Μεγάλη κομπίνα με εικονικές συνταγογραφήσεις από 50χρονο καρδιολόγο και 67χρονο μαϊμού δικηγόρο από τη Συρία

Συνταγογραφούσαν παράνομα φάρμακα με το ΑΜΚΑ αλλοδαπών. Ο καρδιολόγος εργαζόταν και σε ιατρείο γνωστού επαγγελματικού συλλόγου, ενώ ο άεργος Σύρος είχε καταθέσεις που υπερβαίνουν τις 400.000 ευρώ…

Παναγιώτης Σπυρόπουλος
ΓΡΑΦΕΙ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗς ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟς
εικονικές συνταγογραφήσεις

Ένας 50χρονος καρδιολόγος και ένας 67χρονος "μαϊμού" δικηγόρος από τη Συρία, συνταγογραφούσαν παράνομα φάρμακα για το έλκος, την υπέρταση, την αναιμία, την καρδιά και συμπληρώματα σιδήρου, με το ΑΜΚΑ αλλοδαπών.

Οι συνταγές εκτελούνταν σε συγκεκριμένα 10 φαρμακεία, που εμπεριέχονται στην δικογραφία, τα οποία ήταν κοντά στο ιατρείο αλλά πολύ μακριά από τον τόπο διαμονής των ασφαλισμένων. Ο καρδιολόγος εργαζόταν και σε ιατρείο γνωστού επαγγελματικού συλλόγου, ενώ ο άεργος Σύρος είχε καταθέσεις που υπερβαίνουν τις 400.000 ευρώ…

Η σύλληψη των κατηγορουμένων

Οι κατηγορούμενοι συνελήφθησαν από την Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, και από την μέχρι στιγμής έρευνα, είχαν εκδοθεί, σε στοιχεία 31 ασφαλισμένων, 489 εικονικές συνταγές, με την οικονομική ζημία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. να ανέρχεται σε περίπου 15.000 ευρώ.

Η έρευνα ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2020, όταν οι αστυνομικοί έγιναν αποδέκτες πληροφοριών πως οι δύο κατηγορούμενοι και ένας "Χρήστος", είχαν πρόσβαση σε ΑΜΚΑ αλλοδαπών, μέσω του Σύρου, τα οποία ο καρδιολόγος χρησιμοποιούσε προκειμένου να συνταγογραφεί φάρμακα, για ασθένειες που δεν έπασχαν οι αλλοδαποί. Τα συγκεκριμένα σκευάσματα, σύμφωνα με τις συγκεκριμένες πληροφορίες, δίνονταν παράνομα έναντι αμοιβής σε οίκους ευγηρίας και νοσοκομειακές δομές. Η τελευταία πληροφορία δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθεί καθώς λόγω COVID 19, δεν ήταν εύκολη η πιθανή πρόσβαση των κατηγορουμένων σε αυτούς τους χώρους.

Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι τουλάχιστον από τις 4 Νοεμβρίου 2019, ημερομηνία της πρώτης επίμαχης συνταγής, οι δύο κατηγορούμενοι επεδίωκαν την κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση διάπραξη απατών σε βάρος του ΕΟΠΥΥ μέσω ψευδών ιατρικών πιστοποιήσεων.

Μεγάλη κομπίνα με εικονικές συνταγογραφήσεις από 50χρονο καρδιολόγο και 67χρονο μαϊμού δικηγόρο από τη Συρία

"Βροχή" οι συνταγές σε αλλοδαπούς

Από το σύστημα συνταγογραφήσεων της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης, το χρονικό διάστημα 2012-2021, προέκυψε ότι ο καρδιολόγος είχε συνταγογραφήσει σε 50 αλλοδαπούς καθώς και σε 73 ακόμη άτομα που ασφαλίζονταν βάσει του νόμου υγειονομικής κάλυψης ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς που χειρίστηκαν την υπόθεση, προέκυψε ότι ο γιατρός συνταγογραφούσε μαζικά σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συνταγογράφηση τεσσάρων σκευασμάτων σε χρονικό διάστημα 1,5 ώρας σε συνολικά 15 αλλοδαπούς ασφαλισμένους. Δύο αδέρφια που έμεναν στην Κυψέλη, και είχαν εξάμηνη συνταγή, αυτή εκτελείται και τις έξι φορές σε φαρμακείο στο Περιστέρι. Τα αδέρφια κατέθεσαν ότι γνώριζαν τον γιατρό από συνάξεις της εκκλησίας, κανείς τους όμως δεν είχε εξεταστεί από αυτόν, ούτε τους είχε γράψει συνταγές για φάρμακα.

Από την παρακολούθηση του 67χρονου από την Συρία, διαπιστώθηκε ότι και ο ίδιος είχε πάει σε τρία από τα υπό διερεύνηση φαρμακεία, παραδίδοντας τις παράνομες συνταγές παραλαμβάνοντας φάρμακα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μεγάλοι τραπεζικοί λογαριασμοί

Από την άρση τραπεζικού απορρήτου των δύο κατηγορουμένων, διαπιστώθηκε για την περίπτωση του γιατρού ότι τα έτη 2018-2019-2020, οι πιστώσεις στους λογαριασμούς υπερέβαιναν τα δηλωθέντα εισοδήματα κατά περίπου 50.000 ευρώ. Εντυπωσιακή ήταν η αντίστοιχη έρευνα στα τραπεζικά στοιχεία του 67χρονου από τη Συρία, καθώς δήλωνε μεν "δικηγόρος", αλλά ως άεργος το ίδιο χρονικό διάστημα, είχε καταθέσεις πάνω από 400.000 ευρώ.

Ο 67χρονος Σύρος, σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας, είχε πάει πολλές φορές στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στον Αγ. Ι. Ρέντη, όπου συνομιλούσε με συγκεκριμένο υπάλληλο, ο οποίος στην κατάθεσή του στους αστυνομικούς υποστήριξε ότι απλά διατηρούσε μια τυπική σχέση μαζί του.

Οι αστυνομικοί ακόμη και στο ιατρείο του επαγγελματικού συλλόγου, εντόπισαν φαρμακευτικά σκευάσματα και ιατρικές συνταγές του καρδιολόγου για ένα συγκεκριμένο άτομο. Στο σπίτι του Σύρου, κατασχέθηκαν 23.100 ευρώ, 9 κινητά τηλέφωνα, δύο τάμπλετ, φορητός υπολογιστής, ένα σπρέι πιπεριού, ένα περίστροφο, ένα τσεκούρι, φαρμακευτικά σκευάσματα, συνταγές.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για συγκρότηση-ένταξη σε συμμορία, ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις και απάτη από κοινού, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων και ναρκωτικών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΑΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΓΙΟΙ 19 Ιαν 2021 | 11:52

Σέρρες: Σύλληψη τριών ατόμων που αρνήθηκαν να υποβληθούν σε rapid test στον Προμαχώνα

Το περιστατικό συνέβη τη Δευτέρα το βράδυ και οι συλληφθέντες είναι Έλληνες υπήκοοι.

ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΣΥΛΙΑΣ ΤΟΥ ΛΑΓΟΥ 18 Ιαν 2021 | 13:06

Χρυσή Αυγή : Τελεσίδικη καταδίκη Λαγού, Μίχου και άλλων χρυσαυγιτών για την επίθεση στο "Συνεργείο"

Ο Γιάννης Λαγός κρίθηκε ένοχος ως ηθικός αυτουργός για την επικίνδυνη σωματική βλάβη του Παναγιώτη Δριμυλή.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ 18 Ιαν 2021 | 07:38

Ναβάλνι: Άμεση απελευθέρωση ζήτησε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν και ο Μάικ Πομπέο

Αυξάνονται οι φωνές που ζητούν την απελευθέρωση του Ναβάλνι που συνελήφθη μόλις επέστρεψε στη Ρωσία.

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ 17 Ιαν 2021 | 20:44

Αμετανόητος ο Πούτιν: Συνελήφθη ο Ναβάλνι μόλις προσγειώθηκε στην Ρωσία [εικόνες]

Ο Αλεξέι Ναβάλνι συνελήφθη στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας. Μπαράζ συλλήψεων υποστηρικτών του. Εντονη αντίδραση από ΕΕ και ΗΠΑ.

ΣΕ ΚΡΥΠΤΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ 16 Ιαν 2021 | 10:41

Πιάστηκε στην Κορινθία με τρία κιλά ηρωίνης - Συνελήφθη 33χρονη

Συνελήφθη μία 33χρονη με περισσότερα από τρία κιλά ηρωίνης στα διόδια του Ισθμού της Κορίνθου.

ΣΤΗ ΡΑΦΗΝΑ 14 Ιαν 2021 | 21:30

Χρυσή Αυγή: Συνελήφθη το πρωτοπαλίκαρο και οδηγός του Μιχαλολιάκου, Σωτήρης Δεβελέκος

Ο Σωτήρης Δεβελέκος ήταν καταζητούμενος για την επίθεση στον κοινωνικό χώρο "Φαβέλα" του Πειραιά, τον Φεβρουάριο του 2018

ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ Η ΕΛ.ΑΣ. 14 Ιαν 2021 | 12:34

Ξυλοδαρμός σταθμάρχη στο Μετρό: Θέμα χρόνου η σύλληψη των δύο δραστών - Υπάρχουν καθαρές εικόνες των προσώπων τους

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δύο νεαρών, που ξυλοκόπησαν τον σταθμάρχη του Μετρό, στον σταθμό "Ομόνοια".

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ ΣΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ. 10 Ιαν 2021 | 09:38

Θρίλερ με σύλληψη Τούρκου στην Αθήνα που ήταν μαχητής στη Συρία - Γεμάτο φωτογραφίες με όπλα το κινητό του

Συναγερμό στην ΕΛ.ΑΣ. σήμανε η σύλληψη ενός Τούρκου στη Λεωφ. Αθηνών - Αστυνομικοί βρήκαν φωτογραφίες που τον δείχνουν να φωτογραφίζεται, κρατώντας βαρύ οπλισμό σε πεδίο μάχης

ΟΔΗΓΗΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ 09 Ιαν 2021 | 18:35

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Συνελήφθη ο άνδρας που έκλεψε το αναλόγιο της Πελόζι

Ο Άνταμ Κρίστιαν Τζόνσον συνελήφθη αφού σε βάρος του είχε εκδοθεί ομοσπονδιακό ένταλμα και οδηγήθηκε στην φυλακή της κομητείας Πινέλας.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2020 08 Ιαν 2021 | 10:55

Η Ακαδημία Αθηνών απένειμε το βραβείο "Νικολάου Καρόλου" στη Pfizer Hellas Band

Η Pfizer Hellas Band ιδρύθηκε το 2013 και όλα αυτά τα χρόνια πραγματοποίησε δεκάδες συναυλίες.

ΚΑΤΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 08 Ιαν 2021 | 10:17

Nέα έρευνα για τον κορονοϊό: Δύο φάρμακα για την αρθρίτιδα μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου και τον χρόνο παραμονής σε ΜΕΘ

Ποια είναι τα φάρμακα κατά της αρθρίτιδας που φαίνεται πως βοηθούν κατά του κορονοϊού.

ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 03 Ιαν 2021 | 09:59

Περιοδικό "Science": Οι επιστημονικές εξελίξεις που αναμένεται να ξεχωρίσουν το 2021 - Τι περιμένουμε για τον κορονοϊό

Το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό "Science" προχώρησε σε ορισμένες προβλέψεις για τις επιστημονικές ειδήσεις. Νέο αντικαρκινικό φάρμακο επί θύραις.