ΜΕΘ Αγρινίου: Τι απαντά ο Διευθυντής της Μονάδας για το ποσοστό θνητότητας - "Λείπουν βασικά μηχανήματα"

Ο Διευθυντής της ΜΕΘ Αγρινίου Κωνσταντίνος Γκιάφης με τετρασέλιδη επιστολή του προς την 6η ΥΠΕ εκφράζει τις απόψεις του για τη λειτουργία και το ποσοστό θνητότητας στη Μονάδα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ο διευθυντής της ΜΕΘ Αγρινίου Κωνσταντίνος Γκιάφης σε έγγραφο του προς τις υγειονομικές αρχές εκφράζει τις απόψεις του για τη λειτουργία και το ποσοστό θνητότητας στη Μονάδα.

"Η κλινική covid-19 δεν ήταν υπό τη δικαιοδοσία και συνεπώς υπό την ευθύνη της ΜΕΘ. Η πηγή τροφοδοσίας περιστατικών της ΜΕΘ ήταν η κλινική covid. Συνεπώς, στη ΜΕΘ έφθαναν περιστατικά τελικού σταδίου".

-"Οι ΜΕΘ covid παρουσιάζουν θνητότητα μέχρι και πάνω από 85-90% με την ειδοποιό διαφορά ότι εμείς παίρνουμε τελικού σταδίου και όχι απλά σε βαριά μορφή".

-"Η ΜΕΘ στερείται μία σειρά από βασικά μηχανήματα με αποτέλεσμα τώρα σε καιρό πολέμου να φαίνεται η "γύμνια” μας" .

-"Εμείς δώσαμε μάχη που ναι μεν δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα, αλλά αισθανόμαστε ότι τηρήσαμε τον όρκο μας, το ένσημο και το μισθό μας, τις ρόμπες μας και προπάντων τις οικογένειές μας".

-"Ολο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της ΜΕΘ Αγρινίου είναι συμπαγές και περήφανο για τους πολυετείς αγώνες και θυσίες για τη σωτηρία του κάθε δύσμοιρου βαρέως πάσχοντα που ή το ΕΚΑΒ ή κάθε συνάδελφος μας έφερνε . Εμείς είμαστε μια ΜΕΘ μάχιμη, της πρώτης γραμμής που δεν κάνουμε επιλογές ή διαλογές. Ήμασταν περήφανοι και είμαστε περήφανοι και ούτε φόβο έχουμε ούτε τύψεις".

Με τα λόγια αυτά, ο Διευθυντής της ΜΕΘ Αγρινίου ιατρός Κωνσταντίνος Γκιάφης κλείνει την τετρασέλιδη επιστολή του προς την 6η ΥΠΕ που ζήτησε εγγράφως τις θέσεις και τις απόψεις του για τη λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και τη θνητότητα των ασθενών Covid στη Μονάδα.

Το agrinionews.gr φέρνει στο φως όσα αναφέρει ο καλύτερος γνώστης του ζητήματος που είναι στην κορυφή της τοπικής ατζέντας, ενώ τράβηξε πανελλήνιο ενδιαφέρον. Η απόλυτη σχεδόν θνητότητα (41 νεκροί) όσων νοσηλεύτηκαν στην ΜΕΘ κορονοϊού του Νοσοκομείου, αμαύρωσε και ενδεχομένως αδίκησε το ίδρυμα, προκάλεσε- σημειώνει το τοπικό site- αντιδράσεις, πολιτικές αντιπαραθέσεις, ξήλωμα διοικητή, ανθρωποφαγία αλλά και γενικεύσεις άδικες.

Ο κ. Γκιάφης γνωρίζει προφανώς καλύτερα από τον καθένα την κατάσταση στη ΜΕΘ και χρόνια τώρα (από το 2009) ζητά ενίσχυσή της, ωστόσο, όπως λέει, "τα προβλήματα έμειναν απαράλλακτα", ενώ όσα αναφέρει σοκάρουν και αποτελούν κόλαφο για τις ευθύνες όσων κώφευαν στις εκκλήσεις για ενίσχυση του Νοσοκομείου.

"Επέμενα να μην γίνει η ΜΕΘ Covid γιατί το σύνολο του Νοσοκομείου δεν διαθέτει τις δυνατότητες, αλλά…", λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γκιάφης και σημειώνει πως η "ΜΕΘ στερείται μία σειρά από βασικά μηχανήματα, με αποτέλεσμα τώρα σε καιρό πολέμου να φαίνεται η "γύμνια" μας".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Θλίβομαι όταν διαπιστώνω ότι δεν αρκούν ο αγώνας μας"

Το ξεκίνημα της απάντησης του κυρίου Γκιάφη είναι σε προσωπικό τόνο. "Με τον θάνατο, εδώ και 30 χρόνια , παλεύω καθημερινά σε παρά πολλές και δύσκολες καταστάσεις. Αυτοί που καλά με ξέρουν και όσοι με γνωρίζουν και ζουν στο Αγρίνιο ξέρουν ότι σώθηκαν γιατί υπήρχε η ΜΕΘ. Θλίβομαι καθημερινά όταν διαπιστώνω ότι κάποιος ασθενείς έφυγε . Θλίβομαι όταν διαπιστώνω ότι δεν αρκούν ο αγώνας μας, ο κόπος μας και η περισσή αγάπη για το λειτούργημα μας", αναφέρει.

"Στη ΜΕΘ εισάγονται ασθενείς τελικού σταδίου"

Εν συνεχεία ο κ. Γκιάφης περιγράφει τα χαρακτηριστικά των ασθενών που εισάγονται στη ΜΕΘ Covid του Αγρινίου.

Σημειώνει πως νοσηλεύονται ασθενείς που προέρχονται από την κλινική covid στους οποίους είχαν εφαρμοστεί όλες οι δέουσες θεραπείες, αλλά δυστυχώς ήταν σε πολύ βαριά μορφή και δεν ανταποκρίνονταν. Σε αυτούς τους ασθενείς τελικού σταδίου η μόνη και απέλπιδα προσπάθεια ήταν η διασωλήνωση και ο αερισμός θετικής πίεσης.

"Πολλοί από αυτούς τους ασθενείς επιβίωσαν ελάχιστες ώρες, κάποιοι άλλοι πάλεψαν για πάνω από μήνα αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφεραν, παρά τις απέλπιδες προσπάθειες του εξαιρετικού προσωπικού της ΜΕΘ", σημειώνει.

"Το timing έχει τον πρώτο ρόλο στην επιβίωση του όποιου ασθενούς ΜΕΘ. Η ΜΕΘ ποτέ δε ρωτήθηκε τι πρέπει να γίνει για το καλό του ασθενούς εγκαίρως. Η κλινική covid-19 δεν ήταν υπό τη δικαιοδοσία και συνεπώς υπό την ευθύνη της ΜΕΘ. Η πηγή τροφοδοσίας περιστατικών της ΜΕΘ ήταν η κλινική covid. Συνεπώς, στη ΜΕΘ έφθαναν περιστατικά τελικού σταδίου", σημειώνει σε άλλο σημείο της απάντησης του και τονίζει πως είναι απαραίτητη "η έγκαιρη διασωλήνωση των ασθενών πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη, η έγκαιρη διακομιδή σε ΜΕΘ".

Ποια είναι η φυσιολογική θνητότητα

Ο κ. Γκιάφης δίνει ένα στίγμα της φυσιολογικής θνητότητας σημειώνοντας πως σε νοσοκομεία που έχουν μηχανήματα, διευκολύνσεις, προσωπικό και γιατρούς περισσότερα από το Νοσοκομείο Αγρινίου οι ΜΕΘ covid παρουσιάζουν θνητότητα μέχρι και πάνω από 85-90%. "Με την ειδοποιό διαφορά ότι εμείς παίρνουμε τελικού σταδίου και όχι απλά σε βαριά μορφή", λέει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Γκιάφη για να εξαχθούν ουσιαστικά συμπεράσματα για τα ποσοστά θνητότητας να εξεταστούν μια σειρά από παράγοντες , το APACHE II score (πρόκειται για σύστημα βαθμονόμησης βαρύτητας νόσου που χρησιμοποιούνται στην ΜΕΘ), και το ιστορικό κάθε ασθενούς σε συνδυασμό με ιατροτεχνολογικές δυνατότητες του νοσοκομείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"H ΜΕΘ στερείται μία σειρά από βασικά μηχανήματα"

"Επέμενα να μην γίνει η ΜΕΘ Covid γιατί το σύνολο του Νοσοκομείου δεν διαθέτει τις δυνατότητες, αλλά…", λέει χαρακτηριστικά ενώ τονίζει πως η ΜΕΘ παρά τις επανειλημμένες αναφορές του "στερείται μία σειρά από βασικά μηχανήματα με αποτέλεσμα τώρα σε καιρό πολέμου να φαίνεται η γύμνια μας".

Σύμφωνα με τον κ. Γκιάφη πολλά πράγματα έπρεπε να γίνουν πρώιμα και όχι όψιμα (στελέχωση, μοριακός αναλυτής κλπ), ενώ το νοσοκομείο δεν διαθέτει πνευμονολογική κλινική, λοιμωξιολόγο, λειτουργούντα μαγνητικό τομογράφο, φυσικοθεραπευτές- απογεύματα, νύχτα και αργίες και η ΜΕΘ χωρίς αναπνευστήρες high frequency δεν μπορεί να αντιμετωπίσει Covid.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο διευθυντής της ΜΕΘ ζητούσε το rotation του προσωπικού όλων των κλινικών , την αύξηση των νοσηλευτριών ΜΕΘ σύμφωνα με τα διεθνή guidelines, την ύπαρξη μόνιμου φυσιοθεραπευτή , την ενίσχυση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, κάποια κύρια και βασικά μηχανήματα μικρής αξίας αλλά βασικής και μεγάλης ανάγκης όπως συσκευή προστασίας και πρόληψης θρομβώσεων που χρειάζεται ειδικά ο νευροχειρούργος ή ο ορθοπεδικός. "Παρά τις πιέσεις μου ακόμη περιμένω", αναφέρει.

Σημειώνει εξάλλου τα εξής:

-Επίσης ζητήθηκε να προσφέρουν σε μόνο τρεις γιατρούς εντατικολόγους και έναν επιμελητή Β’ ( χωρίς εξειδίκευση πρόσφατα) αποκτηθέντα ενώ το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό βρίσκεται σε over-load και burn-out.

-Η ΜΕΘ δεν διέθετε αριθμητικά επαρκές ιατρονοσηλευτικό προσωπικό ενώ απομακρύνθηκαν και δύο έμπειρες νοσηλεύτριες που εστάλησαν για ενίσχυση της παθολογικής κλινικής. Αντί να προκηρυχθεί θέση Α’ (δηλαδή με εξειδίκευση στην εντατικολογία και εμπειρία) προκηρύχθηκε για Β’ και αυτή η θέση καλύφθηκε επιτέλους προ μηνός.

-Στο παλιό νοσοκομείο υπήρχαν επτά οργανικές θέσεις εντατικολόγων με έξι κλίνες ΜΕΘ, στο παρόν νοσοκομείο υπάρχουν πέντε θέσεις εντατικολόγων με δώδεκα κλίνες.

"Καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται"

Με κατηγορηματικό τρόπο ο διευθυντής της ΜΕΘ Covid απορρίπτει κάθε προσπάθεια επίρριψης ευθύνης στα στελέχη της Μονάδας. Αναφέρει χαρακτηριστικά:

"Αγώνα κάναμε με όλες τις δυνάμεις μας, αγώνα κόντρα στα προβλήματα του ασθενούς και στις όποιες κριτικές, αγώνα κόντρα στις ελλείψεις και στην λειψανδρία.

Ακολουθήσαμε τις διεθνείς πρακτικές, τις οδηγίες του Υπουργείου μας αλλά και τα διεθνή guidelines. Καθημερινά ενημερωνόμασταν από τα πιο έγκυρα επιστημονικά sites από τον ΕΟΔΥ αλλά και από άλλες μεγάλες ΜΕΘ.

Ένας επιμελητής πήγαινε στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο λοιμωξιολογικό εβδομαδιαίως έτσι ώστε να έχουμε έγκυρη και ταχεία ενημέρωση.

Καθημερινά κάναμε review των περιστατικών, τουλάχιστον πρωί-βράδυ, τις περισσότερες ημέρες καλύπταμε τη ΜΕΘ με δύο γιατρούς στην προσπάθειά μας να μη μας ξεφύγει κάτι.

Τις περισσότερες ημέρες του μήνα κοιμόμουν στο καναπεδάκι του γραφείου μου.

Εμείς δώσαμε μάχη που ναι μεν δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα , αλλά αισθανόμαστε ότι τηρήσαμε τον όρκο μας, το ένσημο και το μισθό μας, τις ρόμπες μας και προπάντων τις οικογένειές μας.

Οι φάκελοι με το αρχείο του κάθε ασθενούς της ΜΕΘ είναι στο Νοσοκομείο μας, είναι στη διάθεση του Υπουργείου και όποιου ήθελε να ενημερωθεί και να ελέγξει. Καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται".

Στην επιστολή του κ. Γκιάφη με νόημα εκφράζεται και ένα ρητορικό ερώτημα απο τον ίδιο. ‘Ενα ερώτημα που πρέπει να απευθυνθεί σε όλους προφανώς, υγειονομικές αρχές, προσπωπικό νοσοκομείου και τοπική κοινωνία.

Αναφέρει λοιπόν ο διευθυντής της ΜΕΘ Αγρινίου: "Στο ουσιαστικό ερώτημα "τι ΜΕΘ έχετε εκεί στο Αγρίνιο;” η απάντηση είναι: "έχουμε μία ΜΕΘ που τη θυμόμαστε όποτε την έχουμε ανάγκη και από πάνω ζητάμε και τα ρέστα. Έχουμε μία ΜΕΘ που σε τίποτα δεν την υπολογίζουμε, δε τη σεβαστήκαμε ποτέ, που δεν την εκτιμάμε”…"

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 20 Ιουλ 2021 | 13:00

Κορονοϊός: Καμπανάκι για επικίνδυνη αύξηση των νοσηλειών - 31 εισαγωγές στο Αττικό σε μία ημέρα

Αυξάνονται δραματικά οι νοσηλείες - Τα στοιχεία για το "Αττικό".

ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ 19 Ιουλ 2021 | 22:07

Ηλίας Μπόγδανος: Η νέα ανάρτηση για την κατάσταση της υγείας του

Πέντε ημέρες μετά τον τελικό του Survivor, ο Ηλίας Μπόγδανος ανακοίνωσε ότι βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό.

ΤΟΝ ΠΡΟΔΩΣΕ Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ 19 Ιουλ 2021 | 19:02

Τόλης Βοσκόπουλος: Τραγική ειρωνεία - Σήμερα θα έπαιρνε εξιτήριο - Το παρασκήνιο του θανάτου του σπουδαίου τραγουδιστή

Ο Τόλης Βοσκόπουλος άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας

ΣΑΡΩΝΕΙ ΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΚΥΜΑ 17 Ιουλ 2021 | 13:12

Λαμία: Μητέρα και κόρη "παλεύουν" με τον κορονοϊό - Νοσηλεύονται στην ίδια ΜΕΘ

Μία γυναίκα 32 ετών και η 53χρονη μητέρα της νοσηλεύονται στην ΜΕΘ Covid του νοσοκομείου Λαμίας.

ΠΟΙΟΥΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΕ 17 Ιουλ 2021 | 08:29

Καταβεβλημένος ο Ηλίας Μπόγδανος: Το μήνυμα από το κρεβάτι του νοσοκομείου [βίντεο]

Ο Ηλίας Μπόγδανος που βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 16 Ιουλ 2021 | 17:34

Κορονοϊός: Τετραψήφιος ξανά ο αριθμός κρουσμάτων στα 2.691 - 14 θάνατοι, 123 διασωληνωμένοι

Την Παρασκευή τα νέα κρούσματα ήταν 2.691 σε 87.787 τεστ με τον δείκτη θετικότητας στο 3,07%

ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΣΤΟ ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 16 Ιουλ 2021 | 16:39

Χαμόγελα στο Ρίο: Αποσωληνώθηκε ο 8χρονος που παρέσυρε ο θείος του- "Θέλω να γίνω γιατρός" είπε και ζήτησε καινούργιο ποδήλατο

Χαμόγελα και αισιοδοξία σκορπίζει ξανά ο 8χρονος από την Ηλείατο - Το πρώτο πράγμα που ζήτησε όταν αποσωληνώθηκε ήταν ένα καινούριο ποδήλατο.

ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΧΟΡΗΓΗΘΕΙ ΟΞΥΓΟΝΟ 16 Ιουλ 2021 | 15:40

Με οξυγόνο στο νοσοκομείο ο Ηλίας Μπόγδανος: Επιδεινώθηκε η υγεία του [Εικόνα]

Τι αναφέρει ο Ηλίας Μπογδάνος μέσα από το νοσοκομείο για την κατάσταση της υγείας του.

ΣΤΗ ΣΑΜΟ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 16 Ιουλ 2021 | 13:15

Κικίλιας: Η αντίδραση να είναι απέναντι στην πανδημία - Το εμβόλιο δεν σημαίνει τίποτα άλλο παρά ελευθερία

"Ο τσαμπουκάς, η αντίδραση και η μάχη να είναι απέναντι στον κορονοϊό και τις καταστροφικές συνέπειες του", τόνισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αμέσως μετά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο της Σάμου.

ΣΤΑ 32 Ο ΜΟ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΝΟΣΗΛΕΙΩΝ 15 Ιουλ 2021 | 16:21

Γκάγκα: Ξαναγίνονται Covid, κλινικές που είχαν αποχαρακτηριστεί- Αυξάνουν οι εισαγωγές ασθενών

Περισσότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία, μετατροπή κλινικών σε covid με τον μο των νέων ασθενών να προσδιορίζεται στους 30αρηδες

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥΣ 15 Ιουλ 2021 | 15:19

Κορονοϊός: Δέκα παιδιά νοσηλεύονται στη χώρα - Στη ΜΕΘ βρέφος ενός έτους

Δέκα παιδιά με κορονοϊό έως 15 ετών νοσηλεύονται στο "Αγλαΐα Κυριακού" -Βρέφος ενός έτους ανάμεσά του στη ΜΕΘ του νοσοκομείου

ΤΟ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΜΠΑΝΙΟ 15 Ιουλ 2021 | 11:17

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις στο Αγρίνιο: "Έτσι μας βίαζε ο ιερέας - Μας έγδυνε για να λύσει τα... μάγια"

Ο ιερέας έχει προφυλακισθεί αλλά οι αποκαλύψεις για τη δραση του στο Αγρίνιο συνεχίζουν να έρχονται στο φως. Πως βίαζε τα θύματά του.

Η ΦΤΩΧΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ 15 Ιουλ 2021 | 10:53

Αϊτή: Η χώρα έλαβε τις πρώτες 500.000 δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού - Δωρεά των ΗΠΑ

Το υπουργείο Υγείας της Αϊτής ανακοίνωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η χώρα έχει καταγράψει ως σήμερα συνολικά περίπου 19.400 κρούσματα.