές ψάχνουν ενδελεχώς τα κινητά τηλέφωνα των έξι κατηγορουμένων για την καταστροφή του ΚΥΤ Μόριας.

ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΗΜΕΡΟ 16 Σεπ 2020 | 21:20

Κορονοϊός: Κλειστά μέχρι και την Παρασκευή τα σχολεία στη Λέσβο

Τα σχολεία της Λέσβου δεν άνοιξαν την περασμένη Δευτέρα για λόγους ασφάλειας, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων της νόσου του κορονοϊού

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1.200 ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ 16 Σεπ 2020 | 20:41

Καρά Τεπέ: "Αστακός" η νέα δομή - Με Αστυνομική Διεύθυνση και 350 αστυνομικούς

Σε... φρούριο μετατρέπεται η δομή φιλοξενίας στο Καρά Τεπέ, με απόφαση Χρυσοχοΐδη

ΗΛΙΚΙΑΣ 17 ΕΤΩΝ 16 Σεπ 2020 | 14:44

Φωτιά στη Μόρια: Αυτοί είναι οι ανήλικοι Αφγανοί εμπρηστές του καταυλισμού [Εικόνες]

Στον Εισαγγελέα οδηγήθηκαν το μεσημέρι οι έξι συλληφθέντες για τον εμπρησμό του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης στη Μόρια.

«ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ 6.000 ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ» 16 Σεπ 2020 | 14:24

Χρυσοχοΐδης στον Guardian: Μέχρι το Πάσχα η Λέσβος θα έχει αδειάσει από πρόσφυγες

"Όλοι θα φύγουν", δήλωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στον Guardian.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ 16 Σεπ 2020 | 14:06

Εβδομήντα γυναίκες αστυνομικοί από τη ΓΑΔΑ στη Λέσβο - Γιατί μεταφέρθηκαν

Εβδομήντα γυναίκες αστυνομικοί, από μάχιμες υπηρεσίες μετέβησαν σήμερα το πρωί στη Λέσβο.