Follow us

"Μάξιμος Σαράφης": Πώς άρπαξε 800.000 ευρώ ο προστατευόμενος μάρτυρας της Novartis - Τουλάχιστον 7 θύματα των μαϊμού δανείων

Επιστολή με το πλάνο της "μαϊμού"- χρηματομεσιτικής εταιρείας έστελνε ο "Μάξιμος Σαράφης" στα υποψήφια θύματά του. Επτά οι επιχειρηματίες που έχει εξακριβωθεί μέχρι στιγμής ότι εξαπατήθηκαν.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗς ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟς
novartis

"Συνεργαζόμαστε με έναν οργανισμό χρηματοοικονομικών υπηρεσιών από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο οποίος έχει συγκεντρώσει και διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο πολλών εκατομμυρίων δολαρίων τοπικών, περιφερειακών και διεθνών επενδύσεων, το οποίο επιθυμεί να επανεπενδύσει μέσω επενδύσεων χρηματοδότησης έργων σε τρίτους επενδυτές, και επιχειρήσεις".

Το παραπάνω απόσπασμα, προέρχεται από την επιστολή που έστελνε ο "Μάξιμος Σαράφης", σε υποψήφια θύματά του, θέλοντας να τους πείσει για το πλάνο της... "μαϊμού"- χρηματομεσιτικής εταιρείας που υποστήριζε πως εκπροσωπούσε.

Ο προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση της Novartis, παρουσιαζόταν ως "σωτήρας" σε επιχειρηματίες που είχαν πληγεί από τον covid, την ενεργειακή κρίση και τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και κατάφερε με ψεύτικες υποσχέσεις να αποσπάσει τουλάχιστον 800.000 ευρώ για τη δήθεν διευκόλυνση έκδοσης δανείων με ευνοϊκούς όρους.

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, έφτασαν στα ίχνη του τον περασμένο Δεκέμβριο, ακολουθώντας πληροφορίες για παράνομη δανειοδότησή επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Μέχρι στιγμής έχει εξακριβωθεί ότι θύματα του κυκλώματος έχουν πέσει 7 επιχειρηματίες, όμως όπως φαίνεται να προκύπτει από συμφωνητικά εταιριών και ονόματα που εντοπίστηκαν στις κατ' οίκον έρευνες της Αστυνομίας, ο αριθμός των εξαπατημένων, αγγίζει πιθανότατα τους 15.

Γι' αυτό το λόγο αναμένεται το επόμενο διάστημα να ζητηθεί η δημοσιοποίηση του προσώπου και των στοιχείων ταυτότητας του "Μάξιμου Σαράφης", για να διαπιστωθεί εάν και άλλοι επιχειρηματίες που έχουν πέσει στην ίδια παγίδα θα τον αναγνωρίσουν.

"Θέλετε να μας χαλάσετε την δουλειά... "

"Θέλετε να μας χαλάσετε την δουλειά μας και το δάνειο μας, είστε από ανταγωνιστές μας", είπε ένα από τα θύματα της απάτης στους Αστυνομικούς, επιμένοντας ότι η συμφωνία που είχε συνάψει με την... ανύπαρκτη χρηματομεσιτική, ήταν... ευκαιρία ζωής. Είναι ενδεικτικό ότι 6 από τα 7 ταυτοποιημένα θύματα του "Σαράφη" δεν αντιλήφθηκαν ποτέ ότι είχαν εξαπατηθεί.

Πρόκειται για επιχειρηματίες από την Κρήτη, την Πρέβεζα και την Αθήνα, μεταξύ των οποίων ένας έμπορος τυριών, ένας ιδιοκτήτης ξενοδοχείου της πρωτεύουσας, μια τουριστική επιχείρηση, άτομο με δραστηριότητα στην εστίαση, αλλά και μια εταιρεία με λογισμικό τυχερών παιχνιδιών.

Ένα από τα θύματα έφτασε στο σημείο να πουλήσει το σπίτι του και έμενε σε ενοίκιο για να μπορέσει να πληρώσει ότι του ζητούσε το κύκλωμα. Από τα παραμύθια του Μάξιμου, γλίτωσαν μόνο όσοι απευθύνθηκαν στην πρεσβεία της Ελλάδας στα Η.Α.Ε. και ενημερώθηκαν ότι δεν υπάρχει εταιρία.

"... έχω πέσει και εγώ θύμα των αλλοδαπών"

"Αν ισχύει κάτι τέτοιο, έχω πέσει και εγώ θύμα των αλλοδαπών από το εξωτερικό", υποστήριξε στους αστυνομικούς της Ασφάλειας ο 50χρονος "εγκέφαλος" της παράνομης δράσης. Ο "Μάξιμος" είχε αναλάβει το... "ψάρεμα" των υποψηφίων θυμάτων, εκμεταλλευόμενος την ιδιότητα του ως σύμβουλος επιχειρήσεων.

Υποδεχόταν τους επιχειρηματίες στο πολυτελές γραφείο του στην Πανεπιστημίου και τους παρουσίαζε το πλάνο. Οι δύο συνεργοί του, εμφανίζονταν ως... γνώστες των ιδιαίτερων συνθηκών των οικονομικών συναλλαγών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ένας από αυτούς μάλιστα, ισχυριζόταν ότι ζούσε στη χώρα επί σειρά ετών και πως η σύζυγός του εργαζόταν στην ανύπαρκτη εταιρεία.

Παράλληλα, δικογραφία έχει σχηματιστεί σε βάρος μιας δικηγόρου από την Κύπρο που εκταμίευε τα χρήματα, φίλης του πλαστογράφου του κυκλώματος και ενός... Ινδού που εμφανιζόταν ως διευθυντής δανείων, ο οποίος έκανε βιντεοκλήση με θύματα για να τους καθησυχάζει.

Διαβάστε Επίσης

Σε βάρος των τριών συλληφθέντων, ασκήθηκε ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και απάτη, αλλά και για το πλημμέλειμα της πλαστογραφίας. Πήραν προθεσμία να απολογηθούν στον Ανακριτή το ερχόμενο Σάββατο.

Μαϊμού εταιρεία με... ιστοσελίδα

Τα μέλη του κυκλώματος είχαν δημιουργήσει ακόμα και ψεύτικη ιστοσελίδα για την μαϊμού χρηματομεσιτική στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην οποία μάλιστα εμφανίζονταν... Δ.Σ., παροχές, αλλά και διευθύνσεις.

Παράλληλα, είχαν δημιουργήσει τουλάχιστον 6 εικονικές ασφαλιστικές δανείων, στους λογαριασμούς των οποίων γινόταν η κατάθεση των χρημάτων, ενώ προχωρούσαν σε κάθε είδους πλαστογραφία εγγράφων.

Η ανύπαρκτη εταιρεία υποστήριζε ότι δίνει δάνεια πάνω από 15 εκατομμύρια ευρώ σε επιχειρηματίες που δεν είχαν δυνατότητα δανειοδότησης στην Ελλάδα. Ο Μάξιμος, βάσει προσυμφώνου, έβαζε στη τσέπη 100 χιλιάδες ευρώ ως μεσάζων. Για την Ασφάλεια Δανείου τα θύματα πλήρωναν 18,5 χιλιάδες ευρώ, για τη φορολογία 55 χιλιάδες και για την αδειοδότηση ακόμη 18,5 χιλιάδες.

"Το δάνειο σου είναι σε ένα ομόλογο μαζί με άλλους. Κάποιος από τους άλλους δεν εξοφλεί και γι αυτό το λόγο έχει "κολλήσει" η υπόθεση σου. Δώσε μας άλλες 25 χιλιάδες ευρώ για να απαγκιστρωθεί το δάνειο σου από το "κολλημένο", έλεγαν σε ορισμένες περιπτώσεις στα θύματά τους οι απατεώνες όταν ήθελαν να αποσπάσουν και άλλα χρήματα.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΡΙΤΡΙΑ 24 Μαρ 2023 | 07:22

Ηλιούπολη: Υπό παρακολούθηση από τον Ιανουάριο ο 44χρονος προπονητής - "Κοιμόταν με τα κορίτσια στο ίδιο δωμάτιο"

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας είχαν σε στενό "κλοιό" τον 44χρονο προπονητή Τάε κβον Ντο από τα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου.

ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ 23 Μαρ 2023 | 07:46

Ν. Σμύρνη: Μαστροποί της 14χρονης ο Ελλάδιος της Κιβωτού, ο "Ρουσλάν" και ο "Ταχίρ" - Την ψάρεψαν μέσω διαδικτύου

"Κλειδωμένη", λιγομίλητη, και μη συνεργάσιμη" η 14χρονη που έπεσε στα δίχτυα μαστροπών στη Νέα Σμύρνη.

ΑΥΡΙΟ Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ 23 Μαρ 2023 | 07:31

Ηλιούπολη: Και βίαζε και εκβίαζε τις ανήλικες ο 44χρονος προπονητής - Τις πήγαινε σπίτι όταν έλειπε η γυναίκα του

Συνολικά πέντε, ενήλικα σήμερα, κορίτσια, φέρεται να είχαν πέσει στα "δίχτυα" του 44χρονου, μεταξύ του 2009 και του 2020.

ΣΤΗ ΛΟΥΚΑΡΕΩΣ 22 Μαρ 2023 | 11:31

Επεισόδιο στο Εφετείο Αθηνών: 30 χούλιγκαν επιτέθηκαν με μαχαίρι σε δύο άτομα - Ένας τραυματίας, 4 προσαγωγές

Μία ομάδα 30 ατόμων επιτέθηκε σε βάρος δύο ανδρών έξω από το Εφετείο Αθηνών, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο ένας στον μηρό, από μαχαίρι.

ΕΝΤΟΝΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 22 Μαρ 2023 | 07:46

Εμφύλιος στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Η κόντρα Θεοδωρικάκου - Οικονόμου και το ξήλωμα του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.

"Κακό κλίμα" και εσωτερικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στον υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο και τον υφυπουργό Ελευθέριο Οικονόμου.

ΝΕΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΟΛΩΝΟΥ 22 Μαρ 2023 | 07:29

Νέα Σμύρνη: Πώς η αδερφή της 14χρονης ξεσκέπασε τους μαστροπούς - Φρίκη με επτά βίντεο βιασμού

Ακόμη έναν παιδοβιαστή αναζητούν οι Αρχές για την υπόθεση βιασμού και μαστροπείας της 14χρονης στη Νέα Σμύρνη. Την οδηγούσαν για ροζ ραντεβού, σε ξενοδοχείο του Μεταξουργείου και σε σπίτια στην Ελευσίνα.

ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ 21 Μαρ 2023 | 17:41

"Πάμε για δουλειά": Τα ανατριχιαστικά μηνύματα του Ταχίρ που εξέδιδε την 14χρονη - Επέστρεψε στο ίδρυμα η ανήλικη

Δίωξη για κακούργημα στους τρεις άνδρες που συνελήφθησαν και κατηγορούνται για μαστροπεία σε βάρος της 14χρονης.

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΑΠΟ ΑΝΔΡΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣ 21 Μαρ 2023 | 15:30

Στιγμές τρόμου στην Κηφισιά: 27χρονος προσπάθησε να βιάσει δύο γυναίκες μέσα σε μια ώρα - Πώς κατάφεραν να σωθούν

Ο 27χρονος συνελήφθη στην Κηφισιά, αφού αποπειράθηκε να βιάσει δυο γυναίκες μέσα σε διάστημα μιας ώρας

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΑ 21 Μαρ 2023 | 14:51

Σοκ στην Αθήνα: Έπαιρναν 14χρονη από Ίδρυμα, την εξέδιδαν και τραβούσαν βίντεο με τα κινητά τους τηλέφωνα

Ένα κορίτσι 14 ετών είχε ερωτικές επαφές με ενηλίκους έναντι αμοιβής στην Αθήνα. Η αστυνομία προχώρησε σε τρεις συλλήψεις.

ΠΟΙΟΥΣ ΨΑΧΝΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ 21 Μαρ 2023 | 07:22

Διόνυσος - Διάρρηξη με... αδυναμία στην τέχνη: Πήραν 30 πίνακες - Τα γάντια που πρόδωσαν τους δράστες

Αθόρυβοι και "αόρατοι" οι διαρρήκτες στον Διόνυσο. Η ΕΛ.ΑΣ. έρευνα το ενδεχόμενο να υπήρχε "Δούρειος Ίππος" στο επαγγελματικό ή φιλικό περιβάλλον του επιχειρηματία.

ΦΘΟΡΕΣ ΣΕ ΟΧΗΜΑΤΑ 20 Μαρ 2023 | 10:58

Εμπόλεμη ζώνη με μολότοφ και χημικά έξω από το ΟΑΚΑ μετά το Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός - Δύο συλλήψεις

Ομάδες ατόμων εκτόξευσαν περισσότερες από 50 μολότοφ στις αστυνομικές δυνάμεις και επιτέθηκαν χρησιμοποιώντας πυροσβεστήρες.

ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 20 Μαρ 2023 | 08:25

Κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ.: Τι οδήγησε στην ξαφνική "καρατόμηση" του αρχηγού Κωνσταντίνου Σκούμα - Το παρασκήνιο

Ένα μόλις μήνα μετά την ανανέωση της θητείας του και ένα χρόνο πριν την προβλεπόμενη λήξη της, ο Κωνσταντίνος Σκούμας, "καρατομήθηκε" από το τιμόνι του σώματος, με ομόφωνη απόφαση ΚΥΣΕΑ.

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 20 Μαρ 2023 | 07:18

Μαρία Τσάλλα: Πίεζε για την εγγραφή της στο δημοτολόγιο Αλιβερίου - Πού εστιάζουν οι έρευνες για τη Ρωσίδα κατάσκοπο

Τη μεγάλη κινητοποίηση των Αρχών έχει προκαλέσει η δράση της κατασκόπου από την Ρωσία, που κυκλοφορούσε στη χώρα μας με το όνομα "Μαρία Τσάλλα". Στο μικροσκόπιο το Αλιβέρι.