Ανάρτηση στα social media για τον ερχομό της μετάλλαξης Mu έκανε ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Όπως αναφέρει, η εν λόγω μετάλλαξη καταγράφηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την 1η Ιουλίου σε αναφορές του ΕΟΔΥ και ότι το συγκεκριμένο στέλεχος του κορονοϊού "παρακολουθείται εδώ και αρκετό καιρό και προς το παρόν δεν βλέπουμε κάποια ιδιαίτερη δυναμική".
Στην ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε αναλυτικά:
"Η πρώτη αναφορά στελέχους Β.1.621 που πλέον είναι γνωστό ως M στην Ελλάδα είναι στις αναφορές του ΕΟΔΥ από 1/7/2021 και απομονώθηκε εντός της χρονικής περιόδου 31/03-21/06.
Στη χθεσινή αναφορά του ΕΟΔΥ δεν υπήρχαν νέα δείγματα με το στέλεχος Μ απλά τα στελέχη που ήταν σημασμένα ως B.1.621 ταξινομήθηκαν ως Μ καθότι η ονοματοδοσία έγινε την τελευταία εβδομάδα. Το στέλεχος λοιπόν παρακολουθείται εδώ και αρκετό καιρό και προς το παρόν δεν βλέπουμε κάποια ιδιαίτερη δυναμική".
Κορονοϊός: Εφτασε στην Ελλάδα η μετάλλαξη Mu - Τα 6 πρώτα κρούσματα
Ολοκληρώθηκε από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό τον συντονισμό του ΕΟΔΥ, η γονιδιωματική ανάλυση των μεταλλάξεων σε 959 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο από 7 Ιουλίου έως 24 Αυγούστου 2021.
Από τον έλεγχο των 959 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 921 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern-VOC) και 2 δείγματα με στελέχη υπό παρακολούθηση (Variants Under Monitoring). Εκ των 921 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 899 αφορούν στο στέλεχος Delta και 22 αφορούν στο Alpha. Εκ των 2 δειγμάτων με στελέχη υπό παρακολούθηση, όλα αφορούν στο στέλεχος B.1.1.318 (Variant E484K).
Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στην επικράτεια συνολικά 30.385 δείγματα από εγχώρια κρούσματα. Εξ αυτών, 26.651 προέρχονται από τυχαία επιλογή δειγμάτων, 3.016 προέρχονται από στοχευμένη λήψη ή επιλογή δειγμάτων και για 718 δείγματα δεν είναι διαθέσιμος ο τρόπος επιλογής.
Οι μεταλλάξεις ανά στέλεχος - 6 τα κρούσματα Mu στην Ελλάδα
Μεταξύ των 26.651 τυχαία επιλεγμένων δειγμάτων στην επικράτεια, τα τέσσερα πιο συχνά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση που έχουν απομονωθεί είναι το Alpha, με ποσοστό 58,31%, ακολουθούμενο από το Delta με ποσοστό 23,58%, το B.1.1.318 (Variant E484K) με ποσοστό 8,78%, και το Beta με ποσοστό 1,24%. Από τα 3.016 δείγματα που έχουν ληφθεί ή επιλεγεί στοχευμένα, έχουν βρεθεί 2.853 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση. Από τα δείγματα αυτά, 43,44% αφορούν στο B.1.1.318 (Variant E484K), 28,48% στο Delta, 15,78% στο Alpha, 6,67% στο Beta, 0,13% στο C.36 και 0,10% στο Gamma.
Επιπλέον, έχουν απομονωθεί συνολικά 280 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση ή ενδιαφέροντος από δείγματα εισαγόμενων κρουσμάτων, εκ των οποίων 149 στο Delta, 113 αφορούν στο Alpha, 6 στο Beta, 4 στο B.1.1.318 (Variant E484K), 6 στο Mu, 1 στο Eta, 1 στο C.36, 1 στο Kappa και 1 στο B.1.623.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr