Μεταναστευτικό: Γενική απεργία, επεισόδια και διαδηλώσεις σε Λέσβο, Χιο, Σάμο

Λουκέτο σε καταστήματα και υπηρεσίες του δήμου στη Μυτιλήνη - Συγκεντρώσεις σε Λέσβο, Χίο, Σάμο - Επεισόδια, αποκλεισμένοι δρόμοι και μπουλντόζες.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Γενική απεργία με συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις είναι σε εξέλιξη σήμερα στη Λέσβο, με φόντο την έντονη αντιπαράθεση των κατοίκων και των φορέων των νησιών του Βορείου Αιγαίου με την κυβέρνηση, για τις νέες κλειστές δομές φιλοξενίας προσφύγων.

Όλα τα καταστήματα στην οδό Ερμού, την πόλη της Μυτιλήνης, τα καφέ της προκυμαία έως και τα περίπτερα είναι κλειστά. Κλειστές είναι σήμερα και όλες οι υπηρεσίες του Δήμου, της Περιφέρειας, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και η Γ.Γ. Αιγαίου. Αποφάσεις για κλείσιμο των καταστημάτων έχουν λάβει οι Εμπορικοί Σύλλογοι σε χωριά και πόλεις της Λέσβου, όπως σε Καλλονή και Αγιάσο.

Μεταναστευτικό: Γενική απεργία, επεισόδια και διαδηλώσεις σε Λέσβο, Χιο, Σάμο

Από τις 11 το πρωί κάτοικοι και φορείς συγκεντρώθηκαν στην παλτεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη. Την κινητοποίηση αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επέμβαση των ΜΑΤ στο νησί και σε αντίδραση για τη σχεδιαζόμενη δομή στην επιταγμένη από την κυβέρνηση περιοχή του Καράβα.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη Χίο και τη Σάμο

Ανάλογη εκδήλωση έχει προγραμματιστεί να γίνει την ίδια ώρα στην πλατεία Βουνακίου στη Χίο (πλατεία Βουνακίου). Στη Σάμο, η συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιείται στις 12:30 στην πλατεία Πυθαγόρα, με αίτημα τον "άμεσο απεγκλωβισμό του νησιού από πρόσφυγες και μετανάστες τη μεταφορά τους, στην Ηπειρωτική Ελλάδα και στις Ευρωπαϊκές χώρες που επιθυμούν". Οι κάτοικοι της Σάμου διαμηνύουν ότι αποδέχονται μόνο μικρή δομή πρώτης υποδοχής, καταγραφής και ταυτοποίησης στο νησί "με οριστική ΔΙΑΚΟΠΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ και ΚΛΕΙΣΙΜΟ του υφιστάμενου ΚΥΤ της πόλεως Σάμου" και ζητούν "να δοθούν από το Υπουργείο ΑΜΕΣΑ γραπτές εγγυήσεις για το κλείσιμο και για την παραχώρηση κατά κυριότητα του γηπέδου στο Δήμο Ανατολικής Σάμου".

Στο μεταξύ, αποκλεισμένη παραμένει η είσοδος που οδηγεί στις εγκαταστάσεις του, υπό κατασκευή, νέου Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη θέση "Ζερβού" της Σάμου.

Σάμος

Οι σημερινές κινητοποιήσεις, σύμφωνα με τους διοργανωτές, γίνονται για να καταδικαστεί "η βάρβαρη και άκρως επιθετική ενέργεια της κυβέρνησης να αποστείλει τα ΜΑΤ στα δύο νησιά Λέσβο και Χίο, για να επιβάλουν τη βίαιη μετατροπή τους σε νέες φυλακές, προκαλώντας την βούληση και την αξιοπρέπεια των νησιωτών".

Επίσης, καταγγέλλονται "οι επιθέσεις από τις δυνάμεις καταστολής σε ανυπεράσπιστους νησιώτες και ο συνεχιζόμενος αποκλεισμό των οδών".

συγκέντρωση

Επεισόδια το πρωί στο Διαβολόρεμα

Κάτοικοι συγκρούστηκαν ξανά σήμερα το πρωί με δυνάμεις των ΜΑΤ στην περιοχή Διαολόρεμα με την αστυνομία να κάνει νέα ρίψη χημικών. Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν κάνει μπλοκο στην περιοχή των Λάμπου Μύλων, απαγορεύοντας στους οδηγούς από Μυτιλήνη να κατευθυνθούν προς την Καλλονή και να μεταβούν στο Διαβολόρεμα.

επεισόδια

Σημειώνεται ότι οι οδομαχίες και ο ανταρτοπόλεμος μέσα στο δάσος, τόσο στην περιοχή της Καράβας όσο και στο Διαβολόρεμα συνεχίζονταν χθες μέχρι αργά το απόγευμα. Αργά το βράδυ της Τρίτης, ξεκίνησαν χωματουργικές εργασίες από τα μηχανήματα έργου στην περιοχή Καράβα στη Μυτιλήνη. Κυβερνητικές πηγές, αναφέρουν ότι η κατασκευή των κλειστών κέντρων συνεχίζεται κανονικά, χωρίς καμία παρέκκλιση από τα χρονοδιαγράμματα

Ο δήμαρχος δυτικής Λέσβου απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση και στον ίδιο τον πρωθυπουργό "να σταματήσουν οι αναίτιες ενέργειες καταστολής. Ο Ταξιάρχης Βέρρος στην έκκληση του στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό που έδωσε στη δημοσιότητα αναφέρει: "Από χθες τα ξημερώματα, μέχρι και αυτή τη στιγμή, οι κάτοικοι της Λέσβου ζουν καταστάσεις πρωτόγνωρης για τα μέρη μας βίας και είναι αντιμέτωποι με δακρυγόνα και πάσης φύσης χημικά. Είμαστε μάρτυρες πρωτοφανών καταστάσεων, αναίτιας βίας και απρόκλητων επιθέσεων κατά πολιτών στην Καράβα και στο Διαβολόρεμα! Κύριοι, η κόπωση μετά από μια ολόκληρη ημέρα 'επιχειρήσεων' είναι κακός σύμβουλος. Σας καλώ έστω και τώρα να ξανασκεφτείτε τί κάνετε στον τόπο που σώζει την αξιοπρέπεια όλης της Ελλάδας και της Ευρώπης εδώ και πέντε χρόνια".

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 29 Μαρ 2020 | 21:13

Έκρηξη της κατανάλωσης λόγω της πανδημίας-αύξηση ακόμα και πάνω από 1.000%

Πάνω από δώδεκα κωδικοί προϊόντων είδαν απρόσμενη αύξηση.

ΤΟ 39Ο ΘΥΜΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ 29 Μαρ 2020 | 21:07

Κορονοϊός: Νεκρή 76χρονη με υποκείμενο νόσημα από την Λέσβο

Η γυναίκα είχε εκδηλώσει πνευμονία ενώ χθες, το απόγευμα, πιστοποιήθηκε ότι έπασχε από COVID 19.

ΤΙ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ 29 Μαρ 2020 | 20:17

Τεστ ταχείας διάγνωσης: Η πρόταση Μόσιαλου για να ελεγχθεί ο κορονοϊός

Ο κ. Μόσιαλος ανάρτησε κείμενο με τίτλο: "Η επιστημονική έρευνα ως δημόσιο αγαθό – μια πρόταση για τον έλεγχο της πανδημίας".

ΟΧΥΡΩΜΕΝΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΙΟ 29 Μαρ 2020 | 20:10

Β. Κοντοζαμάνης: Υπάρχει επάρκεια υγειονομικού υλικού, όμως χρειάζεται ορθολογική χρήση

Εξήγησε ότι η χώρα μας έχει προβεί στις απαραίτητες παραγγελίες και συνέχεια το σύστημα εφοδιάζεται.

ΣΤΑ ΕΞΟΧΙΚΑ ΤΟΥΣ 29 Μαρ 2020 | 19:48

Αθάνατο ελληνικό δαιμόνιο: Ήθελαν να σπάσουν την καραντίνα με πρόφαση τα ...χαλασμένα υδραυλικά

Ήταν η δικαιολογία που σκέφτηκαν χιλιάδες ιδιοκτήτες εξοχικών, για να αποφύγουν την καραντίνα και τα μέτρα.

ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΛΟΥΚΕΤΟ 29 Μαρ 2020 | 19:44

Ν. Χαρδαλιάς: Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα, τα δύσκολα είναι μπροστά μας

Τα μέτρα που λαμβάνονται ελέγχονται ως προς την αποτελεσματικότητα τους και ως προς την αναγκαιότατα τους και εφόσον κριθεί αναγκαία η εφαρμογή τους παρατείνεται, τόνισε.

ΑΠΟ ΤΙΣ 6:00 ΕΩΣ ΤΙΣ 15:00 29 Μαρ 2020 | 18:32
ΕΥΛΑΒΙΚΗ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ 29 Μαρ 2020 | 17:55

Τσιόδρας: "Εχουμε συγκρατημένη αισιοδοξία"

Κανένα νέο κρούσμα σήμερα στην Ελλάδα - "Υπάρχουν καλές εξελίξεις στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες", ανέφερε.

ΚΡΟΥΕΙ ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ 29 Μαρ 2020 | 17:40

Τσιόδρας: Προσοχή στη χρήση της χλωροκίνης - Μόνο με συνταγή γιατρού

Ο επικεφαλής του υπουργείου Υγείας τόνισε ότι η χρήση της σχετίζεται με πολλές παρενέργειες, ακόμα και θάνατο.

29 Μαρ 2020 | 17:12

Ένταξη στο σύνολο των μέτρων στήριξης ζητούν οι οδοντίατροι

Η άσκηση του οδοντιατρικού επαγγέλματος βρίσκεται στον πρώτο βαθμό επικινδυνότητας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 29 Μαρ 2020 | 16:57

Κορονοϊός - Τσιόδρας: 38 οι νεκροί, 95 νέα κρούσματα, 1156 συνολικά

Έξι επιπλέον άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη χώρα μας από τον κορονοϊό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από τη νόσο σε 38 - Το σύνολο των κρουσμάτων από ανέρχεται πλέον στα 1.156.

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΩΣ ΔΩΔΕΚΑ ΕΤΩΝ 29 Μαρ 2020 | 16:47
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 29 Μαρ 2020 | 16:27

Κορονοϊός: Διάγραμμα δείχνει πόσο λιγότερα είναι τα κρούσματα στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη

Τι δείχνουν τα στοιχεία και πώς διαμορφώνεται η καμπύλη κρουσμάτων μέχρι στιγμής.