Μάτι: Η δολιοφθορά στη μηχανή του πραγματογνώμονα που πυροδότησε τις αποκαλύψεις - "Θάψ΄ τα γιατί θα σε σκίσουμε"

Γιατί ο πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος αποφάσισε να αποκαλύψει την συνομιλία του με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ματι

Σάλο έχει προκαλέσει η αποκάλυψη της συνομιλίας του πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσιου με τον τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλο για το πόρισμα για το Μάτι και οι απειλές π0υ εκτοξεύει ο τότε αρχηγός του Σώματος στον άνθρωπο που είχε αναλάβει να ερευνήσει τι πήγε τόσο λάθος και η πυρκαγιά προκάλεσε την εκατόμβη των νεκρών, να θάψει την έρευνα.

Οι απειλές στον κ. Λιότσιο ότι αν στραφεί εναντίον των ανωτέρων του "θα μαζευτούμε και θα σε σκίσουμε”, οι προτροπές "θάψ΄ τα γιατί θα σε σκίσουμε”, οι υπαινιγμοί ότι ο αρχηγός της Πυροσβεστικής μεταφέρει εντολές της τότε υπουργού Ολγας Γεροβασίλη, προκάλεσαν σοκ στην κοινή γνώμη και σίγουρα η συνέχεια θα είναι μια ειδική έρευνα της Δικαιοσύνης. Αλλωστε δεν είναι μόνο οι αποκαλύψεις για το Μάτι και η προσπάθεια να συγκαλυφθούν οι ένοχοι που σοκάρουν.

Είναι και τα όσα λέει ο τότε επικεφαλής του Π.Σ. στον πραγματογνώμονα, ότι δηλαδή οι ανώτεροι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής άφησαν να καούν τα Κύθηρα και η Μάνη το καλοκαίρι του 2017, για να εμποδίσουν την προαγωγή άλλων αξιωματικών, που χρεώθηκαν την αποτυχία της αντιμετώπισης της πυρκαγιάς. Οπως προκύπτει από την ηχογραφημένη συνομιλία του κ. Ματθαιόπουλου με τον κ. Λιότσιο, ο πρώην αρχηγός του Σώματος Καπέλιος άφησε χωρίς εναέρια μέσα δυο περιοχές στις οποίες είχαν σημειωθεί μεγάλες πυρκαγιές, τα Κύθηρα και τη Μάνη, για να "φάει” τον αξιωματικό Βασιλειάδη. Και στις δυο περιπτώσεις υπήρχαν σοβαρές καταγγελίες ότι υπήρχε λανθασμένη διαχείριση των εναέριων μέσων. Πώς να φανταστεί κανείς ότι τα εναέρια μέσα δεν πέταξαν για να εμποδιστεί η προαγωγή ενός αξιωματικού;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κ. Βασιλειάδης πάντως, πράγματι αποστρατεύθηκε στις αμέσως επόμενες κρίσεις του 2018. Τη θέση του ως υπαρχηγός Επιχειρήσεων πήρε ο ίδιος ο Ματθαιόπουλος ο οποίος μετά την τραγωδία στο Μάτι, παρά την παταγώδη αποτυχία του, έγινε αρχηγός του Σώματος…


Γιατί ο πραγματογνώμονας αποφάσισε να μιλήσει;


Τι έκανε τον πραγματογνώμονα Δ. Λιότσιο να μιλήσει; Να δώσει στη δημοσιότητα την ηχογραφημένη συνομιλία του με τον αρχηγό Ματθαιόπουλο; Γιατί έγραψε με το κινητό του την συνομιλία του με τον τότε αρχηγό;

Ο Δ. Λιότσιος όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της στην Καθημερινή η δημοσιογράφος Μαριάννα Κακαουνάκη, ο Δ. Λιότσιος από την πρώτη στιγμή δέχθηκε πιέσεις να μην κάνει την έρευνα για το Μάτι γιατί θα εξέθετε τους ανωτέρους του. Γι αυτό και σε κάποια από τις συναντήσεις τους, αποφασίζει να πατήσει το κουμπί του κινητού του τηλεφώνου και καταγράφει αυτά που του λέει ο τότε αρχηγός, τοποθετημένος στη θέση αυτή από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την Ολγα Γεροβασίλη. Το κάνει για να προστατευθεί, γιατί δεν ξέρει τη συνέχεια.

Για τους ίδιους λόγους αποφάσισε να παραδώσει αυτό το υλικό στη Δικαιοσύνη και να το δώσει στην δημοσιότητα. Οπως γράφει το ρεπορτάζ της Μ. Κακαουνάκη στην Καθημερινή της Κυριακής "αποφάσισε τώρα μετά δυο χρόνια να καταθέσει στην ανάκριση τη συνομιλία με τον πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής, κατ αρχάς για να προστατευθεί- ο ίδιος θεωρεί πως μια απόπειρα δολιοφθοράς στη μηχανή του και η κλοπή της αργότερα, συνδέονται με την υπόθεση- αλλά κυρίως για να μην υπάρχουν πλέον σκιές συγκάλυψης. Θέλει να έρθουν όλα στο φως και να αποδοθεί Δικαιοσύνη. Εις μνήμην”...


Η δολιοφθορά στη μηχανή του πραγματογνώμονας

Η δημοσιογράφος Μαριάννα Κακαουνάκη μίλησε στην ΕΡΤ και περιέγραψε τα στοιχεία του ρεπορτάζ της και μίλησε για κυνισμό από την ηγεσία του πυροσβεστικού σώματος τόσο για την πυρκαγιά στο Μάτι όσο και για άλλες καταστροφικές φωτιές στη Μάνη και στα Κύθηρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μιλώντας επίσης στην ΕΡΤ ο Θέμης Σοφός που είναι και ο δικηγόρος του πραγματογνώμονα επιπυραγού Δημήτρη Λιότσιου, μίλησε και για την καταγγελία που είχε κάνει για δολιοφθορά στην μηχανή του τον Σεπτέμβριο του 2019. "Εγώ δεν μπορώ να σας μεταφέρω ό,τι μου είπε ο ίδιος αλλά εγώ του συνέστησα να μείνει προσηλωμένος στο έργο του ως πραγματογνώμονας της τραγωδίας", είπε ο κ. Σοφός.

"Η προσπάθεια που έκανε αυτός ο άνθρωπος μονος του να εξετασει τις ευθύνες υψηλά ιστάμενων προσώπων είναι αξιέπαινη", είπε ακόμα. "Υπήρχαν προσπάθειες για τις οποίες μόνο η δικαιοσύνη μπορεί να έχει τον λόγο", κατέληξε.

Πρόεδρος αξιωματικών πυροσβεστικής: Είμαι εξοργισμένος, δεν μπορώ να διανοηθώ αυτόν τον διάλογο

"Εγώ δεν πίστευα ούτε στα μάτια μου, ούτε στα αυτιά μου", τόνισε σήμερα ο Γιώργος Βιντζηλαίος, Πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, μετά τις ανατριχιαστικές αποκαλύψεις.

Ερωτηθείς για τις σοκαριστικές αποκαλύψεις, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος απάντησε πως "δεν μπορώ να καταλάβω ειλικρινά για ποιο λόγο έγινε ό,τι έγινε από τη στιγμή που υπάρχει η υπόθεση στη Δικαιοσύνη, από τη στιγμή που υπάρχουν όλα τα στοιχεία" και πρόσθεσε "δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο γίνανε όλα αυτά. Είμαι εξοργισμένος με αυτές τις πρακτικές".

"Βόμβες" του δημάρχου Κυθήρων για τη φωτιά του 2017

Σε βαρύτατες καταγγελίες που συνδέονται με τα όσα σοκαριστικά ακούγονται για τη φωτιά τον Αύγουστο του 2017 στα Κύθηρα στο ηχητικό ντοκουμέντο με όσα είπε τον Σεπτέμβριο του 2018 ο τότε αρχηγός Βασίλης Ματθαιόπουλος στον εμπειρογνώμονα της Πυροσβεστικής Δημήτρη Λιότσο, προχώρησε στον ρ/σ ΘΕΜΑ 104,6 ο δήμαρχος του νησιού, Ευστράτιος Χαρχαλάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αρχικά ο δήμαρχος, κ. Χαρχαλάκης, υπενθύμισε ότι το 2017 "συνεχώς ζητούσα εναέρια μέσα και η απάντηση ήταν μια επίθεση από τον πιο άχρηστο υπουργό της μεταπολίτευσης, Νίκο Τόσκα".

"Εγώ έλεγα ότι χωρίς εναέρια μέσα οι επίγειες δυνάμεις είναι με δεμένα χέρια. Τα ενάερια έρχονταν, έκαναν δύο ρίψεις και πήγαιναν για ανεφοδιασμό στην Ανδραβίδα. Εγώ τότε δέχθηκα επίθεση από τον Τόσκα ότι ο δήμαρχος παίζει το παιχνίδι της ΝΔ, επειδή ζητά περισσότερα από τα αεροσκάφη που υπάρχουν", συνέχισε ο δήμαρχος Κυθήρων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ 03 Αυγ 2021 | 17:22
ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ 03 Αυγ 2021 | 16:46

Φωτιά στην Βαρυμπόμπη: Νέο μήνυμα από το 112 -"Μείνετε σε ετοιμότητα - Κλείστε πόρτες και παράθυρα"

Νέο μήνυμα απέστειλε η Πολιτική Προστασία μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης 112.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ 03 Αυγ 2021 | 16:36

Φωτιά στην Κω: Κοντά σε κατοικημένη περιοχή οι πύρινες γλώσσες

Ισχυρές δυνάμεις επιχειρούν στην Κω για να κατασβέσουν φωτιά που κατακαίει στην περιοχή "Μαρμαρωτό"

ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ 03 Αυγ 2021 | 15:57
ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ 03 Αυγ 2021 | 15:47

Φωτιά στην Μάνη: Εκκενώθηκε προληπτικά ο οικισμός Λιβάδια

Φωτιά ξέσπασε μετά το μεσημέρι της Τρίτης στην περιοχή Καστανιά του δήμου Ανατολικής Μάνης, στη Λακωνία

ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΚΙΑΤΟ ΤΕΡΜΑΤΙΖΟΥΝ ΣΤΑ ΛΙΟΣΙΑ 03 Αυγ 2021 | 15:45

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Διακοπή κυκλοφορίας στο τμήμα Οινόη-Πειραιάς διέταξε η Πυροσβεστική εξαιτίας τη φωτιάς στη Βαρυμπόμπη

Τα δρομολόγια απο Κιάτο τερματίζουν στα Λιόσια εξαιτίας τη φωτιάς στη Βαρυμπόμπη

ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ 03 Αυγ 2021 | 15:31

Μεσσηνία: Μεγάλη αναζωπύρωση της φωτιάς στο Βασιλίτσι – Κινδυνεύoυν σπίτια, εκκενώθηκε οικισμός - Μήνυμα του 112

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας καθώς σημειώθηκε αναζωπύρωση της φωτιάς που κατέκαιγε δασική έκταση στην περιοχή

ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ 03 Αυγ 2021 | 14:49

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Μήνυμα από το 112 - "Κλείστε καμινάδες, παράθυρα, πόρτες" [Εικόνα]

Μήνυμα του 112 από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη - "Παραμείνετε σε ετοιμότητα"

ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΚΤΗΜΑΤΑ 03 Αυγ 2021 | 14:01

Μεγάλη φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Καίγονται σπίτια - Φεύγουν άρον - άρον οι κάτοικοι - Συνεχείς εκρήξεις

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στη Βαρυμπόμπη πάνω από τα βασιλικά κτήματα - Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της περιοχής

ΠΥΡΚΑΓΙΑ 03 Αυγ 2021 | 12:25

Φωτιά στη Ρόδο: Κάηκαν 7.000 στρέμματα δάσους - Μεγάλη καταστροφή στην Κοιλάδα των Πεταλούδων

Περισσότερα από 7.000 καμμένα στρέμματα δάσους αφήνει πίσω της η καταστροφική πυρκαγιά στην Κοιλάδα των Πεταλούδων, στη Ρόδο.

ΑΠΟ ΦΙΑΛΗ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ 03 Αυγ 2021 | 09:51

Πατήσια: Βίντεο από την έκρηξη στο διαμέρισμα με τους δύο νεκρούς

Στη δημοσιότητα βίντεο από την έκρηξη στα Πατήσια όπου σκοτώθηκαν γιαγιά και εγγονός.

1993 ΤΟ CLUB MED ΔΙΕΚΟΨΕ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 03 Αυγ 2021 | 09:43

Συγκλονιστικό βίντεο: Το Club Mediterranee πριν και μετά την φωτιά στην Αχαΐα

Το Club Mediterranee πριν και μετά την φωτιά στην Αχαΐα. Η κατάφυτη παραθαλάσσια έκταση 70 στρεμμάτων που έγινε στάχτη.

ΕΚΚΕΝΩΘΗΚΑΝ ΧΩΡΙΑ 03 Αυγ 2021 | 09:03

Φωτιές σε Ρόδο και Φθιώτιδα: Δύσκολη η μάχη στα πύρινα μέτωπα

Στη Φθιώτιδα επικεντρώνεται η κύρια προσπάθεια της Πυροσβεστικής καθώς η φωτιά στην περιοχή παραμένει σε εξέλιξη.