Follow us

"Μαρία Τσάλλα": Κοιμισμένη πράκτορας ή "κόκκινο σπουργίτι"; Ποια ήταν η αποστολή της Ρωσίδας στην Ελλάδα

Η προετοιμασία και η εκπαίδευση, η αναζήτηση "ορφανών" ταυτοτήτων, τα ταξίδια σε Αλεξανδρούπολη και Λάρισα, τα σχέδια για γάμο - Πώς η Ιρίνα Σμίρεβα έχτισε το προφίλ του κοριτσιού της διπλανής πόρτας και γιατί

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΛΛΑ

Σάλο έχει προκαλέσει η αποκάλυψη της ΕΥΠ ότι μια Ρωσίδα κατάσκοπος ζούσε και εργαζόταν στο Παγκράτι ως... η κοπέλα της διπλανής πόρτας, χωρίς να γίνει αντιληπτή από κανέναν.

Η 32χρονη Ιρίνα Σμίρεβα φέρεται να ήρθε στην Ελλάδα το 2018, αποκτώντας το όνομα και τα στοιχεία ενός νεκρού μωρού με καταγωγή από την Εύβοια. Μετονομάστηκε σε "Μαρία Τσάλλα", της Αναστασίας Τ. και αγνώστου πατρός, με ημερομηνία γέννησης στις 9 Δεκεμβρίου του 1991.

Μάλιστα, εγγράφηκε και ως δημότης Δήμου Αλιβερίου, με τη βοήθεια γνωστού ζευγαριού της περιοχής, οι οποίοι για άγνωστο λόγο δήλωσαν ότι την ξέρουν και ότι έμενε μαζί τους. Με τη βοήθεια δικηγόρων, απέκτησε τα κατάλληλα έγγραφα και εξέδωσε μάλιστα και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

Διαβάστε Επίσης

Στο Παγκράτι, σε συνεργάτες, φίλους, γείτονες και σπιτονοικοκύρηδες παρουσιάστηκε ως παιδί ομογενών από τη Μόσχα, δεν μιλούσε πολύ καλά ελληνικά, αλλά χειριζόταν άπταιστα άλλες 4 γλώσσες: ιταλικά, γαλλικά, γερμανικά και ισπανικά.

Επί 5 χρόνια ζούσε στην περιοχή, διατηρούσε επιχείρηση με πλεκτά και νήματα, απασχολούσε υπάλληλο, ασχολιόταν με τη φωτογραφία, ταξίδευε στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και... ετοιμαζόταν για γάμο.

ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΛΛΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η "Μαρία Τσάλλα" είχε συνάψει ερωτική σχέση με Έλληνα, ιδιοκτήτη φροντιστηρίου ξένων γλωσσών, ο οποίος δεν είχε αντιληφθεί το παραμικρό. Μάλιστα, όπως είπε στην ΕΥΠ, σοκαρίστηκε όταν η σύντροφός του εξαφανίστηκε, καθώς σχεδίαζαν τον γάμο τους...

Τι δουλειά είχε στην Ελλάδα η Ρωσίδα κατάσκοπος

Πλέον, στο μικροσκόπιο μπαίνει ο λόγος της δραστηριοποίησης της Ιρίνα στην Ελλάδα. Οι Αρχές εντόπισαν στο σπίτι και στο μαγαζί της το λάπτοπ της και άλλα προσωπικά αντικείμενα, τα οποία εξετάζουν ενδελεχώς για περαιτέρω στοιχεία.

Όπως λένε, έφυγε άρον άρον από την Ελλάδα, αφού οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες θορυβήθηκαν από το "ξεσκέπασμα" του συζύγου της στη Βραζιλία, αλλά και από την αποκάλυψη κι άλλης συνεργάτιδας στη Σλοβενία, και έτσι την ανακάλεσαν, διακόπτοντας την αποστολή της.

Διαβάστε Επίσης

Λέγεται ότι η "Τσάλλα" έφυγε τόσο βιαστικά, που άφησε ακόμα και τη γάτα της στο σπίτι...

Οι λόγοι δραστηριοποίησής της στην Ελλάδα μπορούν να αναζητηθούν στο πλαίσιο της συνολικής λειτουργίας των "illegals". Οι κατάσκοποι αυτοί προετοιμάζονται για πολλά χρόνια, κάτι που δεν αποκλείεται στην περίπτωση της Ιρίνα.

ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΛΛΑ

Σύμφωνα με τον Alpha, εικάζεται ότι η ίδια βρισκόταν στο στάδιο της προετοιμασίας της στην Ελλάδα, στη δημιουργία δηλαδή μιας ταυτότητας και ενός... πρότερου έντιμου βίου, ώστε στη συνέχεια να της ανατεθούν αποστολές σε άλλες χώρες της ΕΕ και της Δύσης.

Μια άλλη υπόθεση είναι ότι η Ρωσίδα είχε μια συγκεκριμένη αποστολή να φέρει εις πέρας. Λόγω του γεγονότος ότι δεν έχει παρατηρηθεί η συναστροφή της με εξέχοντα πρόσωπα της πολιτικής, οικονομικής και επιχειρηματικής σκηνής, ίσως ήταν αυτή που αναζητούσε "ορφανές" ταυτότητες για άλλα μέλη της ρωσικής κατασκοπείας.

Σύμφωνα με το Star, η γυναίκα αυτή έδινε όνομα και οντότητα στα "πιόνια" που "έσπερναν" οι Ρώσοι στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τον περασμένο Ιανουάριο, όμως, η ΕΥΠ την εντόπισε όταν ανακάλυψε μια… περίεργη δραστηριότητα ξένων δυνάμεων, γύρω από ονόματα ανθρώπων που είχαν πεθάνει. Έτσι, ίσως η αποστολή της να προδόθηκε και να "κάηκε" η ταυτότητά της...

Διαβάστε Επίσης

Τα ταξίδια και η "κοιμισμένη πράκτορας"

Ωστόσο, όπως αναφέρει το δελτίο ειδήσεων του OPEN, οι Αρχές εστιάζουν την προσοχή τους στα πέντε ταξίδια τα οποία έκανε από το 2018 που έφτασε στην Ελλάδα. Επρόκειτο για τρία ταξίδια στο εξωτερικό και δύο στο εσωτερικό, που θεωρείται ότι σχετίζονται με τη δράση της κατασκόπου.

ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ ΜΑΡΙΑ Τ.

Σύμφωνα με τον Alpha, η "Μαρία Τσάλλα" ταξίδεψε στην Αλεξανδρούπολη και τη Λάρισα, δύο πόλεις με ιδιαίτερη σημασία για τις ΗΠΑ, αφού υποδέχονται ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Εικάζεται ότι εκμεταλλευόμενη την ιδιότητά της ως φωτογράφου, επιχείρησε να προσεγγίσει τέτοιες τοποθεσίες και να αντλήσει πληροφορίες...

Δεν αποκλείεται, πάντως, και η περίπτωση της "κοιμισμένης πράκτορα". Οι "κοιμισμένοι πράκτορες" δρουν ανενόχλητοι και μυστικά, ζουν κανονικά χωρίς κάποιο ιδιαίτερο σκοπό, περιμένοντας υπομονετικά την αποστολή που θα τους "αφυπνίσει". Χτίζουν μια κανονική ζωή, αναμένοντας τη στιγμή που θα ενεργοποιηθούν από την υπηρεσία τους.

Διαβάστε Επίσης

Άλλωστε, η αποστολή ενός κατασκόπου δεν εστιάζεται μόνο στην άντληση πληροφοριών και στη συναστροφή με πρόσωπα-κλειδιά. Οι πράκτορες αυτοί έχουν, σύμφωνα με τις αρμόδιες πηγές, έναν πολυδιάστατο και κομβικό ρόλο. Συλλέγουν πληροφορίες, δημιουργούν δίκτυο πηγών και έχουν την ικανότητα να χειραγωγούν άτομα αλλά και να στοχεύουν στο κομμάτι της προπογάνδας, πράγμα το οποίο έχουν εκπαιδευτεί να κάνουν.

Πολλές φορές, έχουν αποστολή με βάθος ακόμα και... 25 χρόνια, προσπαθώντας να περάσουν την προπαγάνδα τους, με στόχο τον επηρεασμό, τη διαστρέβλωση, ακόμα και τη διάβρωση της κοινωνίας στην οποία ζουν.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΞ 30 Μαρ 2023 | 20:53
ΓΙΑ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ 30 Μαρ 2023 | 17:37

Ρωσία: O δημοσιογράφος της Wall Street Journal που τον έριξαν στη φυλακή ως κατάσκοπο - Τα άπταιστα ρωσικά και η... Wagner

Ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal συνελήφθη στη Ρωσία με την κατηγορία της κατασκοπείας.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ INTERFAX 30 Μαρ 2023 | 11:22

Οι Ρώσοι συνέλαβαν τον ανταποκριτή της Wall Street Journal στη Μόσχα - Ως ύποπτο για κατασκοπεία

Ο ανταποκριτής της Wall Street Journal στη Μόσχα, Ίβαν Γκερσκόβιτς, συνελήφθη στην πόλη Γεκατερίνμπουργκ των Ουραλίων από την FSB.

ΕΠΕΚΡΙΝΕ ΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ 29 Μαρ 2023 | 21:20

"Μπαμπά, είσαι ο ήρωας μου" γράφει η 13χρονη Μαρία στον πατέρα της που καταδικάστηκε για "δυσφήμηση του στρατού"

Η περίπτωση του Αλεξέι Μοσκαλιόφ, 54 ετών, ο οποίος χωρίστηκε από την κόρη του, τη Μαρία, προκαλεί έντονες αντιδράσεις στη Ρωσία

ΑΒΕΒΑΙΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΑΓΩΓΩΝ 27 Μαρ 2023 | 11:54

Η Ρωσία ενδέχεται να ζητήσει αποζημιώσεις για το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream

Τον Σεπτέμβριο σημειώθηκαν εκρήξεις στους δύο αγωγούς που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία, με τη Μόσχα να κάνει λόγο για πράξη διεθνούς τρομοκρατίας.

ΠΟΛΕΜΟΣ 23 Μαρ 2023 | 00:06

Ουκρανία: 14 νεκροί από ρωσικές επιθέσεις - Στο Χάρκοβο ο Ζελένσκι που το χαρακτήρισε "πόλη ηρώων"

Ο πρόεδρος Ζελένσκι απένειμε στον δήμαρχο Ιχόρ Τερέχοφ πλακέτα στην οποία αναγράφεται "Ηρωική Πόλη της Ουκρανίας".

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΚΑΙ 22 Μαρ 2023 | 22:26

Αποκάλυψη: Νέο κατασκοπικό θρίλερ στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας - Συνελήφθησαν Ρώσοι πράκτορες σε παλιά στρατιωτική εγκατάσταση

Τον Αύγουστο του 2022 οι διωκτικές αρχές της Αλβανίας συνέλαβαν δύο υπηκόους Ρωσίας και έναν νεαρό Ουκρανό για κατασκοπεία σε μια παλιά στρατιωτική εγκατάσταση στην πόλη Γκραμς

ΜΕΣΩ TWITTER 22 Μαρ 2023 | 19:50

NATO: Βίντεο "μήνυμα" για τη... Ρωσία με μαχητικά που συνοδεύουν αμερικανικό βομβαρδιστικό

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία, δημοσίευσε βίντεο, με μαχητικά αεροσκάφη από τη Ρουμανία, την Ισπανία και την Ιταλία να συνοδεύουν ένα βομβαρδιστικό B-52 των ΗΠΑ.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗ ΓΥΝΑΙΚΑ 22 Μαρ 2023 | 18:21

Μαρία Τσάλλα: Το μοντέλο που φωτογράφησε η Ρωσίδα κατάσκοπος μιλά για τη σχέση τους [βίντεο]

Το μοντέλο Μαριλένα Χατζηγεωργίου είχε φωτογραφηθεί από τη Ρωσίδα κατάσκοπο Μαρία Τσάλλα

ΡΩΣΙΔΑ ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ 22 Μαρ 2023 | 18:08

"Μαρία Τσάλλα": Οι έξι δουλειές "βιτρίνες" πριν τα πλεκτά - Στο φως τα mail που έστειλε στην υπάλληλό της

Η Ρωσίδα κατάσκοπος συστηνόταν ως διαφημίστρια και πωλήτρια ηλεκτρονικών υπολογιστών ενώ δήλωνε ως έδρα υπερπολυτελή γραφεία στο Γκάζι.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 21 Μαρ 2023 | 22:49

Απειλεί ο Πούτιν: "Η Ρωσία θα απαντήσει αν η Βρετανία δώσει στην Ουκρανία πυρομαχικά με απεμπλουτισμένο ουράνιο"

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε ότι η απόφαση της Βρετανίας φέρνει όλο και πιο κοντά μια πιθανή "πυρηνική σύγκρουση" μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης

ΑΠΟ ΤΟ STAR 21 Μαρ 2023 | 22:37

"Μαρία Τσάλλα": Πώς κάλυπτε τα ίχνη της η Ρωσίδα κατάσκοπος - Δεν ήθελε φωτογραφίες, "έχανε" συνεχώς το laptop της

Η Ιρίνα Σμίρεβα παρουσίαζε ένα προφίλ με πολλά οικογενειακά δράματα και ουδεμία σχέση φυσικά με τη Ρωσία.