Μεγάλη απάτη με «πυραμίδα» και συμβούλους από Βουλγαρία

Οι «χρηματιστηριακοί σύμβουλοι» από τη Βουλγαρία προσέφεραν εγγυημένες και προσοδοφόρες επενδύσεις σε μετοχές του χρηματιστηρίου των ΗΠΑ.

Μεγάλη απάτη με «πυραμίδα» και συμβούλους από Βουλγαρία

Η... πυραμίδα της «SOUTH PACIFIC» στον 23ο όροφο του Πύργου Αθηνών! Οι «χρηματιστηριακοί σύμβουλοι» από τη Βουλγαρία προσέφεραν εγγυημένες και προσοδοφόρες επενδύσεις σε μετοχές του χρηματιστηρίου των ΗΠΑ.

Μικροεπενδυτές έδιναν το υστέρημά τους ευελπιστώντας σε πολλαπλάσια κέρδη, έχοντας πειστεί γι αυτά, από την Ράνια, την Ιουλιάνα, τον Ιορντάν, τον Ιβαίλο, τον Κύριλ και τον Στέλιο. Όταν οι επενδυτές υποψιάζονταν κάτι, οι «σύμβουλοι» τους διαφήμιζαν την πραγματική μετοχή κινεζικής εταιρείας διαδικτύου «ALIBABA» και τα κέρδη που θα είχαν από αυτή. Όταν θύμα απαίτησε πιεστικά την επιστροφή των χρημάτων του, αντιλαμβανόμενος την απάτη, οι «σύμβουλοι», απείλησαν ότι θα του κάνουν μήνυση για... συκοφαντική δυσφήμιση και έστειλαν emails στους άλλους επενδυτές κατηγορώντας τον ως συκοφάντη. Από τις αρχές 2013 έως και τον Αύγουστο του 2015, σύμφωνα με τη δικογραφία της υπόθεσης που παρουσιάζει ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», τουλάχιστον έντεκα Έλληνες ανέβηκαν στον Πύργο Αθηνών, και προσγειώθηκαν ανώμαλα με... ελεύθερη πτώση, χάνοντας οικονομίες, που συνολικά έφθαναν το μισό εκατομμύριο ευρώ.

Οι αστυνομικοί του τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής αναζήτησαν τους υπεύθυνους της επενδυτικής εταιρείας στον Πύργο Αθηνών αλλά βρήκαν... κενά γραφεία, ενώ δεν μπόρεσαν να εξακριβώσουν τα στοιχεία των δραστών και τις διευθύνσεις κατοικίας τους. Στελέχη της αρμόδιας υπηρεσίας επισημαίνουν ότι οι υποθέσεις «πυραμίδων απάτης» έχουν ξεφυτρώσει σαν... μανιτάρια την περίοδο της οικονομικής κρίσης, εξαιτίας του εύκολου εντοπισμού θυμάτων ανάμεσα στους απελπισμένους πολίτες που αναζητούν τρόπους επένδυσης των οικονομιών τους, με τις απώλειες να ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Η έρευνα της υπόθεσης ξεκινά τον περασμένο Αύγουστο, όταν 11 θύματα υποβάλλουν μήνυση με πληρεξούσιο δικηγόρο στο αρμόδιο τμήμα της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Η μήνυση ήταν σε βάρος τουλάχιστον επτά ατόμων που εμφανίστηκαν ως ιδιοκτήτες, νόμιμοι εκπρόσωποι ή συνεργαζόμενα μέλη της εταιρείας με την επωνυμία «SOUTH PACIFIC», ισχυριζόμενοι συνεργασία με την επενδυτική εταιρεία «GLOBAL MARKETS», από τη Βουλγαρία για την αγορά μετοχών στο χρηματιστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Το «ψηστήρι» στον... Πύργο

Οι «σύμβουλοι επενδύσεων» επικοινωνούσαν αρχικώς τηλεφωνικά με τα θύματα, μετά από πολύμηνες πολλές φορές απόπειρες, και κατόρθωναν να κλείσουν ραντεβού μαζί τους στα γραφεία τους στην Αθήνα, επί της οδού Μεσογείων 2-4 στον 23ο όροφο του Πύργου Αθηνών. Εκεί τους έπειθαν με επιχειρήματα περί επενδύσεων στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ για βέβαια κέρδη, κατορθώνοντας να τους αποσπάσουν υπέρογκα χρηματικά ποσά.

