"Αρνούμαι τις κατηγορίες. Σήμερα είναι μια μέρα λύτρωσης". Με αυτές τις φράσεις, ο άλλοτε καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, σκηνοθέτης και ηθοποιός, Δημήτρης Λιγνάδης, αρνήθηκε τις εις βάρος του καταγγελίες, οι οποίες αφορούν τέσσερις βιασμούς που φέρονται να τελέστηκαν το 2010, το 2015 και το 2018.
"Οι άνθρωποι που συνάντησα εδώ και ειδικά ο Αλί είναι αδίστακτος άνθρωπος, καιροσκόπος που θα μπορούσε να κάνει οτιδήποτε", ανέφερε λίγο μετά την έναρξη της απολογίας του ο Δημήτρης Λιγνάδης για τους άντρες που τον καταγγέλουν για βιασμό τους.
Ο ηθοποιός, λίγο μετά τις 09:30, ξεκίνησε να απολογείται για όσα του καταλογίζονται σχετικά με βιασμούς ανήλικων αγοριών.
Η πρώτη φράση που είπε ο κατηγορούμενος όταν του έδωσε τον λόγο η πρόεδρος του ΜΟΔ ήταν ότι αρνείται κάθε κατηγορία. "Αρνούμαι τις κατηγορίες. Σήμερα είναι μια μέρα λύτρωσης γιατί 1,5 χρόνο μετά την προφυλάκισή μου στη φυλακή, όπου η μια μέρα μετράει για έναν μήνα, επιτέλους είμαι στη θέση να απολογηθώ. Θα σας παρακαλούσα να μου θέσετε ερωτήσεις για να απαντάω", τόνισε στους δικαστές και αμέσως ξεκίνησαν οι ερωτήσεις που του υποβάλει η πρόεδρος για κάθε έναν βιασμό που περιλαμβάνει το κατηγορητήριο.
Απαντώντας για τον πρώτο μηνυτή, ο οποίος ισχυρίζεται ότι υπέστη σεξουαλική βία, ο Δημήτρης Λιγνάδης ήταν απόλυτος ότι δεν τον έχει δει ποτέ και πως μπορεί να επικοινωνούσαν μέσω πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης.
"Τη φυσιογνωμία του Αλί την είδα στη ΓΑΔΑ κρατούμενος, όταν μου έφερε τη μήνυση ο τότε δικηγόρος μου και είχε και φωτογραφία του. Και μάλιστα τον θυμήθηκα σε συνδυασμό με τον ξάδελφό του που τον ήξερα και τότε κατάλαβα περί ποίου πρόκειται. Το όνομα δεν μου θύμισε κάτι. Όταν είδα τη φωτογραφία είπα "Α! Ο Αλί, ο ξάδελφος του Χασανάκου", τον έλεγα έτσι γιατί ο Χασάν ήταν μικρός το δέμας. Τότε διάβασα τη μήνυση. Με τον Αλί δεν ανέσυρα στη μνήμη μου καμία διά ζώσης συνάντηση", σημείωσε.
Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε ότι τόσο ο πρώτος καταγγέλων όσο και οι δύο που επιβεβαίωσαν πως όλοι είχαν βρεθεί στο σπίτι του "δεν είχαν έρθει ποτέ στο σπίτι μου και δεν τους γνωρίζω". "Όχι δεν τους θυμάμαι. Δεν τους έχω δει ποτέ", υπογράμμισε.
"Όταν διάβασα τη μήνυση, μου έφυγε το κεφάλι"
Αναφερόμενος στον πρώτο καταγγέλλοντα, ο κατηγορούμενος υποστήριξε πως είδε για πρώτη φορά το πρόσωπο του πρώτου του μηνυτή στη ΓΑΔΑ.
"Είπα "α, ο ξάδελφος του Χασανάκου". Τότε διάβασα τη μήνυση και μου έφυγε το κεφάλι. Δεν είχα δια ζώσης επικοινωνία με τον Α. Στα social media ίσως μιλήσαμε. Υπολογιστή πήρα το 2009, μεγάλος σε ηλικία. Πάντως δεν αποκλείω ότι μπορεί να μίλησα μαζί του, μιλούσα με 1.000 άτομα" ανέφερε ο κατηγορούμενος σκηνοθέτης.
Προεδρος: Δεν αναζητήσατε συνομιλίες;
Κατηγορούμενος: Ίσως, δε θυμάμαι. Όταν είσαι σίγουρος για κάτι που δεν έκανες, δεν μπαίνεις σε αυτή τη διαδικασία.
Προεδρος: Γνωρίζατε συγγενικό του πρόσωπο;
Κ: Ναι, τον Χασαν. Παίζαμε μπάλα, στα μπάσκετ του σταθμού Λαρίσης.
Π: Δεν σας έκανε αίτημα φιλίας;
Κ: Δεν θυμάμαι. Δεν αποκλείω να μου μίλησε ο Χασαν για τον Αλί. Δεν αποκλείω να μου έκανε αίτημα φιλίας.
Π: Αποδεχόσασταν από αγνώστους;
Κ: Αποδεχόμουν. Ειδικά στην αρχή αποφορτιζόμουν κι έπαιζα με τα social media. Έκανα εκκαθαρίσεις κατά καιρούς αλλά γενικά αποδεχόμουν.
Π: Χωρίς κριτήριο;
Κ: Αν ήταν 5 ή 105 όχι. Στην αρχή πάντως αποδεχόμουν πολλούς.
Π: Δεν αρνείστε επικοινωνία στο Facebook;
Κ: Όχι δεν αρνούμαι, δεν θυμάμαι.
Π: Τον είδατε εδώ, δεν σας θύμισε κάτι;
Κ: Αν δεν μου έλεγε κάποιος ότι είναι αυτός μπορεί να μην τον θυμόμουν.


Για τους δύο μάρτυρες που επιβεβαιώνουν τον πρώτο μηνυτή
Κ: Δεν είχαν έρθει ποτέ στο σπίτι μου και δεν τους γνωρίζω. Όχι δεν τους θυμάμαι. Δεν τους έχω δει ποτέ.
Π: Ισχυρίζονται ότι έχουν έρθει σπίτι σας…
Κ: Το αρνούμαι κατηγορηματικά.
Π: Ποιο λόγο έχουν να πουν όσα είπαν, ότι είχαν έρθει στο σπίτι σας και στο Αμαντέους;
Κ: Δεν είμαι σε θέση να το απαντήσω. Δεν είναι η αρμοδιότητα μου. Δεν έχω αποδείξεις αλλά μπορώ να πω τη γνώμη μου. Γιατί να το πουν τώρα; Ο άνθρωπος που συνάντησα εδώ, μου φάνηκε ότι είναι αδίστακτος, καιροσκόπος, έτοιμος να κάνει το οτιδήποτε. Δεν αποκλείω να ήρθαν στο Αμαντέους, ήταν τεράστια επιτυχία. Εγώ δεν μπορώ να θυμηθώ όλους τους φανς αλλά στο σπίτι μου το αποκλείω. Όταν με συνέλαβαν το πρώτο που αναρωτήθηκα ήταν γιατί…Δεν μπορώ να ξέρω το κίνητρό τους, μπορώ να σας πω ότι είναι ένα κοκτέιλ: οικονομικά οφέλη, καιροσκοπισμό, να βρεθούν έστω για λίγο στη δημοσιότητα, από πικρία για ερωτική απόρριψη…
Π: Ναι αλλά εδώ δεν είναι μόνο ένας, που τα λέει αυτά... Οι υπόλοιποι που τα επιβεβαιώνουν, τι λόγο είχαν να κατηγορήσουν έναν άνθρωπο που δεν γνώριζαν;
Κ: Μπήκαν στον χορό όταν κατέρρευσε η πρώτη μήνυσή του. Να υποστηρίξει όψιμα τον φίλο του, δεν μπορώ να καταλάβω κάτι άλλο. Ο ίδιος ο καταγγέλλων, δεν μπορούσε να θυμηθεί πότε φέρεται ότι πήγε και λέει ότι ζήτησε τη βοήθεια των φίλων του. Αυτό, ότι χρειάζεται βοήθεια, μου φαίνεται επιεικώς αδιανόητο.
Π: Σας προσέγγιζαν άτομα για να τους προωθήσετε;
Κ: Όλους τους μεγάλους ηθοποιούς με εμπειρία και στάτους, τους προσεγγίζουν άτομα για να βοηθηθούν. Έχει γίνει μόδα να γίνει ο καθένας καλλιτέχνης, ηθοποιός άκοπα.
"Ο Αλί ήθελε να γίνει Ρουβάς"
"Εγώ θυμάμαι τον Αλί ως τον ξάδελφο του Χασάν που ήθελε να γίνει Ρουβάς. Ή μου το είχε πει ο Χασάν ή στις μεταξύ μας συνομιλίες που δεν αποκλείω ότι έγιναν, μου είπε ότι ήθελε να γίνει τραγουδιστής. Δια ζώσης δεν τον έχω γνωρίσει" επισήμανε ο κατηγορούμενος.
Παρόντες στο δικαστήριο για να παρακολουθήσουν την απολογία του Δημήτρη Λιγνάδη είναι ο αδελφός του Γιάννης, η πρώην νύφη του, μία πρώην σύντροφος του, αλλά και φιλικά του πρόσωπα, μεταξύ των οποίων μία συνταξιούχος δικαστική λειτουργός και η Ελένη Κούρκουλα.
Την απολογία του Δημήτρη Λιγνάδη παρακολουθεί και ο δεύτερος μηνυτής στην υπόθεση καθώς και ο Νίκος Σ., η δημόσια καταγγελία του οποίου αποτέλεσε το έναυσμα και έδωσε θάρρος σε άλλους καταγγέλοντες.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr