
Προβληματισμός επικρατεί στους λοιμωξιολόγους που βλέπουν τα κρούσματα της μετάλλαξης "Όμικρον" να μειώνονται με πολύ αργό ρυθμό και να κυμαίνονται την τελευταία εβδομάδα γύρω στα 20.000, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνεται συνεχώς η μακάβρια λίστα των θανάτων από την πανδημία. Η πίεση στο σύστημα υγείας συνεχίζεται, ενώ την εμφάνιση της έκανε και η "Όμικρον 2" για την οποία οι ειδικοί εμφανίζονται επί του παρόντος καθησυχαστικοί.
Οι λοιμωξιολόγοι ανέμεναν πως η αποκλιμάκωση της νόσου θα ήταν ταχύτερη, άλλωστε αυτή την εικόνα είχαν μεταφέρει και στο Μαξίμου. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν πως η μετάλλαξη εξακολουθεί να αντιστέκεται. "Υπάρχει μια επιβράδυνση και αυτό δεν είναι καλό", τόνισε στο Mega καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης αφήνοντας να εννοηθεί πως ο κύκλος της μετάλλαξης δεν έχει κλείσει ακόμα. Παράλληλα εκφράζεται φόβος για επαναλοιμώξεις, κάτι που παρατηρείται ήδη σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.
Ανησυχία για τις χαμηλές θερμοκρασίες
Οι ειδικοί εκτιμούν πως οι αιτίες της καθυστέρησης της ύφεσης είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν οι οποίες βοηθούν στην μετάδοση της νόσου λόγω των κλειστών χώρων και της έλλειψης αερισμού. Η ανησυχία τους γίνεται εντονότερη για το επόμενο διάστημα που το πολικό ψύχος θα κυριαρχήσει στην χώρα μας.
"Έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη εβδομάδα γι’ αυτό και η επιτροπή των ειδικών πρότεινε την παράταση των μέτρων", δήλωσε στην ΕΡΤ η Ματίνα Παγώνη. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως παρατηρείται μια μικρή κάμψη στους εμβολιασμούς γι’ αυτό τον λόγο οι λοιμωξιολόγοι απευθύνουν νέα έκκληση στους πολίτες να κάνουν την τρίτη δόση έτσι ώστε στην περίπτωση που νοσήσουν να την περάσουν με ήπια συμπτώματα.
Προβληματίζει η "Όμικρον 2"
Η υποπαραλλαγή της "Όμικρον" προβληματίζει τους λοιμωξιολόγους αν και μέχρι στιγμής εμφανίζονται καθησυχαστικοί. Ο Ηλίας Μόσιαλος υποστηρίζει πως τα εμβόλια εξακολουθούν να προστατεύουν τους πολίτες από την βαριά ασθένεια. Οι ειδικοί αναμένουν ότι όπως και με την Όμικρον, τα εμβόλια θα συνεχίσουν να είναι αποτελεσματικά κατά της σοβαρής ασθένειας μετά από μόλυνση με την BA.2" αναφέρει χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η υποπαραλλαγή της "Όμικρον" είναι ακόμη ταχύτερη στην μετάδοση κάτι που διαπιστώθηκε τόσο στην Νορβηγία που μέσα σε 10 ημέρες τα κρούσματα από τα 7 έφτασαν τα 611, όσο και στη Δανία που το 45% των κρουσμάτων προέρχονται από την "Όμικρον 2" όταν πριν από δύο εβδομάδες ήταν στο 20%.
Ο καθηγητής γενετικής Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ προειδοποίησε η υπερμετάδοση της παραλλαγής "Όμικρον 2" θα δυσκολέψει την επιδημιολογική κατάσταση. "Οι ανεμβολίαστοι και οι μερικώς εμβολιασμένοι αποτελούν εργοστάσιο μεταλλάξεων" είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως θα "πρέπει να είμαστε πιο προσεχτικοί" καθώς εκτίμησε ότι η νέα παραλλαγή θα μεταδοθεί πολύ γρήγορα σε όλες τις χώρες.
Όσον αφορά τα τεστ οι λοιμωξιολόγοι σημειώνουν πως τόσο τα rapid test όσο και τα PCR είναι αξιόπιστα. Μάλιστα και λόγω της μετάλλαξης "Όμικρον" μπορούν πλέον να εξακριβώσουν αν κάποιος είναι θετικός στη νέα παραλλαγή, ωστόσο αυτό δεν ισχύει με την "Όμικρον 2", καθώς πρόκειται για μία νέα μετάλλαξη και απαιτείται γονιδιωματική ανάλυση.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr