Follow us

Long Covid: Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες ασθενών - "Δεν μπορώ να σηκώσω ούτε σακούλα" [Βίντεο]

Στο σύνδρομο Long Covid και τις συνέπειές του στα παιδιά αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Στο σύνδρομο Long Covid και τις συνέπειές του στα παιδιά αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στην επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για το σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης.

Στο σύνδρομο αυτό ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν συμπτώματα του κορονοϊού ακόμα και για μήνες μετά την ανάρρωση από την οξείας φάσης της λοίμωξης. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα μελέτες το εν λόγω σύνδρομο μπορεί να επηρεάσει σχεδόν κάθε όργανο με επακόλουθες διαταραχές του αναπνευστικού και νευρικού συστήματος, καρδιαγγειακές, γαστρεντερικές και ψυχικής υγείας διαταραχές, αδιαθεσία, κόπωση, μυοσκελετικό πόνο, αναιμία, ανοσμία και αγευσία.

"Από την αρχή της επιδημίας έχει διαπιστωθεί ότι η νόσος στα παιδιά διαδράμει ήπια ή και ασυμπτωματικά. Εντούτοις, και στις άλλες χώρες, όπως και στις δικές μας, ένας μεγάλος αριθμός παιδιών έχει νοσηλευτεί, παρά την ήπια συμπτωματολογία, στα νοσοκομεία.

Διαβάστε Επίσης

Τα δεδομένα ως προς την κλινική έκφραση της λοίμωξης Covid από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία αλλά και την Ολλανδία επιβεβαιώνουν τη σπανιότητα μίας σοβαρής νόσου ενός σπάνιου συνδρόμου που σχετίζεται με την Covid, το πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο.

Και είναι σημαντικό ότι το επιστημονικό ενδιαφέρον εστιάζεται στην αναζήτηση και στη διευκρίνιση της συχνότητας των συμπτωμάτων που μπορούν να εμφανιστούν μετά από μία λοίμωξη με Covid στα παιδιά, εβδομάδες μετά από τη νόσηση, το λεγόμενο Post Covid ή Long Covid σύνδρομο το οποίο συμβαίνει ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της λοίμωξης και η συμπτωματολογία έχει συμπτώματα τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά.

Γίνονται μελέτες διότι, λόγω της διαφορετικής μεθοδολογίας, τα ποσοστά της συχνότητας ποικίλουν ευρέως. Τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, έχουν αυξημένο κίνδυνο δυσμενών επιπτώσεων από τη λοίμωξη από την Covid", ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου, τονίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού των παιδιών.

"Τα συμπτώματα που βιώνω στη μετά-Covid εποχή"

"Εμείς που το αντιμετωπίζουμε, ψάχνουμε ακόμη να βρούμε τι γίνεται και η όποια πληροφόρηση αντλούμε προέρχεται είτε από την Αμερική, είτε από τη Μεγάλη Βρετανία. Στην Ελλάδα, τώρα αρχίζουμε να μαθαίνουμε περί τίνος πρόκειται" αναφέρει στο GRTimes.gr η παθολόγος γιατρός και μέλος της διαδικτυακής κοινότητας "Long Covid: Ελληνική Ομάδα Υποστήριξης", Ιωάννα Κοτσαμίδη, η οποία την περασμένη εβδομάδα υπέβαλλε την παραίτησή της από το Νοσοκομείο Κοζάνης, εξαιτίας των συμπτωμάτων του Long Covid από τα οποία υποφέρει μέχρι και σήμερα, παρά το γεγονός ότι νόσησε τον περασμένο Νοέμβριο.

"Δυστυχώς η ελληνική ιατρική κοινότητα δεν είναι ακόμη ενήμερη, δεν υπάρχουν ακόμη μελέτες, δεν έχουν καταγραφεί επίσημα τα κρούσματα. Τώρα, έχουν αρχίσει να στήνονται ιατρεία γιατί καταλαβαίνουν ότι έχουμε να κάνουμε με μια καινούργια μάστιγα. Στη Θεσσαλονίκη για παράδειγμα υπάρχει ένα ιατρείο, το οποίο όμως ασχολείται μόνο με περιστατικά που έχουν νοσηλευτεί. Εγώ έχω νοσηλευτεί, ωστόσο υπάρχουν και άλλοι πολλοί ασθενείς που δεν έχουν νοσηλευτεί και δεν λαμβάνουν ιατρική περίθαλψη, διότι οι γιατροί δεν είναι ενημερωμένοι. Εμείς λοιπόν, πρέπει να πείσουμε και την ιατρική κοινότητα. Στο εξωτερικό όπως είπα υπάρχουν μελέτες, υπάρχουν πλάνα και προσπάθειες για θεραπεία. Στην Ελλάδα κανείς ακόμη, δεν ψάχνει τι έχουμε" προσθέτει.

Διαβάστε Επίσης

Η Ιωάννα Κοτσαμίδη νόσησε από κορονοϊό στις 29 Νοεμβρίου, οπότε και χρειάστηκε να νοσηλευτεί, ευτυχώς όχι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έκτοτε όμως ταλαιπωρείται από μια σειρά συμπτωμάτων. "Νοσηλεύτηκα για μία εβδομάδα επειδή εμφάνισα πνευμονία. Έχω και άσθμα οπότε ανήκω στις ευπαθείς ομάδες. Βγήκα μετά από εφτά ημέρες νοσηλείας όμως στη συνέχεια τα προβλήματα επιδεινώθηκαν. Πάθαινα κρίσεις άσθματος, αντιμετώπισα και θέματα απώλειας συγκέντρωσης. Δεν πίστευα ποτέ ότι μπορεί κάποιος να εμφανίσει τόσα συμπτώματα, κάποιος που έχει νοσήσει και ήταν ασυμπτωματικός στον Covid-19".

Εξηγώντας στο γιατί έφτασε στο σημείο να υποβάλλει παραίτηση από τη δουλειά της, η οποία ήταν και η μοναδική, τόνισε ότι συχνά τα άτομα με σύνδρομο "Long Covid" αντιμετωπίζουν την αμφισβήτηση από τους συναδέλφους τους. "Συχνά μας λένε ότι μεγαλοποιούμε το θέμα, ακόμη και ότι έχουμε έναν τρόπο για να λουφάρουμε. Το αντιμετώπισα κι εγώ, από δικούς μου συναδέλφους. Δεν πίστευαν τίποτα και με έφτασαν στο σημείο να υποβάλλω την παραίτησή μου. Εμένα, έναν νοσοκομειακό γιατρό που ήμουν στην πρώτη γραμμή, που έκανα τα πάντα για να βοηθήσω στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Ελπίζω κανένας από αυτούς να μη βρεθεί στη δική μου θέση".

Προσθέτει επίσης, ότι "προσπαθούσα να είμαι λειτουργική αλλά δεν τα κατάφερνα πάντα. Αντιμετωπίζω εύκολη κόπωση, δύσπνοια, ταχυκαρδία. Έχω επισκεφθεί δεκάδες γιατρούς μέχρι σήμερα γιατί είχα αγχώδεις διαταραχές και μετατραυματικό στρες. Αφότου νόσησα με κορονοϊό άλλαξε όλη μου η ζωή. Εκτός δουλειάς, δεν μπορώ να σηκώσω ούτε μια σακούλα από το σούπερ μάρκετ. Όλοι οι ασθενείς με Long Covid είμαστε αγχωμένοι και δεν χρειαζόμαστε μόνο έναν γιατρό. Εγώ μέχρι σήμερα έχω επισκεφθεί δεκάδες γιατρούς. Γιατρούς οι οποίοι πρέπει να συνεργάζονται μεταξύ τους. Δεν χρειάζονται μόνο παθολόγοι και πνευμονολόγοι".

Συγκλονιστικές μαρτυρίες ασθενών με Long Covid

"Περπατούσα 2, 3 χιλιόμετρα την ημέρα και τώρα περπατάω 50 και 100 μέτρα, λαχανιάζω και σταματάω. Ένα χρόνο μετά τη νόσηση ακόμα ταλαιπωρούμαι. Δε νόσησα βαριά, όμως δεν είμαι η ίδια όπως πριν", λέει η κυρία Μαρία Μάσκα στο OPEN.

"Οι παλμοί μου βρίσκονται στο 81 και με κάθε προσπάθεια που κάνω, ανεβαίνουν", περιγράφει η Μάρθα Κατσαρού που νόσησε με κορονοϊό στα τέλη του 2020 με ήπια συμπτώματα και πέρασε την καραντίνα στο σπίτι της. Η ίδια εξηγεί πως 7 μήνες μετά η ζωή της έχει αλλάξει. "Προσπαθώ να κάθομαι με το παιδί μου όσο μπορώ, πολλές φορές μου φωνάζει και δεν μπορώ να σηκωθώ από το κρεβάτι", σημειώνει.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 23 Νοε 2023 | 19:23

Επανεμφάνιση Σωτήρη Τσιόδρα: Έκανε το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον κορονοϊό - "Εμβολιάζομαι γιατί εμπιστεύομαι την επιστήμη" [Βίντεο]

Σε δηλώσεις του ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κάλεσε τους πολίτες -και κυρίως όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες- να κάνουν το εμβόλιο

Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 23 Νοε 2023 | 16:47

Κορονοϊός: Στους 27 οι θάνατοι, 42 άνθρωποι διασωληνωμένοι – 1 θάνατος από γρίπη

Στους 27 οι νεκροί από κορονοϊό, σημειώνοντας σημαντική μείωση σε σχέση με τους 50 νεκρούς την προηγούμενη εβδομάδα

ΠΡΟΣΟΧΗ 21 Νοε 2023 | 22:55

Προειδοποίηση από ΠΟΥ: "Η Covid-19 εξακολουθεί να συνιστά απειλή"

Τρεις υποπαραλλαγές του κορονοϊού που προκαλεί την Covid-19 βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ειδικών.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 20 Νοε 2023 | 21:31

Βρετανία: "Καίνε" τον Σούνακ τα "ημερολόγια πανδημίας" - "Ας αφήσουμε κόσμο να πεθάνει" έλεγε, δεν ήθελε lockdown

Σύμφωνα με όσα έγραφε ο Βάλανς στο ημερολόγιό του, ο Ρίσι Σούνακ θεωρούσε πως "είναι ΟΚ να αφήσουμε κόσμο να πεθάνει" στη διάρκεια της πανδημίας, αντί για επιβολή lockdown

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΝΑΠ 17 Νοε 2023 | 08:28

Παγώνη: Να εμβολιαστούν οι ευπαθείς για κορονοϊό και γρίπη – Σε έξαρση και ο ιός κοξάκι στα παιδιά

Ανησυχία επικρατεί για τα κρούσματα του ιού κοξάκι στα παιδιά, αλλά και για τα κρούσματα κορονοϊού και γρίπης.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ 12 Νοε 2023 | 15:39

Συναγερμός για τον ιό Κοξάκι: Αυξάνονται τα κρούσματα - Ποια τα συμπτώματα, πώς να προστατεύσετε τα παιδιά

Πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων στα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς της Λάρισας.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 09 Νοε 2023 | 17:33

ΕΟΔΥ για κορονοϊό: 57 θάνατοι και 41 διασωληνωμένοι

Ο αριθμός των θανάτων πάντως παρουσίασε μικρή μείωση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.

ΣΤΟ MEGA 07 Νοε 2023 | 19:55

"Δεν είμαι λειτουργική, πάω μέχρι το μπάνιο και αυτό με πολύ δυσκολία" - Ο εφιάλτης 25χρονης με το σύνδρομο Long Covid

Για 22 μήνες παλεύει με το σύνδρομο Long Covid. Κόλλησε για πρώτη φορά κορονοϊό τον Δεκέμβριο του 2021

ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ 06 Νοε 2023 | 16:02

"Ο κορονοϊός μου σακάτεψε τη ζωή": Ο Γολγοθάς της 25χρονης Κατιάνας που παλεύει δύο χρόνια με το σύνδρομο long covid

Τα συμπτώματα της Long Covid που έχουν καθηλώσει την 25χρονη Κατιάνα - Οι δυσκολίες στην καθημερινότητά της και τα δυσβάσταχτα ιατρικά έξοδα.

ΑΡΚΑΔΙΑ 03 Δεκ 2023 | 11:14

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ στην Τρίπολη

Σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.1 στην κλίμακα Ρίχτερ, σημειώθηκε στην Τρίπολη, κοντά στην περιοχή της Μεγαλόπολης.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ 03 Δεκ 2023 | 09:10

Κακοκαιρία εξπρές χτυπά σήμερα τη χώρα με καταιγίδες, κεραυνούς και χαλάζι - Ποιες περιοχές θα πλήξει

Αλλάζει ραγδαία το σκηνικό του καιρού από το απόγευμα της Κυριακής με καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις, κεραυνούς, ισχυρούς ανέμους, και μικρή πτώση της θερμοκρασίας.

ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ 03 Δεκ 2023 | 09:01

Θρίλερ στο Μενίδι: Νεκρός ένας άνδρας μετά από φωτιά στο αυτοκίνητό του

Ένας άνδρας εντοπίστηκε νεκρός μετά από φωτιά που ξέσπασε στο αυτοκίνητό του στο Μενίδι.