Λευτέρης Ζυγούρος: Ο πρώτος τυφλός απόφοιτος του ΑΠΘ στις Πολιτικές Επιστήμες [εικόνες]

Νικητής της ζωής και παράδειγμα ψυχικής δύναμης και θέλησης αποδείχθηκε ο νεαρός Θεσσαλονικιός, πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

H δύναμη της θέλησης και η πίστη στις εσωτερικές δυνάμεις που κρύβει κάθε άνθρωπος μέσα του και τον βοηθούν να ξεπερνά ακόμα και τα μεγαλύτερα εμπόδια, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του Λευτέρη Ζυγουρά.

Ο Λευτέρης γεννήθηκε με πρόβλημα όρασης, κάτι που τον κατέστησε εκ γενετής τυφλό.

Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να γίνει ο πρώτος απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και παράλληλα να ασχολείται με τη σφυροβολία και δισκοβολία στην κατηγορία F11 ατόμων με αναπηρία.

Λευτέρης Ζυγούρος: Ο πρώτος τυφλός απόφοιτος του ΑΠΘ στις Πολιτικές Επιστήμες [εικόνες]

Τη μεγάλη του επιτυχία - όνειρο ζωής δημοσιοποίησε ο ίδιος ο νεαρός αθλητής και πλέον πολιτικός επιστήμονας στην προσωπική του σελίδα στο facebook.

"Για μένα ήταν μία πολύ ιδιαίτερη μέρα η χθεσινή. Πιστεύω πως η ζωή χωρίς στόχους είναι ένα ταξίδι χωρίς προορισμό, έτσι λοιπόν, τώρα νιώθω ιδιαίτερα περήφανος και χαρούμενος που έναν από αυτούς τους στόχους σήμερα τον κατέκτησα.

Διαβάστε Επίσης

Φυσικά δεν ήμουν μόνος μου σε αυτό το ταξίδι, είχα δίπλα μου ανθρώπους που με αγαπάνε, με νοιάζονται και με βοηθούν, όπως την οικογένεια μου και μερικούς πολύ καλούς φίλους που χωρίς αυτούς η φοίτηση μου στο πανεπιστήμιο θα ήταν πολύ πιο δύσκολη από ότι ήδη ήταν.

Ήταν εκείνοι που στα δύσκολα με ώθησαν να συνεχίσω, και με βοήθησαν να ανταπεξέλθω στα θέματα που προέκυπταν στην καθημερινότητά του πανεπιστημίου.

Εξαρχής ήξερα πως η σχολή που επέλεξα δεν έχει την καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση για μένα, παρόλα αυτά, αν γύριζα πίσω το χρόνο, την ίδια επιλογή θα έκανα.

Έμαθα πολλά πράγματα όπως να σκέφτομαι, να αμφισβητώ και να ψάχνω, αλλά το κυριότερο που μου προσέφερε η σχολή αυτή, είναι γνωριμίες και σχέσεις που θέλω να κρατήσω γιατί όσα περάσαμε αυτά τα πέντε χρόνια είναι αδύνατο να ξεχαστούν.", έγραψε στο προσωπικό του προφιλ ο Λευτέρης.

"Ήταν δύσκολο. Ήταν πολύ δύσκολο. Αν δεν είχα φίλους να με βοηθούν και να με στηρίζουν, θα ήταν ακόμη περισσότερο. Όμως ήταν όλοι τους εκεί και τους ευχαριστώ γι’ αυτό" τονίζει χαρακτηριστικά στο GRTimes.

Διαβάστε Επίσης

Λευτέρης Ζυγουρας Τυφλος πτυχιουχος

Και αναφορικά με το πτυχίο του προσθέτει: "Ήξερα ότι από αυτή τη σχολή δύσκολα θα είχα επαγγελματική αποκατάσταση στο μέλλον. Μου άρεσε όμως. Με ενδιαφέρει η πολιτική, οι διεθνείς σχέσεις. Το ήθελα και για γνωστικό επίπεδο. Για τη γνώση και μόνο. Και το προσωπικό του ΑΠΘ κατά 90% ήταν απόλυτα συνεργάσιμο αν σκεφτείς ότι είμαι ο πρώτος τυφλός φοιτητής στη σχολή Πολιτικών Επιστημών".

Η πολύτιμη βοήθεια των φίλων

Αναφερόμενος στη βοήθεια που του παρείχαν οι φίλοι του σε όλο το διάστημα της φοίτησής του, ο Λευτέρης Ζυγούρας επαναλαμβάνει πως αν δεν υπήρχαν τόσοι άνθρωποι δίπλα του, κατά πάσα πιθανότητα η ιστορία δεν θα είχε εξελιχθεί με τον ίδιο τρόπο.

"Πρώτα – πρώτα οι φίλοι με βοήθησαν ηθικά. Επαναλαμβάνω πως ήμουν ο πρώτος τυφλός φοιτητής των Πολιτικών Επιστημών, οπότε ήταν πολύ δύσκολο για εμένα να το ολοκληρώσω όλο αυτό μόνος μου. Στην πορεία επίσης, δεθήκαμε ακόμη περισσότερο. Με στήριξαν στο να βρούμε καθηγητές, στο να μπορέσω να βρω σημειώσεις και στη συνέχεια να τις μετατρέψω σε ηλεκτρονική μορφή για να μπορέσω να τις χρησιμοποιήσω" τονίζει χαρακτηριστικά.

Πιο δύσκολο ήταν να φτάσω στο ΑΠΘ – Δεν υπάρχουν ηχητικοί σηματοδότες
Σχετικά με το πόσο δύσκολη είναι η φοίτηση σε πανεπιστημιακό ίδρυμα για έναν άνθρωπο με προβλήματα όρασης, ο Λευτέρης Ζυγούρας τονίζει πως το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν να καταφέρει να φτάσει στο campus.

"Ήταν δύσκολα παρά το γεγονός ότι από μικρό παιδί κάνω κινητικότητα. Όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν να φτάσω στο πανεπιστήμιο, καθώς δεν υπάρχουν πουθενά ηχητικοί σηματοδότες. Ξέρεις τι είναι να προσπαθείς να διαβείς την Εγνατία 9 το πρωί και να πρέπει να σε βοηθήσει κάποιος να περάσεις απέναντι; Γενικώς το πρόβλημα με τους ηχητικούς σηματοδότες είναι πολύ μεγάλο σε ολόκληρη την πόλη και δεν είναι και το μοναδικό" τονίζει συγκεκριμένα.

Λευτέρης Ζυγουρας Τυφλος πτυχιουχος

Όσο για τις εγκαταστάσεις του ΑΠΘ; "Δεν αντιμετώπισα ιδιαίτερο πρόβλημα. Θέλω να είμαι δίκαιος. Μέσα στο Πανεπιστήμιο υπάρχουν οδηγοί τυφλών και τα μονοπάτια εντός είναι αρκετά λειτουργικά. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι το campus είναι τεράστιο και πρέπει να διανύσεις μεγάλες αποστάσεις" προσθέτει στο GRtimes.

Σημαντικό να αποκτούν γνώσεις οι πάντες
Αναφερόμενος στον τρόπο διδασκαλίας και κατά πόσο το διδακτικό προσωπικό ανταπεξήλθε στις ανάγκες που έχει ένας φοιτητής με προβλήματα όρασης, ο Λευτέρης Ζυγούρας εξηγεί στο GRTimes ότι "εδώ, αναφερόμαστε σε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι. Το προσωπικό όπως είπα και προηγουμένως ανταποκρίθηκε κατά 90% όμως όλη αυτή η προσπάθεια είναι σημαντική και για μένα. Πρώτον γιατί θέλω να αφυπνίσω και άλλους τυφλούς να βγουν από το σπίτι τους και δεύτερον για να δώσω εφόδια σε κάποιους άλλους. Για παράδειγμα όταν θα υπάρξει δεύτερος φοιτητής στη σχολή των Πολιτικών Επιστημών, οι καθηγητές θα ξέρουν τι πρέπει να κάνουν και πως θα χειριστούν την κατάσταση έτσι ώστε να διευκολύνουν τις σπουδές του".

