Μετάλλαξη Ομικρον: Ανησυχία για τα πρώτα κρούσματα σε Κρήτη και Αθήνα - Οσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα

Σε συνεχή επαγρύπνηση και με έκδηλη την ανησυχία, η διεθνής κοινότητα σπεύδει να λάβει μέτρα ενόψει της επικράτησης της μετάλλαξης Όμικρον μέσα στους επόμενους 7 μήνες.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Σε συνεχή επαγρύπνηση και με έκδηλη την ανησυχία, η διεθνής κοινότητα σπεύδει να λάβει μέτρα ενόψει της επικράτησης της μετάλλαξης Όμικρον μέσα στους επόμενους 7 μήνες, με τις πρώτες ενδείξεις να φανερώνουν μεγάλη μεταδοτικότητα. Και η χώρα μας ξεκίνησε να καταγράφει τα πρώτα κρούσματα πρώτα στην Κρήτη και πλέον και στην Αθήνα, την ώρα που αντιμετωπίζει την έξαρση του πανδημικού κύματος με αιχμή τη μετάλλαξη Δέλτα.

Χθες, Δευτέρα, σημειώθηκε ένα νέο μαύρο ρεκόρ ημερήσιων θανάτων για το 2021, με 116 ανθρώπους να αφήνουν την τελευταία τους πνοή νικημένοι από το κορονοϊό.

Οι προκαταρκτικές κλινικές γνώσεις των ειδικών για τη "συμπεριφορά” του νέου στελέχους δεν είναι επαρκείς για συμπεράσματα, αντιτάσσουν ωστόσο απερίφραστα την ανάγκη για εντατικοποίηση των εμβολιασμών. Χθες μάλιστα ανακοινώθηκε και το άνοιγμα της πλατφόρμας για τον εμβολιασμό των παιδιών 5-11 ετών την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, τρεις είναι οι παράγοντες που θα διαμορφώσουν την απάντηση ως προς την τελική επίδραση της Όμικρον:

-πόσο μεταδοτική είναι,
-πόσο ικανή να παρακάμπτει αντισώματα και
-πόσο επιβαρυντική είναι στην κλινική έκφραση της νόσου.

Τι γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη Ομικρον

Αυτό που γνωρίζουμε προς το παρόν είναι ότι ο ιός παρακάμπτει σε κάποιο βαθμό το ανοσιακό σύστημα σε σχέση με τις άλλες μεταλλάξεις και προκαλεί επαναλοιμώξεις σε άτομα που έχουν νοσήσει. Ειδικότερα εκτιμάται ότι προκαλεί 3-6 φορές περισσότερες επαναλοιμώξεις σε άτομα που έχουν ήδη νοσήσει σε άλλα στελέχη, με τα πρώτα δεδομένα από τη Νότια Αφρική να αναφέρουν ότι η παραλλαγή Όμικρον συνδέεται με ηπιότερη νόσο σε σύγκριση με τη Δέλτα, όπως αναφέρε η ΕΡΤ.

Υπάρχει μια αισιοδοξία ότι μπορεί να δώσει αύξηση κρουσμάτων όχι όμως και εκτίναξη νοσηλειών την οποία οι επιστήμονες βασίζουν στις γνώσεις της εξελικτικής ιολογίας σύμφωνα με τις οποίες, επειδή ο ιός επιδιώκει να συνεχίσει να διασπείρεται, "προτιμά" να αφήνει τους ασθενείς να επιβιώνουν ώστε να μολύνουν περισσότερους ανθρώπους.

Μεγάλη μερίδα επιστημόνων, μεταξύ αυτών και κορυφαίος επιδημιολογος των ΗΠΑ Α. Φάουτσι, ήδη αρθρώνουν τη θέση ότι είναι απίθανο να δούμε τις μεταλλάξεις να ακυρώνουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Θέση την οποία ωστόσο δεν δείχνει να συμμερίζεται ο CEO Moderna ο οποίος πρόσφατα εξέφρασε την ανησυχία του ότι η αποτελεσματικότητα μπορεί να μειωθεί στο 50%. Ακόμα κι έτσι αποτελεί ποσοστό που δεν είναι ευκαταφρόνητο. Τα εμβόλια παραμένουν το όπλο που η ανθρωπότητα δεν διέθετε κατά το αρχικό φονικό κύμα.

Διαβάστε Επίσης

Η Moderna, όπως και άλλες φαρμακευτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Pfizer, έχει αρχίσει να δουλεύει πάνω στην προσαρμογή του εμβολίου της προκειμένου να αντιμετωπίζεται ειδικά η παραλλαγή Όμικρον, για την περίπτωση που αποδειχθεί απαραίτητο.

Καθοριστικός παράγοντας η 3η δόση

"Η αναμνηστική δόση αυξάνει κατά 20 φορές το επίπεδο των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και τριπλασιάζει τον αριθμό των μνημονικών Τ και Β λεμφοκυττάρων" τόνισε η κ. Θεοδωρίδου αιτιολογώντας τη γνωμοδότηση της Επιτροπής για τη χορήγησή της σε όλους άνω των 18 στους τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με τις δυο δόσεις, όπως και μετά από λοίμωξη.

Διαβάστε Επίσης

Όπως εξήγησε, η βράχυνση του χρόνου χορήγησης στοχεύει στη βέλτιστη προστασία του πληθυσμού λόγω της μετάλλαξης. "Τα εμβόλια έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα τους για την πρόληψη των εισαγωγών, της βαριάς νόσησης και των θανάτων και η πιθανή σκέψη που μπορεί να πλανάται ότι η ανοσοπροστασία διαρκεί τρεις μήνες είναι αβάσιμη. Ο εμβολιασμός προκαλεί παραγωγή των Β και Τ λεμφοκυττάρων (κυτταρική ανοσία) τα οποία συνεχίζουν να αυξάνουν, να ωριμάζουν και να αποτελούν μια εμμένουσα μορφή ανοσιακής προστασίας έναντι του κορονοϊού ακόμη κι όταν ο τίτλος των αντισωμάτων φθίνει" σημείωσε.

Στη χώρα μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότεροι από 6.700.000 πολίτες, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 63,8% του γενικού και στο 73,2% ενήλικου πληθυσμού (μ.ο. ΕΕ 67,5% και 77,4% αντίστοιχα), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Από τη μέρα ανακοίνωσης της υποχρεωτικότητας για τους άνω των 60 ετών, έχουν κλειστεί περισσότερα από 60.000 ραντεβού 1ης δόσης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ 21 Ιαν 2022 | 09:29

Τζανάκης: Ο κορονοϊός κρύβει "άσσο στο μανίκι" - Κίνδυνος εμφάνισης μιας νέας και πιο επικίνδυνης μετάλλαξης

Οι επιστήμονες βρίσκονται σε εγρήγορση υπό τον κίνδυνο δημιουργίας νέας και πιο επικίνδυνης μετάλλαξης του κορονοϊού.

ΕΡΕΥΝΑ 21 Ιαν 2022 | 08:43

Κορονοϊός: Γιατί πολλοί ασθενείς εμφανίζουν απώλεια όσφρησης και γεύσης - Τι δείχνει νέα μελέτη

Πολλοί από τους ανθρώπους με COVID-19 εμφανίζουν απώλεια ή μείωση όσφρησης ή γεύσης.

"ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ Η ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ" 21 Ιαν 2022 | 08:40

Τι γνωρίζουμε για τη νέα υπομετάλλαξη της Ομικρον - Καθηγητής Πρασσάς: Μην δημιουργείται πανικός

Αναφερόμενος ο κ. Πρασσάς στη νέα υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον η οποία προβληματίζει τους επιστήμονες, συνέστησε να μην δημιουργηθεί πανικός και φόβος.

ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 20 Ιαν 2022 | 23:40

Το τόλμησε η Αυστρία: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για όλους τους ενήλικες - 3.600 ευρώ το πρόστιμο

Υπερψηφίστηκε η γενική υποχρέωση εμβολιασμού των ενηλίκων, από την 1η Φεβρουαρίου - Αυτή τη στιγμή στην Αυστρία πλήρως εμβολιασμένο είναι το 71,6% του πληθυσμού.

ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 20 Ιαν 2022 | 22:18

"Όμικρον 2": Τι γνωρίζουμε για τον "κρυφό κλάδο" της μετάλλαξης - Σε ποια χώρα έχει εντοπιστεί

Η εξήγηση του Γκίκα Μαγιορκίνη για τη μετάλλαξη Όμικρον - Σε ποια χώρα έχει επεκταθεί ο "κρυφός κλάδος".

ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΠΑΛΑΝΤΣΑΝΙ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ 20 Ιαν 2022 | 21:21

Ποιο εμβόλιο παράγει περισσότερα αντισώματα κατά της Όμικρον - Νέα έρευνα

Ρωσοϊταλική έρευνα για το επίπεδω αντισωμάτων μετά τη δεύτερη δόση.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 20 Ιαν 2022 | 21:02

Τρεις αλλαγές στην τροπολογία για τις άδειες νόσησης λόγω κορονοϊού: Τι ισχύει

Τι αλλάζει στην τροπολογία για τις άδειες νόσησης, λόγω κορονοϊού

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 20 Ιαν 2022 | 20:40

Βορίδης: Αυξάνεται κατά 3 ημέρες η άδεια στους γονείς που νοσούν τα παιδιά τους από κορονοϊό

Κάνουμε στάθμιση συμφερόντων και αυξάνουμε κατά τρεις τις ημέρες αδείας στους εργαζόμενους γονείς στο Δημόσιο, ανακοίνωσε ο Μάκης Βορίδης

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 20 Ιαν 2022 | 20:21

Ανησυχία στη Γαλλία: Το πέμπτο κύμα της πανδημίας θα επιβαρύνει τα νοσοκομεία μέχρι τα μέσα Μαρτίου

Η Όμικρον δεν έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της, δήλωσε ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ 20 Ιαν 2022 | 20:17

Με κορονοϊό ο δημοσιογράφος Χρήστος Κούτρας: "Πρώτη μέρα φρικτό πονοκέφαλο"

Αν και τριπλά εμβολιασμένος, ο Χρήστος Κούτρας βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό.

ΠΙΕΣΗ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ 20 Ιαν 2022 | 20:17

"Καμπανάκι" από Εξαδάκτυλο: "Είναι προβληματικό που η Όμικρον δεν έχει εκτοπίσει τη Δέλτα"

Προβληματισμένος από την ταυτόγχρονη παρουσία των μεταλλάξεων Όμικρον και Δέλτα στην κοινότητα εμφανίζεται ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

ΠΡΟΣΤΙΜΟ 5.000 ΕΥΡΩ 20 Ιαν 2022 | 19:30

Θεσσαλονίκη: Κόλλησε κορονοϊό και πήγε κανονικά για δουλειά στη λαϊκή αγορά - Η εξήγησή του

Ο 42χρονος πωλητής φρούτων από τη Θεσσαλονίκη δήλωσε ότι δεν έχει εμβολιαστεί, καθώς φοβάται.

ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟ 20 Ιαν 2022 | 18:41

Κρήτη: Στη ΜΕΘ με μετάλλαξη Όμικρον 15χρονο παιδί - Εμφάνισε μυοκαρδίτιδα

Το 15χρονο παιδί εισήχθη στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ στην Κρήτη αλλά δεν έχει διασωληνωθεί.