Μέγα Σπήλαιο: Με... νυχοκόπτη έκλεψαν λείψανο τέσσερις κληρικοί

Με... νυχοκόπτη άνοιξαν την προθήκη και άρπαξαν το Ιερό Λείψανο του Αγ. Χαραλάμπους 4 Ρουμάνοι κληρικοί και ένας λαϊκός από την Μονή Μεγάλου Σπηλαίου Καλαβρύτων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Με έναν νυχοκόπτη άνοιξαν την προθήκη όπου φυλασσόταν το Ιερό λείψανο του Αγίου Χαραλάμπους τέσσερις Ρουμάνοι κληρικοί και ένας λαϊκός ομοεθνής τους.

Ενας 21χρονος ιερέας άρπαξε το Ιερό Λείψανο, την ώρα που οι τέσσερις συνεργοί του απασχολούσαν τον ηγούμενο. Ο ιερέας το έδωσε στον 26χρονο συνεργό του ο οποίος το έκρυψε μέσα στα ρούχα του.

Αρχικά, οι δράστες έκρυψαν το λείψανο στο λεωφορείο ομάδας προσκυνητών και κατόπιν το μετέφεραν σε δύσβατη θαμνώδη περιοχή.

Μέγα Σπήλαιο: Με... νυχοκόπτη έκλεψαν λείψανο τέσσερις κληρικοί
 
Βρέθηκαν στην κατοχή του και δύο κρανία και ένα τμήμα σιαγόνας 

Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες της Αστυνομίας, για να διαπιστωθεί αν οι πέντε συλληφθέντες, υπήκοοι Ρουμανίας, που κατηγορούνται για την κλοπή ιερού λειψάνου του Αγίου Χαραλάμπους από τη μονή του Μεγάλου Σπηλαίου στα Καλάβρυτα, εμπλέκονται και σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις.

Και τούτο διότι στην κατοχή ενός εκ των συλληφθέντων βρέθηκαν δύο κρανία και ένα τμήμα σιαγόνας και ήδη ερευνάται αν έχουν κλαπεί από κάποια εκκλησία ή ιερά μονή. Επίσης, η Αστυνομία έχει ενημερώσει τη ρουμανική πρεσβεία στην Αθήνα για την υπόθεση αλλά και τα στοιχεία ταυτότητας που δήλωσαν οι πέντε συλληφθέντες.

Ειδικότερα, πρόκειται για τέσσερις ιερείς, ηλικίας 44, 41, 33 και 21 ετών και έναν ακόμα 26χρονο συμπατριώτη τους, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για διακεκριμένη κλοπή κατά συναυτουργία.

Οσον αφορά την υπόθεση της κλοπής του ιερού λειψάνου από το Μέγα Σπήλαιο, σύμφωνα με την Αστυνομία, οι πέντε συλληφθέντες επισκέφθηκαν χθες το μεσημέρι με τουριστικό λεωφορείο την ιερά μονή, ως μέλη ομάδας προσκυνητών, που αποτελούνταν συνολικά από 56 ομοεθνείς τους.

Κατά την ξενάγησή τους στην ιερά μονή και συγκεκριμένα στον χώρο όπου εκτίθενται τα ιερά λείψανα, ο 21χρονος ιερέας, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι οι υπόλοιποι τέσσερις συνεργοί του απασχολούσαν σκόπιμα τον υπεύθυνο της ιεράς μονής, παραβίασε με αιχμηρό αντικείμενο την προθήκη, όπου φυλασσόταν το αριστερό χέρι του Αγίου Χαραλάμπους και το αφαίρεσε.

Στη συνέχεια, ο 21χρονος παρέδωσε το ιερό λείψανο στον 26χρονο, ο οποίος το έκρυψε μέσα στα ρούχα του και κατευθύνθηκαν προς τον χώρο που είχε σταθμεύσει το λεωφορείο.

Οι δύο δράστες έκρυψαν αρχικά το ιερό λείψανο μέσα στο λεωφορείο, ενώ όταν το όχημα σταμάτησε σε κοντινή απόσταση από τη μονή, για να γευματίσουν τα μέλη της ομάδας των προσκυνητών, το μετέφεραν και το έκρυψαν σε δύσβατη θαμνώδη περιοχή.

Ομως, ένας από τους μοναχούς αντιλήφθηκε την κλοπή αμέσως μόλις έφυγαν οι πέντε υπήκοοι από το Μέγα Σπήλαιο και ειδοποίησε την Αστυνομία. Ακολούθησε μεγάλη κινητοποίηση της ΕΛ.ΑΣ., με δυνάμεις από τα Καλάβρυτα, το Αίγιο και την Πάτρα, με αποτέλεσμα να εντοπιστεί άμεσα το λεωφορείο κοντά στη μονή του Μεγάλου Σπηλαίου. Επειτα από τις έρευνες των αστυνομικών βρέθηκε το ιερό λείψανο και ακολούθησε η σύλληψη των πέντε υπηκόων Ρουμανίας.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συλληφθέντες ισχυρίστηκαν κατά τη διάρκεια της προανάκρισης, ότι ήθελαν να πάρουν το ιερό λείψανο, για να το μεταφέρουν σε εκκλησία του χωριού τους στη Ρουμανία.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, οι αξιωματικοί της Αστυνομίας που ασχολούνται με την υπόθεση, εκτιμούν ότι είναι πιθανό κάποιοι από τους συλληφθέντες να είχαν επισκεφθεί πρόσφατα την μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, προκειμένου να δουν από κοντά τον χώρο που φυλάσσονται τα ιερά λείψανα, ώστε να καταστρώσουν το σχέδιό τους για την κλοπή.

Στο μεταξύ, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Δυτικής Ελλάδας υποστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος, πρόκειται να παραδώσει εντός της ημέρας το ιερό λείψανο του Αγίου Χαραλάμπους στον ηγούμενο της μόνης του Μεγάλου Σπηλαίου.