Εστίαση, ψυχαγωγία, γήπεδα, γυμναστήρια μόνο για εμβολιασμένους από 13/9 - Τι ισχύει για τεστ και μάσκες

Τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και την καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Τα νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν για την αναχαίτιση της πανδημίας, σε μία περίοδο που τα κρούσματα και πάλι έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, παρουσίασε νωρίτερα σήμερα Τρίτη ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, η οποία και παρουσίασε τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας.

Με δύο λόγια, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, θα πρέπει να κάνουν κάθε εβδομάδα rapid test, το οποίο θα το πληρώνουν από την τσέπη τους. Ειδικά για τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους στην εστίαση και στον πολιτισμό (Θεατρικές παραστάσεις, κινηματογράφοι κτλπ) προβλέπεται ότι θα πρέπει να κάνουν 2 rapid test την εβδομάδα, τα οποία επίσης θα πληρώνουν από την τσέπη τους.

Οι ανεμβολίαστοι φοιτητές επίσης θα πρέπει να κάνουν 2 rapid test την εβδομάδα, ενώ οιμαθητές θα συνεχίσουν να κάνουν self test τα οποία θα πρέπει να δηλώνουν στην ειδική πλατφόρμα.

Οι ταξιδιώτες- οσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο- για αεροπλάνα, τρένα, πλοία και ΚΤΕΛ θα πρέπει να κάνουν rapid test 48 ώρες πρίν από το ταξίδι, ενώ για τους ανήλικους πρβλέπεται self test, επίσης 48 ώρες πρίν από το ταξίδι.

Τι προβλέπεται για την εστίαση

Επίσης για τους ανεμβολίστους, δεν θα επιτρέπεται η είσοδος σε εστιατόρια, μπαρ και κέντρα διασκέδασης. Οι κλειστοί χώροι εστίασης θα είναι αμιγώς για τους εμβολιασμένους ή όσους έχουν νοσήσει τους τελευταίους 6 μήνες. Το ίδιο και για τα γήπεδα, είτε κλειστά είτε ανοιχτά.

Σε θέατρα και κινηματογράφους αλλά και για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο στους εμβολιασμένους. Στους ανεμβολίαστους θα επιτρέπεται μόνο άν έχουν κάνει rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

Στα γυμναστήρια επίσης η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο στους εμβολιασμένους, αλλά οι ανεμβολίαστοι θα επιτρέπεται η είσοδος εφόσον έχουν κάνει rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

Σημειώνεται ότι θέατρα, κινηματογράφοι και γυμναστήρια θα μπορούν να δέχονται μόνο εμβολιασμένους και σε αυτή την περίπτωση θα επιτρέπεται να έχουν 100% πληρότητα.

Τι θα ισχύσει για τις μάσκες

Για τις μάσκες ο Βασίλης Κικίλιας δήλωσε ότι θα είναι υποχρεωτικές στους κλειστούς χώρους και στους ανοιχτούς όμως, εκεί όπου υπάρχει συνωστισμός.

Οι δηλώσεις Κικίλια

Στην τοποθέτησή του ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι πάνω από 90% των ασθενών σε ΜΕΘ covid είναι ανεμβολίαστοι, κάνοντας λόγο για πανδημία των ανεμβολίαστων. Όπως είπε, τα νοσοκομεία θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν όλα τα περιστατικά και δεν θα υπάρχουν νοσοκομεία αποκλειστικά covid.

Όπως είπε ο κ. Κικίλιας, η Ελλάδα χρειάζεται άλλο ένα εκατ. εμβολιασμούς ακόμη, πέραν των 6 εκατ. εμβολιασμένων ήδη, για να φτάσουμε το επίπεδο άλλων χωρών, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Σημείωσε σε ότι θα υπάρξουν μέτρα δημόσιας υγείας φθινόπωρο και χειμώνα, αλλά θα αφορούν τους ανεμβολίαστους. Ο στόχος είναι η προστασία από τις μεταλλάξεις και η θωράκιση του ΕΣΥ.

Αναφερόμενος στα νέα μέτρα, τόνισε ότι η αναστολή εργασίας στους υγειονομικούς θα προχωρήσει κανονικά. Διευκρίνισε ακόμη ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς, ενώ προβλέπονται πρόστιμα και κυρώσεις για τους αρνητές.

Για το διάστημα 13/9/2021 ως 31 Μαρτίου του 2022 θα ισχύσουν αναλυτικά τα εξής:

Εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα κάνουν υποχρεωτικό rapid τεστ κάθε εβδομάδα με δαπάνη εργαζόμενου, ύψους 10 ευρώ το καθένα.

Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στην εκπαίδευση, εστίαση και ψυχαγωγία θα κάνουν υποχρεωτικά δύο rapid τεστ την εβδομάδα.

Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν υποχρεωτικά δύο self test καθε βδομάδα. Οι ανεμβολίαστοι φοιτητές θα κάνουν δύο rapid τεστ την εβδομάδα, πάλι με δικά τους έξοδα.

Οι ανεμβολίαστοι ταξιωδιώτες σε όλα τα μέσα μεταφοράς υποχρεούνται να κάνουν rapid τεστ πριν από την αναχώρησή τους, δηλαδή ως 48 ώρες πριν από το ταξίδι, με δικά τους έξοδα.

Από τις 13/9 στις δημόσιες δομές θα κάνουν τεστ μόνο οι εμβολιασμένοι και οι συμπτωματικοί πολίτες. Οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να προσέρχονται και θα γίνεται ταυτοποίηση.

Στους κλειστούς χώρους εστίασης, θεάτρων, μουσείων, αρχαιολογικών χώρων, σε γήπεδα, θα μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο. Οσες επιχειρήσεις είναι μόνο για εμβολιασμένους, θα λειτουργούν με 100% πληρότητα.

Σε αθλητικά σωματεία και γυμναστήρια θα επιτρέπεται η είσοδος σε εμβολιασμένους ή νοσήσαντες ή όσοι έχουν αρνητικό τεστ 48 ωρών.

Οι εργοδότες θα μπορούν να γνωρίζουν αν είναι οι εργαζόμενοι τους εμβολιασμένοι.

Στους εξωτερικούς χώρους που υπάρχει συνάθροιση, πρέπει να υπάρχει σήμανση για υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Οι κυρώσεις που προβλέπονται: Αναστολή εργασίας για ανεμβολίαστους εργαζόμενους, απαγόρευση παρακολούθησης μαθημάτων για μαθητές και φοιτητές και απαγόρευση μετακίνησης για ανεμβολίαστους ταξιδιώτες.

Αναλυτικά όλα τα μέτρα όπως παρουσιάστηκαν

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης:

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ 14 Οκτ 2021 | 20:39

Κακοκαιρία Μπάλλος: Εισήγηση Στυλιανίδη για απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα στην Αττική και κλείσιμο του Κηφισού

Εισηγήσεις για απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα στην Αττική και κλείσιμο του Κηφισού

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ 14 Οκτ 2021 | 09:05

Γώγος - Καπραβέλος: Αυτοί που γεμίζουν τις ΜΕΘ και κινδυνεύουν με θάνατο είναι οι ανεμβολίαστοι

Οι γιατροί παρατηρούν σοβαρότατες επιπλοκές και ιδιαίτερα άσχημη κατάσταση στα πνευμόνια ασθενών, κάτι που ενδεχομένως να οφείλεται στο ότι ορισμένοι φτάνουν με καθυστέρηση στο νοσοκομείο.

ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΕ 13 Οκτ 2021 | 07:29

Κυριακίδου: Να μην διακινδυνεύσουμε μια πανδημία ανεμβολίαστων

Τον κίνδυνο για μια πανδημία των ανεμβολίαστων εάν δεν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, επισήμανε η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου.

ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΑΝΤ1 12 Οκτ 2021 | 20:43

Δημοσκόπηση Marc: Πρώτοι με διαφορά ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση στους ανεμβολίαστους - Το 74% δεν θα κάνει το εμβόλιο

Υπέρ των παρελάσεων η κοινή γνώμη - Πόσοι ανεμβολίαστοι σκέφτονται να κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό - Όλα τα ευρήματα της δημοσκόπησης.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ 11 Οκτ 2021 | 17:07

Σταϊκούρας: Επεκτείνεται για 3 μήνες η επιδότηση δανείων "ΓΕΦΥΡΑ 1"

Η κυβέρνηση ενισχύει το πλέγμα μέτρων στήριξης νοικοκυριών-επιχειρήσεων δήλωσε ο Χρ. Σταϊκούρας

ΣΤΟ TWITTER 11 Οκτ 2021 | 15:10

#με_τον_ταβερνιαρη: Κύμα συμπαράστασης στο twitter για ιδιοκτήτη ταβέρνας που στοχοποιήθηκε από ανεμβολίαστους

"Ψέκια παραπονέθηκαν γιατί έχει κρύο στον εξωτερικό χώρο" έγραψε ο ταβερνιάρης. Σάλος για την ανάρτηση αλλά και κύμα συμπαράστασης.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ 11 Οκτ 2021 | 11:39

Προειδοποίηση Τζανάκη: Πάνω από 3.000 θάνατοι έως τις γιορτές αν δεν ξεπεράσουμε το 65% των εμβολιασμών

Ανεμβολίαστοι είναι το 80% με 90% των νοσηλευόμενων, το 90% και πάνω των διασωληνωμένων και πάνω από το 95 – 96% των νεκρών, είπε ο Ν. Τζανάκης.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ-ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΙΑΣ 11 Οκτ 2021 | 11:32

Γώγος: Το ρίσκο είναι στη διασκέδαση, όχι στην εστίαση - Υπάρχει επιδημιολογική κάμψη εκτός της Βόρειας Ελλάδας

"Στη διασκέδαση είναι μεγαλύτερο το ρίσκο, ενώ στην εστίαση είναι πιο εύκολα τα πράγματα", σημείωσε ο κ. Γώγος.

ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΤΟ ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ 11 Οκτ 2021 | 08:52

Οι γιατροί προειδοποιούν: Η γρίπη θα επανέλθει δριμύτερη λόγω χαλάρωσης των μέτρων για τον κορονοϊό

Εκτός από τη γρίπη, τα μέτρα κατά του κορονοϊού έχουν "καταπιέσει" και άλλες βακτηριακές λοιμώξεις, όπως αυτές που προκαλούν πνευμονία και μηνιγγίτιδα.

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ 10 Οκτ 2021 | 00:13

Πρώτη νύχτα ελευθερίας για τους εμβολιασμένους: Με ζωντανή μουσική και χωρίς περιορισμούς - Αυστηροί έλεγχοι [Εικόνες]

Οι εμβολιασμένοι επιστρέφουν στη διασκέδαση προ κορονοϊού - Σαρωτικοί έλεγχοι σε πόλεις και χωριά για την τήρηση των μέτρων

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΕΛΑΣ 09 Οκτ 2021 | 08:08

Ελευθέρας για τους εμβολιασμένους από σήμερα, περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους - Μπαράζ ελέγχων σε εστίαση και διασκέδαση

Νέα μέτρα από σήμερα σε όλους τους κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης - Περιπολίες και έλεγχοι

ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ 08 Οκτ 2021 | 18:04

Εστίαση: "Σαφάρι" ελέγχων από το Σάββατο για τους ανεμβολίαστους - Περιπολίες σε πόλεις και χωριά

Το σχέδιο ΕΛΑΣ και Εθνικής Αρχής Διαφάνειας περιλαμβάνει σαρωτικούς ελέγχους στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ 08 Οκτ 2021 | 18:00

Κορονοϊός: Κανονικότητα από αύριο για τους εμβολιασμένους - Χωρίς περιορισμούς διασκέδαση και εστίαση

Πλήρης ελευθερία για τους θαμώνες στους κλειστούς χώρους διασκέδασης που δέχονται μόνο εμβολιασμένους και νοσήσαντες - Με μουσική, ακόμα και όρθιοι - Τι θα ισχύει για σινεμά και θέατρα