Μεγάλη η μάχη της Κρήτης με τα κουνούπια - Φόβοι εξαιτίας του κορονοϊού

Επιστήμονες αναλύουν τον πληθυσμό κουνουπιών, το γενετικό τους υλικό και την πιθανότητα να μεταφέρουν ιούς.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Φαγούρα από τσίμπημα κουνουπιού: Αυτή η μάστιγα...

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το Πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών και προνυμφών των κουνουπιών σε όλη την Περιφέρεια Κρήτης, με τα αποτελέσματα ήδη να αποτυπώνονται ενθαρρυντικά. Το, μεγάλης κλίμακας, πρόγραμμα όπως δήλωσε στο ΑΠΕ –ΜΠΕ ο αναπληρωτής διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Μανώλης Λουμπούνης, είναι τριετούς διάρκειας και περιλαμβάνει έλεγχο τόσο των πηγών κουνουπιών όσο και των εστιών προνυμφών, που είναι και η κύρια αιτία του προβλήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Έγινε διεθνής διαγωνισμός και ανέλαβε ανάδοχος του έργου μια ελληνική εταιρεία και έχει αρχίσει ήδη η εφαρμογή του. Τα κουνούπια είναι φορείς και μεταφορείς ασθενειών με αποτέλεσμα αν το πρόβλημα είναι ανεξέλεγκτο να τίθεται ζητούμενο με τη δημόσια υγεία" εξήγησε ο κ. Λουμπούνης ο οποίος συμπλήρωσε ότι στη "μάχη" ενάντια στα κουνούπια έχει τεθεί και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας Κρήτης.

"Είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος η συνεργασία με το ΙΤΕ για την εντομολογική επιτήρηση. Ο ανάδοχος έχει αναλάβει την υποχρέωση να τοποθετήσει εντομοπαγίδες σε περίπου 40 σημεία του νησιού, οι οποίες επιθεωρούνται και λαμβάνεται το υλικό ανά 15 ημέρες. Το υλικό παραδίδεται στο ΙΤΕ και εκεί οι επιστήμονες αναλύουν τον πληθυσμό κουνουπιών, το γενετικό τους υλικό και την πιθανότητα να μεταφέρουν ιούς. Είναι πολύ χρήσιμο γιατί αυτή η διαδικασία μπορεί να δείξει αν οι πληθυσμοί που ενδημούν σε μια περιοχή είναι πληθυσμοί που έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν ιούς και μπορεί να μας δείξει σε ποια περιοχή συρρέουν κουνούπια με ιούς ώστε να γίνεται εντονότερη η καταπολέμησή τους. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται η πιθανότητα να νοσήσει ο πληθυσμός από αυτές τι ασθένειες και νομίζω ότι αυτός είναι και ο λόγος που στην Κρήτη δεν έχουμε προβλήματα με νοσήματα που μεταδίδονται από κουνούπια. Δεν έχουμε δηλαδή κανένα κρούσμα νόσου του Δυτικού Νείλου και κανένα κρούσμα ελονοσίας" όπως δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει τρία χρόνια και η ένταση των ψεκασμών είναι κατά τους μήνες της άνοιξης, του καλοκαιριού και του φθινοπώρου. Φέτος οι ψεκασμοί γίνονται και μέσω μηχανημάτων τηλεχειρισμού-drones- που έχουν αποκαταστήσει όπως διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λουμπούνης τα προβλήματα που υπήρχαν με τους ψεκασμμούς σε δυσπρόσιτης περιοχές.

"Χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα μηχανήματα τηλεχειρισμού τα οποία έχουν τη δυνατότητα να ψεκάζουν σε δυσπρόσιτες περιοχές έτσι ώστε ο έλεγχος των κουνουπιών και των προνυμφών να είναι αποτελεσματικός. Είναι πολύ σημαντικό αυτό γιατί σε αυτά τα δυσπρόσιτα μέρη, ιδιαίτερα αν είναι κοίτες ποταμών ή εστιασμένα νερά στα οποία δεν μπορεί να φτάσει συνεργείο ψεκασμού, μπορεί δυνητικά να προσπαθούμε να πολεμήσουμε τα κουνούπια και το αποτέλεσμα να είναι φτωχό λόγω των εστιών αυτών. Κάτι που με τη βοήθεια αυτών των μέσων έχει ως πιθανότητα ελαχιστοποιηθεί" επισήμανε ο κ. Λουμπούνης ο οποίος πρόσθεσε ότι και η παράμετρος της ενημέρωσης των πολιτών διαμορφώνει ένα θετικό πλαίσιο για την καταπολέμηση των κουνουπιών.

"Ανάμεσα στις συμβατικές υποχρεώσεις του αναδόχου είναι και μια σειρά από δράσεις όπως διοργάνωση ενημερωτικών ομιλιών σε σχολεία αλλά και ημερίδες σε όλες τις περιφερειακές ενότητες. Η ενημέρωση των πολιτών είναι μια επίσης σημαντική παράμετρος. Μην ξεχνάμε ότι εστίες μπορεί να έχουμε και στα σπίτια μας, από το πιατάκι της γλάστρας, μέχρι τα σιφώνια. Όσο καλύτερα ενημερωμένος είναι ο κόσμος, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχει και το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών" είπε ο αναπληρωτής διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης που εξήγησε ότι στην εποχή της πανδημίας του κορονοϊού, η ορθή καταπολέμηση των κουνουπιών, αποτελεί μια σημαντική παράμετρο και για τη διαφύλαξη του συστήματος υγείας.

"Φανταστείτε στην εποχή του κορονοϊού να μην υπήρχε ένα τέτοιο πρόγραμμα και να είχαμε πληθώρα κρουσμάτων από νόσους που μεταφέρονται από κουνούπια. Κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε ακόμη περισσότερο το σύστημα υγείας που προσπαθούμε να το διαφυλάξουμε ενώ υπάρχει ο κορωονοϊός και δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η πανδημία. Αρκεί να σκεφτούμε ότι και ο ιός του Νείλου συνήθως πλήττει ηλικίες άνω των 65 ετών. Αυτό και μόνο δείχνει πόσο σημαντικό είναι να περιορίζουμε τον κίνδυνο που ελλοχεύει από τα κουνούπια και τις μεταφερόμενες ασθένειες" ανέφερε ο κ. Λουμπούνης που σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Κρήτης, διευκρίνισε ότι η "μάχη" με τα κουνούπια εκτιμάται ότι φέτος θα έχει πολύ καλά αποτελέσματα.

"Πιστεύουμε ότι θα κερδίσουμε φέτος τη μάχη με τα κουνούπια, διότι υπάρχει πολύ καλό προηγούμενο τα τελευταία χρόνια. Η Περιφέρεια Κρήτης θα μπορούσα να πω ότι έχει μια πρωτοπορία στο θέμα αυτό γιατί από πολύ νωρίς -ίσως επειδή είμαστε μια από τις θερμότερες περιοχές στην Ελλάδα και είχαμε παλαιότερα αυξημένο πρόβλημα με τα κουνούπια- κληθήκαμε να κινητοποιηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση" συμπλήρωσε ο κ. Λουμπούνης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΗΤΑΝ ΣΟΒΑΡΟΣ Ο ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ 15 Ιουν 2021 | 09:54

Νεκρός 52χρονος εργάτης στην Κρήτη - Δυστύχημα κατά τη διάρκεια ψεκασμών

Ενας εργάτης 52 ετών έχασε τη ζωή του στον Αποκόρωνα Κρήτης.

ΝΕΚΡΗ ΑΠΟ ΘΡΟΜΒΩΣΗ 15 Ιουν 2021 | 09:03

Ξεσπά ο σύζυγος της 44χρονης για το AstraZeneca: "Η επιτροπή είναι σαν να ομολογεί ότι έχει κάνει ένα έγκλημα"

Το "κατηγορώ" του Μανόλη Κρυοβρυσανάκη στην επιτροπή εμβολιασμών, με αφορμή την νέα οδηγία για εμβολιασμό με AstraZeneca των άνω των 60 ετών.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΘΕΡΙΣΟΥ 14 Ιουν 2021 | 22:25

Τραγωδία στην Κρήτη: 22χρονος αυτοκτόνησε μέσα στο σπίτι του

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο 22χρονος από την Κρήτη αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι.

Α ΗΧΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ 13 Ιουν 2021 | 19:46

Μετά τον "μαραθώνιο καρκίνου" έτρεξε στον Μαραθώνιο Κρήτης – Συγκινεί η αθλήτρια Μαρία Πολύζου [Βίντεο]

Hχηρό μήνυμα έστειλε σήμερα, από τα Χανιά, η αθλήτρια Μαραθωνίου Μαρία Πολύζου,

ΝΟΣΗΛΕΥΕΤΑΙ ΣΤΗ ΜΕΘ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟΥ 11 Ιουν 2021 | 16:25

Ηράκλειο: Σοβαρό ατύχημα για γνωστό επιχειρηματία - Νοσηλεύεται διασωληνωμένος

Σοβαρό ατύχημα σημειώθηκε στις 2 περίπου το μεσημέρι στο Καρνάγιο του Ηρακλείου.

ΠΩΣ ΑΠΟΠΛΑΝΗΣΕ ΤΗΝ ΑΝΗΛΙΚΗ 11 Ιουν 2021 | 08:55

Χανιά: Συνελήφθη 34χρονος κτηνοτρόφος για βιασμό 14χρονης - Την εκβίαζε με βίντεο

Οι Αρχές δεν αποκλείουν την πιθανότητα ο 34χρονος στα Χανιά να είχε συνευρεθεί και με κορίτσια μικρότερης ηλικίας.

Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΧΗΡΑΣ 11 Ιουν 2021 | 07:48

Κρήτη: Κλοπή μαμούθ σε έπαυλη Ρώσου μεγιστάνα - Ένα... ξεχασμένο εκατομμύριο έκανε "φτερά"

Το ποσό κλάπηκε από το χρηματοκιβώτιο Ρώσου μεγιστάνα, που είχε πεθάνει πριν από 5 χρόνια.

ΗΤΑΝ ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΠΑΓΝΗ 09 Ιουν 2021 | 15:55

Θρήνος στο Ηράκλειο: Πέθανε ο 19χρονος που χαροπάλευε μετά το τροχαίο με το τρακτέρ

Εχασε τη ζωή του ο 19χρονος, ο οποίος είχε τραυματισθεί σοβαρά σε τροχαίο με τρακτέρ στο Ηράκλειο.

ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΤΗΣ ΕΚΑΝΑΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ 09 Ιουν 2021 | 10:58

Γιαγιά "Σέρλοκ Χολμς" στην Κρήτη: Τι θυμήθηκε και βοήθησε την αστυνομία να βρει τους δράστες

Μία γιαγιά με άριστη αντίληψη και μνήμη βοήθησε τις αρχές να φτάσουν στους δράστες της εις βάρος της ληστείας.

ΧΩΡΙΣ ΡΕΠΟ 09 Ιουν 2021 | 10:51

Κρήτη: Καταγγελίες ότι εργοδότες επιβάλλουν 10ωρα και εξαήμερη εργασία πριν καν ψηφιστεί το νομοσχέδιο Χατζηδάκη

Πριν καν ψηφιστεί το νέο εργατικό νομοσχέδιο, καθημερινές είναι οι καταγγελίες των εργαζομένων που κάνουν λόγο για εργοδότες στην Κρήτη που επιβάλλουν 10ωρη καθημερινή εργασία για έξι ημέρες.

ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ 09 Ιουν 2021 | 09:17

Φρίκη στην Κρήτη: Σύλληψη και πρόστιμο 30.000 ευρώ σε άνδρα που κακοποιούσε άλογο

Το άλογο βρέθηκε να αιμορραγεί. Ο 32χρονος που κατείχε το άλογο συνελήφθη και του επιβλήθηκε και πρόστιμο 33.000 ευρώ.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ 08 Ιουν 2021 | 17:02

"Πάγωσαν" οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson στο Ηράκλειο- Ραντεβού μόνο για Pfizer, Moderna και AstraZeneca

Δεν έχει λυθεί ακόμη το πρόβλημα με την εξάντληση των εμβολίων της Johnson & Johnson.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ 07 Ιουν 2021 | 13:46

Κρήτη: Αρνήτρια βρεφονηπιοκόμος δεν κάνει τεστ και δεν φορά μάσκα - Κινδυνεύει με απόλυση

Άνω – κάτω έχει γίνει χωριό του δήμου Αρχανών στην Κρήτη με "αρνήτρια" βρεφονηπιοκόμο - Παρά τα πρόστιμα συνέχιζε να μη φορά μάσκα.