Κορονοϊός: Ηχηρό "καμπανάκι" Τσιόδρα - "Κάθε κρούσμα δίνει άλλο ένα - Ανησυχία της επιτροπής των ειδικών"

Τι είπε ο καθηγητής Τσιόδρας για τις μάσκες, τους νέους, τις ευπαθείς ομάδες και το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Τομ κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας στην έκτακτη ενημέρωση με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, για τον κορονοϊού στη χώρα.

Αρχικά ο κ. Τσιόδρας, ο οποίος εμφανίστηκε με μάσκα, τόνισε πως "η πατρίδα μας κι η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη κατάσταση των 100 ετών. Σήμερα κατ' εξαίρεση κρίναμε απαραίτητο να μιλήσω. Αρχικά να σας μεταφέρω την ανησυχία της Επιτροπής των ειδικών. Προσπαθεί να τοποθετείται με τον αρτιότερο επιστημονικό τρόπο", ενώ αναφέρθηκε στα 121 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στη χώρα μας.

"Χρειάζεται τήρηση των μέτρων" επανέλαβε ο καθηγητής παραθέτοντας τους λόγους που σημειώθηκε αύξηση των κρουσμάτων την τελευταία περίοδο: "Αυτές είναι η αύξηση κινητικότητας του πληθυσμού μετά την άρση των περιορισμών και η αυξημένη μεταδοτικότητα σε συνθηκες συγχρωτισμού όπου δεν τηρούνται τα μέτρα προστασίας".

"Χρειάζεται μεγάλη επαγρύπνηση για τυχόν εκθετική αύξηση για να μην ξεφύγουν τα πράγματα", συμπλήρωσε αναφέροντας: "Μοναδικό θετικό στοιχείο ο μικρός αριθμός των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ".

Σημείωσε πως οι νέοι δεν είναι άτρωτοι τονίζοντας πως υπήρξε ξεκάθαρη αύξηση σε νεότερες ηλικίες τους τελευταίους 2 μήνες. Επεσήμανε ότι σημαντικό μέρος κρουσμάτων είναι ασυμπτωματικά.

"Σύμφωνα με την επιδημική καμπύλημ εισαγόμενα κρούσματα είναι μόνο το 10%". Συνέχισε τονίζοντας πως η επιδημια διατηρείται και κατά μέσο όρο ένα κρούσμα φέρνει και άλλο ένα.

"Ο κίνδυνος υπαρχει και η ανησυχία εντείνεται πρέπει να ρίξουμε το R0", είπε.

Για τη χρήση μάσκας είπε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μέσο αλληλεγγύης και όχι ως μέσο αποξένωσης. Τα επιστημονικά δεδομένα την καθιερώνουν και την επιβάλλουν. Σε 69 πόλεις της βόρειας Γαλλίας έγινε υποχρεωτική η χρήση της μάσκας ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους".

"Δυστυχώς κάποια φάρμακα δεν κατάφεραν να πιάσουν τα αποτελέσματα που περιμέναμε. Η δεξαμεθαζόνη φαίνεται να μειώνει τους θανάτους, η ρεμδεσιβίρη το μόνο αξιόλογο φάρμακο για αντιμετώπιση της νόσου μέχρι στιγμής. Νέο φάρμακο μπλοκάρει τα κύτταρα του ιού στον πνεύμονα. Τα μονοκλωνικά αντισώματα που βρίσκονται σε κλινικές μελέτες, μπορεί να είναι το νέο όπλο".

Όσον αφορά το εμβόλιο, ο κ. Τσιόδρας είπε: "Υπάρχει ελπίδα για ασφαλές εμβόλιο, από τα τελευταία στάδια κλινικών δοκιμών. Αυτό δεν σημαίνει πως σίγουρα θα έχουμε εμβόλιο, αλλά φτάσαμε γρήγορα στα τελευταία στάδια".

Στη συνέχεια τόνισε: "Λιγότερο από το 1% του πληθυσμού μας έχει μολυνθεί σύμφωνα με τρεις μελέτες. Οι νέοι μπορούν να νοσήσουν και μάλιστα σοβαρά. Πρέπει να καταλάβουν οι νέοι άνθρωποι πως δεν μπορούμε να κατανοήσουμε το φάσμα του ιού".

Ο κ. Τσιόδρας έκλεισε με την ευχή "τις τελευταιες εβδομάδες να μη λυγίσουμε".

Μετά από ερωτήσεις που δέχθηκε ο καθηγητής, ανέφερε: "Στην ισπανική γρίπη στην αρχή προσβάλλονταν μεγαλύτερες ηλικίες, στο 2ο κύμα είχαν αύξηση νοσηλειών και θανάτων σε νέους ανθρώπους".

"Οι ευπαθείς ομάδες είναι πρώτη μας προτεραιότητα. Δεν τους λέμε να κλειστούν στο σπίτι, αλλά πρέπει να προστατεύονται. Να μειώσουν τις επαφές τους στις απολύτως απαραίτητες και να τηρούν τα μέτρα προστασίας", είπε.

"Οι υπολογισμοί μας γίνονται με βάση προηγούμενα δεδομένα, κοιτάμε πάντα αναδρομικά τα νούμερα για να έχουμε καλύτερη εικόνα της εξέλιξης της νόσου. Σήμερα κρούουμε το κόκκινο καμπανάκι".

"Η χρήση μάσκας δεν είναι το μόνο μέτρο. Η διατήρηση απόστασης είναι ακόμη πιο σημαντικό από τη χρήση της μάσκας, καθώς και ο χρόνος στον οποίο θα παραμείνει κάποιος σε κλειστό χώρο", διευκρίνισε ο κ. Τσιόδρας και συνέχισε: "Το μήνυμα άλλαξε. Έχει γίνει: Φοράω τη μάσκα και προστατεύω τον άλλο από εμένα και εμένα από τον άλλο".

Παράλληλα είπε: "Αν γίνει με σωστό τρόπο η χρήση της μάσκας θα μας βοηθήσει, αλλά από μόνο του σαν μέτρο δεν φτάνει".

Σε ερώτηση για το αν οι νέοι είναι αυτοί που δεν υπακούν στις οδηγίες και τις συστάσεις, ο κ. Τσιόδρας είπε: "Το μήνυμα δεν αφορά λιγότερο τον νέο από τον ηλικιωμένο, δεν έχει νόημα να μιλάμε για κοινωνικές εκδηλώσεις και να αφήνουμε στο περιθώριο κάποιες άλλες "διαδηλώσεις". Δεν θα έπρεπε να είναι τιμωρητική η παρέμβαση μας αλλά συμβουλευτική. Και εγώ αν ήμουν 17 ετών θα είχα μια αμφισβήτηση προς τους πάντες, χρειάζεται μια ειδική επικοινωνιακή στρατηγική προς τους νέους".

Όσο για το αν συμφωνεί με την κυβέρνηση σε όλους τους χειρισμούς της πανδημίας, ο καθηγητής εξήγησε: "Όταν αλλάζει η εικόνα επανατοποθετούμαστε, μαζί με την κυβέρνηση προσπαθούμε να λύσουμε τον γρίφο.

Μερικά πράγματα, όπως τα μαζικά τεστ σε όλους τους τουρίστες, για πρακτικούς λόγους δεν γίνονται. Κατατίθενται τα επιστημονικά κριτήρια από εμάς και η πολιτεία αποφασίζει".

"Δεν βρισκόμαστε στην περίοδο του lockdown ώστε να υπάρχει ανάγκη να είμαστε κάθε απόγευμα εδώ και ελπίζουμε ότι δεν θα προκύψει ξανά αυτή η ανάγκη", ανέφερε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την έκτακτη ενημέρωση.

"Αν μας δείτε να ξανακάνουμε καθημερινή ενημέρωση με τον κ. Τσιόδρα, αυτό θα σημάνει ότι τα πράγματα έχουν δυσκολέψει ξανά", τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς και ξεκαθάρισε πως δεν επανέρχεται η καθημερινή ενημέρωση.

Συνεχίζοντας, είπε πως "είμαστε εδώ επειδή υπάρχουν σημάδια που μας ανησυχούν και θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή σε όλους, να περιγράψουμε με σαφήνεια την κατάσταση και τα δεδομένα".

Σημείωσε ότι η συγκεκριμένη ενημέρωση θα γίνεται κάθε φορά που κρίνεται ότι υπάρχει λόγος και επισήμανε ότι δεν είμαστε στον Μάρτιο παρόλο που τα κρούσματα έχουν αυξηθεί. Η αύξηση αυτή δεν έχει οδηγήσει σε σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας, προσέθεσε.

Επιστροφή Τσιόδρα - Χαρδαλιά για κορονοϊό έπειτα από 70 ημέρες: "Αν μας ξαναδείτε τότε..."

Έντονη ανησυχία προκάλεσε η επιστροφή του επικεφαλής λοιμωξιολόγου, εκπρόσωπου του Υπ. Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, στην τηλεοπτική ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας δίπλα στο πλευρό του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Χαρδαλιά.

Η κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων και τα φαινόμενα διασποράς που έχουν παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα, εντείνουν τη γενικότερη ανησυχία για την πορεία της πανδημίας στην Ελλαδα, με αποτέλεσμα ο κ. Τσιόδρας να εμφανιστεί μετά από 70 μέρες στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου για το θέμα.

Το "καμπανάκι" και η επαλήθευση των φόβων του

Ήταν 26 Μαΐου, όταν ο γνωστός λοιμωξιολόγος έκανε την τελευταία του εμφάνιση προειδοποιώντας όμως πως τίποτα δεν είχε τελειώσει και πως απλά είχαμε κάνει ένα σημαντικό βήμα για τον περιορισμό της πανδημίας αναφέροντας πως "αντέξαμε στην πρώτη φάση και περιορίσαμε την διάδοση του κορωνοϊού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Η επιστροφή στην κανονικότητα ξεκίνησε. Με προσοχή. Ο ιός εξακολουθεί να υπάρχει. Διασπείρεται εύκολα" είχε τονίσει τότε ο κ. Τσιόδρας κρούωντας το καμπανάκι του κινδύνου, μια προειδοποίηση που έμελλε να επαληθευτεί 2,5 μήνες μετά την άρση του lock down.

Τότε ο κ. Τσιόδρας, εμφανώς συγκινημένος, είχε ανακοινώσει το τέλος της καθημερινής τηλεοπτικής ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού μετά από 4 μήνες αδιάλειπτης παρουσίας στους τηλεοπτικούς μας δέκτες, σε μια περιόδο που όλη η Ελλάδα περίμενε κάθε απόγευμα το τι θα πει ο γνωστός λοιμωξιολόγος.

"Αν επιστρέψουμε σε ενημερώσεις με τον κ. Τσιόδρα, δε θα είναι για καλό"

Όπως είχε πει στις 26/5 ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς: "Δεν υπάρχει ανάγκη να είμαστε κάθε απόγευμα μέχρι εδώ, όπως έγινε όλη αυτή την περίοδο" επισήμανε και εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα προκύψει ξανά ποτέ αυτή η ανάγκη. "Αν μας ξαναδείτε να κάνουμε ξανά καθημερινά ενημέρωση με τον κ. Τσιόδρα, αυτό θα σημαίνει ότι τα πράγματα θα έχουν δυσκολέψει ξανά" ανέφερε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα συμβεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μόνο που πλέον αυτή η ανάγκη προεκυψε μετά την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων με αποτέλεσμα μετά από 70 ημέρες το δίδυμο Τσιόδρα-Χαρδαλιά να επιστρέφουν στην τηλεοπτική ενημέρωση μέσω έκτακτης συνέντευξης Τύπου.

Δείτε στο βίντεο τα όσα είχε δηλώσει τότε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΕΚΠΑ 23 Σεπ 2020 | 09:28

Κορονοϊός - Δημόπουλος: Πότε θα ξεκινήσει η παραγωγή και διάθεση των εμβολίων

Ο πρύτανης ΕΚΠΑ, κ. Δημόπουλος, μίλησε για τις δοκιμές των εμβολίων για τον κορονοϊό, αλλά και για την πίεση που δέχονται οι ΜΕΘ.

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ 23 Σεπ 2020 | 09:28

Κορονοϊός: Ερευνητές εντόπισαν το αδύνατο σημείο του - Τι ισχύει με τα φάρμακα

Θετικά και αισιόδοξα μηνύματα στη μάχη κατά του κορονοϊού από το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΜΗΝΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΩΝ 23 Σεπ 2020 | 09:20

Avigan: Πέρασε και το τρίτο στάδιο κλινικών δοκιμών σε ασθενείς κορονοϊού

Στοχεύοντας σε μια έγκριση του φαρμάκου αυτού στην Ιαπωνία τον Μάιο.

Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΑ ΝΟΥΜΕΡΑ 23 Σεπ 2020 | 08:58

Κορονοϊός: Ο πλανήτης σε ρυθμό του δεύτερου κύματος πανδημίας - Αποκαλυπτικοί αριθμοί μολύνσεων και θανάτων

Η μόνη χώρα που έχει πλέον τα λιγότερα κρούσματα και αυτά εισαγόμενα είναι η Κίνα.

ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 23 Σεπ 2020 | 08:56

Κορονοϊός: Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στα σχολεία – 73 κλειστά, τα 54 στην Αττική

Η συντριπτική πλειοψηφία των τμημάτων ή σχολείων που έβαλαν "λουκέτο" λόγω του κορονοϊού είναι στην Αττική.

ΑΔΕΙΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΘ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΚΟΡΟΝΟΙΟ 23 Σεπ 2020 | 08:30

Ματίνα Παγώνη: Τα πράγματα δεν πάνε καλά, ο Ευαγγελισμός έχει φρακάρει, οι μισοί ασθενείς διασωληνώνονται

Ο Ευαγγελισμός έχει φρακάρει, στις ΜΕΘ υπάρχουν νέοι άνθρωποι, μέχρι και 17 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

ΔΡΑΜΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ 23 Σεπ 2020 | 08:15

Κορονοϊός - Ο Μπόρις Τζόνσον προειδοποιεί: "Τηρήστε τα μέτρα, έρχεται δύσκολος χειμώνας"

"Ποτέ στην ιστορία μας δεν εξαρτιόταν τόσο απόλυτα η συλλογική μας μοίρα και η συλλογική μας υγεία από την ατομική μας συμπεριφορά" είπε στο διάγγελμά του βρετανός πρωθυπουργός.

"ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ" 23 Σεπ 2020 | 08:07

Ο Πολάκης τα βάζει και με τους λοιμωξιολόγους: Ντροπή σου ρε Σύψα, είχες περάσει και από την Πανσπουδαστική

Σε νέα εμπρηστική ανάρτηση ο Παύλος Πολάκης κατηγορεί τον καθηγητή Νίκο Σύψα ως έναν εκ των υπευθύνων για το σύστημα που δεν είναι προετοιμασμένο για την πανδημία.

ΕΠΕΣΑΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ 23 Σεπ 2020 | 08:03

Κορονοϊός: Επιχείρηση της αστυνομίας στην πλατεία Βαρνάβα με ντουντούκες κατά συνωστισμού [εικόνες - βίντεο]

Αστυνομικοί προχώρησαν σε έφοδο στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι και έκοψαν πρόστιμα.

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΜΕ ...ΣΧΕΔΙΟ 23 Σεπ 2020 | 07:58

Άλλοι δυο μετανάστες με κορονοϊό το έσκασαν από το νοσοκομείο "Σωτηρία"

Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό μετά την "απόδραση" από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο πριν από λίγες μέρες και άλλου θετικού στον κορονοίό μετανάστη.

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 23 Σεπ 2020 | 07:29

Κορονοϊός: Οι "κόκκινες" γειτονιές της Αθήνας και ο φόβος για νέο lockdown

Με μάσκες παντού και με την αγωνία για τους ίδιους και τις οικογένειές τους ζουν οι Αθηναίοι στις επιβαρυμένες περιοχές της πόλης. Αυτόφωρο για τους αρνητές μάσκας.

ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΙΔΙΑ, ΜΗΤΕΡΑ ΤΡΙΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ 22 Σεπ 2020 | 21:41

Κορoνοϊός- Μαρτυρία σοκ: "Ο 39χρονος σύζυγός μου διασωληνώθηκε - Δεν είχε άλλο νόσημα"

Πατέρας τριών παιδιών ο 39χρονος. Με κορονοϊό και η σύζυγός του

Η ΕΞΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 22 Σεπ 2020 | 21:03

Κορονοϊός: Γιατί δεν μπορεί να γίνει τοπικό lockdown σε δήμους της Αθήνας [Βίντεο]

Ουτοπικό και εξωπραγματικό χαρακτήρισε ο Νίκος Χαρδαλιάς το σχέδιο για τοπικά lockdown σε δήμους της Αθήνας