Με 3.000 αστυνομικούς η επέτειος του Πολυτεχνείου

Στις 15:00 θα ξεκινήσει η πορεία από το Πολυτεχνείο με κατάληξη την αμερικάνικη πρεσβεία επό της λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Με 3.000 αστυνομικούς η επέτειος του Πολυτεχνείου

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την 43η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Οι πύλες του ιδρύματος της οδού Πατησίων θα μείνουν ανοιχτές μέχρι τις 13:00 το μεσημέρι. Κατόπιν θα πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης.

Στις 15:00 θα ξεκινήσει η πορεία από το Πολυτεχνείο με κατάληξη την αμερικάνικη πρεσβεία επό της λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας.

Περίπου 3.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός, ενώ θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αλλαγές στα δρομολόγια των ΜΜΜ.

Με 3.000 αστυνομικούς η επέτειος του Πολυτεχνείου

Με 3.000 αστυνομικούς η επέτειος του Πολυτεχνείου - εικόνα 2

Το σχέδιο της ΕΛΑΣ

Ο Ομπάμα έφυγε, η επέτειος εορτασμού του Πολυτεχνείου ήρθε, για την Ελληνική Αστυνομία, με τον προβληματισμό των μέτρων ασφαλείας να επανέρχεται κάτω από άλλες συνθήκες, σε ένα άλλο πλαίσιο που δεν μπορεί να δικαιολογήσει παρόμοιους αποκλεισμούς και «αποστειρώσεις» ασφαλείας. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. διαπίστωσαν την ύπαρξη συγκρουσιακών τάσεων, ισχυρού εξοπλισμού και μεγάλη συμμετοχή, από πολυάριθμες ομάδες νεαρών του αντιεξουσιαστικού χώρου, που δεν βρήκαν την ευκαιρία να τις εκδηλώσουν, παρά μόνο «ελεγχόμενα» αλλά εκτεταμένα στην περιοχή των Εξαρχείων, η οποία για άλλη μία φορά αποτέλεσε τον «κυματοθραύστη» της πρωτεύουσας. Η περίπτωση του εορτασμού του Πολυτεχνείου όμως είναι μία άλλη κατάσταση, καθώς οι διαδηλωτές θα προβούν στην καθιερωμένη πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία, με εκείνους που θα επιδιώξουν έκτροπα να έχουν μεγαλύτερο πεδίο δράσης από εκείνο το περιορισμένο που είχαν, κατά την επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα.

Με 3.000 αστυνομικούς η επέτειος του Πολυτεχνείου - εικόνα 3

«Απομόνωση» των ταραξιών

Ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. για την επέτειο του Πολυτεχνείου έχει την ίδια στόχευση με αυτόν της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου. Ισχυρή αστυνομική παρουσία, πληροφοριακό δίκτυο, έγκαιρη ενημέρωση, πλαισίωση των ύποπτων ομάδων και παρέμβαση στην αρχή εκδήλωσης επεισοδίων. Το παράδειγμα ενδεδειγμένης αντίδρασης και εφαρμογής των μέτρων, που παρουσιάζουν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., είναι αυτό που καταγράφηκε λίγο μετά τις 19:00 το απόγευμα της Τρίτης, όταν μία μεγάλη ομάδα αντιεξουσιαστών επιχείρησε να σπάσει τον αστυνομικό φραγμό που βρισκόταν στη συμβολή της οδού Σταδίου και Αμερικής. Οι αστυνομικοί είχαν διαπιστώσει ότι η συγκεκριμένη ομάδα είχε στην κατοχή της «πολεμοφόδια» επιθέσεων και άμεσα πλαισιώθηκε ασφυκτικά. Εκτόξευσαν δύο βόμβες μολότοφ, ωστόσο υπό τον κίνδυνο εγκλωβισμού και σύλληψή τους, οπισθοχώρησαν και «αφοπλίστηκαν» μόνοι τους στην Πλ. Κολοκοτρώνη, στην Παλαιά Βουλή, εγκαταλείποντας πέντε σακίδια που περιείχαν επτά βόμβες μολότοφ, κοντάρια και πυροσβεστήρες, που είχαν αποσπάσει νωρίτερα από σταθμούς του μετρό.

Κάτι αντίστοιχο θα επιχειρηθεί και σήμερα, σε μια προσπάθεια απομόνωσης των «ύποπτων» ομάδων, ωστόσο αυτή τη φορά υπάρχει η διαφορά της συμμετοχής πολλαπλάσιων διαδηλωτών και φορέων. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θα επιχειρήσουν να αποκόψουν αυτές τις ομάδες από τον κύριο όγκο της πορείας, και αν δεν το καταφέρουν θα προσπαθήσουν να τις καθοδηγήσουν «γρήγορα» προς την περιοχή των Εξαρχείων.

«Καβάντζες» πολεμοφοδίων

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σκέψη της πραγματοποίησης προληπτικών προσαγωγών, που έχει πέσει στο τραπέζι των αστυνομικών συσκέψεων, «απαγορεύτηκε». Την ίδια ώρα, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αθήνας, ενδέχεται να κλείσουν μετά την έναρξη της πορείας. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν πληροφορίες και επισημάνσεις για ύποπτους χώρους-«καβάντζες», που ενδεχομένως χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση βομβών μολότοφ ή άλλων «πολεμοφοδίων», και αν κριθεί αναγκαίο θα υπάρξει αστυνομική επιχείρηση για τον… αφοπλισμό, παρότι φαίνεται να υπάρχουν «τσιλιαδόροι ασφαλείας» κοντά σε αυτές.

Στο μεταξύ σε επιτήρηση θα βρίσκονται καταλήψεις που φιλοξενούν πρόσφυγες στο κέντρο της πόλης, μετά από πληροφορίες, για κάλεσμα συμμετοχής τους στις συγκεντρώσεις και την πορεία εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου. Ήδη στην περιοχή των Εξαρχείων και όχι μόνο έχουν αναπτυχθεί «μυστικές» ομάδες αστυνομικών ειδικών υπηρεσιών για τον εντοπισμό ύποπτων κινήσεων. Συναγερμό σήμανε στην αστυνομία η ληστρική επιδρομή 30 κουκουλοφόρων σε σούπερ μάρκετ στα Εξάρχεια, το απόγευμα της Δευτέρας. Αφαίρεσαν από τα ράφια του σούπερ μάρκετ γκαζάκια, οινόπνευμα, χλωρίνη και ποσότητες λαδιού που πιθανολογείται ότι χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή εκατοντάδων εμπρηστικών και εκρηκτικών βομβών μολότοφ, μέρος των οποίων εκτοξεύτηκε εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων το βράδυ της Τρίτης.

«Ενδιαφέρουσα» σύλληψη

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων της Τρίτης, οι αστυνομικοί συνέλαβαν έξι άτομα, τέσσερις άνδρες και δύο γυναίκες, ηλικίας από 17 έως 22 χρόνων, όπως και ενός 52χρονου. Ωστόσο το «ενδιαφέρον» των διωκτικών αρχών κίνησε η σύλληψη ενός 22χρονου, ο οποίος έχει συμμετάσχει στις ακτιβιστικές ενέργειες της «Συνέλευσης Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους». Επικεφαλής αυτής της ομάδας είναι άτομο, που συνδέεται ιδεολογικά και φιλικά με το φυλακισμένο μέλος του «Επαναστατικού Αγώνα», Νίκο Μαζιώτη.

Ο 22χρονος είχε πάρει μέρος και στις τρεις παρεμβάσεις που έκανε η συγκεκριμένη αναρχική ομάδα τόσο στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, όσο και σε εταιρία γερμανικών συμφερόντων, αλλά και σε ραδιοφωνικό σταθμό στο Νέο Ηράκλειο. Σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματικούς αυτή η ομάδα επιχειρεί την ισχυρή παρουσία της στον αντιεξουσιαστικό χώρο, στρατολογώντας νεαρά άτομα με... καθαρό ποινικό μητρώο.

Φωτογραφίες : SOOC / REUTERS

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ 27 Οκτ 2021 | 11:44

Καταδίωξη στο Πέραμα - Κούγιας: Οι αστυνομικοί αντιμετωπίστηκαν με μεγάλη σκληρότητα από τους συναδέλφους τους [βίντεο]

Τι λέει ο Αλέξης Κούγιας για την απόπειρα δολοφονίας των ένστολων, τον νεαρό που διαφεύγει την σύλληψη και το προφίλ των κατηγορούμενων αστυνομικών, τους οποίους υπερασπίζεται.

"ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗΣ" 27 Οκτ 2021 | 10:08

Σπίρτζης για Πέραμα: Λέει ψέματα το υπουργείο - Εχουν αυτονομηθεί ακροδεξιές ομάδες της ΕΛ.ΑΣ.

Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης καταγγέλλει την ΕΛΑΣ και το υπουργείο για τα γεγονότα στο Πέραμα.

ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 26 Οκτ 2021 | 10:20

Λέσβος: Καταγγελία ότι 60χρονος ασέλγησε σε 10χρονες φίλες του ανιψιού του

Το απόγευμα της Δευτέρας στο Πολυχνίτο Λέσβου καταγγέλθηκε η ασέλγεια σε βάρος δύο κοριτσιών δέκα ετών.

ΑΓΝΩΣΤΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ 25 Οκτ 2021 | 12:08

Πάτρα: 50χρονος βρέθηκε νεκρός μέσα στο σπίτι του στην Αρόη

Συναγερμός σήμανε στις αστυνομικές αρχές της Πάτρας, 50χρονος εντοπίστηκε νεκρός πριν από λίγο εντός της οικίας του. Στο σημείο σπεύδουν αστυνομικοί και ιατροδικαστής.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 23 Οκτ 2021 | 17:21

Αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα: Εξηγήσεις για τη στάση της Αστυνομίας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

"Τα όσα συνέβησαν χθες στο Πέραμα, υπογραμμίζουν την ανασφάλεια που σκιάζει την ελληνική κοινωνία", σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΤΗ ΓΑΔΑ 22 Οκτ 2021 | 10:16

Εγκλημα στο Αιγάλεω: "Ήρθα να παραδοθώ, σκότωσα τη μάνα μου", είπε ο 20χρονος στους αστυνομικούς

Στη ΓΑΔΑ παραδόθηκε ο 20χρονος που σκότωσε τη μητέρα του στο Αιγάλεω.

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 18 Οκτ 2021 | 18:13

Μακελειό στη Νορβηγία: Ανατροπή - Η αστυνομία διαψεύδει ότι οι 5 νεκροί σκοτώθηκαν από τόξο και βέλη

Ο δράστης σκότωσε 5 ανθρώπους με αιχμηρό όπλο, όμως κανείς δεν έχασε τη ζωή του από τόξο και βέλη

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ 18 Οκτ 2021 | 10:55

Μπακογιάννης: Πρέπει να ενισχυθεί η αστυνόμευση στην Αθήνα - Σοβαρό πρόβλημα εγκληματικότητας

"Αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα με την εγκληματικότητα στην Αθήνα", παραδέχθηκε ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης.

ΚΑΤΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 17 Οκτ 2021 | 20:49

Πακιστάν: Πατέρας έκαψε ζωντανές τις δύο κόρες και τα τέσσερα εγγόνια του

Ο μανζούρ Χουσάιν καταζητείται από την πακιστανική αστυνομία καθώς έκαψε ζωντανές τις δύο κόρες του αλλά και τα εγγόνια του.

"ΕΜΠΛΕΚΕΤΑΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ" 17 Οκτ 2021 | 18:44

Θεσσαλονίκη: Νέες αποκαλύψεις για τον θείο που ασελγούσε στα τρία ανίψια του - Έρευνα και για τρίτο πρόσωπο

Καινούργια στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα για τη δράση του θείου που κακοποιούσε σεξουαλικά τα ανίψια του στη Θεσσαλονίκη.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΚΛΗΤΟΙ "ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ" 16 Οκτ 2021 | 18:33

Πολυτεχνείο: Το χρονικό της ανέγερσης του ...αυθαίρετου - Με βαρύ παρελθόν οι "οικοδόμοι" φοιτητές

Σακιά με άμμο και τσιμέντο, παλέτες με τούβλα και οικοδόμοι να "υψώνουν" έναν τοίχο μέσα σε πανεπιστημιακό κτίριο, χωρίς την απαραίτητη άδεια

ΤΟΝ ΧΤΥΠΗΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΤΗΣΑΝ 16 Οκτ 2021 | 16:32

"Ζω από τύχη": Εισβολή ληστών σε σπίτι ηλικιωμένου στο Δήλεσι

Ώρες αγωνίας πέρασε ηλικιωμένος ο οποίος ήρθε αντιμέτωπος με ληστές στο σπίτι του στο Δήλεσι.

ΕΙΧΕ ΥΠΟΣΤΕΙ ΑΛΛΕΡΓΙΚΟ ΣΟΚ 15 Οκτ 2021 | 13:09

Συγκλονιστικό βίντεο: Η αγωνιώδης μεταφορά παιδιού στο Αγλαϊα Κυριακού από την αστυνομία [βίντεο]

Παιδάκι που είχε υποστεί αλλεργικό σοκ μετέφεραν στο νοσοκομείο Αγλαϊα Κυριακού αστυνομικοί, σώζοντάς του τη ζωή.