H δική μας "υπόθεση Μαντλίν": Ο μικρός Μπεν που εξαφανίστηκε στη Κω πριν από 29 χρόνια

Η υπόθεση του μικρού Μπεν που χάθηκε στην Κω είναι μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις αγνοουμένων στην ιστορία της Βρετανίας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
μπεν

Δύο παιδιά, δύο εξαφανίσεις, σε διαφορετικές χώρες με ένα τεράστιο χρονικό διάστημα όπου οι έρευνες των αρχών και των γονέων δεν απέδωσαν καρπούς με την τύχη των μικρών να παραμένει άγνωστη.

Και στις δύο υποθέσεις τόσο του μικρού Μπεν που εξαφανίστηκε στην Κω όσο και της μικρής Μαντλίν που χάθηκε στην Πορτογαλία μόνο εικασίες και εκτιμήσεις είναι το αποτέλεσμα των πολύχρονων ερευνών

Δώδεκα χρόνια από την εξαφάνιση της μικρής Μαντλίν νέα στοιχεία που είδαν το φως μόλις χθες Τετάρτη συντάραξαν την κοινή γνώμη και προκάλεσαν θύμησες και συσχετισμούς

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα ένας 43χρονος παιδόφιλος, βιαστής και έμπορος ναρκωτικών, φέρεται να είχε ομολογήσει σε έναν φίλο του την απαγωγή της μικρής σε ένα μπαρ το 2017, όταν είδε την εικόνα της στην τηλεόραση σε ένα αφιέρωμα της γερμανικής τηλεόρασης, δέκα χρόνια μετά την εξαφάνισή της.

Η εξαφάνιση του μικρού Μπεν από την Κω

Ωστόσο στην περίπτωση του μικρού Μπεν άγνωστο παραμένει 29 χρόνια μετρά την εξαφάνιση του μικρού Μπεν από την Κω, τι πραγματικά συνέβη αφού η υπόθεση ποτέ δεν εξιχνιάστηκε

Ο Μπεν Νίνταμ γεννήθηκε 29 Οκτωβρίου του 1989 στο Σέφιλντ και εξαφανίστηκε στις 24 Ιουλίου 1991 σε ηλικία 21 μηνών στην Κω και μετά από τις αποτυχημένες αρχικές ερευνες στο νησί τις πρώτες ώρες της εξαφάνισής του, θεωρήθηκε ότι απήχθη.

Παρά τις πολυάριθμες αναφορές θέασης του παιδιού όλα αυτά τα χρόνια, κανένα ίχνος του δεν έχει βρεθεί ποτέ. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις αγνοουμένων στην ιστορία της Βρετανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από το 2017, η Βρετανική Αστυνομία θεωρεί ότι ο Μπεν βρίσκεται θαμμένος στο νησί της Κω.

Ο Μπεν Νίνταμ ήταν σε διακοπές με τους γονείς του στην Κω (στους παππούδες του που είχαν μεταναστεύσει) στο χωριό Ηρακλής, όταν εξαφανίστηκε στις 24 Ιουλίου 1991.

Την ημέρα της εξαφάνισης του Μπεν είχε αφεθεί στη φροντίδα των παππούδων του, ενώ η μητέρα του, Κέρι Νίνταμ, πήγε να εργαστεί σε ένα τοπικό ξενοδοχείο. Ο Μπεν μπαινόβγαινε στο σπίτι που η οικογένεια ανακαίνιζε και έπαιζε έξω: Περίπου στης 14:30, οι ενήλικες συνειδητοποίησαν ότι είχε εξαφανιστεί.

μπεν

Η οικογένεια του έψαξε πρώτα την περιοχή για τον Μπεν, υποθέτοντας ότι είχε περιπλανήθηκε μακριά, ή ότι ο έφηβος γιος τους, ο Στίβεν, τον είχε πάρει για βόλτα με το μοτοποδήλατο του. Όταν τελικά δεν βρήκαν κανένα ίχνος του αγοριού, ενημέρωσαν την αστυνομία. Ωστόσο, η αστυνομία αμφισβήτησε τους Νίνταμ, κρατώντας τους ως κύριους ύποπτους, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η ενημέρωση των αεροδρομίων και των λιμανιών. Τελικά διεύρυναν την αναζήτησή τους για το παιδί και τις επόμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν έρευνες από την Ελληνική Αστυνομία, το στρατό και το Πυροσβεστικό Σώμα.

Οι έρευνες της αστυνομίας

Η χρήση της τεχνικής απεικόνισης εξέλιξης ηλικίας

Το 2003, λίγο πριν από τη δωδέκατη επέτειο της εξαφάνισης του Μπεν, ο ιδιωτικός ανακριτής Ίαν Κρόσμπι επικοινώνησε με την ομάδα απεικόνισης προσώπων της Μητροπολιτικής Αστυνομίας και πρότεινε ότι θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας ψηφιακά ενημερωμένης φωτογραφίας του Μπεν. Το έκαναν και χρησιμοποίησαν τεχνικές εξέλιξης της ηλικίας και μετέβαλαν μια φωτογραφία του μικρού Μπεν με το πώς θα φαινόταν σε ηλικία δεκατριών ετών. Μια άλλη φωτογραφία με την ηλικία του ενημερωμένη δημιουργήθηκε το 2007.

μπεν

Θεωρία για την αντιμετώπιση τυχαίας ταφής

Τον Οκτώβριο του 2012 η αστυνομία από το Ηνωμένο Βασίλειο ταξίδεψε στην Ελλάδα για να αναζητήσει ένα χώρο που πίστευαν ότι θα μπορούσαν να περιέχουν τα λείψανα του Μπεν. Στις 19 Οκτωβρίου η Ελληνική αστυνομία, επικουρούμενη από μια ομάδα εξειδικευμένων συμβούλων αναζήτησης από την Αστυνομία του Νότιου Γιόρκσαϊρ, ξεκίνησε μια επιχείρηση για να εξετάσει το έδαφος του ακινήτου από το οποίο ο Μπεν εξαφανίστηκε. Η επιχείρηση, με την χρήση τεχνικού εξοπλισμού γεωφυσικής έρευνας, ιατροδικαστικους αρχαιολόγους και σκύλους ανίχνευσης σορού (HRD), πυροδοτήθηκε από μια σειρά πληροφοριών που είχε η αστυνομία ότι ο Μπεν είχε θαφτεί κατά λάθος από έναν οδηγό εκσκαφέα οικοδομικών μπάζων σε κοντινή απόσταση.Η επιχείρηση απέτυχε να εντοπίσει κάποιο ίχνος του παιδιού.

Καταγγελίες για θεάσεις - Νέες έρευνες το 2016

Υπήρξαν πάνω από 300 αναφερόμενες θεάσεις αγοριών που ταιριάζουν στην περιγραφή του Μπεν, τόσο στην ελληνική ηπειρωτική χώρα όσο και στα ελληνικά νησιά. Οι περισσότερες έγιναν λίγο μετά την εξαφάνισή του κατά την περίοδο του 1991 έως το 1992. Υπήρχαν, επίσης, μια σειρά από περιπτώσεις όπου φαινόταν ότι το μυστήριο λύθηκε. Στα τέλη του 1995, ο ιδιωτικός ερευνητής Στράτος Μπακιρτζής βρήκε ένα ξανθό αγόρι, ηλικίας περίπου έξι ετών, που ζούσε με μια οικογένεια τσιγγάνων σε έναν καταυλισμό που βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη. Το παιδί ισχυρίστηκε ότι είχε δοθεί στους Τσιγγάνους, αφού εγκαταλείφθηκε από τους βιολογικούς του γονείς και την θετή μητέρα του, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι αγόρασαν το αγόρι από άλλους Τσιγγάνους. Ωστόσο, δεν βρέθηκαν αποδεικτικά στοιχειά ότι ήταν ο Μπεν.

mama

Έρευνες το 2016

Τον Σεπτέμβριο του 2016 η αστυνομία ενημέρωσε την Κέρι Νίνταμ ότι είχαν πληροφορίες ότι ένας άνδρας από την Κω είχε αναφέρει πως ο Κωνσταντίνος Μπάρκας, χειριστής εκσκαφέα που πέθανε το 2015, είχε πει ότι ο Μπεν είχε πεθάνει σε ένα ατύχημα και ότι ο Μπάρκας είχε καλύψει τη σορό σε ένα πηγάδι. Οι Βρετανοί ντετέκτιβ θεωρούν ότι καταπλάκωσε τον Μπεν με τον εκσκαφέα από ατύχημα και πανικοβλήθηκε, αποκρύπτοντας τα στοιχεία και μεταφέροντας το σώμα του σε μία κοντινή τοποθεσία. Τον Οκτώβριο του 2016 η μητέρα του Μπεν δήλωσε: ''Ο Ντίνο(σ.σ. Κωνσταντίνος Μπάρκας) ήξερε. Φυσικά και ήξερε από πάντα. Εύχομαι να καίγεται στην κόλαση''.

Στις 16 Σεπτεμβρίου η αστυνομία άρχισε έρευνα για τα λείψανα, σε διαφορετική περιοχή από αυτή που έψαξε τέσσερα χρόνια νωρίτερα. Οι ανασκαφές επικεντρώθηκαν γύρω από ένα δέντρο, το οποίο προφανώς φυτεύτηκε αφότου εξαφανίστηκε ο Μπεν.

ereynes

Οι ανασκαφές έληξαν στις 16 Οκτωβρίου. Περισσότεροι από 800 τόνοι χώματος είχαν ελεγχθεί και αντικείμενα ενδιαφέροντος επιστράφηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο για ιατροδικαστική ανάλυση. Ο υπεύθυνος αξιωματικός της βρετανικής αστυνομίας Τζον Κάουζινς δήλωσε ότι ένα αντικείμενο που βρέθηκε και "έμοιαζε με αντικείμενο που χρονολογείται από το 1991" είχε αναγνωριστεί από την οικογένεια Νίνταμ ότι ανήκε στον Μπεν όταν εξαφανίστηκε. Ο Κάουζινς δήλωσε: "Η ομάδα μου και εγώ γνωρίζουμε ότι μηχανήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου εκσκαφέα, χρησιμοποιήθηκαν για να καθαρίσουν μια έκταση γης στις 24 Ιουλίου 1991, πίσω από την αγροικία που ανακαινιζόταν από τους Νίνταμ.'' Στις 17 Οκτωβρίου ο ντετέκτιβ ανακοίνωσε επίσης ότι είναι ''πεπεισμένος πως ο Μπεν πέθανε την ίδια ημέρα που εξαφανίστηκε ως αποτέλεσμα ενός ατυχήματος κοντά στο αγρόκτημα στο χωριό Ηρακλής, όπου εθεάθη να παίζει για τελευταία φορά, και βρίσκεται θαμμένος στο νησί της Κω''. Ως αποτέλεσμα αυτού η Βρετανική αστυνομία έχει απορρίψει οποιαδήποτε άλλη υπόθεση για την εξαφάνιση του παιδιού και έχει σταματήσει τις αντίστοιχες έρευνες.

Τον Δεκέμβριο του 2016 η μητέρα του Μπεν, Κέρι, δήλωσε ότι η αστυνομία του Γιορκσάιρ διαβεβαίωσε την οικογένεια Νίνταμ ότι: ''υπάρχουν άνθρωποι στο νησί που ξέρουν, αλλά είπαν ψέματα. Υπάρχουν άνθρωποι στην Κω που ξέρουν τι έγινε και πιθανότατα ξέρουν ακριβώς που είναι θαμμένος ο Μπεν.''

mpen

Νέα ευρήματα το 2017

Τον Ιούλιο του 2017, η αστυνομία του Νότιου Γιορκσάιρ ανακοίνωσε ότι ίχνη αίματος εντοπίστηκαν σε ένα κομμάτι από σανδάλι καθώς και σε χώμα μέσα σε ένα αυτοκινητάκι, αντικείμενα που πιστεύεται ότι ανήκουν στον Μπεν. Η επικεφαλής του ιατροδικαστικού τμήματος της βρετανικής αστυνομίας δήλωσε πως η ομάδα της ανακάλυψε ένα γενετικό προφίλ χαρακτηριστικό αποσύνθεσης ανθρώπινου αίματος στο κομμάτι σανδαλιού και ότι το επόμενο βήμα είναι η λήψη DNA από το αντικείμενο ώστε να καθοριστεί σε ποιον ανήκει το αίμα. Σύμφωνα με τον επιθεωρητή Τζον Κάουζινς τα ευρήματα αυτά ενισχύουν την θεωρία ότι ο Μπεν σκοτώθηκε την ημέρα που εξαφανίστηκε και θάφτηκε στην Κω.

Το ιστορικό από τη Wikipedia

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΙΝ ΑΠΟ 12 ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΧΡΟΝΙΑ 07 Μαϊ 2021 | 09:42

Δολοφονία Jean Hanlon: Ανοίγει πάλι ο φάκελος για τον μυστηριώδη θάνατο της Σκωτσέζας στην Κρήτη

Δόθηκε το πράσινο φως για την ανάθεση του νέου κύκλου ερευνών στο Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος για τη δολοφονία της Jean Hanlon στην Κρήτη.

ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 10 ΜΑΙΟΥ 07 Μαϊ 2021 | 09:09

Μείωση μισθού στους εκπαιδευτικούς που αρνούνται να κάνουν self test - Δηλώσεις Μακρή

Απουσία για τους μαθητές και περικοπή μισθού για τους εκπαιδευτικούς που θα αρνηθούν να κάνουν self test - Αναλυτικά η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας.

ΤΙ ΣΧΟΛΙΑΣΕ Η ΙΔΙΑ 07 Μαϊ 2021 | 09:04

Πρόκληση on air για Χασαπόπουλο και Βούλγαρη στο Mega: Ποιος φοράει καλύτερα τα viral γυαλιά της Ματίνας Παγώνη; [βίντεο]

"Αυτό είναι το λάφυρο" είπε ο Ι. Χασαπόπουλος, δείχνοντας τα viral μπλε ελεκτρίκ γυαλιά της Ματίνας Παγώνη. Τόσο ο ίδιος όσο και η Α. Βούλγαρη τα δοκίμασαν στον αέρα.

Η ΠΑΡΑΠΟΡΝΕΙΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ 07 Μαϊ 2021 | 08:48

Το lockdown έκλεισε τους οίκους ανοχής και αύξησε το σεξ… κατ’ οίκον - Τι λένε οι εκπρόσωποι του κλάδου

Το πολύμηνο lockdown "έσβησε" τα κόκκινα φωτάκια στη Θεσσαλονίκη από τους οίκους ανοχής, "άναψε" ωστόσο τον παράνομο κατ’ οίκον… έρωτα.

ΑΝ ΑΡΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΤΕΝΤΕΣ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ 07 Μαϊ 2021 | 08:46

Μπορεί η Ελλάδα να παράγει εμβόλια κατά του κορονοϊού; Οι τρεις προϋποθέσεις

Θα μπορούσε η Ελλάδα να συμμετέχει στη διαδικασία παραγωγής εμβολίων για τον κορονοϊό, σε περίπτωση άρσης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, που στηρίζει και η κυβέρνηση των ΗΠΑ;

"ΔΕΝ ΘΑ ΛΥΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ" 07 Μαϊ 2021 | 08:29

Διαφωνία από Δερμιτζάκη: Δεν αποτελεί λύση η άρση της πατέντας των εμβολίων

Πότε βλέπει μείωση των κρουσμάτων κάτω από τα 1.000 την ημέρα. Τι είπε ο Μανώλης Δερμιτζάκης για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, τις μεταλλάξεις και την άρση της πατέντας των εμβολίων.

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ 07 Μαϊ 2021 | 08:23

Πρόβλεψη Σαρηγιάννη: Πότε θα φθάσουμε σε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων

Σημαντική μείωση των κρουσμάτων εκτιμά ότι θα έχουμε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΚΙ ΟΜΩΣ ΑΛΗΘΙΝΟ 07 Μαϊ 2021 | 08:19

Θεσσαλονίκη: Αγριογούρουνο βγήκε... τσάρκα στην Αριστοτέλους [βίντεο]

Ένα αγριογούρουνο κατάφερε να φτάσει στην καρδιά της Θεσσαλονίκης ανενόχλητο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ 07 Μαϊ 2021 | 08:11

Παγώνη: Είναι υποχρέωση των υγειονομικών να εμβολιαστούν - Η πλειοψηφία όσων νοσηλεύονται δεν έχει εμβολιαστεί

Η Ματίνα Παγώνη, αναφορικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα, αλλά και τι γίνεται με τον εμβολιασμό των υγειονομικών, μετά και την αποκάλυψη ότι υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ανάμεσά τους που ακόμα δεν έχει εμβολιαστεί.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ 07 Μαϊ 2021 | 08:07

Ο Τζανάκης εξηγεί τις δυσκολίες από μια άρση της πατέντας εμβολίων: Θέλει 1-2 χρόνια για να στηθεί ένα τέτοιο εργοστάσιο

"Δεν είναι μια προσπάθεια, παίρνουμε μια πατέντα και τελειώσαμε", είπε ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης για τα εμβόλια.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ 07 Μαϊ 2021 | 07:38

Πώς έπιασαν τον 22χρονο σάτυρο της Ν. Σμύρνης: Τον "έκαψε" η κάμερα ασφαλείας, τα δαχτυλικά αποτυπώματα και τα ρούχα

Άλλες τρεις επιθέσεις σε γυναίκες είχε κάνει ο 22χρονος επιδειξίας στη Νέα Σμύρνη - Τα στοιχεία που τον έστειλαν στα χέρια της ΕΛΑΣ μέσα σε λίγες ώρες.

ΤΙ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟΙ 07 Μαϊ 2021 | 07:31

"Ανάσταση" για τον Πολιτισμό: Ανοίγουν θερινά σινεμά, μουσεία, θέατρα, συναυλίες - Συνεδριάζουν οι ειδικοί

Οι λοιμωξιολόγοι συνεδριάζουν σήμερα για να καταλήξουν αν θα δώσουν το πράσινο φως σε μια σειρά από δραστηριότητες στο χώρο του Πολιτισμού.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 07 Μαϊ 2021 | 07:21

Ανοίγουν το Σάββατο οι οργανωμένες παραλίες - Από 15 Μαΐου οι υπερτοπικές μετακινήσεις - Τι θα γίνει με ωράρια και SMS

Υποχρεωτικά τα self-test και οι μάσκες για τους εργαζόμενους στις πλαζ. Χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού οι μετακινήσεις προς την περιφέρεια.