Με wifi, κάρτα και ωράριο εισόδου εξόδου τα νέα κλειστά κέντρα για τους μετανάστες

Την κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας θέλει να αλλάξει εντελώς το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Με κάρτα και ωράριο εισόδου και εξόδου για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες θα λειτουργούν οι κλειστές δομές στη χώρα.

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου "τρέχει" τις διαδικασίες ώστε έως τέλος του χρόνου να έχουν ανοίξει οι δύο πρώτες κλειστές δομές σε Μαλακάσα και Σάμο όπου θα φιλοξενηθούν περισσότερα από 4.500 άτομα. Ο στόχος είναι να μετατραπούν σε κλειστές όλες οι δομές που βρίσκονται στη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο υπουργός εξήγησε χθες στη Βουλή ότι θα κλείσουν οι 60 από τις 93 δομές (Κέντρα Υποδοχής και λοιπές μονάδες διαμονής) ώστε μετανάστες και πρόσφυγες να μεταφερθούν και να εγκατασταθούν σε χώρους ελεγχόμενους, αλλά κυρίως ασφαλείς για τους ίδιους.

Η κατάσταση στις υπάρχουσες δομές είναι άλλωστε γνωστή. Οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες, τα επεισόδια που φτάνουν μέχρι και σε τραυματισμούς και δολοφονίες συχνά, η ασφάλεια για γυναικόπαιδα προβληματική.

Όσο για τους διαμένοντες δεν υπάρχει κανένας έλεγχος αφού μπαίνουν και βγαίνουν ότι ώρα θελήσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν εντοπιστεί στα Κέντρα Υποδοχής έως και ρομά, ενώ ο όποιος έλεγχος γίνεται από την Δευτέρα έως την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο είναι υποτυπώδης.

Την κατάσταση αυτή θέλει να αλλάξει εντελώς το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι εργασίες σε Μαλακάσα και Σάμο έχουν ξεκινήσει και σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο χώροι αλλά και κατ΄επέκταση όλες οι δομές στο μέλλον θα είναι διαμορφωμένες ως εξής.

Θα υπάρχει κεντρική είσοδος που τόσο εκεί όσο και σε ολόκληρη την περίμετρο του camp θα λειτουργεί 24 ωρες το 24ωρο ολοκληρωμένο σύστημα ασφαλείας με διπλή περίφραξη.

Θα υπάρχει ωράριο λειτουργίας, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα κέντρα θα παραμένουν τελείως κλειστά για τους διαμένοντες (θα δίνονται μόνο ειδικές άδειες για εξαιρετικές περιπτώσεις) από τις επτά κάθε απόγευμα έως τις οκτώ το πρωί της επόμενη ημέρας.

Και τις υπόλοιπες όμως ώρες η είσοδος και η έξοδος δεν θα είναι ανεξέλεγκτες. Όλοι οι διαμένοντες θα έχουν κάρτα που θα είναι καταγεγραμμένα όλα τα προσωπικά τους στοιχεία τα οποία και θα δίνουν στην κεντρική είσοδο. Έτσι δεν θα μπορεί να μπαίνει στα κέντρα ουδείς άλλος πλην εκείνων που διαμένουν εκεί ή έχουν σχέση με το camp.

Η προσπάθεια που γίνεται, είναι να λειτουργεί μια οργανωμένη κοινότητα, ένα "αυτόνομο κέντρο" με πρατήριο τροφοδοσίας, πρωτοβάθμιο κέντρο φροντίδας ώστε να μην επιβαρύνονται τα νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής, με ξεχωριστούς χώρους για όσους αναμένουν να καταγραφούν, για εκείνους που έχουν καταθέσει αίτημα για τη χορήγηση ασύλου, αλλά και για εκείνους που θα απελαθούν.

Στο χώρο θα υπάρχουν αυστηρά ξεχωριστοί κοινόχρηστοι χώροι για άνδρες και γυναίκες, ενώ θα υπάρχει και δωρεάν WI-FI.

Το μοντέλο θα αυτό θα είναι κοινό τόσο για τα νησιά όσο και για την ενδοχώρα.

Σε έλεγχο όμως μπαίνουν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις οι οποίες σύμφωνα με το υπουργείο λειτουργούσαν ανεξέλεγκτα κατά την διακυβέρνηση της χώρας επί ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Νότης Μηταράκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "η προηγούμενη Κυβέρνηση δηλαδή είχε παραδώσει τα κλειδιά στις ΜΚΟ οι οποίες διαχειρίζονταν κατευθείαν ευρωπαϊκά κονδύλια".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αποκάλυψε ότι προσλάμβαναν υπαλληλικό προσωπικό, χιλιάδες μετακλητούς, με διαδικασίες για τις οποίες το κράτος είχε παντελή άγνοια, με μισθούς πολύ μεγαλύτερους του ελληνικού δημοσίου και πραγματοποιούσε προμήθειες με έναν απόρρητο τρόπο ως προς το ελληνικό δημόσιο.

Από τον περασμένο Φεβρουάριο το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δημιούργησε Μητρώο Μελών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στο οποίο έχουν ήδη δημιουργήσει λογαριασμό 245 ΜΚΟ και έχουν στείλει στοιχεία 118, πολύ λιγότερες από τις 450 ΜΚΟ που είχαν καταθέσει αίτηση στο παλιό μητρώο του Υπουργείου Εσωτερικών.


Ο κ. Μηταράκης έδωσε στοιχεία και για τους διαμένοντες στα Κέντρα Υποδοχής των νησιών οι οποίοι όπως είπε έχουν μειωθεί κατά 16% από την αρχή του έτους. Συνολικά 13.728 άτομα έχουν μεταφερθεί από τα νησιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα. Σήμερα στα νησιά βρίσκονται 32.000 αντί 38.000 στις αρχές Ιανουαρίου. "Η αποσυμφόρηση είναι μια σταθερή διαρκής διαδικασία που θα έχει αποτελέσματα σε όλο το 2020" δήλωσε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ 11 Ιουν 2021 | 12:49

Κόντρα στη Βουλή για την απεργία της 10ης Ιουνίου: Μικρή η συμμετοχή, λέει η ΝΔ - Βροντερό "όχι", λέει η αντιπολίτευση

Διαφορετικές ήταν οι εκτιμήσεις στη Βουλή για τη συμμετοχή των εργαζομένων στις χθεσινές μεγάλες πορείες για το εργασιακό νομοσχέδιο.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΒΛΑΒΗ 09 Ιουν 2021 | 12:32

Fastly: Αυτή είναι η αιτία που προκάλεσε το παγκόσμιο μπλακ άουτ στο ίντερνετ

Η Fastly απέδωσε τη μεγάλη βλάβη που υπέστησαν χθες ιστότοποι ειδησεγραφικών μέσων παγκοσμίως σε σφάλμα λογισμικού.

ΝΕΟΣ "ΠΟΛΕΜΟΣ" 09 Ιουν 2021 | 07:43

Η κόντρα κυβέρνησης - φαρμακοπoιών για τα self test οδηγεί στα... σούπερ μάρκετ

Στις 19 Ιουνίου θα φανεί αν οι φαρμακοποιοί θα μείνουν ανυποχώρητοι και θα σταματήσουν τη δωρεάν διάθεση των self test - Το "χαρτί" των σούπερ μάρκετ.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ 08 Ιουν 2021 | 22:03

Προνόμια για τους εμβολιασμένους και πέραν της εστίασης - Τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση

Σκέψεις για περαιτέρω προνόμια στους πλήρως εμβολιασμένους από την κυβέρνηση.

ΥΠΕΞ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ 08 Ιουν 2021 | 08:24

Στροφή στο μεταναστευτικό με ΚΥΑ Μηταράκη: Ασφαλής τρίτη χώρα η Τουρκία για την επαναπροώθηση μεταναστών - προσφύγων

Η Τουρκία ορίζεται ως ασφαλής χώρα, για αιτούντες άσυλο από Συρία, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μπαγκλαντές και Σομαλία, σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 08 Ιουν 2021 | 08:22

Μπογδάνος με αφορμή την Αγ. Μαρίνα: Απομόνωση και απέλαση για όσους μετανάστες επιτίθενται σε γυναίκες

Νομοθετική ρύθμιση ώστε να τίθενται υπό κράτηση σε καθεστώς απομόνωσης ως την απέλασή τους, ζητά ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος για όσους μετανάστες επιτίθενται σε γυναίκες.

ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΡΕΥΝΑΣ 06 Ιουν 2021 | 12:57

Συνελήφθησαν έξι αλλοδαποί μέλη κυκλώματος διακίνησης μεταναστών - Πλήρες εργαστήριο πλαστογραφίας στο διαμέρισμά τους

Έξι αλλοδαποί συνελήφθησαν στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, ως μέλη κυκλώματος διακίνησης μεταναστών. Διατηρούσαν πλήρες εργαστήριο πλαστογραφίας ταξιδιωτικών εγγράφων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 03 Ιουν 2021 | 21:25

Τεστ κορονοϊού στους τουρίστες και κατά την αναχώρηση από την Ελλάδα - Σκέψεις για "μοντέλο Σιγκαπούρης"

Τι είναι το "μοντέλο Σιγκαπούρης" που σκέφτεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση στους ξένους τουρίστες - Τεστ κορονοϊού και για την επιστροφή στις χώρες τους;

ΔΙΣΤΑΚΤΙΚΟΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ 02 Ιουν 2021 | 14:03

Ξεκινούν οι εμβολιασμοί στα ΚΥΤ του Καρά Τεπέ Λέσβου, στη ΒΙΑΛ Χίου και στο Βαθύ Σάμου - Μόνο το 15% ενδιαφέρεται

Ξεκινούν με μονοδοσικά εμβόλια της Johnson & Johnson οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού των προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Καρά Τεπέ της Λέσβου, στη ΒΙΑΛ της Χίου και στο Βαθύ της Σάμου.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 01 Ιουν 2021 | 19:14

Πάνος Λασκαρίδης: Παραιτήθηκε από το ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών μετά τον σάλο για τις δηλώσεις του

Ο Πάνος Λασκαρίδης, μετά τις απαράδεκτες δηλώσεις για τον πρωθυπουργό, παραιτήθηκε από τo ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών

ΕΡΓΑΛΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΗΛΙΚΩΝ 29 Μαϊ 2021 | 22:00

Η Ισπανία κατηγορεί το Μαρόκο ότι προωθεί ανήλικους πρόσφυγες στα σύνορα της Θέουτα

Η Ισπανία ατηγόρησε το Μαρόκο για την συρροή χιλιάδων μεταναστών στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα.

"ΣΤΕΛΝΕΙ 30.000 ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΚΤΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ" 28 Μαϊ 2021 | 14:30

Ηλιόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) σε Πελώνη: Αν ο κ. Μητσοτάκης είχε λίγο σεβασμό θα απέσυρε το νομοσχέδιο

Ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε ότι ο κ. Μητσοτάκης διά της κας Πελώνη συνεχίζει να κοροϊδεύει μαθητές και γονείς και πως αν είχε λίγο σεβασμό θα απέσυρε το νομοσχέδιο.

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 27 Μαϊ 2021 | 16:40

Συνάντηση Μητσοτάκη-Σασόλι: "Το Ταμείο Ανάκαμψης να καταστεί μόνιμος και σταθερός θεσμός"

"Το Ταμείο Ανάκαμψης να καταστεί ένα μόνιμο χρηματοδοτικό εργαλείο", πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης