Μια σπίθα απειλεί να τινάξει στον αέρα την Ειδομένη

Ένα βήμα πριν την έκρηξη βρίσκεται ο πρόχειρος καταυλισμός στην Ειδομένη. Αντίστοιχα φαινόμενα σε Πειραιά, Λέσβο και Χίο.

mia-spitha-apeilei-na-tinaksei-ston-aera-tin-eidomeni
SHARE THIS
0
SHARES

Ένα βήμα πριν την έκρηξη βρίσκεται ο πρόχειρος καταυλισμός στην Ειδομένη με 12000 πρόσφυγες και μετανάστες να συνεχίζουν να διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες.Μάλιστα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος επισκέφτηκε  την περιοχή την περιέγραψε ως τον «ορισμό της ανθρωπιστικής κρίσης».

Οι πρόσφυγες να συνεχίζουν τη διαμαρτυρία τους στις γραμμές του τρένου, όπου έχουν στήσει και ορισμένες σκηνές λίγο μεγαλύτερες σκηνές για να προστατευθούν από τη βροχή.

Ο υπουργός χαρακτήρισε «πολύ προβληματικές» τις συνθήκες διαβίωσης, στέγης, διατροφής και ατομικής υγιεινής, τονίζοντας ότι χρειάζεται ένα άλλο επίπεδο οργάνωσης και συντονισμού.

Το θέμα της σίτισης στην Ειδομένη έγινε από το πρωί «μπαλάκι» μεταξύ του αν. Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου.

Oι περισσότερες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ειδομένη σταμάτησαν τις δραστηριότητές τους με αποτέλεσμα να μη μοιραστεί το συσσίτιο και να δοθεί μόνο γάλα. 

 

Το θέμα της σίτισης στην Ειδομένη έγινε από το πρωί «μπαλάκι» μεταξύ του αν. Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου.

Ο κ. Τόσκας είπε ότι ο στρατός θα αναλάβει ο στην περιοχή τη σίτιση προσφύγων και μεταναστών με τον Πάνο Καμμένο να του απαντά, εμμέσως πλην σαφώς στον ΑΝΤ1, ότι «οι ένοπλες δυνάμεις δεν είναι υπηρεσία τροφοδοσίας τροφίμων» και ότι ανέλαβαν ένα έργο συγκεκριμένο, να φτιάξουν τις υποδομές άμεσα και να οργανώσουν τη λειτουργία τους.

 

«Ο στρατός ανέλαβε την τροφοδοσία σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας και η Ειδομένη δεν είναι οργανωμένο κέντρο. Ο στρατός δεν πρόκειται να εμπλακεί», ξεκαθάρισε ο κ.Καμμένος. Το κυβερνητικό αλαλούμ ήρθε να ενισχύσει και η χθεσινή δήλωση του αν. υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα στον Alpha ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα πεθάνουν παιδιά την Ειδομένη, προσθέτοντας ωστόσο πως θα γίνει κάθε προσπάθεια για να μην συμβεί αυτό.

Πάντως, το απόγευμα της Τετάρτης από τις ΜΚΟ που επέστρεψαν, μοιράστηκε κανονικά βραδινό φαγητό, ενώ την Πέμπτη αναλόγως και της κατάστασης προσανατολίζονται στο να επαναδραστηριοποιηθούν και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, το προσωπικό των οποίων έχει αποχωρήσει προσωρινά.

Θα γεμίσει μαυραγορίτες η περιοχή

Οι γιατροί του κόσμου εκφράζουν φόβους ότι τις επόμενες μέρες είναι πολύ πιθανό να γεμίσει η περιοχή από μαυραγορίτες και να παίρνουν τρόφιμα μόνο εκείνοι που θα μπορούν να πληρώσουν.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει παρέμβαση της αστυνομίας, σε περιορισμένη κλίμακα στην Ειδομένη. «Στην Ειδομένη δεν είναι καλή η κατάσταση. Πρέπει να εκτονωθεί. Δεν φτιάξαμε εγκαταστάσεις στην Ειδομένη για να μη δημιουργήσουμε μία κατάσταση τύπου Καλαί. Φτιάξαμε υποδομές για την υποστήριξή τους. Ήδη έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν ότι θα πρέπει να πάνε στα κέντρα φιλοξενίας. Δεν είναι ρεαλιστική η διάλυση 13.000 ανθρώπων, πολλοί εκ των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά. Οι συνθήκες χάους και βίας δεν δημιουργούνται από μόνες τους. Πράγματι υπάρχει πρόβλημα. Μπορεί να υπάρξουν αστυνομικές παρεμβάσεις σε περιορισμένη κλίμακα, αλλά όχι βία. Μπορεί να εφαρμοστεί η πειθώ. Όσοι βρίσκονται στα κέντρα, τους ενημερώνουμε ότι υπάρχουν δύο δρόμοι. Είτε η αίτηση ασύλου, είτε η επιστροφή στην Τουρκία».

 

Ανάλογη κατάσταση παρατηρείται και στον Πειραιά όπου είναι καθημερινές οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας ενώ το πρωί όσοι μεταφέρθηκαν από τα νησιά με πλοία αρνήθηκαν να μπουν στα πούλμαν και να μεταφερθούν σε κέντρο προσωρινής διαμονής στην Πιερία.

Σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας προχώρησαν χθες και όσοι πρόσφυγες και μετανάστες ήρθαν από το πρωί της Κυριακής στη χώρα και βρίσκονται κρατούμενοι στα Hotspots σε Λέσβο και Χίο τα οποία μετατράπηκαν σε κέντρα κράτησης. Οι άνθρωποι αυτοί ζητούν να αφεθούν ελεύθεροι και να ταξιδέψουν στην Αθήνα.   

Την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Κιλκίς έκλεισαν οι πρόσφυγες

Σε κλείσιμο και της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Κιλκίς προχώρησαν πρόσφυγες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα κλειστά σύνορα.

Μια ομάδα προσφύγων, από αυτούς που νωρίτερα είχαν προχωρήσει σε αποκλεισμό της αερογέφυρας Πολυκάστρου Κιλκίς, έκλεισε επίσης και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της εθνικής οδού.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook