Χαμός από κακοποιημένες γυναίκες: Τι καταγγέλλουν στο 15900 - Μόνο τον Δεκέμβριο 611 καταγγελίες

Σοκάρουν τα στοιχεία για σεξουαλική παρενοχλητικής και βίαιη συμπεριφοράς απέναντι σε γυναίκες - 611 κλήσεις μόνο τον Δεκέμβριο στη γραμμή 15900.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Οι συγκλονιστικές καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου έχουν σοκάρει το πανελλήνιο και έχουν ανοίξει τον ασκό του αιόλου για χιλιάδες άλλες υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλητικής και βίαιης συμπεριφοράς απέναντι σε γυναίκες.

Τα στοιχεία δε, που παραθέτει στο GRtimes.gr η υφυπουργός Εργασίας αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα αναφορικά με τον αριθμό των καταγγελιών που γίνονται κάθε μήνα στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, πραγματικά σοκάρουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

611 κλήσεις μόνο τον Δεκέμβριο

"Δυστυχώς, υπάρχει μεγάλος αριθμός γυναικών – θυμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης που υποφέρουν σιωπηλά, καθώς φοβούνται να καταγγείλουν στις αρμόδιες αρχές την οδυνηρή εμπειρία που βίωσαν.

Η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 που λειτουργεί όλο το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο, δέχεται κάθε μήνα δεκάδες κλήσεις από γυναίκες που βιώνουν τη βία μέσα στην οικογένεια ή την κοινωνία” τονίζει αρχικά η υφυπουργός και προσθέτει:

"Για παράδειγμα, τον προηγούμενο μήνα (τον Δεκέμβριο του 2020) η γραμμή δέχθηκε 611 κλήσεις για περιστατικά βίας, εκ των οποίων στις 6 κλήσεις αναφέρθηκε σεξουαλική παρενόχληση και σε μία κλήση βιασμός. Τον Νοέμβριο του 2020 η γραμμή δέχθηκε 473 κλήσεις για περιστατικά βίας, εκ των οποίων οι 7 υποθέσεις αφορούσαν σε σεξουαλική παρενόχληση και οι 2 σε βιασμό”.

Σε ερώτηση αναφορικά με τις υποθέσεις τις οποίες μπορείς να καταγγείλλει μια γυναίκα στη συγκεκριμένη γραμμή SOS, η υφυπουργός ανέφερε πως "στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 μπορούν να καλέσουν γυναίκες – θύματα βίας σε 24ωρη βάση και να καταγγείλουν ανώνυμα την τραυματική εμπειρία τους. Γυναίκες που υφίστανται σωματική, ψυχολογική ή οικονομική βία, καθώς και γυναίκες που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση ή σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, σε κοινωνικό χώρο ή στην οικογένεια μπορούν να ζητήσουν βοήθεια από τους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς της γραμμής.

Οι ειδικοί παρέχουν υπηρεσίες συμβουλευτικής, τηρώντας τους κανόνες της εχεμύθειας, επιδεικνύοντας συναισθηματική κατανόηση και προσφέροντας ανακούφιση στις γυναίκες. Σκοπός της γραμμής δεν είναι η διερεύνηση της καταγγελίας, αλλά η ενδυνάμωση των γυναικών ώστε να αναλάβουν την ευθύνη της ζωής τους και να πάρουν τις καλύτερες αποφάσεις για το μέλλον τους".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιοι είναι οι φόβοι που διακατέχουν το θύμα μετά την επίθεση

Αναφερόμενη στους φόβους που βιώνει μια γυναίκα η οποία έχει πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης ή βίας, ώστε να προχωρήσει σε επώνυμη καταγγελία, η Μ. Συρεγγέλα σημειώνει χαρακτηριστικά ότι οι περισσότερες γυναίκες – θύματα βίας δεν μιλάνε γιατί δεν έχουν τη δύναμη να αποκαλύψουν όλα όσα έχουν βιώσει. "Πολλές φορές φοβούνται ότι δεν θα γίνουν πιστευτές, νιώθουν ντροπή, ενοχές και έλλειψη εμπιστοσύνης. Αισθάνονται αδύναμες να αντιμετωπίσουν τον θύτη και έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Πιστεύουν ότι αν μιλήσουν, θα υπάρξουν αντίποινα και εκδικητικές ενέργειες από τον θύτη. Οι κακοποιημένες γυναίκες δυσκολεύονται να πάρουν τη μεγάλη απόφαση να καταγγείλουν τα περιστατικά βίας, γι’ αυτό εμείς ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να βρουν την τόλμη να μιλήσουν και να βάλουν ένα τέλος στις συμπεριφορές βίας” τονίζει στο GRtimes.

Επίσης σε ερώτηση για το πως μπορεί να μιλήσει το θύμα χωρίς να κινδυνεύσει να βρεθεί η ίδια στο στόχαστρο, η υφυπουργός συμπληρώνει: "Εμείς είμαστε στο πλευρό των θυμάτων βίας, ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να βγουν από την απομόνωση, να κατανοήσουν ότι δεν είναι μόνες και ότι δεν ευθύνονται για τη βία που υφίστανται. Οι ειδικοί της γραμμής SOS 15900, τηρώντας το απόρρητο της συμβουλευτικής, προσπαθούν να ενδυναμώσουν τις γυναίκες να γυρίσουν σελίδα στη ζωή τους. Οι γυναίκες μπορούν να μιλήσουν και δεν πρέπει να φοβούνται για αντίποινα”.

"Οι δομές της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών είναι έτοιμες να υποστηρίξουν τα θύματα βίας. Οι γυναίκες μπορούν να απευθυνθούν στα 42 Συμβουλευτικά Κέντρα που υπάρχουν σε όλη τη χώρα και παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής, ψυχολογικής, νομικής και εργασιακής στήριξης, ενώ μπορούν να φιλοξενηθούν και στους ξενώνες του δικτύου δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων” προσθέτει η κ. Συρεγγέλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι γυναίκες είναι πλέον ενημερωμένες σε θέματα έμφυλης βίας

Πόσο ενημερωμένη είναι πλέον η γυναίκα σε θέματα έμφυλης βίας στις μέρες μας; "Οι γυναίκες είναι πλέον πιο ενημερωμένες στα θέματα έμφυλης βίας και βλέπουμε ότι αυξάνεται σιγά σιγά ο αριθμός των θυμάτων που βρίσκουν τη δύναμη να μιλήσουν για τα περιστατικά βίας που έχουν βιώσει. Σε αυτό συνέβαλε και η πρόσφατη καμπάνια της κυβέρνησης για την ενδοοικογενειακή βία και την κακοποίηση που έστειλε το μήνυμα σε εκατοντάδες γυναίκες ότι "Μένουμε σπίτι, δεν σημαίνει ότι υπομένουμε τη βία. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει ότι μένουμε σιωπηλές” αναφέρει η υφυπουργός.

Ενώ αναφορικά με τη Σύμβαση 190, υπογραμμίζει ότι η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων θα συνεχίσει τις δράσεις της για την πρόληψη, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τη βία, ενώ μεγάλο βήμα στην αντιμετώπιση του φαινομένου θα γίνει με την κύρωση στη Βουλή της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας. "Η Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας αποτελεί το πρώτο διεθνές μέσο που καθορίζει τα παγκόσμια πρότυπα για την παρενόχληση και τη βία που σχετίζονται με την εργασία και με την κύρωση της Σύμβασης η Ελλάδα δεσμεύεται να υιοθετήσει μία συνολική πολιτική για την αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία” καταλήγει η υφυπουργός.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ 25 Φεβ 2021 | 10:28

Νέα καταγγελία για Φιλιππίδη: Ηθοποιός έπαθε θλάση και φλεγμονή από τα χτυπήματα που δεχόταν στη σκηνή

"Τον χτυπούσε με ένα τηλέφωνο στους ώμους και μετά του έδινε χαστούκια", λέει ο δικηγόρος του ηθοποιού.

25 Φεβ 2021 | 06:30

Υπάρχουν και τα "ανώνυμα" θύματα

Η σεξουαλική κακοποίηση δεν αφορά μόνο κάποιους επώνυμους δράστες ή το λαμπερό χώρο της show biz, της τέχνης, των ΜΜΕ, κλπ.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΗΘΟΠΟΙΟΣ 23 Φεβ 2021 | 10:05

Λεωνίδας Κακούρης: Έπαιρναν τα νέα παιδιά και τα στραπατσάριζαν ψυχικά. Αυτό είναι έγκλημα

"Δεν μπορεί να τρελάθηκαν ξαφνικά όλα αυτά τα παιδιά και να λένε ασυναρτησίες" τόνισε ο Λεωνίδας Κακούρης.

ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ 22 Φεβ 2021 | 15:23

#MeToo και στην Κύπρο με βροχή καταγγελιών: Συγκλονιστικές μαρτυρίες σε βάρος πολιτικού και ιερωμένου [Βίντεο]

Πληθαίνουν και στην Κύπρο οι φωνές γυναικών που καταγγέλλουν σεξουαλικές παρενοχλήσεις και κακοποιήσεις.

ΛΕΚΤΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ 21 Φεβ 2021 | 18:42

Δρίσκας για μπούλινγκ στις κουζίνες: "Καθόταν με βότκα και εφημερίδα και ούρλιαζε ότι δεν θα γίνω ποτέ σεφ"

"Υπάρχει και στις κουζίνες λεκτική κακοποίηση κι εγώ δεν πέρασα εύκολα στα νιάτα μου" εξομολογήθηκε ο γνωστός σεφ Βαγγέλης Δρίσκας

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ 20 Φεβ 2021 | 16:38

Χάος στη Μιανμάρ: Η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον διαδηλωτών -Δύο νεκροί και τουλάχιστον 30 τραυματίες

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν, ο ένας εξ αυτών είναι ανήλικος, που πυροβολήθηκε στο κεφάλι, ανέφεραν οι υπηρεσίες διάσωσης στο Γαλλικό Πρακτορείο, κάνοντας λόγο για τουλάχιστον 30 τραυματίες.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΒΑΣΑΝΙΣΜΕΝΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 20 Φεβ 2021 | 08:24

"Σεισμός" στο Θέατρο: Η κατάθεση-σοκ του 40χρονου Βασίλη για βιασμό που κατεδάφισε τον Δημήτρη Λιγνάδη

Το συγκλονιστικό μήνυμα του Βασίλη, η μήνυση που προκάλεσε ντόμινο και η απάντηση του Δημήτρη Λιγνάδη στη Λίνα Μενδώνη

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΕΡΙΦΗ 19 Φεβ 2021 | 22:08

Μέριλιν Μάνσον: Αρχίζει έρευνα σε βάρος του μετά τις καταγγελίες για κακοποίηση

Τέσσερις γυναίκες κατηγορούν τον Μέριλιν Μάνσον ότι τις κακοποίησε.

EΝΗΜΕΡΗ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 18 Φεβ 2021 | 15:51

#Metoo και στην πολιτική: Μέλος πολιτικού κόμματος καταγγέλλει στέλεχος για κακοποίηση - Η αντίδραση του αρχηγού

Σε μια πολύ σοβαρή καταγγελία φαίνεται πως έχει προχωρήσει μέλος πολιτικού κόμματος από τη Θεσσαλονίκη σε βάρος στελέχους του ιδίου κόμματος.

Η ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑΣ 18 Φεβ 2021 | 14:35

Νατάσσα Μποφίλιου: Mου είπε… άντε μωρή χοντρή που θα μας πεις να κάνουμε και ησυχία

"Υπήρξε άνθρωπος που μπήκε στο καμαρίνι μου και άσκησε κανονική βία εναντίον μου" εξομολογείται για πρώτη φορά η Νατάσσα Μποφίλιου.

"ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΜΕΤΟ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΩ ΜΠΟΥΝΙΕΣ" 18 Φεβ 2021 | 08:40

Ξεσπάει η Χρύσα Ρώπα : "Να φοβούνται τα καθάρματα που έριξαν βιτριόλι στις ζωές νέων παιδιών"

Η ηθοποιός Χρύσα Ρώπα βάλλει εναντίον των δραστών των επιθέσεων, ζητώντας αυτοί να τιμωρηθούν παραδειγματικά.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ 17 Φεβ 2021 | 17:02

Pfizer: Πάνω από 200 προσλήψεις στο Digital Hub της Θεσσαλονίκης – Στόχος το 50% να είναι γυναίκες

Συνεχίζει η Pfizer τις προσλήψεις στη Θεσσαλονίκη – 35% μέχρι στιγμής το ποσοστό των γυναικών.

ΤΙ ΕΙΠΕ Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΗΣ 17 Φεβ 2021 | 09:35

Ρόδος: Κατάθεση "φωτιά" της 14χρονης για την σεξουαλική κακοποίηση από 35χρονο - "Με άγγιζε από την Α' Γυμνασίου"

Ο 35χρονος κατηγορείται για βιασμό, αποπλάνηση και κατάχρηση ανηλίκου, που συμπλήρωσε τα 14 έτη αλλά και ανηλίκου που έχει συμπληρώσει τα 12 αλλά όχι τα 14 έτη.