Ο χώρος της υγείας, και ειδικότερα τα νοσοκομεία με την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών τους, είναι μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων το επόμενο διάστημα, όπως άλλωστε σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.
Οι στόχοι για τη δημόσια περίθαλψη γίνονται πιο συγκεκριμένοι στο Ετήσιο Σχέδιο Δράσης 2023 του υπουργείου Υγείας (μέσω πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και της κρατικής επιχορήγησης), με έξι πρωτοβουλίες που έχουν χρονικό ορίζοντα έως το τέλος του χρόνου, αλλά οι περισσότερες προσδοκάται να υλοποιηθούν έως το καλοκαίρι.
Στους στόχους πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνονται:
1. η βελτίωση των δεικτών υγείας του πληθυσμού και αναμόρφωση του συστήματος δημόσιας υγείας, 2. ο ψηφιακός μετασχηματισμός του συστήματος Υγείας, 3. η αναβάθμιση νοσοκομείων, υποδομών υγείας και ποιότητας υπηρεσιών, 4. ο εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης με διατήρηση βιωσιμότητας της φαρμακευτικής αγοράς, 5. η αναδιάρθρωση του Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και 6, η βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών ψυχικής υγείας & αντιμετώπισης των εξαρτήσεων με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Το σχέδιο για τα νοσοκομεία
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, η ανάγκη στελέχωσης των νοσοκομείων και η αντιμετώπιση χρόνιων δυσλειτουργιών, όπως για παράδειγμα τα ράντζα στις εφημερίες, η αναμονή στα τμήματα επειγόντων, οι μεγάλες λίστες χειρουργείων, η κάλυψη των κενών σε απομακρυσμένες περιοχές, ήρθαν στο προσκήνιο.
Στους στόχους της Αριστοτέλους τώρα είναι η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με τουλάχιστον 500 ιατρούς κλάδου ΕΣΥ, μεταξύ των οποίων και Συντονιστές Διευθυντές, με ορίζοντα υλοποίησης το δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Για το τέταρτο τρίμηνο έχουν προγραμματιστεί η αναβάθμιση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών με τις σύγχρονες απαιτήσεις λειτουργικής οργάνωσης και ορθολογικής σχεδίασης ενός ΤΕΠ, με βάση τη διεθνή εμπειρία και σύμφωνα με διεθνείς προδιαγραφές, με ανάθεση έργου/υπογραφή συμβάσεων κατασκευαστικών έργων, όπως και η μείωση στους δείκτες ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.
Για τα ΤΕΠ προωθείται επίσης μηνιαίο επίδομα για τους ιατρούς που υπηρετούν σε αυτά και ανασχεδιασμός του τρόπου εφημέρευσης. Για το ιατρικό προσωπικό, η αλλαγή της διαδικασίας κρίσης ιατρών κλάδου ΕΣΥ, η δυνατότητα προκήρυξης θέσεων μερικής απασχόλησης, η επιλογή και αξιολόγηση συντονιστών διευθυντών και η αξιολόγηση επικουρικού ιατρικού προσωπικού.
Μια πρωτοβουλία που μένει επίσης να προχωρήσει είναι η διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων κατά την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων. Επιπλέον σχεδιάζεται η αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου για τη διαδικασία υλοποίησης κλινικών δοκιμών στα νοσοκομεία και η δημιουργία ενιαίας ψηφιακής πλατφόρμας καταγραφής των κλινικών δοκιμών σε όλο το στάδιο της διαδικασίας.
Η οικονομική ενίσχυση προσωπικού
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, οι μισθοί των γιατρών του ΕΣΥ έχουν αυξηθεί 10% μεσοσταθμικά και παράλληλα αυξήθηκαν τα επιδόματα στους γιατρούς των ΜΕΘ και στους αναισθησιολόγους στα 400 ευρώ τον μήνα και στους γιατρούς του ΕΚΑΒ 250 ευρώ τον μήνα. Για την μετακίνηση τους εκτός του νοσοκομείου τους σε άλλη υγειονομική ομάδα στα 1800 ευρώ τον μήνα.
Για τους νοσηλευτές αυξήθηκε το επίδομα επικινδυνότητας στα 200 ευρώ τον μήνα και η αμοιβή για μετακίνηση τους εκτός του νοσοκομείο σε άλλη μονάδα στα 1200 ευρώ τον μήνα.
Τέλος, όπως αναφέρει η Αριστοτέλους, έχει ενισχυθεί το ΕΣΥ με άνω των 15.000 προσλήψεις και μόνο πέρσι έγιναν 5700 προσλήψεις. Σήμερα υπηρετούν στο ΕΣΥ 107.676 εργαζόμενοι έναντι 100.308 το 2019.
Πηγή: capital
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr