Μήνυμα Ξανθού: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των παιδιών

Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις (έξαρση επιδημιών) σκέφτεται το υπουργείο Υγείας να προχωρήσει σε αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου για τους εμβολιασμούς.

minuma-ksanthou-upoxrewtikos-o-emboliasmos-twn-paidiwn
|
SHARE THIS
0
SHARES

Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις (έξαρση επιδημιών) σκέφτεται το υπουργείο Υγείας να προχωρήσει σε αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου για τους εμβολιασμούς.

Το ανακοίνωσε στη Βουλή ο Ανδρέας Ξανθός απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του Σπύρου Λυκούδη.

«Είμαστε σε συνεννόηση με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και αυτό που σκεφτόμαστε είναι να υπάρχει μια νομοθετική εξουσιοδότηση στον υπουργό Υγείας- όταν συντρέχουν επιδημιολογικοί λόγοι να μπορεί για συγκεκριμένη περίοδο, για συγκεκριμένο εμβόλιο και για συγκεκριμένο πληθυσμό- να επιβάλει μια πιο αυστηρή τήρηση του εμβολιασμού» δήλωσε ο Ανδρέας Ξανθός

Ωστόσο, απέρριψε εμμέσως πλην σαφώς υπό κανονικές συνθήκες το ενδεχόμενο επιβολής ποινών στους γονείς που αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους και αυτό παρά την επισήμανση του αντιπροέδρου της Βουλής ότι η πρακτική αυτή έχει συνέπειες και σε άλλα παιδιά.

«Ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός αλλά διασφαλίζεται με την συναίνεση των γονέων, προσπαθούμε να ενισχύσουμε την κουλτούρα πρόληψης αγωγής υγείας και την ευαισθητοποίηση των πολιτών» δήλωσε ο υπουργός Υγείας κάνοντας λόγο για «κατασκευασμένη ανησυχία και θόρυβο». Επιβεβαίωσε ωστόσο ότι έχουμε έξαρση της ιλαράς αλλά και τάση αμφισβήτησης κυρίως στην Ευρώπη της επιστημονικής αξίας των εμβολίων.

«Δεν έχουμε στη χώρα ανησυχητικές εξελίξεις και δραματική υποχώρηση των εμβολιασμών», επέμεινε

Από την πλευρά του ο Σπύρος Λυκούδης εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση. Επικαλέστηκε απόφαση του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου την περασμένη άνοιξη, κατά την οποία υποστηρίζεται ενθέρμως ο εμβολιασμός ως βασικό στοιχείο υγειονομικής προστασίας των πολιτών των χωρών ως βασικό στοιχείο ισορροπίας των χωρών.

Υπογράμμισε επίσης ότι 215.00 κρούσματα νόσων που σημειώθηκαν στην Ευρώπη θα είχαν αποφευχθεί εάν είχε υπάρξει εμβολιασμός και πρόσθεσε ότι θα είχαμε 2.500.000 θανάτους σε ευρωπαικό επίπεδο (2009-2015) εάν δεν είχαν γίνει εμβολιασμοί.

Επέμεινε εξάλλου ότι άλλο πράγμα είναι η υποχρέωση των εμβολιασμών και άλλο οι συνέπειες στην περίπτωση που οι γονείς δεν συμμορφώνονται και κάλεσε τον υπουργό να απαντήσει αν υπάρχει θεσμικό κενό.

«Υπάρχει σαφής οδηγία να ελέγχεται η τήρηση του προγράμματος εμβολιασμού στον παιδικό πληθυσμό», απάντησε ο Ανδρέας Ξανθός.

Φάνηκε ωστόσο να μην αποδέχεται την αυστηροποίηση των συνεπειών στην περίπτωση που οι γονείς αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

«Είναι μια δύσκολη συζήτηση» είπε ο υπουργός. Ανέφερε ότι μόνο σε Γαλλία, Ιταλία και σε ορισμένες χώρες της πρώην ανατολικής Ευρώπης επιβάλλονται κυρώσεις (π.χ απαγόρευση φοίτησης των παιδιών) στην περίπτωση που οι γονείς δεν προχωρούν σε εμβολιασμούς.

 

 

Φωτό: Ευρωκίνηση 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook