Τι γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη του κορονοϊού: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι, πόσο μας καλύπτει το εμβόλιο

Πότε ανακαλύφθηκε το στέλεχος και ποια θα είναι η επίπτωση στα εμβόλια. Τι λένε οι επιστήμονες.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ούτε ο ένας χρόνος δεν έχει περάσει από το πρώτο επίσημα επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στην Ευρώπη και ο συναγερμός στη Γηραιά Ήπειρο σήμανε ξανά με την εμφάνιση της μετάλλαξης του ιού.

Η κατάσταση που εμπνέει ανησυχία σε όλη την ΕΕ, η οποία συνεδριάζει εκτάκτως, έρχεται τη στιγμή που οι κυβερνήσεις κάνουν πυρετώδεις προετοιμασίες για να υποδεχθούν τα πρώτα εμβόλια και να ξεκινήσουν τους μαζικούς εμβολιασμούς αμέσως μετά τα Χριστούγεννα.

Με τα νέα από τη Μεγάλη Βρετανία να μην είναι ευχάριστα, οι Ευρωπαίοι έχουν κλείσει ήδη για λόγους προστασίας τα σύνορά τους, εφαρμόζοντας και ένα υγιειονομικό Brexit στο άλλοτε 28ο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανησυχητικά τα πρώτα στοιχεία

Η επιστημονική κοινότητα καλείται για ακόμα μια φορά να είναι στην πρώτη γραμμή και να αποκωδικοποιήσει τόσο τη μετάδοση του ιού, όσο και την επίδραση που πιθανώς θα έχει στα εμβόλια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα πρώτα στοιχεία -δεν έχουν αποδειχτεί ακόμη επιστημονικά- δείχνουν πως το νέο στέλεχος του κορονοϊού φαίνεται να είναι έως και 70% πιο μεταδοτικό, ενώ άγνωστο παραμένει ακόμα εάν η παραλλαγή αυτή αυξάνει το ποσοστό θνησιμότητας.

Το ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια ανησυχητική κατάσταση, το επιβεβειώνει η επείγουσα συνεδρίαση του ευρωπαϊκού μηχανισμού κρίσης (IPCR)που θα γίνει σήμερα, Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ, Σεμπαστιάν Φίσερ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το χρονικό της μετάλλαξης του ιού

Η μετάλλαξη του κορονοϊού εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις 14 Δεκεμβρίου στη νοτιοανατολική Αγγλία και έκτοτε ονομάστηκε VUI-202012/01. Όπως επισημαίνουν επιστήμονες, τέτοιες μεταλλάξεις δεν είναι καθόλου σπάνιες. Στην πραγματικότητα, αυτή η παραλλαγή είναι μία από τις δεκάδες χιλιάδες.

Ο κορονοϊός μεταλλάσσεται συνεχώς και μέχρι τον Ιούλιο του 2020, υπήρχαν ήδη πάνω από 12.000 διαφορετικά στελέχη. Αυτό που καθιστά αυτή τη συγκεκριμένη μετάλλαξη σημαντική είναι ο ρυθμός με τον οποίο φαίνεται να εξαπλώνεται. Η εμφάνιση της του νέου στελέχους είναι ανησυχητική – αν και πρέπει να σημειωθεί ότι υπήρξαν αρκετές προηγούμενες μεταλλάξεις του Covid-19.

Τον περασμένο μήνα, η δανική κυβέρνηση θανάτωσε εκατομμύρια βιζόν, αφού προέκυψε ότι εκατοντάδες περιπτώσεις Covid-19 συσχετίστηκαν με παραλλαγές Sars-CoV-2 από εκτροφεία βιζόν. Σε καμία περίπτωση δεν βρέθηκε ότι αυτές οι μεταλλάξεις επιτάχυναν τη μεταδοτικότητα της νόσου. Ωστόσο, είναι πλέον σαφές ότι αυτό δεν ισχύει για τη μετάλλαξη VUI-202012/01.

Οι επιστήμονες καλούνται ωστόσο να αντιμετωπίσουν τον ταχύ ρυθμό μετάδοσης αυτού του συγκεκριμένου στελέχους σε σχέση με το αν πολλαπλασιαστούν τα κρούσματα, κάτι που σημαίνει αύξηση των περιπτώσεων που θα εισαχθούν σε ΜΕΘ, που βρίσκονται στο "κόκκινο" σχεδόν σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.

Η ανάλυση του γονιδιώματος

Η ανάλυση των δεδομένων αλληλουχίας του γονιδιώματος του ιού εντόπισε ένα μεγάλο ποσοστό περιπτώσεων που ανήκαν σε ένα νέο απλό φυλογενετικό σύμπλεγμα. Η νέα παραλλαγή ορίζεται από πολλαπλές μεταλλάξεις πρωτεϊνών ακίδων (διαγραφή 69-70, διαγραφή 144, N501Y, A570D, D614G, P681H, T716I, S982A, D1118H), καθώς και μεταλλάξεις σε άλλες γονιδιωματικές περιοχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι αναφέρουν οι λοιμωξιολόγοι

Ψυχραιμία, αλλά και προσοχή εφιστούν οι λοιμωξιολόγοι για την νέα μετάλλαξη του κορονοϊού που έχει σημάνει συναγερμό στην Ευρώπη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα εμβόλια που ήδη έχουν παρασκευαστεί θα είναι αποτελεσματικά και απέναντι στην νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, διαβεβαιώνοντας στην ουσία πως το εμβόλιο που αναμένεται και στην Ελλάδα θα καλύπτει τη μετάλλαξη που εμφανίστηκε.

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος ξεκαθάρισε με ανάρτησή του στο Facebook ότι ακόμη κι αν ο κορονοϊός μεταλλαχθεί σε πιο ανθεκτική μορφή, τα εμβόλια μπορούν να τροποποιηθούν κατάλληλα για να είναι εκ νέου αποτελεσματικά. "Όπως γίνεται κάθε χρόνο με το εμβόλιο της γρίπης, επισημαίνει ο κ. Μόσιαλος, ωστόσο ξεκαθαρίζει πως ακόμα δεν γνωρίζουμε εάν με το νέο στέλεχος αλλάζει η συμπεριφορά του κορονοϊού. "Δεν σημαίνει δηλαδή πως ο ιός θα γίνει απαραίτητα πιο μεταδοτικός ή πιο μολυσματικός ή πιο επικίνδυνος. Οι ιοί αλλάζουν", υποστηρίζει

Προσοχή μέχρι να υπάρξουν αναλυτικά δεδομένα για το νέο στέλεχος του κορονοϊού συνέστησε ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ. "Έχουμε δει ήδη αρκετές μεταλλάξεις από την αρχή και δεν δημιούργησαν κάποια προβλήματα. Δεν έχουμε δεδομένα για τη συγκεκριμένη ακόμα. Μέχρι να έχουμε τα δεδομένα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί", σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα ο κ. Γώγος εξήγησε τα θέματα που μπορεί να προκύψουν από τη μετάλλαξη. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι μπορεί:

  • Ο ιός να γίνει πιο μεταδοτικός
  • Να γίνει πιο τοξικός
  • Να μην φαίνεται στα τεστ
  • Να υπάρξει επαναμόλυνση από τον μεταλλαγμένο ιό

Όσον αφορά τα εμβόλια, ο κ. Γώγος εξήγησε ότι στοχεύουν σε πολλές πρωτεΐνες, άρα κατά πάσα πιθανότητα θα δράσουν και κατά της μετάλλαξης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΡΙΣΚΟ 15 Ιαν 2021 | 22:16

Εξαδάκτυλος: Δεν ξεπεράσαμε το δεύτερο κύμα - "Ανάγκα και Θεοί πείθονται" [Βίντεο]

"Υπάρχει ανάγκη για την οικονομία, έχουμε περίπου 72 μέρες σε lockdown - Πρέπει να αποκατασταθεί το εισόδημα των νοικοκυριών" εξήγησε ο πρόεδρος του ΠΙΣ

ΤΕΡΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ 15 Ιαν 2021 | 21:47

Κορονοϊός: Η Βρετανία κλείνει όλες τις ταξιδιωτικές οδούς από τη Δευτέρα - Σε καραντίνα όλοι οι ταξιδιώτες

Το Ηνωμένο Βασίλειο πλήττεται σκληρά από το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 15 Ιαν 2021 | 20:47

Πώς θα ανοίξουν κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής - Αναλυτικά όλα τα μέτρα

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσε τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξουν κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής

ΣΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15 Ιαν 2021 | 20:15

Β. Παπαευαγγέλου: Τι είπε για τους 23 νεκρούς Νορβηγούς που είχαν κάνει το εμβόλιο

Εχουν εμβολιαστεί 33.000 χιλαδες ατομα στη Νορβηγία και έχουν καταγραφει 23 θάνατοι 13 υπερήλικες άνω των 80 και οι περισσότεροι άνω των 90

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ EMVOLIO.GOV.GR 15 Ιαν 2021 | 20:07

Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τους 75.000 οι εμβολιασμένοι στη χώρα - Πού έγιναν τα περισσότερα εμβόλια

Σε ποιες περιοχές έχουν γίνει οι περισσότεροι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού - Πώς κλείνετε ραντεβού

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 15 Ιαν 2021 | 19:44

Ανησυχία στην Ευρώπη για τα εμβόλια: Καθησυχαστική η Φον ντερ Λάιεν - "Θα παραδοθούν κανονικά το πρώτο τρίμηνο του 2021"

Η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε πως οι δόσεις των εμβολίων θα παραδοθούν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα - Η ανακοίνωση της Pfizer και η επιστολή 6 κρατών της ΕΕ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ 15 Ιαν 2021 | 19:42

Κορονοϊός: Τι οδήγησε τους λοιμωξιολόγους στην απόφαση για άνοιγμα του λιανεμπορίου

Kαταγράφηκε σημαντική συμμόρφωση μέσα στις γιορτές. Mείωση των ενεργών κρουσμάτων κορονοϊού σε όλη την Επικράτεια

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 15 Ιαν 2021 | 19:25

Εκκίνηση λιανεμπορίου: "Οι κανόνες προστασίας της δημόσιας υγείας θα τηρηθούν", λένε οι έμποροι

Θετικά υποδέχεται ο εμπορικός κόσμος τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για την εκκίνηση του λιανεμπορίου

TΑ SMS ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ 15 Ιαν 2021 | 19:01

Ποια καταστήματα ανοίγουν από τη Δευτέρα - Το ωράριο και οι νέοι κανόνες λειτουργίας της αγοράς

Οι προϋποθέσεις που ανοίγει το λιανεμπόριο και οι κλάδοι - Αυξημένες ποινές για τους παραβάτες, επιχειρήσεις και καταναλωτές

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 15 Ιαν 2021 | 18:54

Χαρδαλιάς: "Σκληρό" lockdown στις Αχαρνές - Παράταση των μέτρων στον Ασπρόπυργο - Οι περιοχές που γίνεται άρση μέτρων

Άρση πρόσθετων περιοριστικών μέτρων για δήμους Ελευσίνας, Κοζάνης (πλην της Δημοτικής Κοινότητας Κρόκου) και Βοΐου (πλην της Δημοτικής Ενότητας Σιάτιστας)Αχαρνών

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ 15 Ιαν 2021 | 18:25

Κορονοϊός-Εμβόλιο: Μείωση των παραδόσεων ανακοίνωσε η Pfizer - "Σοβαρή ανησυχία" εκφράζουν 6 Ευρωπαίοι υπουργοί Υγείας

Έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκφράζουν τη "σοβαρή ανησυχία" τους για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις του εμβολίου της Pfizer για τον κορονοϊό

Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ 15 Ιαν 2021 | 18:22

Κορονοϊός: Ενα στα τρία ενεργά κρούσματα στην Αττική - 187 από τα 610 σήμερα, 77 στη Θεσσαλονίκη

Ενα στα τρία ενεργά κρούσματα μένουν στην Αττική όπου βρίσκονται 2.500 ενεργά κρούσματα - 187 νέα κρούσματα στην Αττική και 77 στη Θεσσαλονίκη

ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ 15 Ιαν 2021 | 18:00

Κορονοϊός: Ξεκινά η λειτουργία του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου - Ανοίγουν και τα κομμωτήρια

Ποια μαγαζιά ανοίγουν τη Δευτέρα - Το ωράριο λειτουργίας, ο κωδικός στο 13033 - Ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 - Οι ανακοινώσεις από τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Νίκο Χαρδαλιά