Επιμένουν οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και σήμερα, ενώ, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, σταδιακή υποχώρησή τους αναμένεται από αύριο Τρίτη.
Για τη σήμερα, Δευτέρα, πολύ υψηλές θερμοκρασίες προβλέπονται κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας, με τις μέγιστες να φτάνουν τους 36-38 και τοπικά τους 39 βαθμούς Κελσίου. Στην Αθήνα αναμένονται θερμοκρασίες έως 34-35 βαθμούς, στα Χανιά 35-36, στη Λάρισα 36-37, ενώ στο Άργος και τη Σπάρτη 38-39 βαθμούς.
Πτώση της θερμοκρασίας από αύριο
Σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από αύριο, Τρίτη, η οποία την Τετάρτη και την Πέμπτη θα είναι ιδιαίτερα αισθητή και θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα έως τουλάχιστον το τέλος της εβδομάδας, με σταδιακή άνοδο ξανά από το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Μαρουσάκης: Έρχονται επικίνδυνες καταιγίδες
Ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης, σε ανάρτησή του, κάνει λόγο για επικίνδυνες καταιγίδες από το βράδυ της Τρίτης, 21 Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, κάνει λόγο και για κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας από την Πέμπτη.
Η ανάρτησή του:
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ
Μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός από αύριο το βράδυ και από τα βόρεια. Όπως μπορούμε να δούμε στον πρώτο μας χάρτη ψυχρότερες αέριες μάζες (γαλάζιο χρώμα) αναμένεται να κινηθούν προς την περιοχή μας και να συγκρουστούν με τις πολύ θερμές αέριες μάζες (πορτοκαλί χρώμα) που ήδη επηρεάζουν τη χώρα μας προκαλώντας αυτόν τον πολύ ζεστό καιρό μη συμβατό με την εποχή που διανύουμε.
Η εξέλιξη αυτή θα έχει σαν συνέπεια την ανάπτυξη επικίνδυνων καταιγίδων προς το δυτικό - βόρειο - βορειοδυτικό Αιγαίο αλλά και σε τμήματα της ηπειρωτικής χώρας που βρέχονται από αυτές τις θάλασσες αύριο μέσα στη νύχτα και μέχρι το μεσημέρι - απόγευμα της Τετάρτης.
ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ
Όπως μπορούμε να δούμε στον δεύτερο χάρτη μας, αυτή η μετατόπιση της ψυχρής αέριας μάζας προς τη χώρα μας θα ενισχύσει τον Βαρδάρη στην περιοχή του Θερμαϊκού ο οποίος αναμένεται να συγκρουστεί με τον βορειοανατολικό άνεμο που θα επικρατήσει στο βόρειο Αιγαίο (πορτοκαλί βέλη). Αυτή η σύγκλιση - σύγκρουση των δύο διαφορετικών αερίων ρευμάτων σε συνδυασμό με τις θερμές θάλασσες των εκεί περιοχών θα προκαλέσει έντονη αστάθεια που θα οδηγήσει με τη σειρά της σε ανάπτυξη ισχυρών βροχών - καταιγίδων (μπλε - ροζ αποχρώσεις - κεραυνοί) έτσι όπως σημειώνονται στον χάρτη μας.
ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ
Από αύριο αργά το απόγευμα - βράδυ ισχυρές καταιγίδες θα αναπτυχθούν στην κεντρική - ανατολική Μακεδονία, το δυτικό - βόρειο - βορειοδυτικό Αιγαίο, στην Χαλκιδική, στις Σποράδες, την ανατολική και νότια Θεσσαλία και την κεντρική και βόρεια Εύβοια.
Υποχώρηση των φαινομένων αναμένουμε σταδιακά από το μεσημέρι - απόγευμα της Τετάρτης και από τα δυτικά και βόρεια των γεωγραφικών διαμερισμάτων που επισημάναμε παραπάνω μια υποχώρηση που θα ολοκληρωθεί μέσα στην Πέμπτη.
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΘΥΕΛΛΩΔΩΝ ΒΟΡΙΑΔΩΝ
Η σύγκρουση της θερμής με την ψυχρή αέρια μάζα πάνω από το Αιγαίο, θα οδηγήσει στην ανάπτυξη έντονης βαροβαθμίδας (διαφοράς πίεσης) που θα οδηγήσει με τη σειρά της σε ανάπτυξη θυελλωδών βοριάδων προς το δυτικό, κεντρικό και βόρειο Αιγαίο όπως φαίνεται και στον τρίτο μας χάρτη. Η ενίσχυση των βοριάδων θα ξεκινήσει με την υποχώρηση των έντονων βροχοπτώσεων - καταιγίδων από το μεσημέρι της Τετάρτης και θα ολοκληρωθει μέσα στην Πέμπτη.
ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ
Με την επικράτηση των βοριάδων θα πέσει σημαντικά και η θερμοκρασία με την επικράτηση κρύου στα βόρεια τη νύχτα και το πρωί την Πέμπτη και την Παρασκευή με τις μέγιστες θερμοκρασίες ταυτόχρονα να μην ξεπερνούν τους 25° με 27° στα ανατολικά και βόρεια ενώ λίγο πιο υψηλές θερμοκρασίες θα συναντήσουμε στα δυτικά που δεν φαίνεται να επηρεάζονται αξιόλογα από αυτή την μεταβολή.
Δείχνουμε την απαιτούμενη προσοχή!!!
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr