Λευκή Βίβλος της ΕΛΑΣ: Τα 9 σημεία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τη μείωση τμημάτων και την ταχύτερη ανταπόκριση

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοίδης παρουσίασε την "Λευκή Βίβλο" λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας.

Προσλήψεις με 18μηνη σύμβαση στην Ελληνική Αστυνομία

Ψηφιακός μετασχηματισμός για την Ελληνική Αστυνομία. "Μείωση" Αστυνομικών Διευθύνσεων, Αστυνομικών Τμημάτων για μια σφικτή και αποτελεσματική αστυνομία με την χρήση εφαρμογών ψηφιακής τεχνολογίας για την εξοικονόμηση προσωπικού, μείωσης άσκοπων εργατοωρών και ταχύτητα στην ανταπόκριση. Εφαρμογές βοήθειας για αστυνομικούς και πολίτες για την αποφυγή της "χρόνιας" ταλαιπωρίας, σπατάλης προσωπικού και χρόνου. Οργανόγραμμα διαχείρισης, αξιολόγησης και κατάλληλη αξιοποίηση του αστυνομικού προσωπικού ανάλογα με τις δυνατότητες και τα προσόντα που απαιτούνται σε κάθε αστυνομική υπηρεσία, το οποίο… απουσίαζε από την αστυνομία.

Τα παραπάνω είναι ένα μικρό μέρος της "Λευκής Βίβλου" λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας που παρουσίασε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης. Πρόκειται για ένα πολιτικό στρατηγικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα "πατήσουν" Νόμοι και Προεδρικά διατάγματα για ξεχωριστούς επιχειρησιακούς τομείς, που θα οδηγήσουν στην συνολική μεταρρύθμιση της αστυνόμευσης.

"Δια βίου μάθηση" είπε ο κ. Χρυσοχοίδης αναφορικά με την νέα εκπαιδευτική πολιτική του προσωπικού που θα προκύψει από την φιλοσοφία της "Λευκής Βίβλου", με τον υφυπουργό Λευτέρη Οικονόμου να συμπληρώνει πως πρόκειται για θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση με ρεαλισμό στις σύγχρονες συνθήκες. Το πρώτο βήμα θα γίνει σε δύο μήνες με τη δημιουργία σχεδίου νόμου με νέο οργανόγραμμα και νομοσχέδιο για την εκπαίδευση και από εκεί και πέρα θα τεθούν οι άλλες προτεραιότητες προς υλοποίηση, όπως για την διαχείριση κρίσεων εσωτερικής ασφάλειας και αντιμετώπισης της αστυνομικής αυθαιρεσίας. Αναφορικά με τις συναθροίσεις και την ένταση που έχει προκληθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο κ. Χρυσοχοίδης υποστήριξε πως ο πρόσφατος νόμος για τις συναθροίσεις εφαρμόζεται σε γενικές γραμμές και κάθε μέρα που περνά η εφαρμογή του θα είναι όλο και καλύτερη, ενώ για την πρόσφατη πόλωση, σημείωσε πως αυτή είναι "πολιτικό ζήτημα".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Χωρίς συνεννόηση δεν υπάρχει αστυνόμευση"

Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής παρουσίασης αναφέρθηκε πως αναγκαιότητα για την δημιουργία της Λευκής Βίβλου ήταν η πανδημία, μετά την κρίση στον Έβρο, η οποία έδειξε πως η ασφάλεια είναι καθημερινή άσκηση διαχείρισης κρίσεων. "Οι απειλές από τα σύνορα μέχρι τον κυβερνοχώρο θέλουν μια ενιαία απάντηση. Η διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών και η συνεχής προσπάθεια για την μείωση των περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας χρειάζονται νέους θεσμούς και πολιτικές. Οι τρόποι που αντιμετωπίζεται η αστυνομία από μέρος των νέων και οι νέοι από μέρος της αστυνομίας απομακρύνει το μέλλον. Η βία ανηλίκων αυξάνεται σημαντικά και οι απαντήσει δεν μπορεί να είναι μόνο αστυνομικές" επισήμανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Το σύνθημα εφαρμογής αυτής της "Λευκής Βίβλου" είναι το παρακάτω: "Χωρίς συνεννόηση δεν μπορεί να υπάρξει αστυνόμευση και χωρίς συνεργασία δεν μπορεί να επιτευχθεί ασφάλεια".

Ο κ. Χρυσοχοίδης έκανε λόγο για "την πρόταση του Υπουργείου ώστε να διαμορφωθεί ένα νέο συμβόλαιο μεταξύ πολιτών και Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη" ενώ επεσήμανε πως "οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης έχουν τη δική τους Λευκή Βίβλο, δημόσια κείμενα που περιγράφουν την πολιτική εσωτερικής ασφάλειας και τις αρχές της αστυνόμευσης. Έχουν διαφορετικά ονόματα (στρατηγικές, δόγματα, προγράμματα αναφοράς κ.ά), αλλά όλα έχουν τον ίδιο χαρακτήρα και την ίδια χρησιμότητα".

9 σημεία για Αστυνομία του 21ου αιώνα

Για να μπορέσει να υποστηριχθεί η νέα λειτουργία, αλλάζει ριζικά και εκσυγχρονίζεται η φύση και ο χαρακτήρας της Αστυνομίας. Η Αστυνομία του 21ου αιώνα έχει τα παρακάτω εννέα χαρακτηριστικά που αναλύονται και αποτυπώνονται:

"Πράσινη": Ενίσχυση των δράσεων ανακύκλωσης, χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων, αξιοποίηση επαναχρησιμοποιούμενων υλικών, ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων.

"Έξυπνη": Χρήση νέων τεχνολογιών και καινοτομικών συστημάτων στην επιχειρησιακή της λειτουργία.

"Ψηφιακή": Περιορισμός των εγγράφων, αξιοποίηση συστημάτων επικοινωνίας και πληροφόρησης, παροχή ψηφιακών υπηρεσιών στους πολίτες.

"Εξωστρεφής": Επικοινωνία, ενημέρωση των πολιτών, αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, λογοδοσία. "Αλληλέγγυα & Εθελοντική": Συμμετοχή στην υλοποίηση δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης και εθελοντισμού. "Αποτελεσματική": Ενίσχυση των δράσεων πρόληψης, αξιοποίηση ευέλικτων μονάδων αστυνόμευσης για την ενδυνάμωση της άμεσης ανταπόκρισης στην αντιμετώπιση του εγκλήματος και της βίας. Υλοποίηση προγραμμάτων εξοπλισμού.

"του Ανθρωπίνου Δυναμικού": Αξιολόγηση και διαρκής ανάπτυξη του ανθρωπίνου δυναμικού, ενίσχυση της δια βίου μάθησης και της εκπαίδευσης.

"Προσβάσιμη": Παρεμβάσεις σε κτήρια, υποστήριξη των πολιτών ΑΜΕΑ, ενίσχυση των δράσεων διαπολιτισμικής αστυνόμευσης και κοινωνικής διαμεσολάβησης.

"Επιτελική και Αποκεντρωμένη": Επιτελικός σχεδιασμός και λειτουργία σε κεντρικό επίπεδο και ενίσχυση της αποκέντρωσης των δυνάμεων, με τη δημιουργία ισχυρών Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης σημειώθηκε ότι τα παραδοσιακά μοντέλα αστυνόμευσης έχουν αγγίξει τα όρια τους, ενώ η πολιτική ασφάλειας αλλά και τα επιχειρησιακά δόγματα δεν μπορούν να μένουν πίσω από κλειστές πόρτες.

Η ενίσχυση του ισλαμιστικού εξτρεμισμού και η δράση τζιχαντιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων συνετέλεσαν στη δημιουργία διογκωμένων μεταναστευτικών πιέσεων, και στην ενίσχυση της τρομοκρατικής απειλής. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αναφέρεται στη "Λευκή Βίβλο", η ασφάλεια απαιτεί μία… πολυκλαδική Αστυνομία, που να μπορεί να ανταποκριθεί σε ένα ευρύ έργο. Τονίζεται επίσης, ότι το διαδίκτυο είναι ένας χώρος που κρύβει απειλές και κινδύνους καθώς το έγκλημα έχει μεταφέρει τη δραστηριότητά του στον ψηφιακό τομέα, για αυτό και είναι κρίσιμο να ενισχυθεί η ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο και η προστασία των ψηφιακών δραστηριοτήτων των πολιτών και των φορέων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΚΑΡΑΙΒΑΖ 10 Απρ 2021 | 19:14

Χρυσοχοίδης σε Τσίπρα: "Ανίερο να σκυλεύεις πολιτική σε φρέσκο αίμα δημοσιογράφου"

"Κακό πράγμα να λες ψέματα. Ανίερο να σκυλεύεις πολιτική σε φρέσκο αίμα δημοσιογράφου" δήλωσε ο κ. Χρυσοχοίδης.

ΕΠΙΡΡΙΠΤΕΙ ΕΥΘΥΝΕΣ 10 Απρ 2021 | 15:41

Μήνυμα Τσίπρα για την δολοφονία Καραϊβάζ - "Πυρά" κατά Μητσοτάκη, Χρυσοχοίδη

Ο κ.Τσίπρας επιρρίπτει ευθύνες στον πρωθυπουργό και τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη, καθώς όπως αναφέρει "έχουν αφήσει τη χώρα να μετατραπεί σε αποικία οργανωμένου εγκλήματος".

ΑΝΘΡΩΠΟΚΥΝΗΓΗΤΟ 10 Απρ 2021 | 12:04

Χρυσοχοΐδης: Ειδεχθές έγκλημα η δολοφονία Καραϊβάζ – Πολύ σύντομα θα εντοπίσουμε τους ενόχους - Η εντολή Μητσοτάκη

Δηλώσεις μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη έκανε ο υπουργός προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 10 Απρ 2021 | 08:44

Γιώργος Καραϊβάζ: Εκτακτη συνάντηση Μητσοτάκη με Χρυσοχοΐδη στο Μαξίμου για τη γρήγορη εξιχνίαση της στυγερής δολοφονίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στις 10:30 στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου.

"ΕΙΧΕ ΕΝΑ Η ΔΥΟ ΑΤΟΜΑ" 09 Απρ 2021 | 11:13

Χρυσοχοΐδης για Μένιο Φουρθιώτη: Ποτέ δεν τον φύλαξαν 14 αστυνομικοί, ποτέ δεν είχε θωρακισμένο όχημα

Ποτέ δεν φύλαξαν 14 αστυνομικοί τον Φουρθιώτη, ποτέ δεν υπήρξαν θωρακισμένα αυτοκίνητα, σημείωσε στη Βουλή ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

ΕΞΩΔΙΚΟ ΜΕ ΑΠΕΙΛΕΣ 03 Απρ 2021 | 13:10

Εξώδικο του Μένιου Φουρθιώτη στο TheTOC: Τον ενόχλησε το ρεπορτάζ για την αστυνομική προστασία- Η απάντησή μας

Εξώδικο έστειλε (και) στο TheTOC ο Μένιος Φουρθιώτης: Ζητά να κατεβάσουμε τις αναρτήσεις για την αστυνομική του προστασία

Η ΛΙΣΤΑ ΘΑ ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 01 Απρ 2021 | 13:25

Αλλαγές μετά το σάλο με Φουρθιώτη: Τσεκάρουν όλους τους VIP που έχουν αστυνομική φύλαξη

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ζήτησε τη λίστα με τα πρόσωπα στα οποία έχει διατεθεί αστυνομική φύλαξη

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ 01 Απρ 2021 | 07:52

Ανοίγει ξανά ο φάκελος της Marfin: Πώς η έρευνα των αρχών έφτασε στους πέντε νέους υπόπτους

Νέα πρόσωπα και υλικό στο μικροσκόπιο των αρχών για την υπόθεση της Marfin

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΩΡΕΑΝ ΤΕΣΤ 20 Μαρ 2021 | 08:13

Σύγκρουση για τις "κορονο-διαδηλώσεις": 14 συλλαλητήρια τη μέρα εν μέσω πανδημίας - Δεν κολλάει στις διαδηλώσεις λέει ο Α. Τσίπρας

Στην Αττική που βρίσκεται στο "βαθύ κόκκινο" με τα νοσοκομεία να είναι κατάσταση συναγερμού είχαμε ημερησίως 4 συγκεντρώσεις σε σύνολο 189.

ΟΙ ΣΥΝΔΕΤΙΚΟΙ ΚΡΙΚΟΙ 18 Απρ 2021 | 08:06

Δολοφονία Καραϊβάζ: Ποια συμβόλαια θανάτου ψάχνει η ΕΛΑΣ - Οι 5 συν 2 υποθέσεις που βρίσκονται στο μικροσκόπιο

Σε 5 συν δύο συμβόλαια θανάτου ψάχνουν ίχνη των εντολέων της δολοφονίας Καραϊβάζ οι αρχές

ΤΙ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ 16 Απρ 2021 | 07:55

Δολοφονία Καραϊβάζ: Ξεσκονίζουν την "κόκκινη" λίστα των εκτελεστών από Interpol και Europol

Την προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας του βιντεοληπτικού υλικού και έλεγχο μιας "κόκκινης" λίστας εκτελεστών από Interopol και Europol εξετάζει η ΕΛΑΣ.

ΛΙΓΟ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ 15 Απρ 2021 | 07:38

Δολοφονία Καραϊβάζ: Πάνω από 100 βίντεο στη διάθεση των αρχών - Hi tech κυνηγητό των δραστών με ειδικό λογισμικό

Σε ένα βίντεο από κάμερα ασφαλείας διακρίνονται οι δυο δράστες της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ να περνούν με το σκούτερ την οδό Μεγίστης στον Άλιμο.

ΠΟΥ ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ 14 Απρ 2021 | 07:53

Δολοφονία Καραϊβάζ: "Ξεσκονίζουν" 4 υπόπτους από την GREEK MAFIA - Δεινός σκοπευτής και προσεκτικός ο εκτελεστής

Οι αρχές "ξεσκονίζουν" παλίες δικογραφίες και συζητήσεις ή αναφορές που έχουν γίνει μέσα στις φυλακές πριν και μετά την δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ.