Μετρούν τις πληγές τους οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς - Πέρασαν νύχτα αγωνίας στους δρόμους

Στη σκιά του Εγκέλαδου ζουν οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς, οι οποίοι πέρασαν το βράδυ σε αντίσκηνα και αυτοκίνητα- Πάνω από 5.000 οι άστεγοι- Δέσμη μέτρων υπόσχεται η κυβέρνηση

SHARE THIS
0
SHARES

Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς μετά τον «χορό των Ρίχτερ» που δονεί συνεχόμενα τις τελευταίες ημέρες το νησί, ενώ τα γήπεδα, οι πλατείες και όλοι οι ανοιχτοί χώροι γέμισαν από κατοίκους που φοβούνται να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Το βράδυ της Τρίτης ήταν δύσκολο για τους κατοίκους, καθώς αναγκάστηκαν να μείνουν σε καταυλισμούς που έστησαν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Ειδικότερα, στο γήπεδο του Αγίου Αντωνίου στήθηκαν αντίσκηνα, φορητές κουζίνες, χημικές τουαλέτες και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, προκειμένου να διευκολυνθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι τους νησιού.

Οπως είπε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος, έως το βράδυ της Τρίτης είχαν γίνει 250 νέες αυτοψίες σε κτίρια στο Ληξούρι, με το ποσοστό των κτισμάτων που χρειάζονται επισκευές στο 55% και τους άστεγους να υπολογίζονται στους 5.000

Το βράδυ της Τρίτης ήταν δύσκολο για τους κατοίκους, καθώς αναγκάστηκαν να μείνουν σε καταυλισμούς που έστησαν οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Κυβερνητική σύσκεψη για την Κεφαλονιά- Δέσμη μέτρων υπόσχεται η κυβέρνηση

Παράλληλα, ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργών, συγκαλεί την Τετάρτη στις 6 το απόγευμα στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, για την αποτίμηση των μέχρι τώρα δράσεων και τον περαιτέρω συντονισμό για την αντιμετώπισης των προβλημάτων στην Κεφαλονιά. Στην σύσκεψη θα πάρουν μέρος ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο Γιάννης Στουρνάρας, ο Γιάννης Μιχελάκης, ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης, ο Νίκος Δένδιας, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος και η Όλγα Κεφαλογιάννη. Επίσης θα συμμετάσχουν οι Γενικοί Γραμματείς των υπουργείων καθώς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

 Η Κεφαλονιά θα κηρυχθεί σεισμόπληκτη μέσα στις επόμενες ημέρες. Η σχετική απόφαση είναι προϋπόθεση προκειμένου να καθοριστούν τα μέτρα υποστήριξης των πληγέντων και αποκατάστασης των ζημιών. Ανάμεσα σε αυτά, όπως ανακοινώθηκε, θα περιλαμβάνεται η καταβολή ενοικίου σε όσες οικογένειες διέμεναν σε κτίριο που κρίθηκε ακατάλληλο, προκειμένου να διευκολυνθεί η μετακόμισή τους: για 2 έτη για τους ιδιοκτήτες και για 6 μήνες για τους ενοικιαστές.

Παράλληλα θα ανακοινωθεί πρόγραμμα αποκατάστασης ζημιών για τα κτίρια που έχουν αποκαταστάσιμες ζημιές, βαριές ή ελαφρές.

Προκειμένου να βρεθεί άμεσα στέγη για το σύνολο των σεισμοπλήκτων, θα δημιουργηθούν καταυλισμοί με διαφόρους τύπους οικίσκων (κοντέινερ). Οι οικισμοί θα είναι οργανωμένοι ώστε να παρέχονται όλες οι αναγκαίες υποδομές διαμονής, ασφάλειας και υγιεινής. Η περιοχή όπου θα δημιουργηθούν θα αποφασιστεί από τον δήμαρχο και τον αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς.

Στην Κεφαλονιά την Τετάρτη και ο Τσίπρας

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί την Κεφαλονιά την Τετάρτη, προκειμένου να δώσει το «παρών» την ώρα της αγωνίας των κατοίκων του νησιού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook