Κεντρική καθοδήγηση δραστηριοποίησης "ταγμάτων εφόδου", από πρωταγωνιστικά μέλη της Χρυσής Αυγής, που βρίσκονται μέσα ή έξω από τις φυλακές εξετάζουν οι αστυνομικές αρχές, αναφορικά με τις τελευταίες περιπτώσεις επιθέσεων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, όπως και τα επεισόδια σε ΕΠΑΛ της συμπρωτεύουσας.
Στο μεταξύ μέλος ακροδεξιάς οργάνωσης, "γνώριμος" στις αρχές για επεισόδια και συμμετοχή σε συγκεντρώσεις αντιεμβολιαστών, είναι ο 30χρονος Μάριος Παπαδιονυσίου που συνελήφθη το πρωί της Δευτέρας ως "πρωταγωνιστής" της φασιστικής επίθεσης στα μέλη της ΚΕΕΡΦΑ.
Tο πρόσωπο του και το τατουάζ στο μπράτσο του, που αποτυπώνει ναζιστικό σύμβολο, είχαν καταγραφεί σε βίντεο από την επίθεση που κάνει τον γύρο του διαδικτύου και με αυτόν τον τρόπο οι αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας κατάφεραν να τον ταυτοποιήσουν και να φτάσουν στα ίχνη του. Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη πλημμεληματικού χαρακτήρα για διατάραξη κοινής ειρήνης, επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συρροή, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και οπλοκατοχή. Εκτός από τον 30χρονο οι αρχές έχουν ταυτοποιήσει ένα ακόμα άτομο το οποίο αναζητείται.
Είναι η δεύτερη φορά που ο 30χρονος συλλαμβάνεται από την αστυνομία για επίθεση "ναζιστικών αποχρώσεων". Δύο χρόνια πριν είχε καταλήξει και πάλι στην Ασφάλεια μαζί με άλλους ακροδεξιούς, όταν κατά τη διάρκεια μαθητικής παρέλασης για την 25η Μαρτίου στην Καλλιθέα, εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ σε αστυνομικούς που τους εμπόδισαν να προσεγγίσουν μέλη αριστερών οργανώσεων.
Τον περασμένο Ιούλιο, ήταν ανάμεσα στους προσαχθέντες για επεισόδια που είχαν σημειωθεί στο κέντρο της Αθήνας, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης αντιεμβολιαστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου ένα μήνα πριν, ο 30χρονος είχε εμφανιστεί στην Αστυνομία για να καταγγείλει την κλοπή του κινητού του τηλεφώνου, ενώ στην πραγματικότητα είχε πέσει θύμα επίθεσης στα Πατήσια από μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του.
Τα θύματα της επίθεσης αναγνώρισαν το πρόσωπο του 30χρονου, που ήταν ανάμεσα στους 15 μαυροφορεμένους κουκουλοφόρους που επιτέθηκαν στα μέλη της ΚΕΕΡΦΑ που πραγματοποιούσαν εκδήλωση για τον ένα χρόνο από την καταδίκη των μελών της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, και μάλιστα είχε και το κεντρικό πρόσταγμα της επίθεσης.

Συνολικά τραυματίστηκαν ελαφρά 4 άτομα, τα οποία εξετάστηκαν στον χώρο του νοσοκομείου από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής και ζήτησαν την ποινική δίωξη των δραστών. Τα ίδια τα θύματα μάλιστα είχαν προσκομίσει το βράδυ της Δευτέρας σύμφωνα με τον δικηγόρο τους φωτογραφίες του επικεφαλής της επίθεσης. Ο 30χρονος θα παραμείνει υπό κράτηση και αύριο θα οδηγηθεί στο αυτόφωρο τριμελές πλημμελειοδικείο. "Στο πλαίσιο της άμυνας, για να προασπίσει τον εαυτό του, δημιουργήθηκε αυτό", ανέφερε ο δικηγόρος του Χαράλαμπος Κατσιβάρδας, υποστηρίζοντας ότι ο πελάτης του βρέθηκε τυχαία στο σημείο.
"Το γεγονός ότι ο συλληφθείς σήμερα επικεφαλής της επίθεσης υπήρξε μέλος της Χρυσής Αυγής σημαίνει ότι η τεχνογνωσία της εγκληματικής οργάνωσης εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από ασύλληπτα μέλη και πρώην μέλη της", αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάρτηση του στο facebook, o δικηγόρος των μελών της ΚΕΕΡΦΑ Θανάσης Καμπαγιάννης, σχολιάζοντας τις ομοιότητες με τον τρόπο δράσης των ταγμάτων εφόδου της εγκληματικής οργάνωσης.
Στις 19:00 το απόγευμα της Δευτέρας 200 άτομα, συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Νέου Ηρακλείου, μετά το αντιφασιστικό κάλεσμα που απηύθυνε μέσω διαδικτύου η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, με αφορμή την επίθεση της Κυριακής. Σημειώνεται πως οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν έναν 30χρονο δράστη της επίθεσης σε μέλη της ΚΝΕ στην Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης, και έχουν ταυτοποιηθεί ακόμη τρεις από τους δράστες.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr