Μακρυγιάννη: Δεκτή η προσφυγή κατοίκων από το ΣτΕ - Όχι στο 9ώροφο κτίριο

Η ολομέλεια του ΣτΕ ακύρωσε την αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας ξενοδοχείου στην περιοχή του Μακρυγιάννη, αναθεώρηση η οποία σήμαινε αύξηση του ύψους του κτιρίου.

makrugianni-dekti-i-prosfugi-katoikwn-apo-to-ste---oxi-sto-9wrofo-ktirio
SHARE THIS
0
SHARES

Η ολομέλεια του ΣτΕ ακύρωσε την αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας ξενοδοχείου στην περιοχή του Μακρυγιάννη, αναθεώρηση η οποία σήμαινε αύξηση του ύψους του κτιρίου. 

Το ανώτατο δικαστήριο επανέλαβε την πάγια νομολογία του ότι επεμβάσεις πλησίον μνημείων επιτρέπονται μόνο κατόπιν εγκρίσεως του υπουργείου Πολιτισμού, μετά από γνωμοδότηση του αρμόδιου συμβουλίου. 

Στην προκειμένη περίπτωση η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι η νέα άδεια δόμησης εκδόθηκε χωρίς να έχει ληφθεί προηγουμένως η έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού μετά από γνωμοδότηση του ΚΑΣ, δεδομένου ότι η Ακρόπολη είναι μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Μαλιστα σύμφωνα με τους ανώτατους δικαστές, η διοίκηση παρά το γεγονός ότι πέρασε πολύς χρόνος από την ένταξη της περιοχής του Μακρυγιάννη στον αρχαιολογικό χώρο των Αθηνών (σ.σ που έγινε το 2004) δεν μερίμνησε για την θέσπιση ειδικών όρων δόμησης στην περιοχή γύρω από τον Ιερό Βράχο, «με αποτέλεσμα την ελλιπή προστασία του σημαντικότερου μνημείου του κλασσικού πολιτισμού».  

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την απόφασή της έκανε δεκτή την προσφυγή των 14 κατοίκων, οι οποίοι ζητούσαν να ακυρωθεί η προέγκριση της συγκεκριμένης οικοδομικής άδειας για την ανέγερση εννεαώροφου ξενοδοχείου με τρία υπόγεια και δώμα, καθώς και την επισκευή διώροφου διατηρητέου κτιρίου στην συμβολή των οδών Τσάμη Καρατάσου και Μισαραλιώτου.

Φωτό: Ευρωκίνηση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook