Follow us

MetLife και Lean in Hellas μαζί για έναν κόσμο με λιγότερες ανισότητες

Τα όνειρα κάθε γυναίκας μπορούν να γίνουν πραγματικότητα!

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
MetLife

"Μπορεί να είμαι η πρώτη, αλλά δεν θα είμαι η τελευταία…"

Με αυτά τα λόγια, η Καμάλα Χάρις, η οποία έγραψε ιστορία ως η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται αντιπρόεδρος στις Η.Π.Α., κατάφερε να εμψυχώσει χιλιάδες κορίτσια και γυναίκες, σε όλο τον κόσμο. Κορίτσια που τολμούν να κάνουν όνειρα για διάκριση, ανεξάρτητα από το φύλο και την καταγωγή τους.

Η ιστορική αυτή εκλογή έβαλε μια ακόμη ψηφίδα, στο μωσαϊκό των κατακτήσεων που έχουν επιτύχει οι γυναίκες τις τελευταίες δεκαετίες, σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτισμικό επίπεδο. Είναι μία συνέχεια και μία δικαίωση του αγώνα για ουσιαστική ισότητα, της σπουδαίας γυναίκας, πρώτης γυναίκας ανώτερης δικαστικού, Ruth Bader Ginsburg, η οποία χάθηκε πρόσφατα. Η "notorious RBG”, δεν παρέλειπε πάντα να θυμίζει: "Οι γυναίκες πρέπει να βρίσκονται παντού, όπου λαμβάνονται αποφάσεις".

Σήμερα, σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, στην ηλικιακή ομάδα 25 – 34 ετών, οι γυναίκες απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης υπερτερούν των ανδρών. Γυναίκες, σε όλο και μεγαλύτερους αριθμούς, εντάσσονται στην αγορά εργασίας, επιχειρούν, καταλαμβάνουν ηγετικές θέσεις, σε εταιρίες, σε κυβερνήσεις, σε εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς.

Γιατί τότε, χρειάζεται η εμψύχωση; Γιατί, παρ’ όλη την πρόοδο, τα προβλήματα για τις γυναίκες δεν έχουν εκλείψει. Γιατί, ειδικά στην εργασιακή πραγματικότητα, είναι αλήθεια ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν στερεότυπα και προκαταλήψεις του παρελθόντος.

Γιατί οι ανισότητες που καταγράφονται σε βάρος των γυναικών παραμένουν σημαντικές, τόσο στο θέμα των αμοιβών, όσο και στις προοπτικές εξέλιξης της καριέρας τους.

Όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα του Lean In Hellas και της εταιρίας ερευνών Trueberries σε πάνω από 200 στελέχη επιχειρήσεων, οι γυναίκες είναι πίσω σε αμοιβές κατά 14% σε σχέση με τους άνδρες, ενώ μεταξύ γυναικών με παιδιά και ανδρών με παιδιά, η διαφορά διευρύνεται αγγίζοντας το 22%. Το 59% των γυναικών δηλώνουν ότι οι άνδρες προάγονται πιο εύκολα ή πιο γρήγορα από εκείνες, ενώ 1 στις 4 δηλώνουν ότι δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες εξέλιξης στο χώρο εργασίας τους, αν και θα ήθελαν να συνεχίσουν την καριέρα τους.

Είναι, επίσης, γεγονός - που αναδεικνύεται από σχετικές μελέτες – ότι η πανδημία της νόσου COVID-19 απειλεί να επιβραδύνει περαιτέρω την πρόοδο των γυναικών. Η έρευνα Women in The Workplace 2020 που παρουσίασε πρόσφατα το Lean in, σε συνεργασία με την McΚinsey, δείχνει ότι οι γυναίκες δοκιμάζονται περισσότερο από την πανδημία, απ’ ότι οι άνδρες. Είναι ενδεικτικό ότι 1 στις 4 γυναίκες στις Η.Π.Α. σκέφτεται να εγκαταλείψει την καριέρα της ή να την περιορίσει, ενώ στην Ελλάδα η γυναικεία ανεργία καταγράφει πολύ υψηλότερα ποσοστά, σε σχέση με την ανδρική.

Όλα αυτά δείχνουν ότι – ειδικά στο σημερινό, δύσκολο και αβέβαιο περιβάλλον – παραμένει επιτακτική η ανάγκη για προώθηση της ισότητας, τόσο στον εργασιακό χώρο όσο και ευρύτερα στην κοινωνία.

Για τη MetLife η ισότητα των φύλων αποτελεί δομική αξία, αλλά και βασικό μέρος της επιχειρηματικής της στρατηγικής. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής διαμορφώνει ένα εργασιακό περιβάλλον, το οποίο ενσωματώνει τις ανάγκες και τις αξίες των γυναικών, τόσο ως εργαζομένων όσο και ως πελατών. Σήμερα, οι γυναίκες αποτελούν πάνω από το 50% των εργαζομένων στη MetLife παγκοσμίως και πάνω από το 73% στην Ελλάδα. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τα ανώτερα στελέχη της εταιρίας είναι 40% παγκόσμια και 44% για την Ελλάδα.

Παράλληλα, όμως, με την ενδυνάμωση των γυναικών στο εσωτερικό της, η MetLife έχει αναλάβει παγκόσμια δέσμευση για την προώθηση της έμφυλης ισότητας και της ενθάρρυνσης των γυναικών στις χώρες και στις τοπικές κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιείται.

Τον Μάρτιο του 2020 η MetLife έγινε η πρώτη αμερικανική ασφαλιστική εταιρία που υπέγραψε το πλαίσιο αρχών του Ο.Η.Ε. για την εμψύχωση των γυναικών "Women's Empowerment Principles" (WEP). Επίσης, δημιούργησε εσωτερική ομάδα για την έμφυλη ισότητα, η οποία συνεργάζεται με τις Γυναίκες των Ηνωμένων Εθνών και τον οργανισμό United Nations Global Compact, για να διαπιστωθούν μισθολογικά και άλλα χάσματα στον εργασιακό χώρο και να αναζητηθούν τρόποι αντιμετώπισης.

Υιοθετώντας πλήρως αυτή τη δέσμευση, η MetLife Ελλάδας προχώρησε πρόσφατα σε συνεργασία με το Lean In Hellas, μέλος της διεθνούς πλατφόρμας που ίδρυσε η Sheryl Sandberg. Σήμερα το δίκτυο Lean In διαθέτει 50.000 κύκλους σε περισσότερες από 172 χώρες, θέτοντας στο επίκεντρο την προώθηση της ηγεσίας και της επαγγελματικής ανάπτυξης των γυναικών. Στο πλαίσιο της συνεργασίας με τη MetLife, προγραμματίζονται ήδη μια σειρά από δράσεις, σε δύο επίπεδα: αφενός στο εσωτερικό της εταιρίας, με σκοπό την περαιτέρω ενδυνάμωση και την επαγγελματική ανάπτυξη των γυναικών στελεχών και αφετέρου στο επίπεδο της κοινωνίας, με στόχο τη στήριξη γυναικών σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να πετύχουν μια ισορροπημένη εργασιακή και προσωπική ζωή.

Στο σημερινό κόσμο, η έμφυλη ισότητα αναδεικνύεται σε θεμελιώδη κοινωνική επιταγή, η οποία οφείλει να απασχολεί τις κοινωνίες, αλλά και τις επιχειρήσεις, στο πλαίσιο μιας υπεύθυνης, βιώσιμης και αποτελεσματικής διακυβέρνησης.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Eλένη Σδούγκα, Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της MetLife Ελλάδας & Κύπρου: "Στη MetLife, παρακολουθούμε τις τάσεις της κοινωνίας εδώ και 152 χρόνια, αναγνωρίζουμε έμπρακτα το ταλέντο και τη δυναμική των γυναικών, αλλά και τη συνεχώς αυξανόμενη συμβολή τους στην οικονομία και στην κοινωνία. Πιστεύουμε ότι αποτελεί και δική μας υπόθεση να βοηθήσουμε όλες τις γυναίκες, εντός και εκτός της εταιρίας μας, να αναπτύξουν στο μέγιστο τις δεξιότητες και τη δημιουργικότητά τους. Να τις εμψυχώσουμε, να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθησή τους, ώστε να μπορούν να βγαίνουν μπροστά, να διεκδικούν περισσότερα και να υλοποιούν τις φιλοδοξίες τους. Ενώνοντας τις δυνάμεις μας με το Lean In Hellas, συνεχίζουμε να υπηρετούμε αυτό το στόχο ακόμη πιο συστηματικά και ουσιαστικά. Συνεχίζουμε να συμβάλουμε σε έναν ασφαλέστερο, αλλά και πιο δίκαιο κόσμο, με ίσες ευκαιρίες για όλες και όλους."

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ "ΠΡΩΙΝΟΥ" 25 Μαϊ 2022 | 12:08

Πάτρα: Ποιος θα καταθέσει πως είναι εγκληματική ενέργεια ο θάνατος της Μαλένας - Ερχονται νέες διώξεις

Ραγδαίες αναμένεται να είναι τις επόμενες ημέρες οι εξελίξεις στην υπόθεση θανάτου των τριών κοριτσιών της οικογένειας Δασκαλάκη στην Πάτρα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 25 Μαϊ 2022 | 11:40

Ανατριχίλα απ' όσα λέει 11χρονος για το bullying των συμμαθητών του: "Μου είπαν, αν το ξαναπεί ο μπαμπάς σου, θα σε χτυπάμε"

Σε ανατριχιαστικές αποκαλύψεις προχώρησε ο 11χρονος μαθητής που εδώ και 2,5 χρόνια πέφτει θύμα bullying από συμμαθητές του στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης.

ΝΕΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΙΑΣΜΟΥ 25 Μαϊ 2022 | 11:23

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Αρπαξε 35χρονη, τη βίασε με την απειλή όπλου και την εξέδωσε έναντι αμοιβής

Σοκάρει η αποκάλυψη μιας νέας υπόθεσης βιασμού στη Θεσσαλονίκη. Συνελήφθη 41χρονος.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ 25 Μαϊ 2022 | 11:08

Θρίλερ με την μαφιόζικη αρπαγή 6χρονου στην Κηφισιά από κουκουλοφόρο - Τον πατέρα ψάχνει η αστυνομία

Ενας άγνωστος άνδρας με κουκούλα απήγαγε το παιδί μέσα από το σπίτι του στην Κηφισιά - Σε διάσταση οι γονείς του - Τι λέει ο πρόεδρος του "Χαμόγελου του Παιδιού".

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΟ 25 Μαϊ 2022 | 11:02

Ένα τελικά το κρούσμα λέπρας στην Ελλάδα: Νοσηλεύεται στο Ρίο 65χρονη - Πώς έγινε το μπέρδεμα με το Αττικό

Ένα τελικά είναι το κρούσμα λέπρας στην χώρα μας, και πρόκειται για γυναίκα 65 ετών, Αλβανικής καταγωγής, η οποία νοσηλεύεται στη Δερματολογική Κλινική του Νοσοκομείου του Ρίου.

ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΗ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 25 Μαϊ 2022 | 10:22

Μίνα Γκάγκα για ευλογιά των πιθήκων: Κανείς δεν συζητά για εμβολιαστικό πρόγραμμα στον γενικό πληθυσμό

"Γενικά η νόσος δεν έχει κακή πρόγνωση και η μεταδοτικότητά της είναι πολύ χαμηλή. Δηλαδή έχουμε 20 μέρες περίπου και δεν έχουμε πάρα πολλά κρούσματα] ανέφερε η υπουργός Υγείας.

ΤΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΟΙ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΕΣ 25 Μαϊ 2022 | 10:17

Θεσσαλονίκη: Ασυνείδητοι φουλάρουν τα ρεζερβουάρ και... εξαφανίζονται χωρίς να πληρώσουν

Νέες μεθόδους υιοθετούν οδηγοί στην Θεσσαλονίκη, καθώς φουλάρουν τα ρεζερβουάρ τους και στη συνέχεια να εξαφανίζονται με το πόδι πατημένο στο γκάζι.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 25 Μαϊ 2022 | 09:48

Πλεύρης για ευλογιά πιθήκων: Οχι μαζικός εμβολιασμός - 1 στους 50 κόλλησε από στενή επαφή με κρούσμα

"Η χώρα μας θα παραγγείλει μια παρτίδα εμβολίων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα εμβόλια θα αφορούν σε άτομα που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσματα", είπε ο Θ. Πλεύρης.

ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 25 Μαϊ 2022 | 09:45

Ζεφύρι: Αδέσποτη σφαίρα μέσα στο υπνοδωμάτιο την ώρα που κοιμόταν η οικογένεια [βίντεο]

Αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης πήραν την βολίδα προκειμένου να εξεταστεί από το εγκληματολογικά εργαστήρια.

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ 25 Μαϊ 2022 | 09:38

Κτηνωδία στα Χανιά: Οδηγός έδεσε σκύλο στον προφυλακτήρα του αυτοκινήτου και τον έσερνε στο οδόστρωμα [εικόνες]

Οδηγός είχε δέσει τον σκύλο στον προφυλακτήρα του αυτοκινήτου και τον έσερνε με μεγάλη ταχύτητα στην οδό Κισσάμου στα Χανιά.

ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ 25 Μαϊ 2022 | 09:29

Μπλακ άουτ για τρεις ημέρες στις διαγνωστικές εξετάσεις λόγω κινητοποιήσεων

Τα διαγνωστικά κέντρα και οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί ζητούν τον περιορισμό του claw back με ανώτατο όριο το 10% για το 2022 και στόχο την πλήρη εξάλειψη του.

ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ ΚΑΤΑ 5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 25 Μαϊ 2022 | 09:09

Κοινωνικός τουρισμός 2022: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα - Οι δικαιούχοι και οι παροχές

Ποιες περιοχές επιδοτούνται με έως και 10 μέρες διακοπες - Τι ισχύει με τις επιταγές του 2021-2022.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ 25 Μαϊ 2022 | 08:57

Μαγιορκίνης για ευλογιά των πιθήκων: Αυτός είναι ο συχνότερος τρόπος μετάδοσης του ιού

Για την ευλογιά των πιθήκων και τους τρόπους μετάδοσης, αλλά και αντιμετώπισης του ιού μίλησε ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.