![Μετρό - Γραμμή 4: Ολο το πλάνο, από ποιες περιοχές θα περάσει [χάρτες]](https://www.thetoc.gr/Content/ImagesDatabase/p/767x428/crop/both/files/articles/7/article_233144/metro_1.w_hr.jpg?quality=90&404=default&v=2)
Η Γραμμή 4 του Μετρό χαρακτηρίζεται από πολλούς η ναυαρχίδα των δημοσιών έργων για τη νέα δεκαετία που ξεκίνησε.
Ο σχεδιασμός της μάλιστα προχωρά με πολύ γοργούς ρυθμούς.
Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών, ο διαγωνισμός θα μπει στην τελική φάση με την αξιολόγηση της οικονομικής προσφοράς των δύο σχημάτων που διεκδικούν το έργο.
Πηγές της Αττικό Μετρό εκτιμούν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον έξι μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, δεδομένου ότι οι δύο υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν προσφυγές και στη φάση της διαδικασίας που αφορά στην αξιολόγηση των οικονομικών προσφορών.
![Μετρό - Γραμμή 4: Ολο το πλάνο, από ποιες περιοχές θα περάσει [χάρτες]](https://www.thetoc.gr/images/articles/7/article_233144/upl5e2052e3dbf1a.gif)
Το σχέδιο για την Γραμμή 4 του Μετρό
Το πρώτο τμήμα της νέας γραμμής 4 του μετρό της Αθήνας από το Άλσος Βεϊκου έως το Γουδή, θα έχει μήκος 12,8 χιλιομέτρων και περιλαμβάνει την κατασκευή 15 υπόγειων σταθμών.
Το έργο θα αναβαθμίσει σημαντικά το δίκτυο αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας, δεδομένου ότι θα εξυπηρετεί εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες οι οποίοι κατοικούν σε πυκνοδομημένες περιοχές, όπως το Γαλάτσι, την Κυψέλη, τα Εξάρχεια, τα Ιλίσια και την περιοχή του Ζωγράφου.
Καλά πληροφορημένες πηγές εκτιμούν ότι θα χρειαστούν εκατοντάδες εκατομμύρια περισσότερα από τα 1,8 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού του έργου, για να ολοκληρωθεί η κατασκευή των 15 πρώτων σταθμών της νέας Γραμμής 4 κρίνοντας από την εμπειρία του παρελθόντος.
Μάλιστα, προσθέτουν πως θα χρειαστούν περισσότερα από 8 χρόνια που προβλέπονται στο χρονοδιάγραμμα του έργου για να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της νέας γραμμής. Όπως αναφέρουν, καθυστερήσεις έχουν σημειωθεί σε όλα τα έργα μετρό με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα το μετρό Θεσσαλονίκης και την επέκταση προς τον Πειραιά.
Η έναρξη των έργων για την κατασκευή των νέων σταθμών θα εξαρτηθεί και από το πότε θα ξεκινήσουν οι πρόδρομες εργασίες, οι οποίες αφορούν στη μετατόπιση δικτύων κοινής ωφέλειας και σε διερευνητικές αρχαιολογικές ανασκαφές και έχουν προϋπολογισμό 39 εκατομμύρια ευρώ δίχως ΦΠΑ.
Προϋπολογισμός ύψους 3,8 δισ.ευρώ
Συνολικά η Γραμμή 4 θα έχει προϋπολογισμό ύψους 3,8 δισ. ευρώ, μήκος 38 χιλιομέτρων και 35 νέους σταθμούς οι οποίοι πρόκειται να κατασκευαστούν σε τέσσερις ξεχωριστές φάσεις.
Μάλιστα, θα αποτελείται από πέντε επιμέρους διακριτά τμήματα, Α, Β, Γ, Δ και Ε:
- Τμήμα Α: Άλσος Βεΐκου-Γουδή (μήκους 12,8 χλμ και 15 σταθμούς)
- Τμήμα Β: Γουδή-Μαρούσι (μήκους 9,6 χλμ και 8 σταθμούς)
- Τμήμα Γ: Ευαγγελισμός-Άνω Ηλιούπολη (μήκους 4,1 χλμ και 3 σταθμούς)
- Τμήμα Δ: Άλσος Βεΐκου-Πετρούπολη (μήκους 7,5 χλμ και 6 σταθμούς)
- Τμήμα Ε: Μαρούσι-Εθνική Οδός (μήκους 4,4 χλμ και 3 σταθμούς)
Οι 15 σταθμοί
Οι 15 από τους σταθμούς θα βρίσκονται:
- Ο Σταθμός Βεΐκου χωροθετείται στη συμβολή της Λεωφ. Ομορφοκκλησιάς (Βεΐκου) με την οδό Τράλλεων στον Δήμο Γαλατσίου.
- Ο Σταθμός Γαλάτσι χωροθετείται στη συμβολή της Λεωφόρου Ομορφοκκλησιάς (Βεΐκου) και επί της συνέχειας αυτής, οδό Αγ. Γλυκερίας με την Λεωφόρο Γαλατσίου στον Δήμο Γαλατσίου.
- Ο Σταθμός Ελικώνος χωροθετείται στη συμβολή των οδών Αγίας Γλυκερίας και Πάρνηθος στον Δήμο Αθήνας, παρά τον λόφο Ελικώνος.
- Ο Σταθμός Κυψέλη χωροθετείται στη νοτιοανατολική πλευρά της πλατείας Κανάρη στον Δήμο Αθήνας, από την οδό Κυψέλης μέχρι την οδό Βελβενδού.
- Ο Σταθμός Δικαστήρια χωροθετείται στα δυτικά του συμπλέγματος των πρώην κτιρίων της σχολής Ευελεπίδων (κτήρια) Δικαστηρίων στον Δήμο Αθήνας, στη συμβολή των οδών Ευελπίδων και Μουστοξύδη.
- Ο Σταθμός Αλεξάνδρας χωροθετείται στη συμβολή της Λεωφ. Αλεξάνδρας με την οδό Μουστοξύδη στον Δήμο Αθήνας.
- Ο Σταθμός Εξάρχεια χωροθετείται επί της πλατείας Εξαρχείων, στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Σπ. Τρικούπη στον Δήμο Αθήνας.
- Ο Σταθμός Ακαδημίας χωροθετείται στην οδό Ακαδημίας, μεταξύ των οδών Ιπποκράτους και Σίνα στον Δήμο Αθήνας.
- Ο Σταθμός Κολωνάκι χωροθετείται επί της πλατείας Φιλικής Εταιρείας (πλατεία Κολωνακίου) στον Δήμο Αθήνας, στη συμβολή των οδών Σκουφά, Πατριάρχου Ιωακείμ, Καψάλη, Κουμπάρη και Κανάρη.
- Ο Σταθμός Ευαγγελισμός χωροθετείται στο πάρκο της Ριζάρη στον Δήμο Αθήνας, παράλληλα με την οδό Ριζάρη και διαγώνια σε σχέση με τον υφιστάμενο σταθμό Ευαγγελισμό της Γραμμής 3.
- Ο Σταθμός Καισαριανή χωροθετείται στη συμβολή της Λεωφόρου Εθνικής Αντιστάσεως με την Λεωφόρο Βασ. Αλεξάνδρου στον Δήμο Καισαριανής, μεταξύ των οδών Υμηττού και Τζων Κένεντυ.
- Ο Σταθμός Πανεπιστημιούπολη χωροθετείται στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας στον Δήμο Καισαριανής, βόρεια της εσωτερικής οδικής αρτηρίας.
- Ο Σταθμός Ιλίσια χωροθετείται στη οδό Ινδού και στις πλατείες Αόρνου και Κύπρου στον Δήμο Ζωγράφου.
- Ο Σταθμός Ζωγράφου χωροθετείται επί της πλατείας Αλεξανδρή (πλατεία Γαρδένιας) στον Δήμο Ζωγράφου, στη συμβολή των οδών Γ. Ζωγράφου και Γ’ Ορεινής Ταξιαρχίας με τη λεωφόρο Στρ. Αλεξάνδρου Παπάγου.
- Ο Σταθμός Γουδή χωροθετείται στην πλατεία Ελευθερίας και την οδό Λοχ. Σπηλιωπούλου στον Δήμο Ζωγράφου.
Που θα ξεκινήσουν οι Μετροπόντικες
Σύμφωνα με τις μελέτες της Αττικό Μετρό, οι δυο Μετροπόντικες που θα αναλάβουν τη δύσκολη δουλειά θα τεθούν σε λειτουργία σχεδόν ταυτόχρονα. Στόχος τους είναι η διάνοιξη των σηράγγων πάνω στις οποίες θα κατασκευαστεί η Γραμμή 4 του μετρό. Υπενθυμίζεται ότι, στην πρώτη της φάση, η Γραμμή 4 του μετρό θα έχει σταθμούς σε Βεΐκου, Γαλάτσι, Ελικώνος, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημίας, Κολωνάκι, Ευαγγελισμό, Καισαριανή, Πανεπιστημιούπολη, Ιλίσια, Ζωγράφου, Γουδή.
![Μετρό - Γραμμή 4: Ολο το πλάνο, από ποιες περιοχές θα περάσει [χάρτες] - εικόνα 2](https://www.thetoc.gr/images/articles/7/article_233144/upl5e2053c53f30f.jpg)
Τα υποψήφια σχήματα
Τα δύο υποψήφια σχήματα που διεκδικούν το έργο είναι ΑΒΑΞ – Ghella – Alstom Transport και ΑΚΤΩΡ – Ansaldo – Hitachi Rail Italy. Παράλληλα, έχουν περιθώριο 10 ημερών να ασκήσουν προσφυγές εφόσον θεωρήσουν ότι υπάρχουν λάθη ή παραλείψεις στους φακέλους των τεχνικών προσφορών. Στη συνέχεια έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν προσφυγές και στο ΣτΕ.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr