Μ.Αμοιρίδης :Πρύτανης στο Σικάγο με ζωντανό το μικρόβιο της Ελλάδας

Ο Μιχάλης Αμοιρίδης, ο έλληνας πρύτανης στο δημόσιο πανεπιστήμιο του Ιλλινόις στο Σικάγο, μιλά στο TheTOC για την κρίση, τη νέα γενιά & τα ελληνικά πανεπιστήμια.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μ.Αμοιρίδης :Πρύτανης στο Σικάγο με ζωντανό το μικρόβιο της Ελλάδας

​Στα 23 του από την Ελλάδα για σπουδές και μετά από σκληρή δουλειά δεκαετιών, έφθασε σήμερα να είναι ο έλληνας πρύτανης στο δημόσιο πανεπιστήμιο του Ιλλινόις στο Σικάγο.

​Ο Μιχάλης Αμοιρίδης μίλησε στο TheToc δίνοντας την δική του οπτική για την κρίση που περνάει η χώρα μας και τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Εκείνο που με στεναχωρεί περισσότερο- δεν ξέρω αν με φοβίζει περισσότερο- είναι η κατάσταση την οποία αντιμετωπίζει τουλάχιστον μία γενιά νέων ανθρώπων και πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε την ίδια κατάσταση σε μία δεύτερη γενιά νέων ανθρώπων

Για την κρίση στην Ελλάδα

«Είμαι πολύ ανήσυχος με την κατάσταση (στην εκπαίδευση στην Ελλάδα) και μου θυμίζει την κρίση που αντιμετωπίσαμε εδώ το 2008-2009 που πολλές φορές εκφράστηκαν με την άποψη ότι όταν υπάρχει μία οικονομική κρίση δεν μπορείς μόνο με περικοπές να αντιμετωπίσεις την οικονομική κρίση. Νομίζω ότι και στην Ελλάδα αυτό είναι κοινά αποδεκτό και αντιληπτό και το πρόβλημα είναι τι δυνατότητες υπάρχουν και ποιον ελέγχει την οικονομική κατάσταση, γιατί είναι πολύ δύσκολο αυτήν την στιγμή για την ελληνική πολιτεία να ελέγξει την οικονομική κατάσταση καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον έλεγχο άλλων, διεθνών μηχανισμών κτλ

Δεν μπορώ να δω ποιος είναι ο εύκολος δρόμος εξόδου από την κρίση, δεν υπάρχει εύκολος δρόμος

Δεν μπορείς με περικοπές μόνο να περιμένεις ότι θα βγεις από την κρίση, χρειάζεται επένδυση και η επένδυση χρειάζεται να γίνει σε αυτούς τους τομείς οι οποίοι είναι οι πιο παραγωγικοί. Και η ανώτατη εκπαίδευση αλλά και η μέση εκπαίδευση στην Ελλαδα είναι τομείς από τους οποίους περιμένεις ότι θα βοηθήσουν στην έξοδο από την κρίση.

Όμως κάπως πρέπει βρεθεί η λύση- και ξέρω ότι αυτά είναι ευχολόγια και οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν καθημερινά την κατάσταση και παίρνουν τις αποφάσεις έχουν πολύ δύσκολες αποφάσεις- αλλά κάπως πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να υπάρξουν επενδύσεις την ίδια στιγμή που γίνονται οι περικοπές.

Και νομίζω ότι οποιαδήποτε επένδυση στην εκπαίδευση- ανώτατη ή μέση- σίγουρα αποφέρει καρπούς. Το πρόβλημα είναι ότι αυτοί οι καρποί έρχονται μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα και αυτήν την στιγμή η Ελλάδα αντιμετωπίζει κάποιο άμεσο πρόβλημα. Γι' αυτό είμαι ανήσυχος γιατί δεν μπορώ να δω ποιος είναι ο εύκολος δρόμος εξόδου από την κρίση, δεν υπάρχει εύκολος δρόμος».

Μ.Αμοιρίδης :Πρύτανης στο Σικάγο με ζωντανό το μικρόβιο της Ελλάδας
Ο Θάνος Δημάδης με τον Μιχάλη Αμοιρίδη​

Για τη νέα γενιά

«Εκείνο που με στεναχωρεί περισσότερο- δεν ξέρω αν με φοβίζει περισσότερο- είναι η κατάσταση την οποία αντιμετωπίζει τουλάχιστον μία γενιά νέων ανθρώπων και πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε την ίδια κατάσταση σε μία δεύτερη γενιά νέων ανθρώπων.

Η δικιά μου γενιά- των 50ρηδων και των 60ρηδων- κάποιοι από εμάς σε ένα βαθμό πληρώνουμε τις αμαρτίες μας, τα παιδιά αυτά πληρώνουν τις αμαρτίες των γονιών τους. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Παιδιά τα οποία έχουν όνειρα, τα οποία έχουν ικανότητες και είχαν την ευκαιρία τα τελευταία χρόνια να συνεργαστώ με μερικά από αυτά τα παιδιά μέσω ακαδημαϊκών προγραμμάτων.

Είδα τις ικανότητές τους, είδα την όρεξη για δουλειά που έχουν, το εργασιακό ήθος το οποίο έχουν, είδα τις πνευματικές και τεχνικές ικανότητες που φέρνουν στο τραπέζι, και με την εμπειρία που έχω είμαι 100% σίγουρος πως αν βρίσκονταν σε αυτό το περιβάλλον θα ήταν πάρα πολύ πετυχημένοι επαγγελματίες. Πραγματικά λυπάμαι και στεναχωριέμαι να βλέπω αυτά τα παιδιά με τις παρούσες συνθήκες στην Ελλάδα να μην μπορούν να ξεκινήσουν την καριέρα τους να μην μπορούν να φτιάξουν οικογένεια, να εξαρτώνται από τους γονείς και τους παππούδες τους, και να είναι θυμωμένοι πραγματικά όπως θα ήμουν κι εγώ στη θέση τους. Αυτό είναι το πιο σημαντικό αποτέλεσμα της κρίσης. Η δικιά μου γενιά- των 50ηρων και των 60ηρων- κάποιοι από εμάς σε ένα βαθμό πληρώνουμε τις αμαρτίες μας, τα παιδιά αυτά πληρώνουν τις αμαρτίες των γονιών τους. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Αυτό είναι η περιοχή στην οποία πρέπει να δώσουμε μεγάλη βάση».

Η Αμερική είναι για μένα η δεύτερη πατρίδα μου, είναι μία χώρα που μου φέρθηκε και εμένα και την οικογένειά μου πάρα πολύ καλά, τα πήγαμε πολύ καλά σε αυτή τη χώρα. Αλλά παραμένει μέσα σου πάντα το μικρόβιο της Ελλάδας.

Η συμβουλή του στα νέα παιδιά

«Έφυγα από την Ελλάδα σε ηλικία 23 ετών, και είμαι εδώ 30 χρόνια. Το να ζεις στο εξωτερικό δεν είναι εύκολο. Τουλάχιστον στην αρχή. Και δεν έχω κανένα παράπονο. Η Αμερική είναι για μένα η δεύτερη πατρίδα μου, είναι μία χώρα που μου φέρθηκε και εμένα και την οικογένειά μου πάρα πολύ καλά, τα πήγαμε πολύ καλά σε αυτή τη χώρα. Αλλά παραμένει μέσα σου πάντα το μικρόβιο της Ελλάδας. Οπότε το να φύγει κάποιος ειδικά σε μικρή ηλικία από την Ελλάδα δεν είναι μία εύκολη απόφαση. Από την άλλη πλευρά αυτή είναι μία πολύ προσωπική απόφαση. Εξαρτάται από τις προοπτικές που έχει κάποιος και εξαρτάται από τα όνειρά του. Οπότε δε ξέρω αν είμαι σε θέση να δώσω συμβουλή στα παιδιά αυτά, γιατί καθένα από αυτά τα παιδιά αντιμετωπίζει μία διαφορετική κατάσταση, προσωπική- οικογενειακή- οικονομικη. Εκείνο που θα θελα να τους πω είναι να μην χάνετε τις ελπίδες σας. Και μην πουλάτε τα όνειρά σας, μη συμβιβάζεστε για τα όνειρά σας.

Προσπαθείστε να κάνετε πραγματικότητα τα όνειρά σας είτε είστε στην Ελλάδα είτε είστε στο εξωτερικό, κι αν βρεθείτε στο εξωτερικό μην έχετε την ψευδαίσθηση ότι το εξωτερικό είναι ο Παράδεισος που όλα θα διορθωθούν. Παίρνει σκληρή δουλειά, παίρνει αρκετά χρόνια για να μπορέσει κάποιος να συνηθίσει, μην ξεχνάτε όμως την Ελλάδα όταν θα βγείτε στο εξωτερικό».

