Τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο παρουσίασε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.
Με μία ανάρτηση στο Facebook αποκάλυψε ότι την τελευταία εβδομάδα ενώ η διασπορά στην χώρα μας μειώνεται, δεν ισχύει το ίδιο για τον αριθμό θανάτων και διασωληνωμένων.
Όπως είπε ο καθηγητής, το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα οι διαγνώσεις σε όλη την επικράτεια μειώθηκαν κατά 20%, ενώ "ο αριθμός των θανάτων έδειξε σημαντική επιδείνωση κατά 19%". Την ίδια ώρα, "ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αυξήθηκε κατά 2%", με τον καθηγητή να προβλέπει ότι αναμένεται περαιτέρω συρρίκνωση της επιδημίας εντός της επόμενης εβδομάδας.
Σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο πάντως οι αριθμοί του κορονοϊού κινούνται πτωτικά.
Αναλυτικά όλη η ανάρτησή του:
Παρασκευή βράδυ με μία γρήγορη ενημέρωση για την πανδημία που φαίνεται να βελτιώνεται σημαντικά:
Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 497 εκατομμύρια μολύνσεις και 6.2 εκατομμύρια θάνατοι με νόσο Covid-19 σε όλον τον κόσμο. Οι νέες διαγνώσεις μειώθηκαν σημαντικά κατά 23% εντός τελευταίας εβδομάδας καθώς καταγράφηκαν περίπου 1.1 εκατομμύρια διαγνώσεις ανά ημέρα μεσοσταθμικά. Οι ασθενείς που καταλήγουν με τη νόσο μειώθηκαν σημαντικά κατά 15% καθώς καταγράφηκαν περίπου 3378 θάνατοι ανά ημέρα.
Η μείωση των θανάτων σε παγκόσμια κλίμακα συνεχίζεται κάθε μέρα προς τα χαμηλότερα επίπεδα έχουν παρατηρηθεί από την αρχή της πανδημίας.
Η επιδημία στην Ευρώπη έδειξε δραματική μείωση όσον αφορά την διασπορά καθώς παρατηρήθηκε 25% μείωση στις διαγνώσεις ενώ οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 6%. Πιο συγκεκριμένα καταγράφηκαν περίπου 3.8 εκατομμύρια διαγνώσεις και 10.500 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα.
Οι 43 από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν βελτιώση της επιδημιολογικής κατάστασης. Επιδείνωση μεγαλύτερη από 30% παρατηρήθηκε σε μόλις 2 χώρες. Σημαντική βελτίωση δηλαδή πάνω από 30% παρατηρήθηκε σε 20 χώρες.
Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι η βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών στην Ευρώπη είναι μαζική.
Στην Ελλάδα με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια μειώθηκε σημαντικά κατά 20%.
Ο αριθμός των θανάτων έδειξε σημαντική επιδείνωση κατά 19%.
Η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει σταθερά σε διαχειρίσιμα επίπεδα.
Συγκεκριμένα ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αυξήθηκε κατά 2%. Ο αριθμός των ασθενών στις απλές κλίνες μειώθηκε κατά 8% εντός της τελευταίας εβδομάδας.
Συνολικά βλέπουμε μία μαζική βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών σε παγκόσμια και ευρωπαϊκή κλίμακα.
Στην Ελλάδα η μείωση της διασποράς την τελευταία εβδομάδα είναι σημαντική, και από την μία απορρίπτει τις όποιες υπόνοιες για εκθετική αύξηση ενώ από την άλλη επιβεβαιώνει το μοντέλο της ταλάντωσης. Η διαχείριση της τελευταίας ταλάντωσης δεν χρειάστηκε επιπλέον μέτρα, παρόλη την κοινωνική χαλάρωση που είναι πλέον εμφανής, ενώ η πίεση στο σύστημα υγείας ήταν διαχειρίσιμη.
Το πιο πιθανό σενάριο προβλέπει περεταίρω συρρίκνωση της επιδημίας εντός της επόμενης εβδομάδας που είναι λογικό να οδηγήσει σε περεταίρω ελάφρυνση του συστήματος υγείας.