Μεταναστευτική πίεση στον Έβρο: "Κάνουμε καθημερινά 200 αποτροπές" [εικόνες]

Σε συναγερμό βρίσκεται ο Έβρος τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Ομάδες των 10-15 ατόμων, επιχειρούν να διασχίσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Σε συναγερμό βρίσκεται ο Έβρος τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έπειτα από τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την πιθανότητα ανοίγματος των συνόρων για τους πρόσφυγες και μετανάστες. Συγκεκριμένα, έχουν παρθεί αυξημένα προληπτικά μέτρα, με ιδιαίτερη έμφαση στην "προστασία" και επιτήρηση των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων, ενώ εκτεταμένες εργασίες για την "οχύρωση" του Έβρου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, έπειτα από την πολιτική μετάβαση στο Αφγανιστάν, η οποία πυροδότησε νέα μεταναστευτικά κύματα προς την Ελλάδα.

Σε αυξημένη επιφυλακή

Οι εξελίξεις στην Τουρκία και στο Αφγανιστάν υποχρεώνουν την Ελλάδα σε αυξημένη επιφυλακή και ανάπτυξη συνοριοφυλάκων σε όλο το μήκος του ποταμού Έβρου. Ήδη, από τον προηγούμενο μήνα, έχουν τοποθετηθεί 11 πυλώνες, στους οποίους μπήκαν υπερσύγχρονες κάμερες και ραντάρ που αποτελούν "τα αυτιά και τα μάτια" των δυνάμεων της συνοριοφυλακής, κατά μήκος της οριογραμμής Ελλάδας – Τουρκίας, μεταφέροντας σε πραγματικό χρόνο εικόνα και δεδομένα για τις συνθήκες στα σύνορα.

Η συγκεκριμένη "ηλεκτρονική ασπίδα" του Έβρου, έχει εμβέλεια που κυμαίνεται από τα 3,5 έως τα 15 χιλιόμετρα εντός τουρκικού εδάφους. Έτσι, οι δυνάμεις της χώρας μας είναι σε θέση να εντοπίζουν και να καταγράφουν τις κινήσεις των μεταναστών πριν αυτοί πλησιάσουν στο ελληνικό έδαφος.

Μεταναστευτική πίεση στον Έβρο: "Κάνουμε καθημερινά 200 αποτροπές" [εικόνες]

Όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες που δημοσιεύει το ThessToday.gr, εκατοντάδες μετανάστες ανά μικρές ομάδες των 10-15 ατόμων, επιχειρούν να διασχίσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα, έχοντας μόνο ένα σακίδιο στην πλάτη και μία ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, χωρίς την βοήθεια κανενός.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Αστυνομικών Διεύθυνσης Ν. Ορεστιάδας, κ. Ηλία Ακίδη, οι μετανάστες "αφού καταφέρουν να βρουν το σημείο που θα εισέλθουν παράνομα στην χώρα μας, στη συνέχεια διασχίζουν τα μονοπάτια από χωριά που βρίσκονται ανάμεσα στην Αλεξανδρούπολη και στην Ορεστιάδα, ξεκινώντας από το χωριό Αμόριο μέχρι την Μάνδρα. Τις τελευταίες ημέρες έχουν μειωθεί οι μεταναστευτικές ροές λόγω καιρού, αλλά και πάλι, σε καθημερινή βάση, κάνουμε 200 αποτροπές μεταναστών. Συνήθως αλλάζουν μικρά χωριά και προσπαθούν να βρουν νέα περάσματα, λόγω των αυξημένων αστυνομικών δυνάμεων και του στρατού που κάνουν διαρκείς περιπολίες".

Έβρος Μετανάστες

Σύμμαχος των μεταναστών φαίνεται να είναι η χαμηλή στάθμη του ποταμού, καθώς όπως εξηγεί στο ThessToday.gr ο κ. Ακίδης, εκτός από την προσπάθεια τους μέσω των χωριών, καθημερινά επιχειρούν, αποτυχημένα, να βρουν περάσματα μέσω του ποταμού χρησιμοποιώντας είτε βάρκες, αλλά και περπατώντας, και συγκεκριμένα από το Δέλτα του Έβρου, όπου οι Τούρκοι αποκαλούν Γκιαούρ Αντά, δηλαδή Νησί των Απίστων. Παράλληλα, δένουν σχοινιά από την μία πλευρά του ποταμού στην απέναντι, ώστε να είναι πιο εύκολη και γρήγορη η μετακίνησή τους.

Διαβάστε Επίσης

"Ο ελάχιστος αριθμός μεταναστών που καταφέρνει να περάσει, πέφτει στα χέρια της αστυνομίας, και συλλαμβάνεται κατευθείαν. Πρόκειται κυρίως για Σύριους, όπου ανέκαθεν υπήρχαν ροές από εκεί, αλλά φυσικά το τελευταίο διάστημα ιδιαίτερα αυξημένος είναι ο αριθμός των Αφγανών, κυρίως οικογένειες, λόγω της κατάστασης που επικράτησε και επικρατεί στην χώρα τους".

Έβρος Μετανάστες

Αφού συλληφθούν, οδηγούνται στις δομές στο Φυλάκιο όπου εκεί παραμένουν για 10-14 ημέρες. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Ακίδη, έχει συνολικά 300 άτομα στο ΚΥΤ Φυλακίου, κι άλλα 150 υπάρχουν στο ΠΡΟΚΕΚΑ.

Ισχυρές δυνάμεις στον Έβρο – Σχέδιο κάλυψης όλου του ποταμού

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται οι δυνάμεις περιφρούρησης των συνόρων στον Έβρο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του ThessToday.gr, υπάρχουν διμοιρίες, επιπλέον 400 συνοριοφύλακες, και ενισχυμένες δυνάμεις της Αστυνομίας, σε όλες τις πιθανές εισόδους στα σύνορα, ακόμη και σε περιοχές λιγότερες προετοιμασμένες, ώστε η κάλυψη του ποταμού να είναι σχεδόν καθολική, φτάνοντας μέχρι το βορειότερο τμήμα του.

Παράλληλα, δημιουργώντας ένα απόρθητο φρούριο σε ουρανό, γη και θάλασσα, το Γενικό Επιτελείο Στρατού έχει λάβει αυξημένα μέτρα επίγειας και εναέριας επιτήρησης των συνόρων, με δυνατότητα πολλαπλών ηλεκτρονικών και πτητικών μέσων, ενώ στην συνοριακή γραμμή έχουν στηθεί βελτιωμένα "εμπόδια", αποτρέποντας κάθε πιθανό πέρασμα στην Ελλάδα. Εξίσου ενισχυμένες είναι και οι πεζές περιπολίες των Ενόπλων Δυνάμεων, μαζί με την ΕΛΑΣ σε όλο το μήκος της συνοριακής γραμμής, την οποία επιβλέπει νυχθημερόν το Ενιαίο Κέντρο Ελέγχου Επιτήρησης Συνόρων.

Έβρος Μετανάστες

Σημειώνεται πως στα χερσαία σύνορα υπάρχει ήδη από το 2011 ο φράχτης των 12,5 χιλιομέτρων, ενώ πρόσφατα ολοκληρώθηκε η κατασκευή νέου φράχτη μήκους 27,5 χιλιομέτρων στην περιοχή των Φερών. Ο χαρακτήρας του έργου είναι αμυντικός, αποτελείται από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα (χάλυβας) 5 μέτρων. Το πάνω μέρος του φράχτη (1,25 μ.) είναι λεία λαμαρίνα με αντι-αναρριχητική λειτουργία και προεξοχές με αγκαθωτή κοντσερτίνα. Το κιγκλίδωμα στηρίζεται σε πασσάλους που θεμελιώνονται σε 6 μέτρα βάθος καθώς οι περιοχές παρουσιάζουν πλημμυρικά φαινόμενα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΙΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ 07 Ιαν 2022 | 11:18

Καταδίωξη στην Εθνική Οδό: Ετρεχε με 180 χλμ κρατώντας ένα παιδί στην αγκαλιά- Οταν συνελήφθη βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό...

Η καταδίωξη κράτησε για περισσότερα από 200 χλμ. Θετικοί στον κορονοϊό ο Σύρος οδηγός όπως και οι μετανάστες που μετέφερε.

ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΥΡΓΑΚΙ 06 Ιαν 2022 | 15:56

Θρίλερ στη Νάξο: Πτώμα μικρού παιδιού βρέθηκε στην Αγιασσό και γυναίκας στην παραλία Πυργάκι

Οι σοροί που εντοπίστηκαν σε παραλίες της Νάξου ανήκουν σε πρόσφυγες που επέβαιναν στο δουλεμπορικό το οποίο ναυάγησε στις 22 Δεκεμβρίου ανοιχτά της Φολέγανδρου.

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ 02 Ιαν 2022 | 10:46

Δράμα στα σύνορα Λευκορωσίας - Πολωνίας: Αποκλεισμένοι εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες [εικόνες]

Εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν αποκλεισμένοι στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας.

ΣΤΟΥΣ 18 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ 30 Δεκ 2021 | 14:44

Τραγωδία στο Αιγαίο: Μία ακόμη σορός μετανάστη από το ναυάγιο της Πάρου εντοπίστηκε στην Τήνο

Σε μετανάστη που επέβαινε στο ιστιοφόρο που ανετράπη ανοιχτά της Πάρου ανήκει η σορός που εντοπίστηκε στην Τήνο

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ 28 Δεκ 2021 | 08:40

Πάρος: Στους 17 οι νεκροί από το ναυάγιο με τους πρόσφυγες - Ταυτοποιήθηκε μία ακόμη σορός

Πρόκειται για άνδρα που επέβαινε στο σκάφος ανοιχτά της Πάρου, ηλικίας περίπου 30 ετών.

ΥΠΗΚΟΟΙ ΣΥΡΙΑΣ 27 Δεκ 2021 | 18:20

Τραγωδία στην Πάρο: Συνελήφθησαν τρεις διακινητές - "Κρυβόντουσαν" ανάμεσα στους μετανάστες που γλίτωσαν

Τρία άτομα συνελήφθησαν από τη Λιμενική Αρχή Πάρου - Μετέφεραν τους μετανάστες από την Τουρκία στην Ιταλία με αντίτιμο 9.000 ευρώ το άτομο

ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ 27 Δεκ 2021 | 12:55

Φωτογραφία "γροθιά στο στομάχι" από την Πάρο: Οι σάκοι μεταφοράς με τις σορούς των νεκρών μεταναστών

Σοκάρει η φωτογραφία από την Πάρο. Δείχνει τους ειδικούς σάκους μεταφοράς που μέσα βρίσκονται οι σοροί από το ναυάγιο.

"ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΚΙΝΗΤΕΣ ΝΑ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ" 25 Δεκ 2021 | 20:55

Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στον Μητσοτάκη για τα ναυάγια στο Αιγαίο: Παίζουν με ζωές ανθρώπων

Η αλήθεια είναι πως στο Αιγαίο Πέλαγος η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιτρέψει στους διακινητές να κινούνται ανενόχλητοι, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΠΕΒΑΙΝΑΝ ΠΕΡΙΠΟΥ 80 ΑΤΟΜΑ 25 Δεκ 2021 | 12:57

Ναυάγιο στην Πάρο: Σε δομή φιλοξενίας οι 63 διασωθέντες μετανάστες - Τουλάχιστον 16 νεκροί - Συνεχίζονται οι έρευνες

Σύμφωνα με μαρτυρίες των διασωθέντων, στο ιστιοφόρο που έχει ρυμουλκηθεί στη Νάουσα Πάρου επέβαιναν περίπου 80 άτομα

ΒΑΡΥΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 25 Δεκ 2021 | 07:44

Νέα τραγωδία σε ναυάγιο στην Πάρο με δεκάδες μετανάστες: 16 νεκροί o νεότερος απολογισμός [Εικόνες]

Αναποδογύρισε ιστιοφόρο, το οποίο μετέφερε πάνω από 80 μετανάστες-Πρόκειται για το τρίτο περιστατικό τις τελευταίες 3 ημέρες στο οποίο εμπλέκονται διακινητές από την Τουρκία

ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΑ ΜΕΡΜΗΓΑΣ 24 Δεκ 2021 | 22:19

Ναυάγιο ανοιχτά της Πάρου: Νεκροί έξι μετανάστες - Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης [βίντεο]

57 άτομα διασώθηκαν - Στις έρευνες συμμετέχει ένα ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού και ένα αεροσκάφος c-130.

ΕΠΕΒΑΙΝΑΝ 101 ΑΤΟΜΑ 24 Δεκ 2021 | 16:10

Τραγωδία στα Αντικύθηρα: Νεκροί 11 μετανάστες μετά την προσάραξη σκάφους - Απεγκλωβίστηκαν 90

Τουλάχιστον 11 σοροί μεταναστών περισυνελέγησαν βόρεια των Αντικυθήρων μετά την προσάραξη ιστιοφόρου στο οποίο επέβαιναν 101 μετανάστες

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ 23 Δεκ 2021 | 20:38

Ναυάγιο στα Αντικύθηρα: Τουλάχιστον 4 νεκροί μετανάστες - Ισχυροί άνεμοι στην περιοχή

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι μετανάστες κάλεσαν σε βοήθεια, αναφέροντας ότι στο σκάφος επιβαίνουν περίπου 100 άτομα.