Μάστιγα το "διαδικτυακό τράφικιγκ" την εποχή του κορονοϊού - Στόχος οι νέοι και μέσα από βιντεοπαιχνίδια

Πολλαπλασιασμός της πορνογραφίας στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας - Αυξάνεται η σεξουαλική εκμετάλλευση

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μάστιγα το «sextortion» μέσω διαδικτύου - Η ΕΛΑΣ προειδοποιεί

Στη μεγάλη σημασία της εκπαίδευσης των μαθητών απέναντι στα φαινόμενα εκμετάλλευσης ανθρώπων αναφέρθηκε ο Εθνικός Εισηγητής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων του υπουργείου Εξωτερικών, Ηρακλής Μοσκώφ, στο πλαίσιο ενημέρωσης των μελών της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής. Η εκπαίδευση των μαθητών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε συνδυασμό με τη σεξουαλική αγωγή και την εκπαίδευση στην αναπαραγωγική υγεία είναι κρίσιμα ζητήματα για την προστασία των αυριανών πολιτών από φαινόμενα εκμετάλλευσης, είπε ο κ. Μοσκώφ.

Περιγράφοντας τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πανδημία covid-19 στην αντιμετώπιση της εκμετάλλευσης ανθρώπων, ο κ. Μοσκώφ είπε ότι η υγειονομική κρίση δημιούργησε το περιθώριο για εμφάνιση νέων ή επιδεινούμενων μορφών εκμετάλλευσης λόγω της κοινωνικής απομόνωσης ή της αυξημένης χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Όπως είπε ο κ. Μοσκώφ, η εμπορία ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση έχει προσαρμοστεί, με διάφορες μορφές "διαδικτυακού τράφικιγκ". Σε αυτή τη διαπίστωση συντείνουν τα αποδεικτικά στοιχεία για πολλαπλασιασμό της πορνογραφίας κατά τη διάρκεια της κρίσης, η οποία τροφοδοτεί τη ζήτηση για σεξουαλική εκμετάλλευση είπε ο Εθνικός Εισηγητής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων του υπουργείου Εξωτερικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρατήρησε μάλιστα ότι λόγω της εργασίας από απόσταση και των κλειστών σχολείων, οι δράστες αναπτύσσουν νέους τρόπους στόχευσης των υποψήφιων θυμάτων τους στο διαδίκτυο. Ειδικότερα για τους νέους, "η προσέγγιση γίνεται μέσω διαδικτυακών συζητήσεων και μέσα ακόμα από πλατφόρμες με βιντεοπαιχνίδια και άλλες μορφές επικοινωνίας μαζί τους".

Μιλώντας γενικότερα για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην αντιμετώπιση της εκμετάλλευσης ανθρώπων ο κ. Μοσκώφ είπε ότι η κρίση επιβαρύνει δυσανάλογα την ήδη ευάλωτη θέση των θυμάτων. Εξέφρασε μάλιστα την ανησυχία, για τις επιπτώσεις από τις περικοπές και τον επαναπροσδιορισμό των οικονομικών προτεραιοτήτων των κρατικών υπηρεσιών αλλά και των ανθρωπιστικών οργανώσεων. Σημείωσε επίσης το ενδεχόμενο να υπάρξουν αρνητικές συνέπειες για την προστασία των θυμάτων από τις αναβολές δικών λόγω των κλειστών δικαστηρίων αλλά και από την καθυστερημένη ή εσπευσμένη επιστροφή θυμάτων στις χώρες καταγωγής τους, η οποία θέτει σε κίνδυνο την υγεία και προστασία τους.

Για το θέμα της εκμετάλλευσης εργατών γης σε σχέση με την πανδημία, είπε ότι η αντιμετώπιση στα σημεία διαμονής τους πρέπει να είναι ανάλογη με ό,τι συμβαίνει στα ΚΥΤ και τους καταυλισμούς των Ρομά. Η πολιτεία πρέπει να βοηθήσει, για την εφαρμογή κανόνων πρόληψης και υγιεινής στα σημεία, ώστε να μην αποτελέσουν εστίες εξάπλωσης του ιού, πρόσθεσε ο κ. Μοσκώφ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την επιτροπή ενημέρωσε επίσης και η Θεοδώρα Γιαννή του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση του Εθνικού Μηχανισμού Αναφοράς για την Προστασία των Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων. Η κ. Γιαννή σημείωσε ότι οι υπηρεσίες προστασίας περιόρισαν τις δράσεις τους στην τρέχουσα συγκυρία, όμως ο οργανισμός συνέχισε να δέχεται αναφορές. Ήταν ένα διάστημα αναχαίτισης της προσπάθειάς μας αλλά θα προχωρήσουμε πιο δυναμικά είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα αναφέρθηκε στα "μαθήματα" που έδωσε η κρίση, όπως η σημασία των τοπικών φορέων που συνεργάζονται -για παράδειγμα- με τους εργάτες γης και δίνουν πρόσβαση στον οργανισμό. Πρέπει ωστόσο να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των φορέων αυτών, προσέθεσε η κ. Γιαννή. Για το θέμα της ιχνηλάτησης, η κ. Γιαννή είπε ότι μεγάλη βοήθεια παρέχουν στον οργανισμό οι επαγγελματίες υγείας που πηγαίνουν στους χώρους διαβίωσης όταν -για παράδειγμα- βρεθεί ένα περιστατικό φυματίωσης και, έτσι, "μας μεταφέρουν την πραγματική εικόνα".

Υπέρ της συνέχισης της ενημέρωσης από ειδικούς τάχθηκε η πρόεδρος της επιτροπής Σοφία Βούλτεψη (ΝΔ) η οποία εξέφρασε -μεταξύ άλλων- την ανησυχία της για τις εγκλεισμένες γυναίκες-θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη αναρωτήθηκε γιατί δεν κατατάχθηκαν τα αυτιστικά παιδιά στις ευπαθείς ομάδες, ενώ επισήμανε τους τεράστιους κινδύνους από τον εγκλωβισμό τους στο σπίτι λόγω της πανδημίας. Η Ρ. Χρηστίδου (ΣΥΡΙΖΑ) σημείωσε ότι η καραντίνα σπρώχνει ένα σκαλί πιο κάτω ανθρώπους όπως τα εκδιδόμενα άτομα, η Αν. Αλεξοπούλου (Ελλ. Λύση) έθεσε το ζήτημα της εμπορίας ανθρώπων από "γραφεία εργασίας", ενώ η Αγγ. Αδαμοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ) τόνισε την ανάγκη μεγαλύτερης ενεργοποίησης των ελεγκτικών μηχανισμών όπως ο ΣΕΠΕ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΜΠΙΝΓΚ 08 Ιουλ 2020 | 16:15

Εναλλακτικές διακοπές λόγω κορονοϊού σε σκηνές που κρέμονται από δέντρα!

Η κάθε σκηνή μπορεί να φιλοξενήσει έως δύο άτομα.

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ - ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 08 Ιουλ 2020 | 15:31

Ανάληψη της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης: Απόψε η κεντρική εκδήλωση παρουσία Μητσοτάκη και ΠτΔ

Η κεντρική εκδήλωση, θα πραγματοποιηθεί απόψε το βράδυ στις 20:15 στο Ναό του Ολυμπίου Διός

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΚΥΑ 08 Ιουλ 2020 | 14:46

Κορονοϊός: Τέλος στο όριο των έξι ατόμων ανά τραπέζι σε καφέ και εστιατόρια

Επίσης, δεν υποχρεούνται, πλέον, οι καταναλωτές μέσα σε εμπορικά κέντρα να φορούν μάσκα

ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ 08 Ιουλ 2020 | 14:40

Εξελίξεις - Προμαχώνας: Τεστ κορονοϊού σε όλους τους τουρίστες που περνάνε τα σύνορα

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στην μοναδική χερσαία πύλη εισόδου της χώρας.

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΟΥ 08 Ιουλ 2020 | 14:36

"Καμπανάκι" Χαρδαλιά για κορονοϊό: Δεν έχει τελειώσει τίποτα - Δείτε τι γίνεται στα Βαλκάνια

"Δεν ξέρει κανείς αν είμαστε στη μέση μιας προσπάθειας ή στο τέλος"

ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ 08 Ιουλ 2020 | 14:06

Αλβανία - Κορονοϊός: Επικίνδυνη επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου

Έχουν καταγραφεί περισσότερα από 3100 διαπιστωμένα κρούσματα, από 1300 που ήταν στο αποκορύφωμα της πανδημίας τον Απρίλιο.

ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΦΟΥ ΤΑ ΕΙΧΕ ΑΝΟΙΞΕΙ 08 Ιουλ 2020 | 13:40

Κορονοϊός: Η Ολλανδία έκλεισε τα σύνορά της για ταξιδιώτες από Σερβία και Μαυροβούνιο

Tαξιδιωτικές προειδοποιήσεις για τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Μολδαβία εξέδωσε η Αυστρία.

ΗΤΑΝ ΘΕΤΙΚΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ 08 Ιουλ 2020 | 13:36

Αρνητικό το δεύτερο τεστ κορονοϊού σε τουρίστα της Νάξου – Η ανακοίνωση του νοσοκομείου

Στον δεύτερο έλεγχο φάνηκε πως ο 45χρονος δεν έπασχε από κορονοϊό.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΥΓΕΙΑΣ 08 Ιουλ 2020 | 13:06

Για δεύτερο κύμα κορονοϊού το φθινόπωρο ετοιμάζονται Αυστρία, Γερμανία, Ελβετία, Λίχτενσταϊν και Λουξεμβούργο

Εξετάζουν συνδυασμό μέτρων από το φθινόπωρο για να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονο ξέσπασμα κορονοϊού και εποχικής γρίπης.

ΔΥΣΟΙΩΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 08 Ιουλ 2020 | 12:58

Διεθνής Οργάνωση Εργασίας: Πρωτοφανής η κρίση στην εργασία από την πανδημία του κορονοϊού

Η οργάνωση του ΟΗΕ αναφέρει ότι η μείωση των ωρών εργασίας παγκοσμίως ήταν "σημαντικά χειρότερη από ό,τι εκτιμάτο προηγουμένως" στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΛΗΨΗ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΔΥ 08 Ιουλ 2020 | 12:47

Κορoνοϊός: Σε "κόκκινο συναγερμό" Αιδηψός και Νοσοκομείο Λαμίας μετά τους θετικούς Σέρβους τουρίστες

Σε εξέλιξη και η ιχνηλάτηση των επαφών των Σέρβων τουριστών στο ταξίδι τους στην Ελλάδα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ 08 Ιουλ 2020 | 12:18

Αυτή είναι σήμερα η… κλειστή Κακαβιά - Εκατοντάδες πολίτες από την Αλβανία συνωστίζονται στο ελληνικό τελωνείο [εικόνες]

Οι εκκλήσεις τελωνειακών και αστυνομικών για τήρηση των υγειονομικών μέτρων είναι συνεχείς. Η τήρηση των αποστάσεων είναι αδύνατη.

ΥΨΗΛΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΤΟΥ ΙΟΥ 08 Ιουλ 2020 | 12:00

Κορονοϊός - Έκκληση του δημάρχου Φλώρινας: Περιορίστε τις επισκέψεις στη Βόρεια Μακεδονία

Τι έχει θορυβήσει τις τοπικές αρχές που φοβούνται ότι μπορεί να υπάρξει εισαγωγή του ιού.