«Λίφτινγκ» στην Αμυγδαλέζα, πολλά προβλήματα στα νησιά

Σε οριακό σημείο είναι η κατάσταση με πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα μας. Μας στέλνουν υπάλληλο για να μας μάθει πως θα παίρνουμε ευρωπαϊκά κονδύλια.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
«Λίφτινγκ» στην Αμυγδαλέζα, πολλά προβλήματα στα νησιά

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί κυβέρνηση και αρμόδιο υπουργείο προκειμένου αφενός να αποφορτίσουν κυρίως τα νησιά του Β. Αιγαίου από πρόσφυγες και μετανάστες που περιμένουν «στην ουρά» να κριθεί η αίτηση ασύλου που έχουν καταθέσει αφετέρου να καλυφθούν οι ανάγκες περίπου χιλίων ατόμων που έμειναν άστεγοι μετά τα επεισόδια και την πυρκαγιά στο Hot Spot της Μόριας στη Λέσβο.

Τις επόμενες μέρες θα έρθει στην Ελλάδα ειδικός υπάλληλος που θα υποδείξει στο κράτος πως θα κάνει τις σχετικές αιτήσεις και τη λογιστική προεργασία για να επιταχυνθεί η ροή κονδυλίων.

Την ίδια ώρα προβληματισμό προκαλούν οι αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών όπως στο Ωραιόκαστρο και στη Φιλιπιάδα που αρνούνται να δεχθούν στα σχολεία τους προσφυγόπουλα ενώ ακροδεξιά στοιχεία δίνουν τον τόνο σε κινητοποιήσεις όπως πρόσφατα σε Λέσβο και Χίο.

Μας στέλνουν υπάλληλο για να φτιάχνει αιτήσεις

Προβλήματα παρατηρούνται και στη δυνατότητα των ελληνικών αρχών να διεκδικήσουν και να αποφορτίσουν κοινοτικά κονδύλια για το προσφυγικό τα οποία λιμνάζουν στις Βρυξέλλες. Για το λόγο αυτό, όπως επιβεβαίωσε και η εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα μετανάστευσης Νατάσα Μπερτώ η Κομισιόν τις επόμενες μέρες θα στείλει στην Ελλάδα έναν ειδικό υπάλληλο που θα υποδείξει στο κράτος πως θα κάνει τις σχετικές αιτήσεις και την λογιστική προεργασία για να επιταχυνθεί η ροή κονδυλίων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 500 εκατομμύρια ευρώ που έχουν εγκριθεί για τη χώρα μας για το διάστημα 2014-2020 έχουν απορροφηθεί 139.

Προβληματισμός για την κατάσταση στα νησιά

Όπως παραδέχεται στέλεχος του υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής η αποφόρτιση των νησιών «είναι μια περίπλοκη υπόθεση». Από τη μία οι δομές φιλοξενίας έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις δυνατότητές τους από την άλλη αν μεταφερθούν οι άνθρωποι αυτοί στην Ηπειρωτική χώρα και ενδεχομένως χαθούν τα ίχνη τους δεν θα μπορούν να κάνουν το ταξίδι επιστροφής σε περίπτωση που απορριφθούν οι αιτήσεις ασύλου.

Στελέχη του υπουργείου αφήνουν αιχμές και για τις προθέσεις των Ευρωπαίων να «τρέξει» ο έλεγχος των αιτήσεων αφού σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να λειτουργήσουν οι συμφωνίες μετεγκατάστασης και επαναπροώθησης. Είναι χαρακτηριστικό λένε ότι στα νησιά οι εμπειρογνώμονες για το άσυλο δεν ξεπερνούν τις μερικές δεκάδες για έναν τεράστιο όγκο δουλειάς.

Λίφτινγκ στην Αμυγδαλέζα και κέντρο στη Θήβα

Σε «αίθουσα αναχωρήσεων» μετά από… λίφτινγκ, μετατράπηκε το κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, προκειμένου να φιλοξενεί οικογένειες μεταναστών που πρόκειται να επιστρέψουν οικειοθελώς στις χώρες καταγωγής τους.

Το κέντρο κράτησης ακόμη και επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν έκλεισε ποτέ και φιλοξενεί ως κλειστή δομή ποινικούς μετανάστες και πρόσφυγες. Τώρα απέκτησε παιδική χαρά, καινούργιες τουαλέτες, κρεβάτια, ιματισμό και κλιματιστικά έτσι ώστε να υποδεχθεί για μικρό χρονικό διάστημα εκείνους που επιθυμούν οικειοθελώς να επιστρέψουν στις πατρίδες τους έως ότου βρεθεί κενή θέση στις πτήσεις επαναπροώθησης.

«Λίφτινγκ» στην Αμυγδαλέζα, πολλά προβλήματα στα νησιά

Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Τζανέτος Φιλιππάκος έκοψαν την… κορδέλα των εγκαινίων!

Το πρόγραμμα ήταν του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, ο οποίος ανέλαβε την χρηματοδότηση της ανακαίνισης του χώρου που δόθηκε από υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Πρόθεση των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι ο χώρος της Αμυγδαλέζας να μετατραπεί σε κέντρο υποδοχής μεταναστών και προσφύγων, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν οικειοθελώς να επιστρέψουν στις χώρες τους.

Στόχος είναι η παραμονή τους εκεί να μην ξεπερνά τις δύο εβδομάδες. Δηλαδή, πρόσφυγες και μετανάστες θα ζουν εκεί έως 15 ημέρες και κατόπιν θα φεύγουν για την πατρίδα τους.

Συνήθως οι πρόσφυγες που επιθυμούν να επιστρέψουν είναι μέλη οικογενειών που έχουν παιδιά. Για το λόγο αυτό κατασκευάστηκε στο προαύλιο του κέντρου παιδική χαρά, ενώ οι υπεύθυνοι μιλούν για «ολική αναμόρφωση του χώρου που έχει γίνει αγνώριστος».

Στους χώρους έχουν τοποθετηθεί κλιματιστικά, καινούργιες τουαλέτες και κρεβάτια. Οι εργασίες ανακαίνισης της Αμυγδαλέζας ξεκίνησαν το περασμένο καλοκαίρι και σήμερα θα γίνει η παρουσίασή τους.

Επίσης. συνεχίζονται οι εργασίες στο υπό κατασκευή κέντρο φιλοξενίας στη Θήβα, όπου θα φιλοξενηθούν περίπου 1.000 πρόσφυγες από τη Συρία. Πρόκειται για άτομα που έχουν καταθέσει αίτημα ασύλου στη χώρα μας και η εξέτασή του εκκρεμεί, στις αρμόδιες επιτροπές ασύλου.

31 Μαϊ 2020 | 21:41

Στους 176 οι θάνατοι στην Ελλάδα – Νεκρή 66χρονη στο "Σωτηρία"

Η άτυχη γυναίκα φαίνεται να είχε υποκείμενα νοσήματα.

31 Μαϊ 2020 | 19:51

Επίθεση με βιτριόλι: "Καθαρά" βίντεο καίνε τη μαυροφορεμένη - Τα βλέπει τη Δευτέρα η 34χρονη

Τα επεξεργάστηκαν οι αστυνομικοί - Κρίσιμο το νέο τετ -α -τετ των Αρχών με την Ιωάννα

ΙΣΩΣ ΝΑ ΜΗ ΠΕΡΠΑΤΗΣΕΙ 31 Μαϊ 2020 | 18:41

Δράκος του Κάβου: "Αφήστε με να πεθάνω, δεν θέλω να χειρουργηθώ"

Πέφτοντας σε χαράδρα 200 μέτρων, τραυματίστηκε σοβαρά.

ΕΧΟΥΝ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΤΕΙ 400 ΕΛΛΗΝΕΣ 31 Μαϊ 2020 | 18:24

Ακόμη 110 Έλληνες στην Αθήνα με τρίτη ειδική πτήση από Μόσχα

Είχαν εγκλωβιστεί στη Ρωσία εξαιτίας του κλεισίματος των συνόρων.

13 ΑΤΟΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΘ 31 Μαϊ 2020 | 17:51

Κορονοϊός: Δύο νέα κρούσματα - Κανένας καταγεγραμμένος θάνατος

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.917, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες.

ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΦΡΟΥΤΟΠΗΓΗ 31 Μαϊ 2020 | 16:47
ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΜΕ ΜΗΧΑΝΕΣ 31 Μαϊ 2020 | 16:43
ΚΡΥΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ 31 Μαϊ 2020 | 16:28

Με βροχές και πτώση της θερμοκρασίας μπαίνει ο Ιούνιος - Bροχερός o καιρός τη Δευτέρα

Το φαινόμενο εξηγείται τόσο λόγω των ακραίων συνθηκών καύσωνα που προηγήθηκε.

ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ 31 Μαϊ 2020 | 15:56

Μια μοναδική Ακρόπολη χωρίς πολύ κόσμο απολαμβάνουν οι Αθηναίοι [εικόνες]

Μια ευκαιρία να απολαύσουμε τα αριστουργήματα της Ακρόπολης με ησυχία και προσήλωση.

ΤΕΡΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 31 Μαϊ 2020 | 15:17

Επεισόδια στη Μαλακάσα: Τραυματισμοί αστυνομικών και προσαγωγές κατοίκων - Πέτρες και χημικά για το hot spot

Διαδηλωτές πέταξαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, που έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών - Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην εθνική οδό

ΚΑΘΕ ΤΣΙΓΑΡΟ ΠΟΥ ΣΒΗΝΕΙ, ΜΙΑ ΒΑΘΙΑ ΑΝΑΣΑ ΥΓΕΙΑΣ 31 Μαϊ 2020 | 15:00

Μητσοτάκης: Ο πόλεμος είναι εναντίον του καπνού, όχι των καπνιστών

Τι έγραψε ο πρωθυπουργός για την Ημέρα κατά του καπνίσματος.

ΑΝΟΙΞΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ 31 Μαϊ 2020 | 14:32

"Πρεμιέρα" για την 66η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς

Το εισιτήριο της έκθεσης είναι μειωμένο στο 1 ευρώ, καθώς δεν θα υπάρξουν ανοιχτές πολιτιστικές εκδηλώσεις.