Τα θύματα στη συνέχεια υπέγραφαν σύμβαση με την εταιρεία και ξεκινούσε η διαδικασία, έως την επένδυση των χρημάτων τους. Σε κάθε συναλλαγή αντιστοιχούσε προμήθεια πώλησης ή αγοράς ίση με το 0,6% επί του συνολικού πσού. Η συναλλαγή ενώ γινόταν σε ευρώ η προμήθεια και η αγορά ή ακόμη και επιστροφή του κεφαλαίου σε περίπτωση που αυτό ήταν εφικτό γινόταν σε αμερικανικά δολάρια. Πως γινόταν όμως η συναλλαγή;

Αρχικά καλούσε ένας εκ των εκπροσώπων της εταιρείας και πρότεινε στον επενδυτή τι να πουλήσει και τι να αγοράσει, ως προσωπικός σύμβουλος. Στη συνέχεια καλούσε άλλος υπάλληλος προκειμένου να ρωτήσει τον επενδυτή τι συναλλαγή επιθυμούσε να κάνει , ως ο διαχειριστής της συναλλαγής. Έπειτα ζητούσαν τον κωδικό του επενδυτή και η συναλλαγή ολοκληρωνόταν.

Στους επενδυτές δινόταν η δυνατότητα σύνδεσής τους ηλεκτρονικά με μια πλατφόρμα για την πραγματοποίηση των συναλλαγών τους, χωρίς να τους δίνεται ωστόσο οποιοδήποτε αποδεικτικό. Λίγο καιρό μετά την εκκίνηση της συνεργασίας, η σύνδεση ήταν ανέφικτη για τους πελάτες, επικαλούμενοι κάθε φορά οι εκπρόσωποι της εταιρείας διαφορετικές αιτιολογίες είτε για ανανέωση λογισμικού είτε τεχνικό πρόβλημα.

Έως και τον Φεβρουάριο του 2014 οι επενδυτές λάμβαναν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με εμφανιζόμενο αποστολέα την «μαμά» εταιρεία με έδρα τη Βουλγαρία, για την πορεία των επενδύσεών τους. Ωστόσο ξαφνικά τα μηνύματα σταμάτησαν να αποστέλλονται από τη Βουλγαρία και η αποστολή τους γινόταν από την Ελλάδα.

Οι μεγάλες «ευκαιρίες»

Σε περίπτωση που ο επενδυτής αιτούταν χρηματοδότηση και ανάληψη ενός ποσού από το αρχικό κεφάλαιο, οι εκπρόσωποι της εταιρείας πραγματοποιούσαν τη συναλλαγή, ώστε να δίνουν την εντύπωση πλήρους ελέγχου της επένδυσης ή του κεφαλαίου από τον επενδυτή. Όταν υπήρχαν «κέρδη» και οι επενδυτές αιτούνταν την επιστροφή όλων των χρημάτων τους, οι εκπρόσωποι της εταιρείας, επικαλούνταν και πάλι είτε κάποιο τεχνικό πρόβλημα είτε παρουσίαζαν μια μεγάλη ευκαιρία νέας επένδυσης, πείθοντας τους πελάτες να επενδύσουν και πάλι τα χρήματά τους.

Όταν οι επενδυτές υποψιάζονταν την ύπαρξη ενδεχόμενης ασάφειας στις συναλλαγές τους ή την απώλεια του κεφαλαίου τους οι επρόσωποι τους διαφήμιζαν μια νέα και πολλά υποσχόμενη μετοχή ονόματι «ALIBABA». Η μετοχή ήταν αληθινή, πλην όμως η τιμή στην οποία αγοραζόταν δεν ανταποκρινόταν στην πραγματική τιμή διάθεσής της, αλλά σε ένα κατά πολύ υψηλότερο ποσό, στο οποίο ποτέ δεν είχε διαπραγματευτεί η εν λόγω μετοχή, επικαλούμενοι οι εκπρόσωποι, ότι οι μετοχές ήταν προνομιούχες.

Όταν στην αντίληψη των επενδυτών, υπέπεσε η ανακοίνωση της ελληνικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς σύμφωνα με την οποία, ενημέρωνε τους υποψήφιους επενδυτές να μην εμπιστευτούν την συγκεκριμένη εταιρεία, λόγω ανακλήσεως της αδείας της από την βουλγαρική κεφαλαιαγορά και ότι οι αρμόδιες βουλγαρικές αρχές συνεργάζονταν με τις αρχές Δανίας, Πολωνίας, Σλοβακίας, για περιπτώσεις εκμετάλλευσης επενδυτών από αντίστοιχα υποκαταστήματα, στις συγκεκριμένες χώρες, συνειδητοποίησαν ότι η «βλάβη στο σύστημα» που επικαλούνταν οι απατεώνες δεν ήταν τίποτε άλλο παρά η ανάκληση της αδείας της.

Οι επενδυτές έγιναν... ντετέκτιβ

Ένας επενδυτής που είχε δώσει περίπου 20.000 ευρώ στους «χρηματιστές» της INTERACTIVE BROKERAGE, όπως είχε μετονομαστεί, σύμφωνα με τους δράστες. Η GLOBAL MARKETS ΕΠΕ, λόγω ελλιπούς ενημέρωσης ερεύνησε και διαπίστωσε ο ίδιος την ύπαρξη των αναφορών της Ελληνικής και Βουλγαρικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς σχετικά με την GLOBAL. Αντιλαμβανόμενος ότι έχει πέσει θύμα απάτης ζήτησε την ρευστοποίηση του κεφαλαίου του. Πλην όμως το μόνο ποσό που του επεστράφη ήταν μόλις 5.510,14 ευρώ. Από την έρευνα των αστυνομικών προέκυψε ότι οι δράστες συνέστησαν ομάδα και από το 2013 μέχρι τις 26 Αυγούστου 2015 διαπράττοντας κακουργηματικές απάτες σε βάρος ανυποψίαστων επενδυτών, μέσω της εταιρείας «SOUTH PACIFIC CAPITAL SINGLEMEMBER PRIVATE COMPANY», παρουσιάζοντάς την ως υποκατάστημα της επενδυτικής εταιρείας με την επωνυμία GLOBALMARKETS LTD, με έδρα την Βουλγαρία.

Η συγκεκριμένη εταιρεία δεν πληρούσε ουδεμία εκ των προϋποθέσεων που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία, για την δραστηριοποίηση στην χώρα μας. Ομοίως δεν πληρούσαν την απαραίτητη προϋπόθεση της λειτουργίας ως υποκατάστημα της αρχικής εταιρείας, η οποία εδρεύει στην Βουλγαρία, αλλά την παρουσίαζαν έτσι για να πείθουν τους υποψήφιους επενδυτές.

Το πρώτο μεγάλο θύμα

Στις 25 Αυγούστου 2013, ο επενδυτής Φ. Μ. δέχθηκε τηλεφώνημα από την Ράνια, και πείστηκε να συναντηθεί με τον Ιορντάν, τον εξπέρ του χρηματιστηρίου όπως παρουσιαζόταν, και του έκανε ανάλυση της εταιρείας. Πείσθηκε να επενδύσει 265.000 ευρώ, επισημαίνοντας ότι δεν θέλει «κινήσεις με ρίσκο».

Όταν υποψιάστηκε πιθανότητα εξαπάτησης, τους ζήτησε να του δώσουν 5.000 ευρώ για ένα ταξίδι που ήθελε να κάνει, κάτι που έκαναν αμέσως, γεγονός που αρχικά τον είχε πείσει για την πραγματική υπόσταση μιας νόμιμης επενδυτικής εταιρείας. Αμέσως μετά το ταξίδι νομίζοντας ότι με τα χρήματα που είχαν δώσει στον πελάτη είχαν ισχυροποιήσει τη θέση τους, επικαλέστηκαν πτώση του δείκτη τιμών και ανάγκη πώλησης ζημιογόνων μετοχών, ενώ παράλληλα του ζήτησαν επιπλέον 60.000 ευρώ, κάτι που αρνήθηκε να κάνει και ζήτησε την επιστροφή όλων των χρημάτων που είχαν απομείνει. Ο Ιορντάν τον έπεισε αντί να επιμείνει στην επιστροφή των χρημάτων του να επενδύσει και πάλι. Ο επενδυτής διαπίστωνε μέσω email ότι το κεφάλαιό του μειωνόταν σημαντικά αλλά εκείνοι του έλεγαν ότι είναι λάθος του συστήματος και δεν είναι αλήθεια.

Τον Ιούλιο του 2014 τον ενημέρωσαν ότι λόγω ανόδου του δείκτη τιμών το κεφάλαιο του ανέρχεται στις 325.000 ευρώ και εκείνος ζήτησε την πώληση των μετοχών του. Τον απέτρεψαν και πάλι επικαλούμενοι βλάβη συστήματος.

