X

Για 8η ημέρα ο πύρινος εφιάλτης στη Ρόδο: Μεγάλη αναζωπύρωση στο Βάτι

Μάχη με τις πολλαπλές αναζωπυρώσεις στα πύρινα μέτωπα σε Ρόδο και Κέρκυρα έδωσαν όλο το βράδυ οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Γράφει: TheToc team

Μάχη με τις πολλαπλές αναζωπυρώσεις στα πύρινα μέτωπα σε Ρόδο, Κάρυστο, Κέρκυρα έδωσαν όλο το βράδυ οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής προκειμένου να τα περιορίσουν.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 63 νέες δασικές πυρκαγιές, εκ των οποίων οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν στο αρχικό τους στάδιο.

Το μέτωπο της Ρόδου

Για 8η ημέρα συνεχίζεται η μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς στο νησί της Ρόδου, την οποία δίνουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης και εκατοντάδες εθελοντές, ενώ λίγο μετά τις 8:00 το πρωί της Τρίτης σημειώθηκε μεγάλη αναζωπύρωση στο Βάτι.

Νωρίτερα το πρωί της Τρίτης, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι "η κατάσταση είναι σε ύφεση. Εξακολουθούν να υπάρχουν ενεργές εστίες και έχουν ξεκινήσει τα εναέρια".

Η μεγάλη πυρκαγιά στη Ρόδο, για ακόμη ένα βράδυ, ήταν αυτή που απασχόλησε περισσότερο τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής καθώς χθες το πρωί σημειώθηκε μεγάλη αναζωπύρωση στην περιοχή Ασκληπειό, προκαλώντας ζημιές σε σπίτια.

Στην Ρόδο κατά την διάρκεια της νύχτας δόθηκε μάχη με την φωτιά στο Γεννάδι και στο Βάτι, όπως επίσης δύσκολη ήταν η κατάσταση σε Μάλωνα και Μάσσαρι. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν ιδιαίτερα το έργο των επίγειων δυνάμεων, ενώ δημιουργούν νέες αναζωπυρώσεις.

Ιδιαίτερα δύσκολη αναμένεται να είναι και η σημερινή ημέρα για τη Ρόδο, αφού σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας το νησί είναι σε κατάσταση συναγερμού 5.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στη Ρόδο επιχειρούν 266 πυροσβέστες, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 55 οχήματα. Από αέρος συνδράμουν δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις αναμένεται να ενισχυθούν με ακόμα 16 πυροσβέστες και 8 οχήματα, τα οποία θα φτάσουν στο νησί στις 10 το πρωί με το Blue Star για να προστεθούν στις υπάρχουσες δυνάμεις.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες δίνεται η μάχη είναι εξαιρετικά δύσκολες, με τους θυελλώδεις ανέμους που πνέουν στην περιοχή.

"Κάθε φορά, γύρω στις 9 με 10 το πρωί πνέουν ισχυροί άνεμοι που δημιουργούν έντονες κηλιδώσεις στη φωτιά και την κατευθύνουν οπουδήποτε. Παρουσιάζει γύρω στις 10 το πρωί την ίδια συμπεριφορά με εξαιρετικά δυσμενείς, αντίξοες συνθήκες, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην επιχείρηση των δυνάμεων", σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αρτοποιός, τονίζοντας ότι "οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δεν εφησυχάζουν διότι έχει αποδειχθεί ότι η συμπεριφορά της πυρκαγιάς επιδεινώνεται πολύ γρήγορα".

Κέρκυρα

Aναζωπυρώθηκε η πυρκαγιά και καίει ανεξέλεγκτα στο σημείο από όπου ξεκίνησε, δηλαδή κοντά στο χωριό Λούτσες, σε πλαγιά του όρους Παντοκράτορας.

Στο σημείο επιχειρούν πεζοπόρα τμήματα της πυροσβεστικής, εθελοντές και κάτοικοι, ενώ κάνουν ρίψεις και ελικόπτερα.

Μια δεύτερη αναζωπύρωση καίει σε δύσβατη περιοχή ανάμεσα από την Παλιά Περίθεια και το χωριό Λαύκι . Από την νύχτα βρίσκονται έξω από χωριό κάτοικοι, πυροσβέστες και υδροφόρες του Δήμου Β.Κέρκυρας προκειμένου να σταματήσουν την φωτιά πριν τον οικισμό.

Μικρή βελτίωση παρουσιάζει η εικόνα της πυρκαγιάς στα Δερβενάκια Αχαΐας, όπου και εκεί μέσα στην νύχτα σημειώθηκαν αρκετές αναζωπυρώσεις στο φαράγγι του Βουραϊκού, οι οποίες παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν λόγω του δύσβατου τις περιοχής αντιμετωπίστηκαν από τις επίγειες δυνάμεις, που ήταν όλο το βράδυ σε επιφυλακή. Στο Αίγιο επιχειρεί από αέρος ήδη ένα ελικόπτερο και υπάρχει πρόβλεψη και για άλλα αν απαιτηθεί από τις συνθήκες.

"Δεν απειλούνται οικισμοί. Όλη τη μέρα δουλευόταν η πυρκαγιά σε επίπεδο εναέριων και επίγειων δυνάμεων και αυτή τη στιγμή παρουσιάζει μία καλύτερη εικόνα. Ελπίζουμε μόνο να μην υπάρχουν αντίξοες συνθήκες. Θα προσπαθήσουμε να την περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο μέχρι την οριοθέτησή της. Το κακό είναι ότι είναι σε δύσβατο σημείο , και λόγω του αναγλύφου οι επίγειες δυνάμεις δυσκολεύονται να προσεγγίσουν", επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αρτοποιός.

Παράλληλα οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να οριοθετήσουν τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν, χθες το απόγευμα στην Αγία Τριάδα Θήβας και στο Κοντοδεσπότι Ψαχνών Ευβοίας.

Όπως επισημαίνεται από την Πυροσβεστική, τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού για τις περιφέρειες Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου σήμερα

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της Επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, καθώς και του ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα προβλέπεται:

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

-Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Ρεθύμνου, ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Λασιθίου)

-Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

- Περιφέρεια Αττικής

- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

- Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

- Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου, ΠΕ Καλύμνου, ΠΕ Κω)

-Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)

-Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Χανίων)

-Περιφέρεια Πελοποννήσου

-Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

-Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος