X

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση σε οικισμό στο Πυρί - Εξαρθρώθηκαν 3 συμμορίες

Μεγάλη επιχείρηση στο Πυρί Θηβών, για κλοπές σε φωτοβολταϊκά πάρκα - Εξαρθρώθηκαν 3 συμμορίες

Γράφει: TheToc team

Ευρεία αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε, το πρωί της Πέμπτης, σε οικισμό στο Πυρί της Θήβας, για τον εντοπισμό των δραστών που επιδίδονται σε κλοπές από φωτοβολταϊκά πάρκα περιοχών της Βοιωτίας.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, εξαρθρώθηκαν 3 συμμορίες, τα μέλη των οποίων ενέχονται στη διάπραξη 18 κλοπών και 5 αποπειρών κλοπής σε φωτοβολταϊκά πάρκα ευρύτερων περιοχών της Θήβας και της Λιβαδειάς

Η συνολική χρηματική αξία των αφαιρεθέντων καλωδίων και άλλων αντικειμένων, καθώς και το κόστος των φθορών που προκάλεσαν τα μέλη των συμμοριών, υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 71 άτομα και 7 οχήματα, προσήχθησαν 20 άτομα, ενώ διενεργήθηκαν 18 έρευνες σε οικίες

Διαβάστε Επίσης

Επιπλέον, συνελήφθη 1 άτομο σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης, για ληστεία, διακεκριμένες κλοπές

Κατασχέθηκαν 2 οχήματα που χρησιμοποιούσαν, κατά περίπτωση, οι συμμορίες, εκ των οποίων το ένα έμφορτο με μεταλλικά αντικείμενα

Οι συγκεκριμένες δράσεις είναι στοχευμένες και αποσκοπούν στην πρόληψη και στην καταστολή της εγκληματικότητας, αλλά και στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών

Αναλυτικότερα, όσον αφορά την πρώτη συμμορία, συνελήφθησαν και τα επτά (7) μέλη της, εκ των οποίων έξι άνδρες και μία γυναίκα.

Οι ανωτέρω, το χρονικό διάστημα από 10-09-2021 έως 01-10-2021, ενέχονται στη διάπραξη οκτώ (8) κλοπών και μίας (1) απόπειρας κλοπής, σε φωτοβολταϊκά πάρκα ευρύτερης περιοχής της Λιβαδειάς.

Διαβάστε Επίσης

Αναφορικά με την δεύτερη συμμορία, συνελήφθησαν δύο (2) από τα τρία μέλη της, ενώ το τρίτο ταυτοποιήθηκε και αναζητείται για να συλληφθεί.

Οι ανωτέρω, το χρονικό διάστημα από 11-09-2021 έως 06-10-2021, ενέχονται στη διάπραξη τεσσάρων κλοπών και τριών αποπειρών κλοπής σε φωτοβολταϊκά πάρκα, καθώς και μίας κλοπής από εργοτάξιο εταιρείας, ευρύτερης περιοχής της Θήβας.

Σχετικά τέλος με την τρίτη συμμορία, συνελήφθησαν δύο μέλη της, ενώ διερευνώνται τα στοιχεία ταυτότητας δύο ακόμη συνεργών τους.

Οι ανωτέρω, το χρονικό διάστημα από 11-09-2021 έως 25-09-2021, ενέχονται στη διάπραξη έξι κλοπών και μίας απόπειρας κλοπής σε φωτοβολταϊκά πάρκα, ευρύτερης περιοχής της Θήβας.

Όπως διακριβώθηκε από την συνδυαστική αξιοποίηση των στοιχείων που προέκυψαν από την ενδελεχή και επίμονη προανακριτική διαδικασία των Τμημάτων Ασφαλείας Θηβών και Λιβαδειάς, τα μέλη των τριών συμμοριών λειτουργούσαν με πανομοιότυπο τρόπο δράσης.

Ειδικότερα, συνήθως βραδινές ή πρώτες πρωινές ώρες, χρησιμοποιώντας Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα για την μετάβαση, αποχώρηση και μεταφορά των κλοπιμαίων, απέκοπταν τις συρμάτινες περιφράξεις, εισέρχονταν και αφαιρούσαν καλώδια από το εσωτερικό των φωτοβολταϊκών πάρκων.

Πιο συγκεκριμένα, η λεία που αποκόμισαν τα μέλη των συμμοριών, κατά περίπτωση, από την παράνομη και εξακολουθητική δράσης τους, περιλαμβάνει χιλιάδες μέτρα καλωδίων, όπως επίσης μπαταρίες από μηχανήματα έργων, φωτιστικούς προβολείς, (3,3) κιλά χάλυβα, καταγραφικά μηχανήματα και άλλα αντικείμενα.

Η συνολική χρηματική αξία των αφαιρεθέντων καλωδίων και των υπολοίπων κλοπιμαίων, καθώς και το κόστος των φθορών που προκάλεσαν, υπερβαίνει τις (100.000) ευρώ.

Συνολικά, κατά τη διάρκεια της ευρείας κλίμακας επιχείρησης, ελέγχθηκαν (71) άτομα και (7) οχήματα, προσήχθησαν (20) άτομα, διενεργήθηκαν (18) νομότυπες έρευνες σε οικίες και κατασχέθηκε ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο έμφορτο με διάφορα μεταλλικά αντικείμενα, η προέλευση των οποίων διερευνάται.

Επιπλέον, είχε κατασχεθεί και ένα ακόμη Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, απογευματινές ώρες της 02-10-2021 σε περιοχή της Θήβας, ως εμπλεκόμενο σε περιπτώσεις κλοπών από φωτοβολταϊκά πάρκα περιοχών της Λιβαδειάς, ιδιοκτησίας της συλληφθείσας από την Α’ συμμορία .

Από την έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς, προέκυψε επίσης ότι τα μέλη της Α’ συμμορίας διοχέτευαν προς πώληση τα αφαιρεθέντα αντικείμενα από τα φωτοβολταϊκά πάρκα, σε επιχείρηση ανακύκλωσης μετάλλων, περιοχής της Βοιωτίας, ιδιοκτησίας ημεδαπού, ο οποίος κατηγορείται για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, συνελήφθη ένα ακόμη άτομο, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε Ένταλμα σύλληψης του κ. Ανακριτή Θηβών, για ληστεία, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής και κλοπή.

Οι συλληφθέντες, με τις σε βάρος τους σχηματισθείσες δικογραφίες, θα οδηγηθούν στις κατά τόπους αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.

Το προανακριτικό έργο διενεργούν το Τμήμα Ασφαλείας Λιβαδειάς (για την συμμορία Α’) και το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών (για τις συμμορίες Β’ και Γ’).

Οι δράσεις αυτές, οι οποίες είναι στοχευμένες και πραγματοποιούνται σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας, αποσκοπούν στην πρόληψη και στην καταστολή της εγκληματικότητας, ενώ θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και ενδιαφέρον.