Μεσολόγγι: Η Γιάννα Αγγελοπούλου με χρυσοκέντητο γιλέκο και ζώνη, στον εορτασμό της 195ης επετείου από την ηρωϊκή έξοδο

Στον εορτασμό της 195ης επετείου της ηρωικής Εξόδου του Μεσολογγίου παρέστη η επικεφαλής της Επιτροπής "Ελλάδα 2021" Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Tην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου επισκέφθηκε αντιπροσωπεία της Επιτροπής "Ελλάδα 2021", με επικεφαλής την Πρόεδρό της, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, για να παραστεί στον εορτασμό της 195ης επετείου της ηρωικής Εξόδου του Μεσολογγίου.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τελέστηκε δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Αιτωλοακαρνανίας κ.κ. Κοσμά, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση ως εκπροσώπου της Κυβέρνησης, ο οποίος εκφώνησε και τον Πανηγυρικό της ημέρας, των Βουλευτών Αιτωλοακαρνανίας Κωνσταντίνου Καραγκούνη, Γιώργου Βαρεμένου, Θάνου Μωραΐτη και Δημήτρη Κωνσταντόπουλου, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, του Δημάρχου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, Κωνσταντίνου Λύρου, του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου Ιωάννη Τσώλου κ.α.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση μπροστά στον Τύμβο των Ηρώων, μέσα στον Κήπο των Ηρώων, και κατάθεση στεφάνου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς και επίσκεψη στο "Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης - Δημοτική Πινακοθήκη" που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία Μάρκου Μπότσαρη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Μεσολόγγι από το παρελθόν στο μέλλον

"Σαν σήμερα, Κυριακή των Βαΐων, τo 1826 οι πρόγονοι των Μεσολογγιτών πραγματοποίησαν την ηρωική έξοδο, μια πράξη απαράμιλλης γενναιότητας που συγκίνησε τους φιλέλληνες σε όλον τον κόσμο και ενέπνευσε σπουδαίους ποιητές και ζωγράφους" ανέφερε σε δήλωσή της η Πρόεδρος της Επιτροπής στον Κήπο των Ηρώων και πρόσθεσε: "Χαιρόμαστε που βρισκόμαστε εδώ για δεύτερη φορά, μετά τον Ιούνιο του 2020, σε αυτή την πόλη που δε φέρει μόνο ένα ένδοξο παρελθόν, αλλά ταυτόχρονα εστιάζει και στο μέλλον της, αναζητώντας τρόπους να αξιοποιήσει τις ανεκμετάλλευτες δυνατότητές της για το μέλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της".

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου θέλει να τιμήσει τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση με μία δράση που θα αφήσει μια παρακαταθήκη στον τόπο, τη μετατροπή του Τρικούπειου Πολιτιστικού Κέντρου σε πολυχώρο που θα περιλαμβάνει ψηφιακό μουσείο αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του Χαρίλαου Τρικούπη, υπερσύγχρονο συνεδριακό κέντρο 350 θέσεων, βιβλιοθήκη και καφετέρια. Η πρόταση αναμένεται να κατατεθεί στο πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης" την επόμενη περίοδο.

Αλλά και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προχωρά στην υλοποίηση τριών επετειακών δράσεων, υπό την αιγίδα της Επιτροπής, που γεφυρώνουν το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον. Έτσι, το Μεσολόγγι, μαζί με άλλα 2.500 σημεία στη Δυτική Ελλάδα, θα ενταχθεί σε ένα πρωτοποριακό σύστημα αυτόματης ξενάγησης μέσω κινητού τηλεφώνου. Ακόμη, το φθινόπωρο υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμο ένα κινητό ψηφιακό ιστορικό πάρκο, που θα περιοδεύσει σε 10 πόλεις της περιφέρειας, πριν εγκατασταθεί μόνιμα στα Καλάβρυτα και το Μεσολόγγι. Τέλος, θα δημιουργηθεί ένα ενδιαφέρον λεύκωμα και ένα ντοκιμαντέρ ιστορικού χαρακτήρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επισκέψεις σε μουσεία και πολιτιστικούς χώρους της πόλης

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής επισκέφθηκε, επίσης, συνοδευόμενη από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου Ιωάννη Τσώλο, το "Κέντρο Λόγου και Τέχνης - Ιστορικό Μουσείο "Διέξοδος”", το οποίο στεγάζεται σε ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα προεπαναστατικά κτίρια, το πατρογονικό σπίτι του Αρχηγού της Φρουράς της Εξόδου, Αθανασίου Ραζή-Κότσικα. Σήμερα, χάρις στο ζήλο του ιδρυτή του Μουσείου, Νίκου Κορδόση, ευπατρίδη, ευεργέτη της πόλης και ιδρυτή επίσης του Μουσείου Άλατος, το Κέντρο αποτελεί ένα "ζωντανό" πολιτιστικό χώρο στην καρδιά του Μεσολογγίου. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε μεσολογγίτικη πελάδα, όπου η Πρόεδρος της Επιτροπής συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Κλείσοβας "Η Αναγέννηση", Αριστείδη Μαντζουράτο, με τον οποίο συζήτησε για τη σημασία της λιμνοθάλασσας για την τοπική κοινωνία και οικονομία καθώς και των προϊόντων που προέρχονται από αυτήν.

Κατόπιν, η αντιπροσωπεία της Επιτροπής μετέβη στο Εργαστήρι Παραδοσιακών Φορεσιών Ζωής Στέλιου, μέσα από το οποίο φωτίζονται ο λαϊκός πολιτισμός και η παράδοση. Η Πρόεδρος της Επιτροπής "Ελλάδα 2021" είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με την κυρία Στέλιου, η οποία εδώ και πάνω από μια εικοσαετία ράβει παραδοσιακές φορεσιές από όλη την Ελλάδα, ενώ μετέφερε τη γνώση και την εμπειρία της και στην κόρη της, Άννα Παπουτσοπούλου, η οποία επίσης εργάζεται στο εργαστήρι. "Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια προβολής του λαϊκού μας πολιτισμού και της παράδοσης. Όχι απλώς επειδή θέλουμε να αναδείξουμε το παρελθόν, τον τρόπο που οι γυναίκες ύφαιναν και κεντούσαν, αλλά γιατί πιστεύουμε ότι αποτελεί ένα στοίχημα για το παρόν και το μέλλον, με πολιτιστικό και οικονομικό όφελος" ανέφερε η κυρία Αγγελοπούλου, συνομιλώντας με την κυρία Στέλιου.

Στη Βυρωνική Εταιρεία Μεσολογγίου, η αντιπροσωπεία της Επιτροπής ξεναγήθηκε από την Πρόεδρο του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας και Μελέτης για το Λόρδο Βύρωνα και το Φιλελληνισμό, Ρόζα Φλώρου, και τον Αντιπρόεδρο της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου Γιώργο Λύτρα. Σημειώνεται ότι στην Εταιρεία φιλοξενείται μία σημαντική λογοτεχνική και ιστορική βιβλιοθήκη για το Ρομαντισμό και το Φιλελληνικό κίνημα του 19ου αιώνα, που αριθμεί περί τα 3.000 βιβλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο νησάκι του Αιτωλικού

Η περιοδεία στο Δήμο Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου ολοκληρώθηκε στο νησάκι του Αιτωλικού, όπου η αντιπροσωπεία της Επιτροπής, συνοδευόμενη από το Δήμαρχο, Κωνσταντίνο Λύρο, επισκέφθηκε το "Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών - Μουσείο Βάσως Κατράκη". Στο Μουσείο φιλοξενούνται περισσότερα από 400 έργα τα οποία η διεθνούς φήμης και πολυβραβευμένη χαράκτρια δώρισε στη γενέτειρά της. Την αντιπροσωπεία της Επιτροπής υποδέχθηκε στο Μουσείο η Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Αιτωλικού, Κωνσταντίνα Μαντζή, και ο Διευθυντής του Μουσείου και δάσκαλος στο Αιτωλικό, Κωνσταντίνος Καστανάς.

"Στη 200η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης, δεν τιμάμε μόνο τον Αγώνα του 1821, αλλά και τους ανθρώπους που επηρέασαν τη σύγχρονη Ελλάδα αυτά τα 200 χρόνια, που άφησαν το αποτύπωμά τους, όπως η Βάσω Κατράκη", τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής, αναφερόμενη τόσο στην καλλιτεχνική της δραστηριότητα όσο και την αγωνιστική δράση της μεγάλης χαράκτριας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ 07 Ιουν 2021 | 09:14

Η "κόκκινη" Γιάννα Αγγελοπούλου έβαλε "φωτιά" στο παλιό λιμάνι των Χανίων [εικόνες]

Παρουσία της Γιάννας Αγγελοπούλου εγκαινιάστηκε στο παλιό λιμάνι των Χανίων έκθεση αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης στην Κρήτη.

ΕΚΛΕΨΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ 06 Ιουν 2021 | 14:58

Η Γιάννα Αγγελοπούλου με παραδοσιακή "φορεσιά" στα Σφακιά - Για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Η πρόεδρος της Επιτροπής "Ελλάδα 2021" Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη παρέστη στις εκδηλώσεις για την επέτειο των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης.

218 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ 30 Μαϊ 2021 | 17:31

Στο Σούλι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και η Γιάννα Αγγελοπούλου, για την επέτειο του Ολοκαυτώματος

Το Σούλι επισκέπτονται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και η Γιάννα Αγγελοπούλου για τις εκδηλώσεις μνήμης.

28 Μαϊ 2021 | 14:29

Λαμπερές εμφανίσεις στο Ζάππειο: Το μάξι της Αγγελοπούλου, το total μπλε της Μαριάννας Βαρδινογιάννη και η Μόνικα με τις αρβύλες

Οι εμφανίσεις που ξεχώρισαν στο Ζάππειο Μέγαρο, για την εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 Μαϊ 2021 | 07:24

42 χρόνια πριν: Η υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ - Οι ομιλίες των πρωταγωνιστών, τα δημοσιεύματα

Τέτοιες μέρες πριν 42 χρόνια, η Ελλάδα κάνει ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά, ένα βήμα που θα καθορίσει την κοινωνική - οικονομική - πολιτική πορεία της τις επόμενες δεκαετίες.

ΣΤΗ ΜΙΝΕΑΠΟΛΗ 25 Μαϊ 2021 | 20:48

Επέτειος Τζορτζ Φλόιντ: Πανικός στο σημείο της δολοφονίας - Έπεσαν πυροβολισμοί, ένας τραυματίας [Βίντεο]

Δεκάδες είχαν συγκεντρωθεί για να τιμήσουν τη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ, ένα χρονό μετά τη δολοφονία του - Ακούστηκαν πολλοί πυροβολισμοί

ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 23 Μαϊ 2021 | 21:57

Μάχη της Κρήτης: Το ακροβατικό σμήνος Red Arrows πέταξε πάνω απ’ το Μάλεμε - Επίδειξη με F-16 και ρίψη αλεξιπτωτιστών

Η τελετή για την 80η επέτειο της Μάχης της Κρήτης, περιελάμβανε διέλευση αεροσκαφών F16 από την 115 ΠΜ σε σχηματισμό με το ακροβατικό σμήνος RED ARROWS της RAF.

23 Μαϊ 2021 | 19:49

Γιάννα Αγγελοπούλου: Στα εγκαίνια της έκθεσης "Το Κυβερνείο της Αίγινας υποδέχεται και πάλι τον Ιωάννη Καποδίστρια"

Την Αίγινα επισκέφθηκε την Κυριακή η Πρόεδρος της Επιτροπής "Ελλάδα 2021", Γιάννα Αγγελοπούλου για την έκθεση "Το Κυβερνείο της Αίγινας υποδέχεται και πάλι τον Ιωάννη Καποδίστρια".

Ο ΗΛΙΟΣ ΣΤΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ 21 Ιουν 2021 | 21:56

21η Ιουνίου: Το θερινό ηλιοστάσιο σε εικόνες - Η πρώτη επίσημη ημέρα του καλοκαιριού

Η 21η Ιουνίου ήταν η μεγαλύτερη μέρα του 2021 και η πρώτη επίσημη μέρα του καλοκαιριού

ΒΡΟΧΕΣ ΕΔΩ, ΗΛΙΟ ΕΚΕΙ... 21 Ιουν 2021 | 21:36

Ο καιρός "τρελάθηκε" στα Τρίκαλα: Στο μισό Νομό βρέχει, στον άλλο μισό...ήλιο! [Βίντεο]

Κάτι καιρικά ασυνήθιστο, όπως οι ντόπιοι υποστηρίζουν, έζησαν το απόγευμα της Κυριακής τα Τρίκαλα.

EMVOLIO.GOV.GR 21 Ιουν 2021 | 21:22

Εμβόλιο Astrazeneca: Άνοιξε η πλατφόρμα για όσους επιθυμούν να αλλάξουν τη δεύτερη δόση - Η διαδικασία

Άνοιξε η πλατφόρμα για την αλλαγή της δεύτερης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca

ΤΑ ΠΕΙΣΤΗΡΙΑ-ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΤΗΣ ΣΤΥΓΕΡΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ 21 Ιουν 2021 | 20:10

Γλυκά Νερά: Νέες φωτογραφίες-ντοκουμέντο - Το παράθυρο που "πρόδωσε" τον πιλότο - Το είχε ξεβιδώσει για να "στήσει" τη "ληστεία" [Εικόνες]

Ένα παραβιασμένο παράθυρο ήταν το βασικό πειστήριο που ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος χρησιμοποίησε για να στηρίξει την εκδοχή των "ληστών" στα Γλυκά Νερά

ΣΤΟ ΠΕΤΡΙΝΟ ΣΤΗΘΑΙΟ 21 Ιουν 2021 | 18:56

Βουλιαγμένη: Σοβαρό τροχαίο στα Λιμανάκια - Ένας τραυματίας [Εικόνες]

Ο οδηγός του οχήματος έχασε τον έλεγχο και καρφώθηκε στα βράχια στα Λιμανάκια στην Βουλιαγμένη