Lockdown: Τι θα ισχύσει για σχολεία, λιανεμπόριο και ωράριο κυκλοφορίας - Αύριο η κρίσιμη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων

Κεντρική πρόθεση είναι τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά - Στο τραπέζι η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα σε "κόκκινες" περιοχές.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Το δυσκολότερο και πλέον δυσοίωνο σενάριο φοβούνται οι Ειδικοί ότι βρίσκεται προ των πυλών, όσο τα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα παραμένουν "καρφωμένα"σε τετραψήφιο αριθμό.

Η Αττική, η Θεσσαλονίκη και η Αχαΐα βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της νέας δυσμενούς εξέλιξης της πανδημίας, με την κυβέρνηση να απευθύνει έκκληση στους πολίτες -σε όλους τους τόνους- να τηρούν με προσοχή τα μέτρα ώστε να μην αναγκαστεί η χώρα να οδηγηθεί σε ένα τρίτο lockdown.

  • Στην Αττική, καταγράφεται αύξηση των μολύνσεων από κορονοϊό κατά 77,9%, καθώς τα ενεργά κρούσματα αγγίζουν πλέον τα 3.791.
  • Στη Βόρεια Αττική καταγράφεται άνοδος 81,8% στα 623 κρούσματα.
  • Στο κέντρο της Αθήνας εντοπίζονται τα περισσότερα ενεργά κρούσματα, τα οποία ξεπερνούν τα 1.040 (+67%), ωστόσο η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση (+123,5%) παρατηρείται στον δυτικό τομέα με 548 κρούσματα.
  • Στον Πειραιά, τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 89,9% στα 481 κρούσματα.
  • Στη Δυτική Αττική, παρά το lockdown, η άνοδος ανέρχεται στο 38,9% και στα 194 κρούσματα. Αντίστοιχα, στην Ανατολική Αττική οι μολύνσεις έχουν ανέλθει στις 463 (62,4%).
  • Στη Θεσσαλονίκη, τα ενεργά κρούσματα διαμορφώνονται πλέον στα 774 με αύξηση 24,9%.

Την ίδια ώρα φαίνεται ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά στους τρεις κρισιμότερους τομείς: Σχολεία, λιανεμπόριο και απαγόρευση κυκλοφορίας θα μπουν ξανά στο μικροσκόπιο της Επιτροπής των Ειδικών, αύριο Παρασκευή, μαζί με τα τελευταία επικαιροποιημένα επιδημιολογικά στοιχεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χαρακτηριστική είναι η απάντηση που έδωσε στις επίμονες ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, "δείχνοντας" την αυριανή εισήγηση των Ειδικών: Σχετικά με το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων τα επόμενα εικοσιτετράωρα, ο κ. Ταραντίλης απάντησε: "Η Επιτροπή θα εκτιμήσει αύριο όλα τα δεδομένα και θα κάνει τις ανάλογες εισηγήσεις στην κυβέρνηση" και πρόσθεσε: "Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τα επιδημιολογικά δεδομένα, λαμβάνει τις εισηγήσεις των ειδικών και αποφασίζει προληπτικά τα απαραίτητα μέτρα".

Η δύσκολη εξίσωση και η "μάχη" στις ΜΕΘ

Τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για τους Ειδικούς, η ισορροπία μεταξύ της συγκράτησης των κρουσμάτων και της διατήρησης των ανοιχτών σχολείων και του λιανεμπορίου, είναι μια δύσκολη εξίσωση.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες, η κεντρική πρόθεση είναι τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά στο μοντέλο που έχει ήδη αποφασιστεί και εφαρμόζεται: Δηλαδή κλειστά Λύκεια μόνο στις "κόκκινες περιοχές" της χώρας. Ωστόσο, μέλη της Επιτροπής θα προτείνουν επιστροφή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην τηλεκπαίδευση για όλες τις περιοχές και όχι μόνο για τις κόκκινες.
  • Εξετάζεται, επίσης, σοβαρά το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί σε ορισμένες (ίσως όχι σε όλες) τις "κόκκινες" περιοχές το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.
  • Στις περιοχές αυτές θα κλείνουν νωρίτερα (στις 17:00) τα καταστήματα ώστε να περιοριστεί η κινητικότητα των πολιτών.
  • Μέλη της Επιτροπής διατυπώνουν και την πρόταση να απαγορευθεί η μετακίνηση από δήμο σε δήμο στην Αττική.
LOCKDOWN

Lockdown τύπου Μαρτίου;

"Το φαινόμενο της πανδημίας είναι ένα δυναμικό φαινόμενο. Αυτό σημαίνει ότι τα δεδομένα αλλάζουν όχι από μέρα σε μέρα αλλά από ώρα σε ώρα. Η εμπειρία σε αυτό το φαινόμενο έχει δείξει ότι συνήθως αλλάζουν πιο γρήγορα προς το χειρότερο και λιγότερο γρήγορα προς το καλύτερο. Το καθήκον μας είναι να μπορέσουμε να προσαρμοζόμαστε έγκαιρα σε αυτές τις αλλαγές. Αυτό ακριβώς κάνουμε και αυτή την εβδομάδα. Κοιτάμε τα δεδομένα και την Παρασκευή το πρωί θα υπάρχει εισήγηση της επιτροπής και ανάλογα με την εισήγηση θα αποφασίσει η κυβέρνηση" τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης απατώντας σε ερώτηση για το εάν βρισκόμαστε κοντά σε lockdown τύπου Μαρτίου.

Επισήμανε ότι το στοιχείο που θα κρίνει αν παρθούν νέα μέτρα είναι ο ρυθμός μεταβολής των δεδομένων που έχουμε. "Το σημαντικό είναι να είμαστε έτοιμοι να προσαρμοστούμε έγκαιρα σε αυτά τα δεδομένα" είπε σημειώνοντας ότι το όριο των κρουσμάτων που θα κρίνει το εύρος των μέτρων θα το αποφασίσει και θα το εισηγηθεί η επιτροπή των ειδικών.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο απαγόρευσης της κυκλοφορίας στην Αττική από το απόγευμα επανέλαβε ότι η εισήγηση είναι της επιτροπής. "Είναι μια εισήγηση που βγαίνει από την πλειοψηφία της επιτροπής ανεξάρτητα αν έχει ειπωθεί δημόσια από ένα ή περισσότερα μέλη της επιτροπής. Εμείς περιμένουμε την εισήγηση της επιτροπής" είπε και σημείωσε ότι δεν έχει συζητηθεί αύξηση των προστίμων για τις άσκοπες μετακινήσεις.

Ωστόσο, η πρώτη προτεραιότητα είναι η πιστή εφαρμογή των ήδη αποφασισμένων μέτρων: "Δεν υπάρχει θέμα αυστηροποίησης των μέτρων, αλλά εφαρμογής τους" τόνισε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς μετά τη σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

"Θα τηρήσουμε τα μέτρα με προσήλωση, με σεβασμό και αυστηρότητα", δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. "Έχουμε αύξηση κρουσμάτων, δεν έχουμε έκρηξη αυτή τη στιγμή, ωστόσο είμαστε εδώ για να προλάβουμε πιθανή νέα διασπορά και πιθανούς νέους κινδύνους", είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης υπογραμμίζοντας ότι "οι εμβολιασμοί γίνονται κανονικά, με αρκετά μεγάλη ταχύτητα, σε συνδυασμό πάντα και με τον εφοδιασμό των εμβολίων".

Σε μια αποστροφή του, μάλιστα, ο κ. Χαρδαλιάς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για το σύστημα Υγείας: "Κάθε ένα νέο κρούσμα", σημείωσε, "κάθε μια εισαγωγή στη ΜΕΘ, κάθε μια εισαγωγή σε απλή κλίνη στο νοσοκομείο εμποδίζει και αναστέλλει τους εμβολιασμούς. Διότι νοσηλευτικό, υγειονομικό προσωπικό ασχολείται με τη νοσηλεία και όχι με τον εμβολιασμό. Αυτό αντιλαμβάνεστε ότι αποτελεί την ύψιστή μας προτεραιότητα".

ΜΕΘ κορονοϊός

Εξαδάκτυλος: Να κλείσουν τώρα τα σχολεία

Για κίνδυνο η Ελλάδα να μετατραπεί σε Πορτογαλία όσον αφορά στην εξάπλωση του κορονοϊού, λόγω και της βρετανικής μετάλλαξης, προειδοποίησε μέσω του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ξεκαθαρίζοντας ότι την Παρασκευή πρέπει να αποφασιστεί να κλείσουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων, αλλά όχι, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, η αγορά.

"Δεν έχουμε περιθώριο να περιμένουμε, δεν έχουμε περιθώριο 'να το δούμε'. Δεν έχουμε περιθώριο να το ξαναδούμε, να κλείσουν τα σχολεία. Κρατεί μηχανές και ‘όπισθεν ολοταχώς’ για να μη βρεθούμε στη θέση της Πορτογαλίας έχουμε δυνατότητα να το αποφύγουμε" τόνισε.

"Από Δεύτερα κλειστές όλες οι βαθμίδες. Και ανοιχτό το εμπόριο αν μπορέσουμε να το κρατήσουμε λόγω οικονομίας, ειδάλλως αναγκαστικά να περιορίσουμε κι αυτό", εξήγησε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

ΚΛΕΙΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Σύψας: Τα στοιχεία δεν είναι ανησυχητικά, είναι καταστροφικά, δεν έχουμε πολλές επιλογές

"Προτεραιότητα είναι οι ζωές των ανθρώπων, η οικονομία ξαναφτιάχνεται", σημείωσε ο Νίκος Σύψας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα", για τον γνώμονα λήψης αποφάσεων της Επιτροπής για την πανδημία του κορονοϊού.

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων, είπε πως το άνοιγμα των γυμνασίων είχε προαποφασιστεί, για τις κόκκινες περιοχές, όπου θα παρέμεναν κλειστά τα λύκεια, μετά από δύσκολη συζήτηση στην Επιτροπή και με τη "ρητή αναγραφή ότι μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή η απόφασή μας".

"Τα στοιχεία είναι καταστροφικά, όχι απλώς ανησυχητικά, δεν έχουμε πολλές επιλογές, αν θέλουμε να προλάβουμε τα γεγονότα", είπε αναφερόμενος στα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Σωτήρης Τσιόδρας, διαβεβαιώνοντας πως στην αυριανή σύσκεψη της Επιτροπής " θα μπουν στο τραπέζι όλα τα θέματα".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΙΑ ΑΘΛΗΣΗ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΚΑΙ ΜΠΑΝΙΟ 27 Φεβ 2021 | 15:49

Οι Αθηναίοι έστειλαν μήνυμα "Πάμε στο Φάληρο": Όλοι στην παραλία παρά την παράταση του lockdown

Οι Αθηναίοι δεν πτοούνται με τίποτα τελικά. Έστειλαν μήνυμα στο 13033 και πήγαν ξανά βόλτα στο Φάληρο.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΠΑΓΙΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ 27 Φεβ 2021 | 09:31

Αποκάλυψη Σκυλακάκη: Στις 16 Μαρτίου πιθανόν θα ανοίξει η αγορά

Η αγορά ενδέχεται να ανοίξει στις 16 Μαρτίου, ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης.

ΛΟΓΩ ΕΞΑΡΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ 27 Φεβ 2021 | 09:31

"Καμπανάκι" από Λινού: Το τρεχον lockdown στην Αττική δεν αποδίδει - Πιθανή παράταση μετά τις 7 Μαρτίου

Στην εκτίμηση ότι το lockdown στην Αττική μπορεί να παραταθεί και μετά τις 7 Μαρτίου, έκανε η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού.

27 Φεβ 2021 | 08:59

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στον Εύοσμο: Τα στοιχεία που οδήγησαν στην παράταση του lockdown ζήτησε ο δήμαρχος

Ο Δήμαρχος επικοινώνησε με τον κ.Αρκουμανέα προκειμένου να ζητήσει λεπτομέρειες σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Εύοσμος.

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑ 27 Φεβ 2021 | 07:53

Lockdown στην Αττική για ακόμα μία εβδομάδα και βλέπουμε - Στο "κόκκινο" άλλες 10 περιοχές

Όπως όλα δείχνουν ούτε στις 8 Μαρτίου θα ολοκληρωθεί το lockdown στην Αττική - Τι ισχύει για την Τσικνοπέμπτη και τις ημερομηνίες ανοίγματος της αγοράς

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑ 26 Φεβ 2021 | 22:58

Τσικνοπέμπτη με lockdown: Τι θα ισχύει με τις μετακινήσεις και την απαγόρευση κυκλοφορίας

Τσικνοπέμπτη σε στενό κύκλο ζήτησε από τους πολίτες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ 26 Φεβ 2021 | 17:49

Κορονοϊός: Αντιστέκεται στην Αττική με 790 από τα 1.790 νέα κρούσματα - Σε επικίνδυνο δρόμο η Αχαΐα

Τους επιστήμονες απασχολούν ιδιαιτέρως οι μεταλλάξεις και κυρίως η βρετανική που φαίνεται να κυριαρχεί.

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ 26 Φεβ 2021 | 17:20

Λειτουργεί ήδη το 13032 για μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα- Δεν επιτρέπει δεύτερο μήνυμα

Λειτουργεί ήδη η υπηρεσία 13032 για έξοδο σε εμπορικό κατάστημα, αν και ακόμα δεν επιτρέπεται τέτοια έξοδος

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 26 Φεβ 2021 | 12:55

Κορονοϊός: Παράταση του lockdown για μία εβδομάδα προτείνουν οι λοιμωξιολόγοι

Παράταση του lockdown για μία εβδομάδα τουλάχιστον είναι η εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΤΙΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ 26 Φεβ 2021 | 12:22

Εξαδάκτυλος: Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε ακόμα μια εβδομάδα lockdown

"Θέμα χρόνου η επικράτηση της βρετανικής μετάλλαξης" ανέφερε ο Αθ. Εξαδάκτυλος - Τι είπε για παράταση του lockdown.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ 26 Φεβ 2021 | 11:35

Βεβαιώσεις μετακίνησης εργαζομένων: Από 1η Μαρτίου το νέο έντυπο - Τι αλλάζει

Από τη Δευτέρα 1η Μαρτίου 2021 οι εργοδότες υποχρεούνται να έχουν εφοδιάσει τους εργαζόμενούς τους με νέες βεβαιώσεις μετακίνησης για την εκτέλεση της εργασίας τους.

ΠΙΕΖΕΤΑΙ ΕΚ ΝΕΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 26 Φεβ 2021 | 11:27

Γαλλία: Η κυβέρνηση εξετάζει νέο lockdown τριών εβδομάδων για το Παρίσι

Αντιδήμαρχος του Παρισιού δήλωσε χθες Πέμπτη ότι το Παρίσι θα υποβάλει στην κυβέρνηση ένα σχέδιο λοκντάουν τριών εβδομάδων.

ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑ 26 Φεβ 2021 | 10:54

Γκάγκα: Στο 90% η πληρότητα στις ΜΕΘ της Αττικής - Εχουμε κουραστεί όλοι

"Είμαστε σε δύσκολη φάση, έχουμε κουραστεί όλοι. Έχει περάσει ένας χρόνος και συνεχίζουμε να βλέπουμε κρούσματα αρκετά και αυτό μας αποκαρδιώνει", είπε η κ. Γκάγκα.