Ανοίγει εντός της ημέρας η πλατφόρμα για τα μονοκλωνικά, όπως ανακοίνωσε κατά την ενημέρωση για την πανδημία η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.
Παίρνοντας πρώτη τον λόγο δήλωσε ότι τα μονοκλωνικά θα διατεθούν αρχικά σε 10 νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα, ενώ ενδέχεται να προστεθούν κι άλλα σε επόμενη φάση. Εξήγησε πως μία πενταμελής ομάδα γιατρών θα ελέγχει τα αιτήματα όλης της πλατφόρμας, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση που έχει δοθεί.
Με βάση τα κριτήρια, προηγούνται οι ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς, όσοι έχουν κάνει μεταμόσχευση, όσοι πάσχουν από νεοπλασίες, είτε του αίματος είτε συμπαγών οργάνων, όσοι κάνουν χημειοθεραπείες και οι εγκυμονούσες στο τρίτο τρίμηνο.
Επεσήμανε επίσης πως "είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τη διασπορά του ιού και ο καθένας μπορεί να προσπαθήσει να τηρεί τα μέτρα προστασίας και να πηγαίνουμε έγκαιρα στον γιατρό αν έχουμε συμπτώματα". Όπως εξήγησε, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα οι ασθενείς πηγαίνουν στο γιατρό αργά.
Παπαευαγγέλου: 4.500 άνθρωποι νοσηλεύονται στην χώρα
Τον λόγο πήρε στη συνέχεια η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια, τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα έφτασαν τις 54.000, στην χώρα νοσηλεύονται 4.500 ασθενείς, οι εισαγωγές του τελευταίου επταημέρου σκαρφάλωσαν τις 405 ανά ημέρα, ενώ χθες σημειώθηκε "μαύρο" ρεκόρ 490 εισαγωγών.
Απευθύνοντας εκ νέου έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν, υπογράμμισε πως από τις αρχές Σεπτεμβρίου έχασαν τη ζωή τους 64 άνθρωποι, κάτω των 60 ετών χωρίς να πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα.
Η καθηγήτρια ανέφερε ότι η πανδημία παρουσιάζει σταθεροποίηση αλλά σε υψηλό επίπεδο, ξεκαθαρίζοντας πως η πίεση στο σύστημα υγείας θα συνεχιστεί για αρκετές εβδομάδες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, υψηλή θνητότητα παρατηρείται σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Σημαντικό όπλο είναι το testing που γίνεται. Η κα. Παπαευαγγέλου, ανέφερε επίσης ότι τις τελευταίες 10 μέρες έχει ανακοπεί η εκθετική αύξηση. Σημείωσε με ιδιαίτερη έμφαση ότι κανένας δεν είναι άτρωτος απέναντι στον ιό, τονίζοντας για άλλη μία φορά τη σημασία του εμβολιασμού.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην τρίτη δόση που προστατεύει από σοβαρή νόσηση. Υπογράμμισε όμως ότι και οι εμβολιασμένοι πρέπει να τηρούν τα μέτρα προστασίας.
Σε ερώτηση για τις φετινές γιορτές των Χριστουγέννων, επεσήμανε πως σε μία με δύο εβδομάδες θα υπάρχει πληρέστερη εικόνα και δήλωσε πως η εορταστική περίοδος θα είναι διαφορετική από την περσινή καθώς έχουμε στη διάθεσή μας τα τεστ κορονοϊού.
Μαγιορκίνης: Γενετική προδιάθεση σε σοβαρή νόσο και θάνατο στις νεότερες ηλικίες
Σε ένα ιδιαίτερο και πραγματικό κίνδυνο που υπάρχει και έχει να κάνει με την γενετική προδιάθεση σε σοβαρή νόσο και θάνατο από Covid-19 στις νεότερες ηλικίες, αναφέρθηκε, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας ότι υπάρχουν σαφή στοιχεία για την γενετική προδιάθεση.
Αυτό σημαίνει, είπε ο κ. Μαγιορκίνης, ότι όταν ο ιός εισβάλλει σε οικογένειες που έχουν αυτήν την προδιάθεση τότε η πιθανότητα να καταλήξουν πολλά μέλη της ίδιας οικογένειας είναι σημαντική. Και δυστυχώς υπάρχουν τέτοια παραδείγματα. "Ο εμβολιασμός μπορεί να αποτρέψει αυτές τις οικογενειακές τραγωδίες", τόνισε.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε δύο καθοριστικούς παράγοντες για την πορεία της πανδημίας. Το ποσοστό των εμβολιασμένων ενηλίκων και ιδιαίτερα το ποσοστό των εμβολιασμένων σε ηλικία άνω των 60 ετών, παίζει σημαντικό ρόλο στην πίεση που δέχονται τα συστήματα υγείας και στη θνησιμότητα. Από την άλλη καθοριστικός παράγοντας στον αριθμό των κρουσμάτων είναι το ποσοστό των εμβολιασμένων στις παραγωγικές και τις κοινωνικά δραστήριες ηλικίες, μικρότερες δηλαδή των 60 ετών.
"Πρόκειται για δύο κρίσιμες μάζες του τείχους ανοσίας που έχουν διαφορετικό ρόλο στους δείκτες της πανδημίας αυτή τι στιγμή. Οι νέοι έχουν τον κύριο ρόλο στην διασπορά, ενώ οι μεγαλύτεροι στην πίεση στο σύστημα υγείας. Οι δύο αυτές μάζες δεν είναι ανεξάρτητες, η μία τροφοδοτεί την άλλη. Δεν μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα μειωθεί η πίεση στο σύστημα υγείας αν δεν αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό εμβολιασμού σε ηλικίες μεγαλύτερες από 60 ετών", υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης.
Πρόσθεσε ότι "ο εμβολιασμός τους θα αποτελέσει παρακαταθήκη όχι μόνο γι αυτό το κύμα της επιδημίας, αλλά και στην επερχόμενη φάση της ενδημικότητας, την οποία περιμένουμε μέχρι το τέλος του επόμενου έτους". Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι όσες χώρες δεν φτάσουν σε υψηλό ποσοστό εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών, θα συνεχίσουν να έχουν υψηλά ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr