Follow us

Λοιμός των Αθηνών: Η επιδημία της αρχαιότητας που σκότωσε τον Περικλή και 300.000 Αθηναίους

Τα συμπτώματα, οι ομοιότητες και διαφορές με τον κορονοϊό και οι έρευνες επιστημόνων για την προέλευση του ιού

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
λοιμος αθηνας

Ο κορονοϊός μαστίζει τον πλανήτη εν έτει 2020, όμως η Αρχαία Αθήνα είχε περάσει μια φοβερή επιδημία, που της κόστισε τόσο σε εκατοντάδες χιλιάδες ζωές όσο και την ήττα στον Πελοποννησιακό Πόλεμο

Ο Λοιμός των Αθηνών, ή "σύνδρομο του Θουκυδίδη" ήταν μια καταστροφική επιδημία η οποία εκδηλώθηκε στην πόλη-κράτος των Αθηνών στην αρχαία Ελλάδα, κατά το δεύτερο έτος του Πελοποννησιακού πολέμου, το 430 π.Χ., και ενώ η πόλη πολιορκούνταν από τους Σπαρτιάτες.

Θεωρείται πως η επιδημία πρωτοεμφανίστηκε στον κύριο λιμένα της Αθήνας, τον Πειραιά, που αποτελούσε την κύρια είσοδο προμηθειών της πόλης. Ο λοιμός εμφανίστηκε και σε άλλες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου, επέστρεψε δύο φορές, το 429 π.Χ. και τον χειμώνα του 427/426 π.Χ., και η καταστροφή που προκάλεσε στον πληθυσμό της Αθήνας ήταν ένα σημαντικό πρώτο πλήγμα για την πόλη ως προς την εξέλιξη του πολέμου.

Προκάλεσε το θάνατο ενός μεγάλου ποσοστού των κατοίκων της πόλης, ανάμεσα στους οποίους και του ίδιου του Περικλή μαζί με τα μέλη της οικογενείας του, ενώ οι λεπτομερείς μαρτυρίες του Θουκυδίδη είναι ανεκτίμητες για την μελέτη του γεγονότος, καθώς ο ίδιος ήταν αυτόπτης μάρτυρας και είχε μολυνθεί, αλλά κατόρθωσε να επιζήσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίσης, ο Ιπποκράτης ήταν ένας από τους γιατρούς που βρίσκονταν στην πόλη και η συνεισφορά του στην αντιμετώπιση του λοιμού ήταν σημαντική. Ο Θουκυδίδης έζησε τον λοιμό και αναφέρει πως η ασθένεια προέρχονταν από την Αιθιοπία, και πέρασε μέσω της βόρειας Αφρικής στον ελληνικό κόσμο. Εκτιμάται ότι σκότωσε τo 1/3 του πληθυσμού της πόλης ο οποίος ανερχόταν σε 300.000.

Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης

Οι περιγραφές του Θουκυδίδη αναφέρουν πως οι άνθρωποι που ήταν ήδη ασθενείς από κάποια άλλη ασθένεια, κατέληγαν να αποκτήσουν και την ασθένεια του λοιμού, ενώ όσοι ήταν υγιείς, εμφάνιζαν αιφνίδια πονοκέφαλο και ισχυρό πυρετό, μαζί με ερεθίσματα στο σώμα και ερεθισμό των ματιών με μια αίσθηση τσουξίματος. Το εσωτερικό του στόματος, ο φάρυγγας και η γλώσσα γίνονταν αιματώδη και η εκπνοή αφύσικη και δυσώδης.

Μετά από τα παραπάνω αρχικά φαινόμενα, ακολουθούσαν φτερνίσματα και βραχνάδα στη φωνή, και κατόπιν η αρρώστια κατέβαινε από το κεφάλι προς το στήθος προκαλώντας ισχυρό βήχα. Φτάνοντας στο στομάχι, προκαλούσε ναυτία και εμετό χολής, ενώ τα άτομα που είχαν τάση για εμετό αλλά δεν έκαναν είχαν ισχυρούς σπασμούς, όπου σε κάποιους έπαυε μετά από λίγο και σε άλλους εξακολουθούσε για πολλή ώρα.

Η θερμοκρασία του σώματος φαινόταν να έπεφτε, χωρίς το χρώμα του να γίνεται ωχρό αλλά κοκκινωπό, και εμφανίζονταν εξανθήματα και φουσκάλες. Οι ίδιοι οι ασθενείς όμως ένιωθαν να θερμαίνονται τόσο πολύ, όπου δεν μπορούσαν να φορέσουν ούτε καν ελαφριά ενδύματα ή σεντόνια, ανακουφίζονταν όμως ιδιαίτερα όταν έπεφτε κρύο νερό πάνω στο σώμα τους.

Οι περισσότεροι πέθαιναν την έβδομη ή ενάτη ημέρα από την εκδήλωση της ασθένειας, με αυτούς που κατάφερναν να επιζήσουν παραπάνω να εμφανίζουν ισχυρό στομαχόπονο και διάρροια, τόσο που πολλοί πέθαιναν από την εξάντληση.

Οι Αθηναίοι θεραπευτές, αρρώστησαν όπως και οι σημερινοί, ενώ οι Σπαρτιάτες που είχαν στήσει πολιορκία λίγο μακρύτερα επιβίωσαν. Αυτό δείχνει ότι η αρχαία ασθένεια, όπως και ο ιός Έμπολα, μεταδιδόταν από αίμα, σάλιο ή επαφή και όχι μέσω του αέρα, όπως ο κορονοϊός.

Ωστόσο κάποια από τα συμπτώματα του λοιμού μοιάζουν με αυτά του Covid-19, όπως και η ταχύτητα με την οποία επωάζει στον οργανισμό, αλλά και σκοτώνει τον ασθενή που έχει προσβληθεί. Ένα ακόμα κοινό στοιχείο ότι και οι δύο προκαλούνται από παθογόνο μικροοργανισμός, βακτήριο ή ιό, ενώ μεταδίδονται εύκολα μέσω της κοινωνικής επαφής.

Οι θεωρίες των σύγχρονων επιστημόνων

Με βάση τις περιγραφές του Θουκυδίδη για τα συμπτώματα, γιατροί και ιστορικοί διατύπωσαν εδώ και χρόνια διάφορες θεωρίες. Μια επικρατούσα θεωρία υποστήριξε ότι ο λοιμός των Αθηναίων οφειλόταν στον ιό Έμπολα. Η εκδοχή αυτή υποστηρίχτηκε αρχικά από τον Anthony Ramirez με άρθρο του το 1996 στους New York Times.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με την πάροδο των ετών, οι μελετητές ανέπτυξαν αρκετές θεωρίες και ταύτισαν τον λοιμό, με δεκάδες σύγχρονες ασθένειες όπως, χολέρα, ελονοσία, ευλογιά, βουβωνική πανώλη και ίσως κάποιο είδος συνδρόμου που οδήγησε σε τοξικό σοκ.

Ελληνική επιστημονική έρευνα κατέληξε πρόσφατα στο συμπέρασμα ότι η αιτία του λοιμού ήταν ο τυφοειδής πυρετός. Η έρευνα έγινε με τη συνεργασία της αρχαιολόγου Έφης Μπαζιωτοπούλου-Βαλαβάνη, που βρήκε έναν μαζικό τάφο θύματα του Λοιμού της Αθήνας, του Επίκουρου Καθηγητή Ορθοδοντικής Μανώλη Ι. Παπαγρηγοράκη, που διατήρησε και αποθήκευσε το σκελετικό υλικό, του συνεργάτη του ορθοδοντικού Φίλιππου Συνοδινού και του Επίκουρου Καθηγητή Νευρογενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστου Γιαπιτζάκη, που πραγματοποίησε την έρευνα ταυτοποίησης του DNA του παθογόνου μικροβίου.

Από μαζικό τάφο 150 ατόμων που ανακαλύφθηκε στο αρχαίο νεκροταφείο της Αθήνας, τον Κεραμεικό έγινε έλεγχος του DNA από τον πολφό των δοντιών σε τρία διαφορετικά κρανία. Έγινε έλεγχος ώστε να εντοπιστεί DNA μικροβίων που παραπέμπουν σε 25 πιθανές ασθένειες, δηλαδή για πανώλη, τύφο, άνθρακα, φυματίωση, ευλογιά. Κανένα στοιχείο δεν παρέπεμπε σε αυτές. Στον έλεγχο όμως για τυφοειδή πυρετό βρέθηκε γενετικό υλικό του. Συγκεκριμένα εντοπίστηκε το βακτήριο της Σαλμονέλλας εντέρικα τύφι.

Το συμπέρασμα της ελληνικής ομάδας είναι ότι ορισμένα τουλάχιστον θύματα του λοιμού είχαν τυφοειδή πυρετό, χωρίς να αποκλείουν την πιθανότητα να συνυπήρχε και άλλη λοιμώδης νόσος.

Πηγή πληροφοριών: Βικιπαίδεια

Φωτογραφία: Λοιμός σε αρχαία πόλη, πίνακας του 17ου αιώνα του Μίχιελ Σβέιρτς, ο οποίος θεωρείται πως αναφέρεται στον λοιμό των Αθηνών

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ 03 Δεκ 2023 | 23:22
01 Δεκ 2023 | 14:19

Η απόδραση στην Αθήνα ξεκινάει από τη διαμονή σε ένα Brown Hotel με φανταστική προσφορά 2+1

Η αποκλειστική προσφορά είναι η καλύτερη ευκαιρία για μία απόδραση στην καρδιά της πόλης σε συνδυασμό με ατελείωτο shopping, βόλτες, θεατρικές παραστάσεις, εκδηλώσεις και μουσικά events.

ΦΩΤΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ 01 Δεκ 2023 | 10:25

Χριστούγεννα στην Αθήνα: Αναλυτικά το πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα από τον δήμο Αθηναίων

Το πλούσιο πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων επιμελήθηκε ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.

EASY RIDER 01 Δεκ 2023 | 09:42

Μπέττυ Μαγγίρα: Στιλάτη στην Αθήνα με τη βέσπα και το σκυλάκι της - Η μπεζ καπαρντίνα και το ασορτί παντελόνι

Η βόλτα με στιλ με τη βέσπα της στο κέντρο της Αθήνας και το σκυλάκι της που την ακολουθεί παντού.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗΣ 01 Δεκ 2023 | 07:35

Πυρκαγιά σε κτίριο στο κέντρο της Αθήνας – Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Βουλής 10, ξέσπασε λίγο πριν τις 07:00 το πρωί της Παρασκευής.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 30 Νοε 2023 | 17:03

ΕΟΔΥ: 45 νεκροί από κορονοϊό και 50 διασωληνωμένοι - Ένας θάνατος από γρίπη

Αυξάνονται οι διασωληνώσεις λόγω κορονοϊού - Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παραμένει κάτω του 10%.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 29 Νοε 2023 | 18:34

Μαρινέλλα: Νοσηλεύτηκε σε ιδιωτικό νοσοκομείο με κορονοϊό - Αναβλήθηκε η πρεμιέρα της στο NOX

Η Μαρινέλλα διανύει την όγδοη δεκαετία της ζωής της, αλλά είναι ακόμη ιδιαίτερα ενεργή - Η περιπέτεια με την υγεία της

ΣΤΟΝ ALPHA 27 Νοε 2023 | 18:52

Νέα καταγγελία για το κέντρο αισθητικής: "Το πρόσωπό μου παραμορφώθηκε από τα νήματα" [Βίντεο]

"Μου έβαλε 4-5 νήματα. Το πρόσωπό μου παραμορφώθηκε, είχα φρικτούς πόνους, δεν μπορούσα να φάω και να μιλήσω" αποκαλύπτει γυναίκα που επισκέφτηκε το κέντρο ασιθητικής με χώρους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ 26 Νοε 2023 | 09:27

Ο Χάρης Δούκας στο TheTOC: "Θα αφήσω την Πανεπιστημίου στην ησυχία της" - Τα παιδικά χρόνια, η σύντροφός του και το όνειρό του

Ο Χάρης Δούκας μιλάει στο ΤheTOC για το δύσκολο έργο που τον περιμένει αλλά και τις προτεραιότητές του ως δήμαρχος Αθηναίων.

ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ-ΓΟΥΔΗ 25 Νοε 2023 | 10:34

Στα άδυτα της νέας Γραμμής 4 του Μετρό: Οι "δίδυμοι" μετροπόντικες και οι 15 νέοι σταθμοί [εικόνες - βίντεο]

Πυκνοκατοικημένες περιοχές και σημαντικές εγκαταστάσεις της πόλης θα εξυπηρετεί η Γραμμή 4.

ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ "LIVE NEWS" ΤΟΥ MEGA 24 Νοε 2023 | 19:56

Αποκαλύψεις για κέντρο αισθητικής σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη: "Με τρύπαγαν αλύπητα - Μου έβαζαν ενέσεις στην κοιλιά"

Ένα χρόνο μετά από τις σοκαριστικές καταγγελίες, το ινστιτούτο αισθητικής που φαίνεται να εξαπάτησε δεκάδες ανυποψίαστους πελάτες λειτουργεί ακόμα.

ΑΝΑΨΕ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ 24 Νοε 2023 | 10:19

Οι δρόμοι της πόλης φωτίστηκαν - Μαγικές εικόνες από τη χριστουγεννιάτικα στολισμένη Αθήνα

Η Αθήνα φόρεσε ήδη τα γιορτινά της, περιμένοντας την ομορφότερη εποχή του χρόνου, τα Χριστούγεννα!