Μάτι: Σε διαβούλευση το ειδικό σχέδιο για έναν πρότυπο οικισμό

Δεν θα πρέπει να ξανακατασκευαστούν σπίτια τα οποία είχαν προβλήματα αυθαιρεσιών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Το Ειδικό πολεοδομικό σχέδιο για το Μάτι, οι άξονες των μελετών που έχουν παραδοθεί μέχρι σήμερα καθώς και τα επόμενα έργα και οι δράσεις για τη βελτίωση των υποδομών της περιοχής και της καθημερινότητας των κατοίκων βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που οργάνωσε το Παρατηρητήριο για το Μάτι με τίτλο "Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο: Οικισμός πρότυπο ή επανάληψη των λαθών του παρελθόντος".

Μάλιστα όπως σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το Μάτι θα αναρτηθεί προς διαβούλευση μέσα στις επόμενες 10-15 μέρες.

Ανασυγκρότηση του περιβάλλοντος

Η ανασυγκρότηση και η ανάταξη του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος με πρωταρχικό κριτήριο την πρόληψη για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος μετά την καταστροφική πυρκαγιά αποτελούν τους βασικούς άξονες που δόθηκαν στο ΤΕΕ για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το Μάτι, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης. Ακόμη, σύμφωνα με τον κ. Μπακογιάννη ένας δεύτερος στόχος ήταν να γίνει μία χωρική αναδιοργάνωση της περιοχής.

"Να δούμε δηλαδή που μπορεί να γίνει ασφαλής και βιώσιμη η πολεοδόμηση καθώς επίσης και να αναβαθμιστούν οι τεχνικές υποδομές οι οποίες θα καταστήσουν την περιοχή να είναι ανθεκτική και να άρουν της προ της πυρκαγιάς συνθήκες τρωτότητας των οικιστικών και πολεοδομικών στρεβλώσεων", επισήμανε μεταξύ άλλων. Όσον αφορά την καθυστέρηση που έχει προκύψει στην ανάρτηση του σχεδίου προς διαβούλευση ο γενικός γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος γνωστοποίησε ότι προέκυψαν νομοτεχνικές παρεμβάσεις και χρειάστηκε να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις ωστόσο όχι στην ουσία των μελετών.

Μάτι: Σε διαβούλευση το ειδικό σχέδιο για έναν πρότυπο οικισμό

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνο Αραβώση , η νέα πολεοδόμηση του Ματιού έχει πρότυπο χαρακτήρα και θα υπάρξουν κι άλλες περιοχές που θα γίνει κάτι αντίστοιχο. Ερωτηθείς για τις περιοχές Προβάλινθο και Αμπελούπολη καθώς και τον ν. 4685/2020 ο κ. Αραβώσης ανέφερε ότι "αυτό το οποίο έγινε με τον ν. 4685 είναι ότι εξαιρέθηκαν οι περιοχές Μάτι και Κόκκινο Λιμανάκι από τη δασική νομοθεσία με βάση μια ειδική διάταξη στο νόμο του άρθρου 102 παρ.6. Αυτό που ήταν το ζητούμενο είναι η λύση που θα βρεθεί να μην είναι προσωρινή, οι λύσεις που θα βρίσκαμε για το Μάτι να είναι τέτοιες που να μην υπάρχει πρόβλημα συνταγματικότητας", ενώ σχετικά με την Προβάλινθο και την Αμπελούπολη είπε ότι "εκεί υπάρχει η δυνατότητα οι ιδιοκτήτες μέσα από κάποιες εναλλακτικές που υπάρχουν στα πλαίσια και του νέου μας νόμου όσον αφορά τα δασικά να μπορέσουν να εξαιρεθούν του δασικού χάρτη εφόσον βέβαια δικαιολογείται".

Μέσα στις επόμενες 10-15 μέρες μάλλον θα αναρτηθεί προς διαβούλευση το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το Μάτι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, Γιώργο Στασινό. Όπως είπε ο κ. Στασινός, είναι κρίσιμο να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι κάτοικοι, φορείς κατοίκων και φορείς γενικότερα έτσι ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα. "Μετά τις αναρτήσεις θα γίνει δημόσια διαβούλευση, μόλις ολοκληρωθεί θα προχωρήσουν όποιες διορθώσεις αποφασιστούν ότι μπορεί να γίνουν, στη συνέχεια θα γίνουν οι εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και θα προωθηθεί για να γίνει προεδρικό διάταγμα", τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ. Παράλληλα, όπως σημείωσε ο κ. Στασινός, η φιλοσοφία του σχεδιασμού είναι να γκρεμιστούν όσο το δυνατόν λιγότερα κτίσματα καθώς και να υπάρχει ένα μεγάλο παραλιακό μέτωπο, να δίνεται πρόσβαση στην παραλία έτσι ώστε να είναι ανθεκτική η πόλη.

"Θα ακούσουμε τι θα φανεί στη διαβούλευση και στη συνέχεια σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος με το οποίο έχουμε άριστη συνεργασία καθημερινή θα αποφασίσουμε τι είναι καλύτερο για το δημόσιο συμφέρον και θα προχωρήσουμε", σημείωσε ο κ. Στασινός ενώ προσέθεσε ότι στους άξονες του σχεδίου είναι η δημιουργία χώρων πρασίνου. "Αυξάνεται αυτός ο χώρος στην περιοχή βιώσιμης πολεοδόμησης κατά περισσότερο από 30%. Υπάρχει για πρώτη φορά αντιπλημμυρικός σχεδιασμός στην περιοχή ο οποίος ούτε καν υπήρχε σαν έννοια, άρα θα κοιτάξουμε σε μια περιοχή που έχει καεί να την προστατέψουμε από πλημμύρες κατά το δυνατόν. Από εκεί και πέρα δημιουργείται ένα δίκτυο οδών και ένα παράκτιο μέτωπο με ασφαλή πρόσβαση στο παράκτιο μέτωπο και στην παραλία. 'Αρα φτιάχνουμε μία πόλη βιώσιμη και ανθεκτική, δηλαδή μια πόλη που δεν θα κινδυνεύουν στο μέλλον οι κάτοικοι από παρόμοια φαινόμενα διότι θα τους διευκολύνει και θα είναι πιο απλό να βρουν την πρόσβαση στην παραλία και να μην κινδυνεύουν από πλημμύρες", κατέληξε ο κ. Στασινός.

Ποτέ πια αυθαίρετα

"Δεν θα πρέπει να ξανακατασκευαστούν σπίτια τα οποία είχαν προβλήματα αυθαιρεσιών", επισήμανε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Ραφήνας- Πικερμίου, Βαγγέλης Μπουρνούς , ενώ συμπλήρωσε ότι είναι αποδεκτό από εκείνους σαν διοίκηση Ραφήνας- Πικερμίου ότι τα υπάρχοντα σπίτια θα μείνουν για όσο χρόνο ζωής έχουν. "Οι κατασκευές έχουν συγκεκριμένο χρόνο ζωής, το περιβάλλον έχει πολύ μεγαλύτερο και αυτό που πρέπει να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας είναι κάτι καλύτερο απ' αυτό που παραλάβαμε", κατέληξε.

Σε θετική κατεύθυνση βρίσκεται το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο για το Μάτι, ωστόσο πρέπει να γίνουν βελτιώσεις, σύμφωνα με τον δήμαρχο Μαραθώνα, Στέργιο Τσίρκα. "Είναι ένα στοίχημα για εμάς, τουλάχιστον να δώσουμε ένα πνεύμα αισιοδοξίας και νέας πνοής στον τόπο. Όντως το σχέδιο δείχνει προς τη θετική κατεύθυνση, δημιουργούνται ωστόσο πολλά ερωτήματα", υπογράμμισε ο κ. Τσίρκας.

Την εκδήλωση συντόνιζε ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΛΙΓΑ ΛΕΠΤΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 14:30 02 Μαϊ 2021 | 16:33

Φωτιά σε διαμέρισμα στο Παγκράτι

Συναγερμός για φωτιά στο Παγκράτι. Λίγα λεπτά μετά τις 14:30 το μεσημέρι κατάφεραν να την σβήσουν.

ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΛΑΜΠΕΤΙ ΚΑΙ ΚΟΛΙΡΙ 01 Μαϊ 2021 | 16:12

Υπό έλεγχο η φωτιά κοντά στην εθνική οδό Πύργου - Αρχαίας Ολυμπίας

Υπό έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά που ξέσπασε στις 11 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου κοντά στην εθνική οδό Πύργου- Αρχαίας Ολυμπίας, ανάμεσα στις κοινότητες Λαμπέτι και Κολίρι.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΥΝΤΕΡΙΝΑ 30 Απρ 2021 | 18:57

Φωτιά στο Λαύριο: Καίγεται δασική έκταση - Μεγάλη κινητοποίηση της πυροσβεστικής

Για την κατάσβεση της φωτιάς στο Λαύριο επιχειρούν και εναέρια μέσα.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΟΚΚΑΛΑ 29 Απρ 2021 | 09:08

Μάνη: Σε εξέλιξη μεγάλη φωτιά – Στην μάχη ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής και δύο αεροσκάφη

Φωτιά μαίνεται τώρα στη Μάνη, όπου επιχειρούν δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος.

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ 27 Απρ 2021 | 07:01

Φωτιές σε διαμερίσματα στην Κυψέλη και τη Νέα Ιωνία - Στο νοσοκομείο τρία άτομα

Στις φλόγες τυλίχτηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας δύο διαμερίσματα σε Κυψέλη και Νέα Ιωνία.

ΕΓΙΝΕ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΦΙΑΛΕΣ ΟΞΥΓΟΝΟΥ 25 Απρ 2021 | 14:00

Τραγωδία στο Ιράκ: 82 νεκροί και 110 τραυματίες από πυρκαγιά σε νοσοκομείο ασθενών με κορονοϊό

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από φιάλες οξυγόνου που "ήταν αποθηκευμένες χωρίς να τηρούνται οι όροι ασφαλείας" στο νοσοκομείο Ιμπν αλ Χάτιμπ της Βαγδάτης.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΕΥΘΥΝΕΣ 23 Απρ 2021 | 19:19

Ανταλλαγή εξωδίκων Μηταράκη - Μουτζούρη για τη φωτιά στη Μόρια

Αντπαράθεση Μηταράκη - Μουτζούρη με εξώδικα για τη φωτιά στην Μόρια - "Ο κ. Μουτζούρης συμπράττει ανοικτά με παρατάξεις της Αριστεράς" αναφέρει ο υπουργός

ΣΕ ΜΕΘ 23 Απρ 2021 | 07:21

Τραγωδία στην Ινδία: Νεκροί 13 ασθενείς με κορονοϊό μετά από φωτιά σε νοσοκομείο

13 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε ΜΕΘ νοσοκομείου για ασθενείς με την COVID-19 στην περιφέρεια της Μουμπάι της Ινδίας

ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ 21 Απρ 2021 | 14:06

Συναγερμός στον Πειραιά για φωτιά σε εγκαταλελειμμένο κτίριο [Εικόνες}

Συναγερμός έχει σημάνει στον Πειραιά, λόγω πυρκαγιάς σε εγκαταλελειμμένο κτίριο.

ΠΩΣ ΣΥΝΕΒΗ Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ 18 Απρ 2021 | 08:49

Οικογενειακή Τραγωδία στη Νέα Ερυθραία: Είδαν τον γιό τους να καίγεται ζωντανός - Από αναμμένο τσιγάρο

Νεκρός εντοπίστηκε άνδρας κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε σπίτι στη Νέα Ερυθραία. Διασώθηκαν δύο ηλικιωμένα άτομα

ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ ΕΚΡΗΞΗ 17 Απρ 2021 | 22:53

Τραγωδία στη Ν. Ερυθραία: 40χρονος απανθρακώθηκε μετά από φωτιά - Απεγκλωβίστηκαν δυο ηλικιωμένοι

Φωτιά εκδηλώθηκε το βράδυ του Σαββάτου σε διώροφη κατοικία στη Νέα Ερυθραία

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ 17 Απρ 2021 | 19:02

Σάμος: Σε εξέλιξη πυρκαγιά σε δασική έκταση - Καναντέρ και επίγειες δυνάμεις επιχειρούν στην κατάσβεση [βίντεο]

Δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα τύπου καναντέρ επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο νησί.

16 Απρ 2021 | 16:14