Ο αθλητισμός και η μουσική

Οι σπουδές βέβαια είναι μόνο μία πλευρά στην οποία ο Λευτέρης Ζυγούρας αφιερώθηκε τα τελευταία χρόνια έως ότου καταφέρει παραλάβει στα χέρια του το πολύτιμο πτυχίο. Δεν είναι όμως και το μοναδικό του ενδιαφέρον.

Παράλληλα με τις σπουδές ασχολείται και με τον αθλητισμό και ειδικότερα με τον στίβο, ως αθλητής σφαιροβολίας και δισκοβολίας στο αθλητικό σωματείο του Ηφαίστου.


Στο διάστημα της καραντίνας δε, κατάφερε να ξεδιπλώσει και το στιχουργικό του ταλέντο στη ραπ μουσική. "Πράγματι, στο διάστημα του lockdown είχα την ευκαιρία να βρεθώ πολύ με τον εαυτό μου. Τις όποιες σκέψεις έκανα, τις αποτύπωσα στο χαρτί και τις μετέτρεψα σε τραγούδι σημειώνει".

Επιπλέον, τις λίγες ελεύθερες ώρες ακολουθεί την ομάδα του Ηρακλή σε όλα τα αθλήματα, έχοντας εισιτήριο διαρκείας.

Τις ημέρες που οι "κολλητοί" του δεν έχουν κάποια υποχρέωση, είναι αυτοί που αναλαμβάνουν το έργο των καθοδηγητών σε όλα. Ο φίλος του ο Σταύρος για παράδειγμα, θα περάσει από νωρίς να τον πάρει από το σπίτι. Να τον οδηγήσει στο Καυτανζόγλειο. Και όταν το παιχνίδι αρχίσει, είναι αυτός που του μεταφέρει την εικόνα του αγώνα.

Εκτός αν φορέσει το ένα ακουστικό από το ραδιοφωνάκι για να ακούει τη μετάδοση από κάποιον αθλητικό σταθμό. Το ένα ακουστικό όμως, γιατί με το άλλο αυτί θέλει να ακούει τα συνθήματα…

Πηγή: Grtimes.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΑ SOCIAL MEDIA 18 Ιαν 2022 | 18:58

Βιασμός 24χρονης στη Θεσσαλονίκη: Η Γεωργία αποφάσισε να μιλήσει - Η φωτογραφία με τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο

Με ανάρτησή του στα social media, ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος εμφανίζεται δίπλα στην 24χρονη, λέγοντας πως "η Γεωργία αποφάσισε να δείξει το πρόσωπό της και να μιλήσει"

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 18 Ιαν 2022 | 18:50

Κορονοϊός: 8.661 τα νέα κρούσματα στην Αττική - Η Κρήτη πλησιάζει επικίνδυνα τη Θεσσαλονίκη

Πέφτουν τα κρούσματα κορονοϊού στην Αττική - Ο χάρτης της διασποράς.

«ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΤΙΠΟΤΑ» 18 Ιαν 2022 | 17:47

Ξεσπά ο πατέρας της Ελένης Τοπαλούδη: "Είχαν δώσει και στην κόρη μου χάπια βιασμού - Την εκβίαζαν με βίντεο"

"Και η Ελένη μας το 2017 είχε υποστεί το ίδιο με χάπια βιασμού", δήλωσε ο πατέρας της Ελένης Τοπαλούδη, με αφορμή την υπόθεση της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη

ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ 18 Ιαν 2022 | 17:22

Θεσσαλονίκη: Κατάληψη στο 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου - Πιάστηκαν στα χέρια μαθητές και εξωσχολικοί

Σε διαπληκτισμούς μεταξύ μαθητών και εξωσχολικών ατόμων μετατράπηκε η απόπειρα κατάληψης του 2ου ΕΠΑΛ Ευόσμου

18 Ιαν 2022 | 15:27

Βιασμός 24χρονης στη Θεσσαλονίκη: Περιπολικό πήγε στο ξενοδοχείο για το κορονοπάρτι - Οι έρευνες για τους τρεις "γόνους"

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προκαταρκτική έρευνα που έχει διατάξει η εισαγγελία πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για τον ομαδικό βιασμό της 24χρονης

ΕΥΑΘ 18 Ιαν 2022 | 13:31

Λύθηκε το μυστήριο με τον περίεργο ήχο στη Θεσσαλονίκη - "Ενοχο" το μηχάνημα του υδραγωγείου - Η επίσημη ανακοίνωση

Ένα μηχάνημα στο υπόγειο σύστημα ύδρευσης σε δεξαμενή της Πολίχνης είναι τελικά η αιτιά του απόκοσμου ήχου στα Μετέωρα Θεσσαλονίκης.

Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΟΥ ΔΕΧΤΗΚΕ 18 Ιαν 2022 | 11:17

Κατερίνα Καινούργιου: "Κράξιμο" στο Τwitter για την υπόθεση βιασμού - Η φωτογραφία με εμπλεκόμενο και η απολογία της

Η δημόσια φωτογραφία της Καινούργιου με έναν από τους κατηγορούμενους για τον βιασμό της 24χρονης και η απολογία της on air.

"ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ" 18 Ιαν 2022 | 10:21

Παρέμβαση Θεοδωρικάκου για τον βιασμό της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη: "Προσοχή στο πώς μεγαλώνουμε τα αγόρια μας"

Ο Τάκης Θεωδορικάκος ενημερώθηκε από τους αστυνομικούς του Τ.Α Λευκού Πύργου για τον ομαδικό βιασμό της 24χρονης, τονίζοντας ότι "οι νόμοι είναι νόμοι και πρέπει να τηρούνται".

ΚΥΚΛΩΜΑ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ 18 Ιαν 2022 | 10:15

Συνελήφθη 60χρονη για απάτες σε βάρος ηλικιωμένων στη Θεσσαλονίκη: Είχε αρπάξει 286.000 ευρώ επικαλούμενη ανύπαρκτα τροχαία

Προσέγγιζαν ηλικιωμένους και με το πρόσχημα ότι στενά συγγενικά τους πρόσωπα έχουν πέσει θύματα υποτιθέμενων τροχαίων ατυχημάτων τους αποσπούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ 18 Ιαν 2022 | 08:26

Προς λύση το μυστήριο με τον περίεργο ήχο στη Θεσσαλονίκη - Στο υδραγωγείο εντόπισαν την πηγή [εικόνες - βίντεο]

Η αυτοψία της ΕΥΑΘ οδήγησε στο υδραγωγείο όπου ο ήχος είναι έντονος και υπάρχει τρανταγμός στο έδαφος.

ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ 18 Ιαν 2022 | 07:29

Τρία πρόσωπα έχει αναγνωρίσει η 24χρονη στη Θεσσαλονίκη - Ρίχνουν φως οι τοξικολογικές και το DNA

Τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων της 24χρονης που κατήγγειλε την σεξουαλική κακοποίησή και τον βιασμό της σε σουίτα ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης, αναμένονται από τις Αρχές.

ΚΥΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ 17 Ιαν 2022 | 23:08

Θεσσαλονίκη: Κραυγή αγωνίας για τον 6χρονο Ραφαήλ που ζει σε άθλιες συνθήκες [Εικόνες - Βίντεο]

Η οικογένεια του μικρού Ραφαήλ βρίσκεται σε κακή οικονομική κατάσταση - Ο 6χρονος πρέπει να πραγματοποιήσει ένα ακόμη μπαλονάκι για να παραμείνει καλά στην υγεία του