Στις 26 Ιανουαρίου 2015 είδε την ανακοίνωση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς για την συγκεκριμένη εταιρεία και την ανάκληση της άδειάς της από την βουλγαρική κεφαλαιαγορά την 1η Ιουλίου 2014 και για το γεγονός ότι αρχές Βουλγαρίας, Πολωνίας, Σλοβακίας εξετάζουν υποθέσεις απάτης της εταιρείας SOUTH PACIFIC σε βάρος επενδυτών. Τότε διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε βλάβη συστήματος αλλά ανάκληση άδειας.

Καταγγελίες και ελεγκτής

Τον Ιούνιο του 2014 ένας Έλληνας «χρηματιστής» της εταιρείας είχε πείσει επενδυτή να δώσει 27.000 ευρώ, εκείνος αντελήφθη σύντομα την απάτη και έξι μήνες μετά έκανε καταγγελία στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς. Μετά από έλεγχο στην εταιρεία στις 28 Ιανουαρίου 2015 του επιστράφηκαν 17.000 δολάρια.

Ο ελεγκτής της Ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που έκανε τον έλεγχο μετά την καταγγελία του επενδυτή, έγραψε στην εισήγησή του ότι η συγκεκριμένη εταιρεία παρείχε επενδυτικές υπηρεσίες, χωρίς να έχει την απαιτούμενη άδεια από την επιτροπή και δεν δύναται να δραστηριοποιείται στη χώρα μας. Τα άτομα που εντοπίστηκαν στα γραφεία της εταιρείας είχαν αρνηθεί την παροχή οποιασδήποτε επενδυτικής υπηρεσίας.

Ένα άλλο θύμα που είχε επενδύσει 5.000 ευρώ, πήγε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όπου τον συμβούλευσαν να συλλέξει όσα στοιχεία μπορεί για να κινηθεί νομικά εναντίον τους. Το βράδυ της ίδιας μέρας πήγε στα γραφεία της εταιρείας όπου η Ράνια τον απείλησε με μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση. Όταν ζήτησε να τον ενημερώσουν για το χαρτοφυλάκιό του είχε χάσει το 50% του κεφαλαίου του, και πιέζοντας κατόρθωσε να πάρει τα μισά, δηλαδή 2.500 ευρώ.

Πολλά από τα θύματα που ζήτησαν επιστροφή των χρημάτων τους, οι «σύμβουλοι», είτε τους έλεγαν ότι είναι μπλοκαρισμένοι οι λογαριασμοί γιατί η εταιρεία ελέγχεται, είτε ότι θα τους πίστωναν εμβάσματα, που ποτέ δεν έκαναν. Πέντε ήταν οι «τυχεροί» που τους επιστράφηκε ελάχιστο μέρος από το αρχικό κεφάλαιο, σε δολάρια...

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΦΡΙΚΙΑΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ 20 Οκτ 2021 | 07:41

Ρόδος: Πώς η θεία της 8χρονης ομολόγησε την σεξουαλική κακοποίηση της ανιψιάς της

Η θεία του 8χρονου κοριτσιού απο τη Ρόδο, βρίσκεται πίσω από τις καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης του παιδιού από συγγενείς της στη Ρόδο.

ΠΩΣ ΕΠΕΣΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ 19 Οκτ 2021 | 21:07

Νέα Ιωνία: Βίντεο ντοκουμέντο - Συνελήφθη ο... ατζαμής ληστής με το φλόμπερ

Ληστείες σε φούρνο και πρακτορείο ΟΠΑΠ διέπραξε ο αδέξιος ληστής στη Νέα Ιωνία - Του... έμεινε στο χέρι το όπλο χωρίς την κάννη

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ 19 Οκτ 2021 | 07:55

Εξοπλίζεται η Πολιτική Προστασία: Drone, ραντάρ, ανιχνευτές και δορυφόροι στη μάχη κατά των καταστροφών

Η κακοκαιρία "Μπάλλος" ανέδειξε την "αδυναμία" επαλήθευσης των μοντέλων πρόβλεψης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων σε… πραγματικό χρόνο.

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 18 Οκτ 2021 | 07:40

Κορονοϊός: Ανησυχία από τη στασιμότητα των εμβολιασμών και την αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία - Τα στοιχεία που φοβίζουν

Η στασιμότητα των εμβολιασμών και η απροθυμία των πολιτών να χτίσουν το τείχος ανοσίας αναδεικνύεται από τα νούμερα των αυξημένων ενεργών κρουσμάτων, τις εισαγωγές σε ΜΕΘ και σε νοσηλείες.

ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ 13 ΧΡΟΝΙΑ 17 Οκτ 2021 | 08:24

Σύλληψη 34χρονου αντιεξουσιαστή: Τον πρόδωσε το DNA από το γάντι των 21 εμπρησμών - Ψάχνει σύνδεση με αναρχική ομάδα η ΕΛΑΣ

To DNA σε ένα γάντι που είχε βρεθεί στον εμπρησμό 21 αυτοκινήτων τον Μάιο του 2009, ταυτοποιήθηκε με τον 34χρονο αντιεξουσιαστή που συνελήφθη

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΚΛΗΤΟΙ "ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ" 16 Οκτ 2021 | 18:33

Πολυτεχνείο: Το χρονικό της ανέγερσης του ...αυθαίρετου - Με βαρύ παρελθόν οι "οικοδόμοι" φοιτητές

Σακιά με άμμο και τσιμέντο, παλέτες με τούβλα και οικοδόμοι να "υψώνουν" έναν τοίχο μέσα σε πανεπιστημιακό κτίριο, χωρίς την απαραίτητη άδεια

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 14 Οκτ 2021 | 07:24

Αύξηση 200% στις ηλεκτρονικές απάτες - Πώς κάνουν "φτερά" τα χρήματα από τους λογαριασμούς

Τα αρμόδια στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντοπίζουν 100 είδη απάτης.

100 ΤΡΟΠΟΙ "ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ" 13 Οκτ 2021 | 14:34

Άρπαξαν 40 εκατ. από τραπεζικούς λογαριασμούς μέσω ηλεκτρονικής απάτης- Σύσκεψη Θεοδωρικάκου - Στουρνάρα

Σε μεγάλο βραχνά για τις αρχές εξελίσσονται οι διαδικτυακές απάτες. Επιτήδειοι έχουν αρπάξει συνολικά 40 εκατ.ευρώ από πολίτες.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 12 Οκτ 2021 | 07:43

Μπαράζ ελέγχων στους κλειστούς χώρους της εστίασης: 378 παραβάσεις το Σαββατοκύριακο - Πρόστιμα ως 5.000€

Οι εμβολιασμένοι επιστρέφουν στη διασκέδαση προ κορονοϊού. Σαρωτικοί έλεγχοι σε πόλεις και χωριά για την τήρηση των μέτρων.

ΕΝΑΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΣΦΑΙΡΕΣ 11 Οκτ 2021 | 07:40

Πυροβολισμοί στην Κηφισιά: Ψάχνουν υλικό στις κάμερες για τους δράστες της επίθεσης

Πυροβολισμοί έπεσαν στην Κηφισιά, με συνέπεια να τραυματιστεί ένας άνθρωπος. Το θύμα δέχθηκε πυρά σε ενέδρα πάνω στη γέφυρα Καλυφτάκη.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΜΨΥΧΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ 10 Οκτ 2021 | 10:11

ΕΛΑΣ: Αποψιλωμένα τα αστυνομικά τμήματα της Αττικής - Οι ελλείψεις, οι περιπολίες και η ενίσχυση από τις σχολές

Ως σταγόνα στον ωκεανό χαρακτηρίζονται οι αναιμικές ενισχύσεις των αποδυναμωμένων αστυνομικών υπηρεσιών, από ένστολους που καθημερινά αγκομαχούν να βγάλουν περιπολίες και να ανταπεξέλθουν στις βεβαρημένες ανάγκες των αστυνομικών τμημάτων.

Η ΖΩΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΔΕΛΦΩΝ 10 Οκτ 2021 | 09:22

Βασίλης και Νίκος Παλαιοκώστας: Η ιστορία των "Ντάλτονς της Ελλάδας" - Οι χολιγουντιανές αποδράσεις και οι... μετρ των απαγωγών

Για σχεδόν 4 δεκαετίες οι αδερφοί Παλαιοκώστα γέμιζαν τα αστυνομικά δελτία - Ο "Φαντομάς" Νίκος με 200 έτη ποινής φυλάκισης και ο "Ρομπέν των φτωχών" Βασίλης που καταζητείται ακόμα

"ΑΓΟΥΡΟΙ" ΔΙΑΚΙΝΗΤΕΣ 09 Οκτ 2021 | 11:47

Αποκάλυψη: Ανήλικοι διακινούσαν ναρκωτικά σε γυμνάσια και λύκεια

Ανήλικοι είχαν στήσει οργανωμένο δίκτυο διακίνησης ινδικής κάνναβης, έξω από γυμνάσια και λύκεια στη Νέα Σμύρνη - Ανησυχία σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς