Μεγάλη η μάχη της Κρήτης με τα κουνούπια - Φόβοι εξαιτίας του κορονοϊού

Επιστήμονες αναλύουν τον πληθυσμό κουνουπιών, το γενετικό τους υλικό και την πιθανότητα να μεταφέρουν ιούς.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Φαγούρα από τσίμπημα κουνουπιού: Αυτή η μάστιγα...

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το Πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών και προνυμφών των κουνουπιών σε όλη την Περιφέρεια Κρήτης, με τα αποτελέσματα ήδη να αποτυπώνονται ενθαρρυντικά. Το, μεγάλης κλίμακας, πρόγραμμα όπως δήλωσε στο ΑΠΕ –ΜΠΕ ο αναπληρωτής διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Μανώλης Λουμπούνης, είναι τριετούς διάρκειας και περιλαμβάνει έλεγχο τόσο των πηγών κουνουπιών όσο και των εστιών προνυμφών, που είναι και η κύρια αιτία του προβλήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Έγινε διεθνής διαγωνισμός και ανέλαβε ανάδοχος του έργου μια ελληνική εταιρεία και έχει αρχίσει ήδη η εφαρμογή του. Τα κουνούπια είναι φορείς και μεταφορείς ασθενειών με αποτέλεσμα αν το πρόβλημα είναι ανεξέλεγκτο να τίθεται ζητούμενο με τη δημόσια υγεία" εξήγησε ο κ. Λουμπούνης ο οποίος συμπλήρωσε ότι στη "μάχη" ενάντια στα κουνούπια έχει τεθεί και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας Κρήτης.

"Είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος η συνεργασία με το ΙΤΕ για την εντομολογική επιτήρηση. Ο ανάδοχος έχει αναλάβει την υποχρέωση να τοποθετήσει εντομοπαγίδες σε περίπου 40 σημεία του νησιού, οι οποίες επιθεωρούνται και λαμβάνεται το υλικό ανά 15 ημέρες. Το υλικό παραδίδεται στο ΙΤΕ και εκεί οι επιστήμονες αναλύουν τον πληθυσμό κουνουπιών, το γενετικό τους υλικό και την πιθανότητα να μεταφέρουν ιούς. Είναι πολύ χρήσιμο γιατί αυτή η διαδικασία μπορεί να δείξει αν οι πληθυσμοί που ενδημούν σε μια περιοχή είναι πληθυσμοί που έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν ιούς και μπορεί να μας δείξει σε ποια περιοχή συρρέουν κουνούπια με ιούς ώστε να γίνεται εντονότερη η καταπολέμησή τους. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται η πιθανότητα να νοσήσει ο πληθυσμός από αυτές τι ασθένειες και νομίζω ότι αυτός είναι και ο λόγος που στην Κρήτη δεν έχουμε προβλήματα με νοσήματα που μεταδίδονται από κουνούπια. Δεν έχουμε δηλαδή κανένα κρούσμα νόσου του Δυτικού Νείλου και κανένα κρούσμα ελονοσίας" όπως δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει τρία χρόνια και η ένταση των ψεκασμών είναι κατά τους μήνες της άνοιξης, του καλοκαιριού και του φθινοπώρου. Φέτος οι ψεκασμοί γίνονται και μέσω μηχανημάτων τηλεχειρισμού-drones- που έχουν αποκαταστήσει όπως διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λουμπούνης τα προβλήματα που υπήρχαν με τους ψεκασμμούς σε δυσπρόσιτης περιοχές.

"Χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα μηχανήματα τηλεχειρισμού τα οποία έχουν τη δυνατότητα να ψεκάζουν σε δυσπρόσιτες περιοχές έτσι ώστε ο έλεγχος των κουνουπιών και των προνυμφών να είναι αποτελεσματικός. Είναι πολύ σημαντικό αυτό γιατί σε αυτά τα δυσπρόσιτα μέρη, ιδιαίτερα αν είναι κοίτες ποταμών ή εστιασμένα νερά στα οποία δεν μπορεί να φτάσει συνεργείο ψεκασμού, μπορεί δυνητικά να προσπαθούμε να πολεμήσουμε τα κουνούπια και το αποτέλεσμα να είναι φτωχό λόγω των εστιών αυτών. Κάτι που με τη βοήθεια αυτών των μέσων έχει ως πιθανότητα ελαχιστοποιηθεί" επισήμανε ο κ. Λουμπούνης ο οποίος πρόσθεσε ότι και η παράμετρος της ενημέρωσης των πολιτών διαμορφώνει ένα θετικό πλαίσιο για την καταπολέμηση των κουνουπιών.

"Ανάμεσα στις συμβατικές υποχρεώσεις του αναδόχου είναι και μια σειρά από δράσεις όπως διοργάνωση ενημερωτικών ομιλιών σε σχολεία αλλά και ημερίδες σε όλες τις περιφερειακές ενότητες. Η ενημέρωση των πολιτών είναι μια επίσης σημαντική παράμετρος. Μην ξεχνάμε ότι εστίες μπορεί να έχουμε και στα σπίτια μας, από το πιατάκι της γλάστρας, μέχρι τα σιφώνια. Όσο καλύτερα ενημερωμένος είναι ο κόσμος, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχει και το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών" είπε ο αναπληρωτής διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης που εξήγησε ότι στην εποχή της πανδημίας του κορονοϊού, η ορθή καταπολέμηση των κουνουπιών, αποτελεί μια σημαντική παράμετρο και για τη διαφύλαξη του συστήματος υγείας.

"Φανταστείτε στην εποχή του κορονοϊού να μην υπήρχε ένα τέτοιο πρόγραμμα και να είχαμε πληθώρα κρουσμάτων από νόσους που μεταφέρονται από κουνούπια. Κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε ακόμη περισσότερο το σύστημα υγείας που προσπαθούμε να το διαφυλάξουμε ενώ υπάρχει ο κορωονοϊός και δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η πανδημία. Αρκεί να σκεφτούμε ότι και ο ιός του Νείλου συνήθως πλήττει ηλικίες άνω των 65 ετών. Αυτό και μόνο δείχνει πόσο σημαντικό είναι να περιορίζουμε τον κίνδυνο που ελλοχεύει από τα κουνούπια και τις μεταφερόμενες ασθένειες" ανέφερε ο κ. Λουμπούνης που σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Κρήτης, διευκρίνισε ότι η "μάχη" με τα κουνούπια εκτιμάται ότι φέτος θα έχει πολύ καλά αποτελέσματα.

"Πιστεύουμε ότι θα κερδίσουμε φέτος τη μάχη με τα κουνούπια, διότι υπάρχει πολύ καλό προηγούμενο τα τελευταία χρόνια. Η Περιφέρεια Κρήτης θα μπορούσα να πω ότι έχει μια πρωτοπορία στο θέμα αυτό γιατί από πολύ νωρίς -ίσως επειδή είμαστε μια από τις θερμότερες περιοχές στην Ελλάδα και είχαμε παλαιότερα αυξημένο πρόβλημα με τα κουνούπια- κληθήκαμε να κινητοποιηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση" συμπλήρωσε ο κ. Λουμπούνης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΗΤΑΝ Η ΤΡΙΤΗ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ 29 Ιουλ 2020 | 15:59

Σοκ με κακοποίηση σκύλου στην Κρήτη: Πυροβόλησε το άτυχο ζώο με καραμπίνα στο πρόσωπο

Σοκάρει η κακοποίηση σκύλου στην Κρήτη με κάτοικο να το πυροβολά με καραμπίνα στο πρόσωπο

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΟΥΝΤΑΣ 28 Ιουλ 2020 | 16:16

Σαουδάραβας πρίγκιπας έφτασε για διακοπές στην Κρήτη - Με ιδιωτικό τζέτ, λιμουζίνες, σκυλιά και δεκάδες βαλίτσες [εικόνες]

Με ιδιωτικό αεροσκάφος έφτασε στο αεροδρόμιο "Καζαντζάκης" στην Κρήτη, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Abdulah Bin Al Saud.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ 27 Ιουλ 2020 | 17:13

Φωτιά τώρα στον Άγιο Νικόλαο στην Κρήτη - Μάχη με τις φλόγες

Η πυρκαγιά καίει δασική έκταση στην περιοχή Καρύδι, στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης

ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΝΕΙ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ 27 Ιουλ 2020 | 13:27

Ανησυχία για τον ιό του Δυτικού Νείλου: Εξι κρούσματα στη χώρα, τα 5 νόσησαν σοβαρά

Συναγερμός έχει σημάνει στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, λόγω των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου.

ΜΠΑΡΑΖ ΕΠΑΦΩΝ 22 Ιουλ 2020 | 15:27

Κρίση με Τουρκία: Αναψαν τα τηλέφωνα, ενημερώθηκαν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η κρίση του τελευταίου 24ωρου με την Τουρκία με αφορμή την Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα, έχει σημάνει συναγερμό στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΑΔΕΙΑ 22 Ιουλ 2020 | 12:16

Απίστευτο: Ξέμεινε από Οίκους Ανοχής το Ηράκλειο - Έπεσαν "λουκέτα"

Σχεδόν όλοι οι οίκοι ανοχής στο Ηράκλειο δεν είχαν άδεια.

ΣΤΟ ΣΚΑΙ ΤΗ ΝΕΑ ΣΕΖΟΝ 21 Ιουλ 2020 | 20:48

Ιωάννα Μαλέσκου: Η εντυπωσιακή φωτογραφία με μαγιό λίγο πριν αποχαιρετήσει την Κρήτη

"Έριξε" το Instagram η φωτογραφία της Ιωάννας Μαλέσκου με το ολόσωμο μαγιό.

ΑΠΑΤΗ ΓΝΩΣΤΗ ΩΣ «SIM SWAP» 20 Ιουλ 2020 | 11:43

Χάκερ στην Κρήτη άδειασε τον λογαριασμό καθηγήτριας μέσα σε 1,5 ώρα - Πώς έδρασε

Ο δράστης έκανε τρεις μεταφορές χρημάτων, την τελευταία μάλιστα παρακολούθησαν και ο διευθυντής και ο προϊστάμενος του τραπεζικού καταστήματος.

19 Ιουλ 2020 | 18:44

Νέο κρούσμα κορονοϊού στην Κρήτη - Θετικός 30χρονος Ρουμάνος

Ο άνδρας μεταφέρθηκε μαζί με τη σύντροφό του σε ξενοδοχείο covid στον Αδελιανό Κάμπο.

ΦΟΡΕΙΣ ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ 19 Ιουλ 2020 | 14:37

Ιός Δυτικού Νείλου: Πως να προφυλαχτείτε από τη μετάδοσή του - Τα πρώτα κρούσματα σε Καρδίτσα και Ξάνθη

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων "κοινών" κουνουπιών.

ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗ 19 Ιουλ 2020 | 11:43
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ 18 Ιουλ 2020 | 20:23

Πανελλαδικές 2020: Ο αστυνομικός από την Κρήτη που σάρωσε - Συγκέντρωσε 18.495 μόρια

Κατάφερε να συγκεντρώσει 18.495 μόρια, που του ανοίγουν τον δρόμο ακόμα και για τις Ιατρικές Σχολές.