Υπόθεση Φουρθιώτη: Οι τηλεφωνικές κλήσεις, τα μηνύματα και ο "ανώνυμος" πληροφοριοδότης

Πώς η αστυνομία ξετύλιξε το κουβάρι της υπόθεσης Φουρθιώτη - Κατηγορείται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, μαζί με τους άλλους τρεις συλληφθέντες ποινικούς.

Παναγιώτης Σπυρόπουλος
ΓΡΑΦΕΙ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗς ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟς

Δύο τηλεφωνικές κλήσεις, ένα μήνυμα και ένας "ανώνυμος" πληροφοριοδότης ξετύλιξαν την υπόθεση του Μένιου Φουρθιώτη. Οι κλήσεις έγιναν από τον ίδιο στον κάθε δράστη ξεχωριστά πριν την επίθεση εναντίον των αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στη Ν. Ερυθραία στη 01:00 τα ξημερώματα της 16ης Απριλίου 2021. Ακολούθησε δικό του μήνυμα προς 42χρονο κατηγορούμενο, στη 01:55 μετά το περιστατικό: "Εάν υπάρχει πρόβλημα πες μου να ξέρω για να βοηθήσω".

Στις 19:39 της 15ης Απριλίου, μερικές ώρες πριν την ένοπλη επίθεση κατά των αστυνομικών, ο 35χρονος παρουσιαστής επικοινωνεί με τον 48χρονο κατηγορούμενο, και κάνει το ίδιο με τον 42χρονο κατηγορούμενο, ένα λεπτό αργότερα. Περίπου μία ώρα μετά το περιστατικό στέλνει το μήνυμα, ενώ ακολουθούν και άλλες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον 42χρονο ακόμη και λίγο πριν την επίθεση με στόχο το σπίτι του Μένιου Φουρθιώτη, 22 ώρες μετά το περιστατικό με τους αστυνομικούς.

Ο "ανώνυμος" πληροφοριοδότης

Στις 21 Απριλίου, στις 23:16, δύο μέρες πριν την βομβιστική επίθεση με στόχο την είσοδο του γκαράζ του σπιτιού του παρουσιαστή, άγνωστος άνδρας φέρεται να κάλεσε με απόκρυψη στην τηλεφωνική σύνδεση του αξιωματικού υπηρεσίας του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών και χωρίς να γνωστοποιήσει τα στοιχεία της ταυτότητας του ανέφερε: "Το χτύπημα στο σπίτι του Φουρθιώτη το έκανε ο Π……… με τον κολλητό του. Τους ξέρετε από παλιά. Ο Φουρθιώτης τον πλήρωσε για να το κάνει. Ψάξτε τα τηλέφωνα που θα σου πω και θα τους βρείτε….". Έδωσε τους αριθμούς τριών κινητών τηλεφώνων, που βοήθησαν την εξέλιξη της αστυνομικής έρευνας.

Σύμφωνα με αξιωματικούς του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών, οι δράστες είχαν επιλέξει να προβούν στην επίθεση με καλάσνικοφ στο σπίτι του παρουσιαστή, τα ξημερώματα της 16ης Απριλίου, αλλά ήρθαν αντιμέτωποι με τους αστυνομικούς, που δεν δίστασαν να πυροβολήσουν τουλάχιστον 3 φορές, για να διαφύγουν.

Υπόθεση Φουρθιώτη: Οι τηλεφωνικές κλήσεις, τα μηνύματα και ο "ανώνυμος" πληροφοριοδότης

"Μας είχε πει να βρούμε κάποιον να πυροβολήσει το σπίτι του και να βάλει βόμβα ή να το κάνουμε εμείς. Μας είχε υποσχεθεί 20.000 ευρώ στον καθένα αν το κάνουμε εμείς ή του βρούμε κάποιους" φαίνεται να είπαν οι δύο φερόμενοι δράστες, αρνούμενοι ότι ήταν εκείνοι που πυροβόλησαν και δεν ξέρουν ποιους βρήκε στην συνέχεια. Σημειώνεται πως οι αστυνομικοί στα σπίτια των δύο φερόμενων δραστών, 48 και 42 χρόνων, κατάσχεσαν 31.000 ευρώ, η προέλευση των οποίων δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα λάθη

Η μοτοσυκλέτα που κινούνταν οι δράστες της επίθεσης εναντίον των αστυνομικών έχει καταγραφεί από κάμερες ασφαλείας και φέρεται να ανήκει στον 42χρονο συλληφθέντα, η οποία μάλιστα βρέθηκε σε συνεργείο όπου θα άλλαζαν τα πλαστικά και θα αλλοίωναν τα εξωτερικά χαρακτηριστικά της. Το όχημα που έχει καταγραφεί μετά την επίθεση με καλάσνικοφ και την επίθεση με εκρηκτικό μηχανισμό στο γκαράζ του σπιτιού του παρουσιαστή στις 23 Απριλίου, ανήκει στον ίδιο συλληφθέντα, ο οποίος δεν το αρνήθηκε αλλά υποστήριξε ότι βρισκόταν στην περιοχή για δουλειά. Γενετικό του αποτύπωμα έχει βρεθεί στο σακίδιο μέσα στο οποίο είχαν το καλάσνικοφ οι δράστες της επίθεσης στους αστυνομικούς.

Επίσης, σε όλες τις ενέργειες τους οι δύο δράστες πήγαν έχοντας στην κατοχή τους, είτε τα "δικά" τους κινητά τηλέφωνα, είτε αυτά που είχε δώσει ο "ανώνυμος" πληροφοριοδότης, καθώς ενεργοποίησαν κεραίες εκπομπής στις περιοχές, των πυροβολισμών εναντίον των αστυνομικών και στο σπίτι του παρουσιαστή κατά τους πυροβολισμούς και την βομβιστική επίθεση. Η επίθεση με εκρηκτικό μηχανισμό, σύμφωνα με τους αρμόδιους αξιωματικούς, έγινε γιατί η αντίστοιχη με το καλάσνικοφ μερικές ημέρες νωρίτερα δεν ήταν αρκετή ώστε να φέρει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, που ήταν η επαναφορά της αστυνομικής φρουράς που του είχε αφαιρεθεί πρόσφατα.

Στη δικογραφία αναφέρεται επίσης ότι ο Μένιος Φουρθιώτης είχε κρυφές επικοινωνίες με τους δράστες για τα σε βάρος του "κατά παραγγελία χτυπήματα" και από την άλλη παρουσίαζε επίσημα ότι είναι θύμα απειλών και είναι άκρως απαραίτητο άμεσα να του χορηγηθεί πάλι αστυνομική φυλακή και συνοδεία. Για να πετύχει το σκοπό του πίεζε συνεχώς με εξώδικα, μηνύσεις, δημοσιεύματα κ.λπ. φυσικά θεσμικά πρόσωπα, υπηρεσίες και αρχές και απαιτούσε άμεσα εντός και συγκεκριμένων ωρών να ικανοποιηθούν οι παράνομες απαιτήσεις του.

"Γνωριμία" και παρελθόν

Οι δύο κατηγορούμενοι γνωρίζονταν με τον Μένιο Φουρθιώτη μέσω εταιρείας σεκιούριτι που εργάζονταν, η οποία παρείχε υπηρεσίες ασφάλειας στον τηλεοπτικό σταθμό του παρουσιαστή, ενώ ο ένας ήταν συνοδός ασφαλείας πριν του δοθεί αστυνομική φρουρά και μετά όταν του αφαιρέθηκε.

Ο 42χρονος κατηγορούμενος, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για σύσταση και συμμορία, υποθέσεις εκβιασμών, είχε εμπλακεί σε κάποιους ξυλοδαρμούς, είχε βρεθεί DNA του σε φυτίλι εκρηκτικού μηχανισμού μετά από έκρηξη σε ΑΤΜ το 2018. Το τελευταίο χρονικό διάστημα απασχολείτο ως συνοδός ασφαλείας επισήμων στη Μύκονο, ενώ παλιότερα κατά τη διάρκεια συμπλοκής είχε τραυματισθεί σοβαρά στο κεφάλι όπου του τοποθετήθηκε μεταλλικό πλέγμα. Ο 48χρονος κατηγορούμενος έχει απασχολήσει για εκβιάσεις, κλοπές, σωματικές βλάβες, ασχολείτο με το μπόντι μπίλντινγκ, και ήταν κατά καιρούς συνοδός ασφαλείας του Μένιου Φουρθιώτη.

Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., υποστηρίζουν ότι προς το παρόν, η υπόθεση του Μένιου Φουρθιώτη δεν συνδέεται με τις καταγγελίες του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη, αλλά και με την δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ. Σημειώνεται ότι ο Μένιος Φουρθιώτης δεν επιθυμούσε να δώσει κατάθεση στους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών κάτι που θα έκανε όπως είπε στον Ανακριτή. Τα ηλεκτρονικά και ψηφιακά πειστήρια που έχουν κατασχεθεί από τους αστυνομικούς στο σπίτι και το γραφείο του παρουσιαστή έχουν μεταφερθεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών προκειμένου να γίνει ανάσυρση δεδομένων, τα οποία ενδεχομένως αναδείξουν επιπλέον σύνδεσή του με τους δύο φερόμενους δράστες.

Από το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος του 35χρονου παρουσιαστή, για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, ηθικής αυτουργίας σε έκρηξη-κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών, ηθικής αυτουργίας περί όπλων-διακεκριμένες περιπτώσεις, πρόκλησης και προσφοράς για την τέλεση εγκλήματος, απάτης και απόπειρας εκβίασης και σε βάρος των δύο φερόμενων δραστών, για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία, έκρηξης και παράβασης της Νομοθεσίας περί όπλων. Στην ίδια δικογραφία συμπεριλαμβάνεται και ο 48χρονος , δίδυμος αδερφός ενός εκ των φερόμενων δραστών, κατηγορούμενος για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί όπλων και περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης με ανάρτησή του στο twitter δήλωσε σχετικά με την υπόθεση: "Η Ελληνική Αστυνομία μάχεται, πάντα στην πρώτη γραμμή, με απόλυτη αφοσίωση στην αποστολή της. Η επιτυχία της να ξεδιαλύνει ταχύτατα μιαν εξαιρετικά δυσώδη υπόθεση, οδηγώντας τους υπόπτους στη Δικαιοσύνη, μαρτυρά τον υψηλό επαγγελματισμό της. Νοιώθω την υποχρέωση να συγχαρώ και δημοσίως την ομάδα που εργάστηκε για την υπόθεση αυτή".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΟΚ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ 14 Ιουν 2021 | 11:21

Καμένα Βούρλα: 24χρονος κατηγορείται ότι βίασε 11χρονη σε ασανσέρ - Γνωρίστηκαν μέσω instagram

Σοκαρισμένη είναι η τοπική κοινωνία στα Καμένα Βούρλα από την είδηση ότι 24χρονος κάτοικος της περιοχής, κατηγορείται για τον βιασμό ενός 11χρονου κοριτσιού.

ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 14 Ιουν 2021 | 10:28

Χαλάνδρι: Μεθυσμένος 82χρονος σε κατάσταση αμόκ πυροβολούσε με καραμπίνα στον αέρα

Αναστάτωση επικράτησε αργά το βράδυ της Κυριακής στο Χαλάνδρι, όπου ένας ηλικιωμένος άνδρας άρχισε να πυροβολεί στον αέρα από το μπαλκόνι του σπιτιού του.

ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΛΙ ΣΤΑ ΕΡΤΖΙΑΝΑ 11 Ιουν 2021 | 22:48

Μένιος Φουρθιώτης: Απίστευτο - Θα κάνει καθημερινή εκπομπή στο ραδιόφωνο μέσα από τη φυλακή

Επίσημη ανακοίνωση ραδιοφωνικού σταθμού, σύμφωνα με την οποία ο Μένιος Φουρθιώτης θα κάνει καθημερινή εκπομπή από τις 21 του μήνα.

ΠΩΣ ΑΠΟΠΛΑΝΗΣΕ ΤΗΝ ΑΝΗΛΙΚΗ 11 Ιουν 2021 | 08:55

Χανιά: Συνελήφθη 34χρονος κτηνοτρόφος για βιασμό 14χρονης - Την εκβίαζε με βίντεο

Οι Αρχές δεν αποκλείουν την πιθανότητα ο 34χρονος στα Χανιά να είχε συνευρεθεί και με κορίτσια μικρότερης ηλικίας.

ΕΝΝΕΑ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ 09 Ιουν 2021 | 19:11

Μεγάλη επιτυχία της ΕΛΑΣ: Εξαρθρώθηκε διεθνής εγκληματική οργάνωση - Πως έκλεβαν το "Internet Banking" [Εικόνες-Βίντεο]

Εξαρθρώθηκε από την ΕΛΑΣ πολυμελής εγκληματική οργάνωση - Θύματα δεκάδες κάτοχοι λογαριασμών "Internet Banking" σε πολλές περιοχές της χώρας

ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ 09 Ιουν 2021 | 09:17

Φρίκη στην Κρήτη: Σύλληψη και πρόστιμο 30.000 ευρώ σε άνδρα που κακοποιούσε άλογο

Το άλογο βρέθηκε να αιμορραγεί. Ο 32χρονος που κατείχε το άλογο συνελήφθη και του επιβλήθηκε και πρόστιμο 33.000 ευρώ.

ΤO ΠΑΓΩΜΕΝΟ ΦΕΓΓΑΡΙ 09 Ιουν 2021 | 08:37

ΝΑSΑ - Γανυμήδης: Οι πρώτες κοντινές φωτογραφίες του μεγάλου δορυφόρου του Δία από το 2000

Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τον Γανυμήδη, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Δία και όλου του ηλιακού συστήματος μας μέσω της NASA.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ 08 Ιουν 2021 | 18:14

Δολοφονία στη Ζάκυνθο: Ο Κούγιας συνήγορος του βασικού υπόπτου - Καταγγέλλει παράνομες μεθόδους προανάκρισης

Την υπεράσπιση του βασικού υπόπτου ως δράστη της δολοφονίας της συζύγου του ξενοδόχου στη Ζάκυνθο, ανέλαβε ο Αλέξης Κούγιας

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΕΛΑΣ 08 Ιουν 2021 | 15:00

Προφυλακιστέοι οι "Μυκονιάτες" για την κοκαΐνη από την Ολλανδία - Υπόθεση "φούσκα", λέει ο δικηγόρος τους

Το κατώφλι του ανακριτή πέρασαν οι κατηγορούμενοι για διακίνηση ναρκωτικών, που συνελήφθησαν μετά από επιχείρηση των διωκτικών Αρχών σε Αθήνα και Μύκονο.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΜΥΚΟΝΟ ΚΑΙ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ 08 Ιουν 2021 | 12:39

Μήνυμα Χρυσοχοϊδη στους τουρίστες: Η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα - Το σχέδιο της ΕΛΑΣ για την τουριστική περίοδο

σε ημερίδα με τίτλο ¨"Τουρισμός και Ασφάλεια" ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης: Η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα - Η Αθήνα άλλαξε - Τα μέτρα για Μύκονο και Σαντορίνη - Τι λέει για συγκεντρώσεις και επεισόδια

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ 08 Ιουν 2021 | 09:48

Θέμης Αδαμαντίδης για τη νέα σύλληψή σε παράνομα "φρουτάκια": Δεν θέλω να προκαλώ, ασχοληθείτε με τίποτα σημαντικότερο

Για την τρίτη σύλληψή του σε χαρτοπαιχτική λέσχη μέσα σε λίγους μήνες μίλησε ο δημοφιλής τραγουδιστής, Θέμης Αδαμαντίδης, λέγοντας πως δεν θέλει να προκαλεί.

ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ 07 Ιουν 2021 | 11:30

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κατά συνδικαλιστή ΕΛΑΣ: Η ανεύθυνη χυδαιότητα έχει όριο - ΕΔΕ από την ΕΛ.ΑΣ.

Αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων μετά τις αναφορές του συνδικαλιστή της ΕΛΑΣ "περί παραδικαστικών κυκλωμάτων και διεφθαρμένων δικαστικών".

ΒΕΒΑΡΥΜΜΕΝΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ 07 Ιουν 2021 | 09:54

Αυτός είναι ο "βαρώνος" της κοκαΐνης - Με 47 χρόνια κάθειρξης έκοβε... βόλτες στη Μύκονο

Drone, ειδική ομάδα της Αστυνομίας και μια κινηματογραφική επιχείρηση στην κοσμοπολίτικη Μύκονο για τη σύλληψη του "βαρώνου" της κοκαΐνης.