Μάτι: Η δολιοφθορά στη μηχανή του πραγματογνώμονα που πυροδότησε τις αποκαλύψεις - "Θάψ΄ τα γιατί θα σε σκίσουμε"

Γιατί ο πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος αποφάσισε να αποκαλύψει την συνομιλία του με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ματι

Σάλο έχει προκαλέσει η αποκάλυψη της συνομιλίας του πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσιου με τον τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλο για το πόρισμα για το Μάτι και οι απειλές π0υ εκτοξεύει ο τότε αρχηγός του Σώματος στον άνθρωπο που είχε αναλάβει να ερευνήσει τι πήγε τόσο λάθος και η πυρκαγιά προκάλεσε την εκατόμβη των νεκρών, να θάψει την έρευνα.

Οι απειλές στον κ. Λιότσιο ότι αν στραφεί εναντίον των ανωτέρων του "θα μαζευτούμε και θα σε σκίσουμε”, οι προτροπές "θάψ΄ τα γιατί θα σε σκίσουμε”, οι υπαινιγμοί ότι ο αρχηγός της Πυροσβεστικής μεταφέρει εντολές της τότε υπουργού Ολγας Γεροβασίλη, προκάλεσαν σοκ στην κοινή γνώμη και σίγουρα η συνέχεια θα είναι μια ειδική έρευνα της Δικαιοσύνης. Αλλωστε δεν είναι μόνο οι αποκαλύψεις για το Μάτι και η προσπάθεια να συγκαλυφθούν οι ένοχοι που σοκάρουν.

Είναι και τα όσα λέει ο τότε επικεφαλής του Π.Σ. στον πραγματογνώμονα, ότι δηλαδή οι ανώτεροι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής άφησαν να καούν τα Κύθηρα και η Μάνη το καλοκαίρι του 2017, για να εμποδίσουν την προαγωγή άλλων αξιωματικών, που χρεώθηκαν την αποτυχία της αντιμετώπισης της πυρκαγιάς. Οπως προκύπτει από την ηχογραφημένη συνομιλία του κ. Ματθαιόπουλου με τον κ. Λιότσιο, ο πρώην αρχηγός του Σώματος Καπέλιος άφησε χωρίς εναέρια μέσα δυο περιοχές στις οποίες είχαν σημειωθεί μεγάλες πυρκαγιές, τα Κύθηρα και τη Μάνη, για να "φάει” τον αξιωματικό Βασιλειάδη. Και στις δυο περιπτώσεις υπήρχαν σοβαρές καταγγελίες ότι υπήρχε λανθασμένη διαχείριση των εναέριων μέσων. Πώς να φανταστεί κανείς ότι τα εναέρια μέσα δεν πέταξαν για να εμποδιστεί η προαγωγή ενός αξιωματικού;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κ. Βασιλειάδης πάντως, πράγματι αποστρατεύθηκε στις αμέσως επόμενες κρίσεις του 2018. Τη θέση του ως υπαρχηγός Επιχειρήσεων πήρε ο ίδιος ο Ματθαιόπουλος ο οποίος μετά την τραγωδία στο Μάτι, παρά την παταγώδη αποτυχία του, έγινε αρχηγός του Σώματος…


Γιατί ο πραγματογνώμονας αποφάσισε να μιλήσει;


Τι έκανε τον πραγματογνώμονα Δ. Λιότσιο να μιλήσει; Να δώσει στη δημοσιότητα την ηχογραφημένη συνομιλία του με τον αρχηγό Ματθαιόπουλο; Γιατί έγραψε με το κινητό του την συνομιλία του με τον τότε αρχηγό;

Ο Δ. Λιότσιος όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της στην Καθημερινή η δημοσιογράφος Μαριάννα Κακαουνάκη, ο Δ. Λιότσιος από την πρώτη στιγμή δέχθηκε πιέσεις να μην κάνει την έρευνα για το Μάτι γιατί θα εξέθετε τους ανωτέρους του. Γι αυτό και σε κάποια από τις συναντήσεις τους, αποφασίζει να πατήσει το κουμπί του κινητού του τηλεφώνου και καταγράφει αυτά που του λέει ο τότε αρχηγός, τοποθετημένος στη θέση αυτή από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την Ολγα Γεροβασίλη. Το κάνει για να προστατευθεί, γιατί δεν ξέρει τη συνέχεια.

Για τους ίδιους λόγους αποφάσισε να παραδώσει αυτό το υλικό στη Δικαιοσύνη και να το δώσει στην δημοσιότητα. Οπως γράφει το ρεπορτάζ της Μ. Κακαουνάκη στην Καθημερινή της Κυριακής "αποφάσισε τώρα μετά δυο χρόνια να καταθέσει στην ανάκριση τη συνομιλία με τον πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής, κατ αρχάς για να προστατευθεί- ο ίδιος θεωρεί πως μια απόπειρα δολιοφθοράς στη μηχανή του και η κλοπή της αργότερα, συνδέονται με την υπόθεση- αλλά κυρίως για να μην υπάρχουν πλέον σκιές συγκάλυψης. Θέλει να έρθουν όλα στο φως και να αποδοθεί Δικαιοσύνη. Εις μνήμην”...


Η δολιοφθορά στη μηχανή του πραγματογνώμονας

Η δημοσιογράφος Μαριάννα Κακαουνάκη μίλησε στην ΕΡΤ και περιέγραψε τα στοιχεία του ρεπορτάζ της και μίλησε για κυνισμό από την ηγεσία του πυροσβεστικού σώματος τόσο για την πυρκαγιά στο Μάτι όσο και για άλλες καταστροφικές φωτιές στη Μάνη και στα Κύθηρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μιλώντας επίσης στην ΕΡΤ ο Θέμης Σοφός που είναι και ο δικηγόρος του πραγματογνώμονα επιπυραγού Δημήτρη Λιότσιου, μίλησε και για την καταγγελία που είχε κάνει για δολιοφθορά στην μηχανή του τον Σεπτέμβριο του 2019. "Εγώ δεν μπορώ να σας μεταφέρω ό,τι μου είπε ο ίδιος αλλά εγώ του συνέστησα να μείνει προσηλωμένος στο έργο του ως πραγματογνώμονας της τραγωδίας", είπε ο κ. Σοφός.

"Η προσπάθεια που έκανε αυτός ο άνθρωπος μονος του να εξετασει τις ευθύνες υψηλά ιστάμενων προσώπων είναι αξιέπαινη", είπε ακόμα. "Υπήρχαν προσπάθειες για τις οποίες μόνο η δικαιοσύνη μπορεί να έχει τον λόγο", κατέληξε.

Πρόεδρος αξιωματικών πυροσβεστικής: Είμαι εξοργισμένος, δεν μπορώ να διανοηθώ αυτόν τον διάλογο

"Εγώ δεν πίστευα ούτε στα μάτια μου, ούτε στα αυτιά μου", τόνισε σήμερα ο Γιώργος Βιντζηλαίος, Πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, μετά τις ανατριχιαστικές αποκαλύψεις.

Ερωτηθείς για τις σοκαριστικές αποκαλύψεις, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος απάντησε πως "δεν μπορώ να καταλάβω ειλικρινά για ποιο λόγο έγινε ό,τι έγινε από τη στιγμή που υπάρχει η υπόθεση στη Δικαιοσύνη, από τη στιγμή που υπάρχουν όλα τα στοιχεία" και πρόσθεσε "δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο γίνανε όλα αυτά. Είμαι εξοργισμένος με αυτές τις πρακτικές".

"Βόμβες" του δημάρχου Κυθήρων για τη φωτιά του 2017

Σε βαρύτατες καταγγελίες που συνδέονται με τα όσα σοκαριστικά ακούγονται για τη φωτιά τον Αύγουστο του 2017 στα Κύθηρα στο ηχητικό ντοκουμέντο με όσα είπε τον Σεπτέμβριο του 2018 ο τότε αρχηγός Βασίλης Ματθαιόπουλος στον εμπειρογνώμονα της Πυροσβεστικής Δημήτρη Λιότσο, προχώρησε στον ρ/σ ΘΕΜΑ 104,6 ο δήμαρχος του νησιού, Ευστράτιος Χαρχαλάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αρχικά ο δήμαρχος, κ. Χαρχαλάκης, υπενθύμισε ότι το 2017 "συνεχώς ζητούσα εναέρια μέσα και η απάντηση ήταν μια επίθεση από τον πιο άχρηστο υπουργό της μεταπολίτευσης, Νίκο Τόσκα".

"Εγώ έλεγα ότι χωρίς εναέρια μέσα οι επίγειες δυνάμεις είναι με δεμένα χέρια. Τα ενάερια έρχονταν, έκαναν δύο ρίψεις και πήγαιναν για ανεφοδιασμό στην Ανδραβίδα. Εγώ τότε δέχθηκα επίθεση από τον Τόσκα ότι ο δήμαρχος παίζει το παιχνίδι της ΝΔ, επειδή ζητά περισσότερα από τα αεροσκάφη που υπάρχουν", συνέχισε ο δήμαρχος Κυθήρων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΗΝ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ 10 Αυγ 2020 | 15:34

Σύρος: Φωτιά και έκρηξη σε ναυπηγείο - Θαλαμηγός έγινε "στάχτη" [Εικόνες-Βίντεο]

Η φωτιά ξέσπασε σε μεγάλη θαλαμηγό εντός των εγκαταστάσεων του ναυπηγείου.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΧΑΝΔΡΙΝΟΣ 10 Αυγ 2020 | 15:05
ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΙ 09 Αυγ 2020 | 15:42

Εύβοια: Μετά τις πλημμύρες, φωτιά ξέσπασε στον οικισμό Ζαράκων

Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στον οικισμό Ζαράκων.

ΣΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ 08 Αυγ 2020 | 18:04

Μεγάλη φωτιά στη Μάνη: Εκκενώνεται και δεύτερο χωριό μετά από εντολές της Πυροσβεστικής

Εντολή εκκένωσης των χωριών Καλυβίων και Παγανέας δόθηκε λόγω της φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μάνη

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΦΡΑΤΣΙΑ 08 Αυγ 2020 | 15:11

Φωτιά σε εξέλιξη στα Κύθηρα

Στα Κύθηρα έχει ξεσπάσει φωτιά

ΣΕ ΔΑΣΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ 07 Αυγ 2020 | 14:39

Φωτιά στη Μάνη: Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά - Eκκενώνεται ο οικισμός Δροσοπηγή [εικόνες - βίντεο]

Εκκενώνεται ο οικισμός της Δροσοπηγής λόγω της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στη Μάνη

ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ 07 Αυγ 2020 | 12:26

Φωτιά σε δασική έκταση στη Ρόδο

Φωτιά έχει ξεσπάσει σε δασική έκταση στην Καλλιθέα της Ρόδου

ΠΝΕΟΥΝ ΙΣΧΥΡΟΙ ΑΝΕΜΟΙ 06 Αυγ 2020 | 14:46

Μεγάλη φωτιά στην Αταλάντη - Στις αυλές των σπιτιών οι "πύρινες γλώσσες" [εικόνες - βίντεο]

Πυρκαγιά ξέσπασε στη δυτική πλευρά της πόλης της Αταλάντης - Συναγερμός στην Πυροσβεστική

ΚΑΠΝΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ 05 Αυγ 2020 | 21:21

Συναγερμός στην Πυροσβεστική: Φωτιά στο κέντρο της Αθήνας στον Βοτανικό

Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά έχει ξεσπάσει σε εγκαταλελειμμένη αποθήκη

ΕΚΚΕΝΩΘΗΚΑΝ ΚΑΜΠΙΝΓΚ 05 Αυγ 2020 | 16:39

Μεγάλη φωτιά στη Γαλλία: Απομακρύνθηκαν 2.700 άτομα στην Κυανή Ακτή - Στάχτη περισσότερα από 10.000 στρέμματα [Βίντεο]

Τουλάχιστον 2.700 άνθρωποι απομακρύνθηκαν τη νύχτα για να ξεφύγουν από τις φλόγες στη Γαλάζια Ακτή, δυτικά της Μασσαλίας

ΔΕΝ ΑΠΕΙΛΕΙ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ 05 Αυγ 2020 | 15:56

Φωτιά Αλεξανδρούπολη: Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής στο Τριφύλλι

Στην Αλεξανδρούπολη επιχειρεί μεγάλη δύναμη για τον έλεγχο της φωτιάς - Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δεν ξεπερνούν τα 3 μποφόρ.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ 04 Αυγ 2020 | 08:13

Μεγάλη φωτιά σε δύσβατη περιοχή στη Δυτική Μάνη

Σε δύσβατη περιοχή συνεχίζει να καίει η φωτιά στη Δυτική Μάνη.

ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΙΣΧΥΡΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ 04 Αυγ 2020 | 07:10

Φωτιά σε εξέλιξη στην Κύθνο

Σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά στο νησί της Κύθνου.