Μ.Αμοιρίδης :Πρύτανης στο Σικάγο με ζωντανό το μικρόβιο της Ελλάδας - εικόνα 2

Για τα ελληνικά πανεπιστήμια και το άσυλο

«Το πανεπιστήμιο του Ίλλινόις στο Σικάγο είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα. Εκπαιδεύουμε, μορφώνουμε αλλά ταυτόχρονα είμαστε αναμεμειγμένοι στα δρώμενα της κοινότητας, βοηθούμε τις τοπικές κοινότητες, παρέχουμε ιατρική περίθαλψη, και αυτό μας κάνει μοναδικούς από την άποψη του δημόσιου σχολείου. Πιστεύω είναι καλό πράγμα ο ανταγωνισμός και μας βοηθάει να ανεβάσουμε το επίπεδο και των δημοσίων σχολείων εδώ στην Αμερική.

Μην έχετε την ψευδαίσθηση ότι το εξωτερικό είναι ο παράδεισος που όλα θα διορθωθούν. Παίρνει σκληρή δουλειά, παίρνει αρκετά χρόνια για να μπορέσει κάποιος να συνηθίσει, μην ξεχνάτε όμως την Ελλάδα όταν θα βγείτε στο εξωτερικό

Τώρα στην Ελλάδα, η κουλτούρα γύρω από την ανώτατη παιδεία και η κουλτούρα είναι διαφορετική. Μη ζώντας εκεί μου είναι δύσκολο να εκφέρω γνώμη αν και σε ποιο βαθμό θα επηρέαζε η ύπαρξη του ενός ή του άλλου. Αλλά από καθαρά φιλοσοφική άποψη και εμπειρία που έχω νομίζω ότι τα δύο (ιδιωτικά και δημόσια) συνυπάρχουν πολύ καλά στις ΗΠΑ. Όσον αφορά το άσυλο είναι κάτι που δεν το έχω ζήσει. Ήμουν φοιτητής στην Ελλάδα και από πλευράς ενός ακαδημαϊκού που δουλεύει ή ηγείται ενός πανεπιστημίου, δεν έχω ζήσει τα προβλήματα. Μπορώ να σας πω ότι από εδώ που βρίσκομαι μου φαίνεται εξωπραγματικό το γεγονός ότι εξωακαδημαϊκοί και εξωπανεπιστημιακοί κύκλοι μπορούν να έρθουν να καταλάβουν το πανεπιστήμιο χωρίς η πανεπιστημιακή αρχή να μπορεί να κάνει τέλος πάντως ορισμένα πράγματα.

Δεν γνωρίζω ακριβώς τη νομοθεσία, αλλά πιστεύω ότι η προστασία της έκφρασης στα πανεπιστήμια είναι ένα πολύ βασικό χαρακτηριστικό και μία πολύ βασική αρχή της πανεπιστημιακής κοινότητας, Αυτό πρέπει να προφυλαχθεί καθ' οποιονδήποτε τρόπο χρειάζεται. Αλλά αυτό είναι λειτουργικό. Δεν είναι χωροταξικό. Δηλαδή με το να προστατεύει κάποιος τον χώρο και το να επιτρέπει ανθρώπους οι οποίοι είναι εξωπανεπιστημιακοί να βρίσκονται στον χώρο χωρίς να έχουν τίποτα να κάνουν με το πανεπιστήμιο, δεν προστατεύει το ρόλο της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Μάλιστα από τις ειδήσεις που βλέπω κι αυτά που παρακολουθώ πιστεύω ότι σε κάποιες περιπτώσεις αντιτίθεται στις αποφάσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας και δεν επιτρέπει στην πανεπιστημιακή κοινότητα να εκφραστεί ελεύθερα. Έτσι όπως τα βλέπω τα πράγματα από εδώ που βρίσκομαι, ναι στην ελευθερία και την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης με κάθε κόστος της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά στην λειτουργική μορφή και όχι στην χωροταξική μορφή».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 13 Αυγ 2020 | 17:13

Γ. Αγγελοπούλου για τα 16 χρόνια από τους Ολυμπιακούς της Αθήνας: "Η Ελλάδα συνεχίζει περήφανα και με τη σημαία πάντα ψηλά"

Το μήνυμα της Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη για τη συμπλήρωση 16 χρόνων από τους Ολυμπιακούς της Αθήνας

ΓΙΑ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ 13 Αυγ 2020 | 16:58

Το εμβληματικό καφέ Sénéquier του Σεν-Τροπέ έκλεισε έπειτα από δύο κρούσματα

Το café Sénéquier βρίσκεται στο λιμάνι του Σεν-Τροπέ και αποτελεί ένα προνομιούχο σημείο για να παρατηρεί κανείς τα γιοτ του παγκόσμιου τζετ-σετ

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 13 Αυγ 2020 | 16:49

Κορονοϊός: Τέλος στα επισκεπτήρια έως 31 Αυγούστου σε γηροκομεία και κλειστά κέντρα φροντίδας

Αναστολή του επισκεπτηρίου σε δομές κλειστής φροντίδας για ηλικιωμένους, ΑμεΑ και χρονίως πάσχοντες έως 31 Αυγούστου

ΟΙ ΔΥΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΙΚΟ ΕΥΓΗΡΙΑΣ 13 Αυγ 2020 | 16:10

Κορονοϊός: Πέντε νεκροί σε μια ημέρα - στους 221 οι θάνατοι στη χώρα

Άλλος ένας θάνατος από κορονοϊό ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 221

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΟΔΥ 13 Αυγ 2020 | 15:55

Καταγγελία του Προέδρου Ορμύλιας Χαλκιδικής: Δεν έγινε ιχνηλάτηση των κρουσμάτων στο εργοστάσιο τροφίμων

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην επιστολή του, ο ΕΟΔΥ δεν ήταν παρόν στην διαδικασία ούτε έγινε ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων

ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ 13 Αυγ 2020 | 15:55

Επίθεση με βιτριόλι: "Ο Γολγοθάς μου δεν τελειώνει εδώ" - Η πρώτη δήλωση της 34χρονης Ιωάννας

Η πρώτη δήλωση της 34χρονης Ιωάννας που δέχθηκε επίθεση με βιτριόλι, μετά το εξιτήριό της από το νοσοκομείο.

ΜΙΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΕΞΙ ΝΕΑΡΟΙ 13 Αυγ 2020 | 15:31

Κορονοϊός: Συναγερμός στην Καλαμάτα - Εντοπίστηκαν 7 νέα κρούσματα

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το Νοσοκομείο Καλαμάτας, καθώς αυξάνονται τα άτομα, που προσέρχονται για έλεγχο και βγαίνουν θετικά στον κορονοϊό.

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ 13 Αυγ 2020 | 15:24

Τραγωδία: Και δεύτερος νεκρός από το γηροκομείο - Επιβεβαιώθηκαν ακόμη έξι κρούσματα, έφθασαν τα 42

Στους 220 οι νεκροί στη χώρα - Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τα κρούσματα στον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι

ΚΑΙΕΙ 24 ΩΡΕΣ 13 Αυγ 2020 | 15:08

Αναζωπυρώθηκε η μεγάλη φωτιά στα Χανιά - Πιθανή η εκκένωση οικισμών [Εικόνες - Βίντεο]

Η φωτιά συνεχίζει να είναι εκτός ελέγχου κοντά στον οικισμό Σκλαβοπούλα.

ΚΑΙΕΙ 24 ΩΡΕΣ 13 Αυγ 2020 | 15:08

Συναγερμός στα Χανιά: Αναζωπυρώθηκε η μεγάλη φωτιά - Δόθηκε εντολή για προληπτική εκκένωση [Βίντεο]

Ζητήθηκε από παραθεριστές που βρίσκονται στην περιοχή κοντά στο Κεδρόδασος, να εγκαταλείψουν το σημείο για προληπτικούς λόγους.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΤΟ ΘΕΤΙΚΟ ΚΡΟΥΣΜΑ 13 Αυγ 2020 | 14:36

Κορονοϊός: Κλειστό το Κέντρο Υγείας Νεμέας – Eντοπίστηκε θετικό κρούσμα

Κλειστό το Κέντρο Υγείας Νεμέας αφού εντοπίστηκε ένας εργαζόμενος θετικός στον κορονοϊό

ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ 13 Αυγ 2020 | 14:26
ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ 13 Αυγ 2020 | 14:26

Ελληνογαλλική άσκηση: Η στιγμή που τα γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη προσγειώνονται στα Χανιά [Βίντεο]

Βίντεο με τη στιγμή που τα γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη προσγειώνονται στα Χανιά